Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Cofondatorul UNTOLD, Edy Chereji, despre concertul Gheboasă: „Vom face o analiză să vedem care e cea mai potrivită cale între libertatea actului artistic și impactul pe care l-ar putea avea mesajele. Însă, nu ne putem preface că nu există un întreg gen muzical”

UNTOLD 2023, imagine generală

Cofondatorul UNTOLD, Edy Chereji, și-a exprimat luni punctul de vedere față de concertul cântârețului de trap Gheboasă, care a fost intens criticat în spațiul public. 

„Gheboasă este exponentul curentului trap, care are o priză tot mai mare în România și în străinătate, la publicul tânăr. Pe de alta parte, el reprezintă doar unul din cei peste 250 de artiști, la o scena secundară, care a mai fost invitat la multe evenimente din țară, în acest an. Vom face o analiză să vedem care e cea mai potrivită cale între libertatea actului artistic și impactul pe care l-ar putea avea mesajele lui din timpul concertului. Însă, nu ne putem preface că nu există un întreg gen muzical”, a scris Edy Chereji într-o postare pe Facebook pe care o redăm integral.

„A fost o ediție cum n-a mai fost! 

Si pentru asta mulțumim tuturor! Si celor de pe scena și celor din fata scenei, și celor din spatele ei! 

Si pentru că se dezbate mult un subiect, care este doar o mică, mica bucățică din UNTOLD, vă las și eu punctul meu de vedere.

Gheboasă este exponentul curentului trap, care are o priză tot mai mare în România și în străinătate, la publicul tânăr. Pe de alta parte, el reprezintă doar unul din cei peste 250 de artiști, la o scena secundară, care a mai fost invitat la multe evenimente din țară, în acest an. Vom face o analiză să vedem care e cea mai potrivită cale între libertatea actului artistic și impactul pe care l-ar putea avea mesajele lui din timpul concertului. Însă, nu ne putem preface că nu există un întreg gen muzical când el este atât de popular în România cât și în străinătate, în rândul tinerilor. Cred că este la fel de important și ce le mai oferim acestor tineri în festival și cum mergem noi în întâmpinarea lor. Ei ajung în festival cu o anumită cultură muzicală, dar noi îi expunem la multe alte genuri muzicale și experiențe pozitive. Expunerea este în ambele sensuri, acești tineri vin în festival pentru un gen muzical sau pentru un artist, dar au ocazia să descopere zeci de artiști din alte genuri muzicale.

În același timp, dacă există participanți la festival deranjați de genul trap, ei au posibilitatea de a alege oricare din celelalte scene, cu genuri muzicale diferite.

Aș mai menționa și faptul că noi nu am intervenit niciodată în actul artistic, deoarece credem în libertatea de exprimare. Fiecare artist își asumă mesajele si este responsabil de conținutul pe care îl livrează.

Aș încheia reamintind care a fost promisiunea UNTOLD din acest an, pe care am reușit să o îndeplinim până la ultimul detaliu: 250 de artiști, artiști de top internațional - unii dintre ei prezenți pentru prima dată în România, cea mai impresionantă producție de festival din România, sute de mii de participanți aflați în maxima siguranță, străini veniți din toate colțurile lumii, emoții si viață schimbată în bine pentru mulți oameni.”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Edy Chereji spune ca invitat la UNTOLD 250 artisti de top. Acest GHEBOASA este artist? si mai ales de top?? O fi de top dar de top de hartie !
  • Like 0
 • Nu mai denumiti festival astfel de productii subculturale. Este o erezie.
  • Like 1
 • Daniel00 check icon
  Voi, cei care l-ati invitat pe acest pseudo artist in festivalul vostru, sunteti mai vinovati decat el. Voi ati merita o amenda usturatoare, ca alta data sa nu va mai prefaceti ca "rata impunge".
  • Like 2
 • Nume check icon
  Acest "festival" de muzica electronica a devenit un festival in care canta cine creeaza trafic si aduce spectatori cu bani multi, indiferent de stilul muzical, pentru ca cine suntem noi sa ne opunem curentelor muzicale care ne aduc bani cu nemiluita, ca nu doar numai despre muzica nu mai este, sau nici nu a fost vreodata, in acest "festival".
  Si atunci ii intreb pe organizatori cum de nu au o scena separata pentru manelisti care de fapt sunt genul muzical cel mai reprezentativ al tinerilor frumosi si liberi si al bombardierilor. De putem sa ascultam versurile "inaltatoare"si "educative" ale trapistilor si nu putem sa ascultam cantecele de iubire si cu dusmani ale manelistor?
  • Like 0
 • Trap este "genul" ghetoului american pe care noi il imitam in vorbire, vestimentatie, "muzica". Tot felul de maimute - iertare speciei - ce se cred oameni pentruca sunt bipezi si conduc "masini de masini", dobandite din sarlatanie, pe spinarea prostilor neprotejati de societate. Nu poate fi numit muzica. Este o urlare de "texte" suburbane, la fel, ceea ce se comite la manifestarile voastre nu poate fi numit festival. Este o adunatura de sarlatani, dealeri de droguri, proxeneti care reusesc sa adune o turma de zombie, oare de unde au bani majoritatea participantilor? care se bataie in scrasnetele unor impostori, numiti dj, indivizi ce nu au legatura cu muzica, au fost dresati sa manuiasca niste aparate generatoare de zgomot. Este o manifestare antisociala. Nu se tine cont ca se petrece in buricul clujului, intr-un loc inconjurat de locuinte, spital si alte asezaminte unde ar trebui respectata linistea. Boc, mult admiratul primar, ar trebui facut raspunzator de mizeria din oras si penalizat la urmatoarele alegeri, laolalta cu toti primarii care organizeaza asemenea porcarii.
  • Like 1
  • @ Zugravu Mircea
   Muzica actuala ,,de top", nu e muzica. Vorbe aiurite, fara sens, fara inteles acompaniate de muzica instrumentala. Este o dovada CLARA ca MUZICA nu are nevoie de text ( de vorbe) E taman invers. In nici o creatie muzicala NU E NEVOIE DE TEXT. Textul e doar un PRETEXT. Muzica, la fel ca toate genurile, se exprima prin ,,imagini artistice si produce emotii artistice " Muzica nu trebuie sa o intelegi, muzica o asculti. Iti place sau pleci in alta parte.
   • Like 1


Îți recomandăm

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult