Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cofondatorul UNTOLD, Edy Chereji, despre concertul Gheboasă: „Vom face o analiză să vedem care e cea mai potrivită cale între libertatea actului artistic și impactul pe care l-ar putea avea mesajele. Însă, nu ne putem preface că nu există un întreg gen muzical”

UNTOLD 2023, imagine generală

Cofondatorul UNTOLD, Edy Chereji, și-a exprimat luni punctul de vedere față de concertul cântârețului de trap Gheboasă, care a fost intens criticat în spațiul public. 

„Gheboasă este exponentul curentului trap, care are o priză tot mai mare în România și în străinătate, la publicul tânăr. Pe de alta parte, el reprezintă doar unul din cei peste 250 de artiști, la o scena secundară, care a mai fost invitat la multe evenimente din țară, în acest an. Vom face o analiză să vedem care e cea mai potrivită cale între libertatea actului artistic și impactul pe care l-ar putea avea mesajele lui din timpul concertului. Însă, nu ne putem preface că nu există un întreg gen muzical”, a scris Edy Chereji într-o postare pe Facebook pe care o redăm integral.

„A fost o ediție cum n-a mai fost! 

Si pentru asta mulțumim tuturor! Si celor de pe scena și celor din fata scenei, și celor din spatele ei! 

Si pentru că se dezbate mult un subiect, care este doar o mică, mica bucățică din UNTOLD, vă las și eu punctul meu de vedere.

Gheboasă este exponentul curentului trap, care are o priză tot mai mare în România și în străinătate, la publicul tânăr. Pe de alta parte, el reprezintă doar unul din cei peste 250 de artiști, la o scena secundară, care a mai fost invitat la multe evenimente din țară, în acest an. Vom face o analiză să vedem care e cea mai potrivită cale între libertatea actului artistic și impactul pe care l-ar putea avea mesajele lui din timpul concertului. Însă, nu ne putem preface că nu există un întreg gen muzical când el este atât de popular în România cât și în străinătate, în rândul tinerilor. Cred că este la fel de important și ce le mai oferim acestor tineri în festival și cum mergem noi în întâmpinarea lor. Ei ajung în festival cu o anumită cultură muzicală, dar noi îi expunem la multe alte genuri muzicale și experiențe pozitive. Expunerea este în ambele sensuri, acești tineri vin în festival pentru un gen muzical sau pentru un artist, dar au ocazia să descopere zeci de artiști din alte genuri muzicale.

În același timp, dacă există participanți la festival deranjați de genul trap, ei au posibilitatea de a alege oricare din celelalte scene, cu genuri muzicale diferite.

Aș mai menționa și faptul că noi nu am intervenit niciodată în actul artistic, deoarece credem în libertatea de exprimare. Fiecare artist își asumă mesajele si este responsabil de conținutul pe care îl livrează.

Aș încheia reamintind care a fost promisiunea UNTOLD din acest an, pe care am reușit să o îndeplinim până la ultimul detaliu: 250 de artiști, artiști de top internațional - unii dintre ei prezenți pentru prima dată în România, cea mai impresionantă producție de festival din România, sute de mii de participanți aflați în maxima siguranță, străini veniți din toate colțurile lumii, emoții si viață schimbată în bine pentru mulți oameni.”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Edy Chereji spune ca invitat la UNTOLD 250 artisti de top. Acest GHEBOASA este artist? si mai ales de top?? O fi de top dar de top de hartie !
    • Like 0
  • Nu mai denumiti festival astfel de productii subculturale. Este o erezie.
    • Like 1
  • Daniel00 check icon
    Voi, cei care l-ati invitat pe acest pseudo artist in festivalul vostru, sunteti mai vinovati decat el. Voi ati merita o amenda usturatoare, ca alta data sa nu va mai prefaceti ca "rata impunge".
    • Like 2
  • Nume check icon
    Acest "festival" de muzica electronica a devenit un festival in care canta cine creeaza trafic si aduce spectatori cu bani multi, indiferent de stilul muzical, pentru ca cine suntem noi sa ne opunem curentelor muzicale care ne aduc bani cu nemiluita, ca nu doar numai despre muzica nu mai este, sau nici nu a fost vreodata, in acest "festival".
    Si atunci ii intreb pe organizatori cum de nu au o scena separata pentru manelisti care de fapt sunt genul muzical cel mai reprezentativ al tinerilor frumosi si liberi si al bombardierilor. De putem sa ascultam versurile "inaltatoare"si "educative" ale trapistilor si nu putem sa ascultam cantecele de iubire si cu dusmani ale manelistor?
    • Like 0
  • Trap este "genul" ghetoului american pe care noi il imitam in vorbire, vestimentatie, "muzica". Tot felul de maimute - iertare speciei - ce se cred oameni pentruca sunt bipezi si conduc "masini de masini", dobandite din sarlatanie, pe spinarea prostilor neprotejati de societate. Nu poate fi numit muzica. Este o urlare de "texte" suburbane, la fel, ceea ce se comite la manifestarile voastre nu poate fi numit festival. Este o adunatura de sarlatani, dealeri de droguri, proxeneti care reusesc sa adune o turma de zombie, oare de unde au bani majoritatea participantilor? care se bataie in scrasnetele unor impostori, numiti dj, indivizi ce nu au legatura cu muzica, au fost dresati sa manuiasca niste aparate generatoare de zgomot. Este o manifestare antisociala. Nu se tine cont ca se petrece in buricul clujului, intr-un loc inconjurat de locuinte, spital si alte asezaminte unde ar trebui respectata linistea. Boc, mult admiratul primar, ar trebui facut raspunzator de mizeria din oras si penalizat la urmatoarele alegeri, laolalta cu toti primarii care organizeaza asemenea porcarii.
    • Like 1
    • @ Zugravu Mircea
      Muzica actuala ,,de top", nu e muzica. Vorbe aiurite, fara sens, fara inteles acompaniate de muzica instrumentala. Este o dovada CLARA ca MUZICA nu are nevoie de text ( de vorbe) E taman invers. In nici o creatie muzicala NU E NEVOIE DE TEXT. Textul e doar un PRETEXT. Muzica, la fel ca toate genurile, se exprima prin ,,imagini artistice si produce emotii artistice " Muzica nu trebuie sa o intelegi, muzica o asculti. Iti place sau pleci in alta parte.
      • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult