Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Comisarul a comis-o

Cristian Tudor Popescu---

Dau peste un interviu în direct la Prima TV cu Ioan Aurel Pop, șeful Academiei Române, prea puțin deosebită de cea care i-a făcut academicieni pe N. și E. Ceaușescu. Înainte să schimb canalul, îl aud pe distinsul debitând cu aplombu-i cunoscut o năsărâmbă anti UE cât el de mare: „Din 1948 și până în anii `60, în obsedantul deceniu, România a fost condusă de comisari bolșevici, comisari ai poporului. De aceea nu-mi place mie titlul de comisar european”.

Lăsând la o parte faptul că acest cuvânt este de origine latină, commissarius, mult mai veche în Europa decât versiunea rusească комиссар, primul istoric al țării comite o cruntă confuzie. Comisari ai poporului, narodnîi komissar, era denumirea miniștrilor guvernului sovietic, Sovnarkom. Ei conduceau, evident, URSS, având sediul la Moscova. În România fuseseră trimiși încă din 1944 – nu 1948 – CONSILIERI sovietici, care, într-adevăr, controlau din spate, uneori chiar și pe față, mai toate sectoarele de activitate, începând cu Secretariatul General al PMR, condus de Gheorghiu Dej. Consilierii, nicidecum comisarii, adică miniștrii, care stăteau în URSS, unde le era locul, primeau cazare de lux și salarii uriașe din bugetul statului român.

Mă mai întreb doar cam cum comunică Ileana Mălăncioiu, Ana Blandiana sau Mircea Martin, membri ai Academiei, cu comisarul Pop...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult