Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Comisia de specialitate a CNTADCU: Petre Tobă și Florentin Pandele nu au plagiat în lucrările de doctorat

Comisia de specialitate a CNATDCU a decis că fostul ministru de Interne, Petre Tobă, și primarul din Voluntari, Florentin Pandele, nu și-au plagiat tezele de doctorat, a declarat pentru Republica.ro Mirabela Amarandei, purtătorul de cuvânt al Ministerului Educației. 

O decizie finală urmează să fie luată în consiliul general al CNATDCU.

„Comisia de specialitate și-a însușit punctul de vedere al comisiei tehnice și a transmis CNATDCU raportul de analiză pe lucrările lui Petre Tobă și Florentin Pandele. Comisia de specialitate a făcut recomandarea de menținere a titlului de doctor în cazul celor doi. Decizia este a consiliului general, care poate vota admiterea sau repingerea celor două rapoarte”, a declarat Mirabela Amarandei.

Cel mai probabil, CNATDCU va lua o decizie în cursul săptămânii viitoare.

Într-un interviu pentru Republica.ro, ministrul Educației, Mircea Dumitru, a comentat raportul înaintat de Universitatea Națională de Apărare, unde Tobă și-a luat doctoratul, către Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare. Potrivit acestuia, fostul ministru de Interne nu ar fi plagiat.

„Pe de-o parte, se acceptă că există similitudini, ceea ce înseamnă că există asemănări care merg până la identitate între fragmente din teza domnului Tobă și alte lucrări. Deci se acceptă că există similitudini pe pagini întregi, probabil că sunt sute de pagini care sunt în această situație, dar verdictul final al Comisiei, respectiv al conducerii universității care își asumă verdictul, este acela de neplagiat. Este o chestiune care cel puțin la prima vedere este contradictorie. Și această contradicție poate fi rezolvată într-un singur fel. Ori spui că e vorba de un plagiat, pentru că similitudinea către această idee te duce, ori ai o explicație, nu știu care ar fi aceea, nu-mi dau seama în momentul de față, pentru acele similitudini”, a declarat Mircea Dumitru.”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Sunt mai multe comisii CNATDCU?
    În naivitatea mea credeam că e una singură,alcătuită,în sfârșit,din oameni cu probitate profesională și morală.
    Unul ca Pandele ot Voluntari nu a plagiat...Păi la om țipă submediocritatea intelectuală la fiece vorbă rostită.
    Și cică ar avea două(2) doctorate!?!
    Ce mai țară,ce mai Învățământ!
    Nu-ți vine să crezi că de aici au plecat Eliade,Coandă și câți alții...
    • Like 1
  • potpal check icon
    Foarte originala hotararea CNATDCU ! Ma intreb cum arata '' doctoratele lor ''- daca au -250 de pagini din 390 copiate din alte lucrari nu e plagiat,e FURT ! Ce doctorat e asta cand 60 % din lucrare e copierea unor texte din gandirea/lucrarea altuia ? De unde vine originalitatea lucrarii ? Mai bine statea in banca lui,fara doctoratul asta rusinos.Goana dupa doctorate si usurinta cu care se obtin -de cele conduse de '' doctorul ''gabriel oprea nu mai vorbesc - a dus la banalizarea lor,seamana cu o teza de liceu.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult