Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Comisia de specialitate a CNTADCU: Petre Tobă și Florentin Pandele nu au plagiat în lucrările de doctorat

Comisia de specialitate a CNATDCU a decis că fostul ministru de Interne, Petre Tobă, și primarul din Voluntari, Florentin Pandele, nu și-au plagiat tezele de doctorat, a declarat pentru Republica.ro Mirabela Amarandei, purtătorul de cuvânt al Ministerului Educației. 

O decizie finală urmează să fie luată în consiliul general al CNATDCU.

„Comisia de specialitate și-a însușit punctul de vedere al comisiei tehnice și a transmis CNATDCU raportul de analiză pe lucrările lui Petre Tobă și Florentin Pandele. Comisia de specialitate a făcut recomandarea de menținere a titlului de doctor în cazul celor doi. Decizia este a consiliului general, care poate vota admiterea sau repingerea celor două rapoarte”, a declarat Mirabela Amarandei.

Cel mai probabil, CNATDCU va lua o decizie în cursul săptămânii viitoare.

Într-un interviu pentru Republica.ro, ministrul Educației, Mircea Dumitru, a comentat raportul înaintat de Universitatea Națională de Apărare, unde Tobă și-a luat doctoratul, către Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare. Potrivit acestuia, fostul ministru de Interne nu ar fi plagiat.

„Pe de-o parte, se acceptă că există similitudini, ceea ce înseamnă că există asemănări care merg până la identitate între fragmente din teza domnului Tobă și alte lucrări. Deci se acceptă că există similitudini pe pagini întregi, probabil că sunt sute de pagini care sunt în această situație, dar verdictul final al Comisiei, respectiv al conducerii universității care își asumă verdictul, este acela de neplagiat. Este o chestiune care cel puțin la prima vedere este contradictorie. Și această contradicție poate fi rezolvată într-un singur fel. Ori spui că e vorba de un plagiat, pentru că similitudinea către această idee te duce, ori ai o explicație, nu știu care ar fi aceea, nu-mi dau seama în momentul de față, pentru acele similitudini”, a declarat Mircea Dumitru.”

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Sunt mai multe comisii CNATDCU?
  În naivitatea mea credeam că e una singură,alcătuită,în sfârșit,din oameni cu probitate profesională și morală.
  Unul ca Pandele ot Voluntari nu a plagiat...Păi la om țipă submediocritatea intelectuală la fiece vorbă rostită.
  Și cică ar avea două(2) doctorate!?!
  Ce mai țară,ce mai Învățământ!
  Nu-ți vine să crezi că de aici au plecat Eliade,Coandă și câți alții...
  • Like 1
 • potpal check icon
  Foarte originala hotararea CNATDCU ! Ma intreb cum arata '' doctoratele lor ''- daca au -250 de pagini din 390 copiate din alte lucrari nu e plagiat,e FURT ! Ce doctorat e asta cand 60 % din lucrare e copierea unor texte din gandirea/lucrarea altuia ? De unde vine originalitatea lucrarii ? Mai bine statea in banca lui,fara doctoratul asta rusinos.Goana dupa doctorate si usurinta cu care se obtin -de cele conduse de '' doctorul ''gabriel oprea nu mai vorbesc - a dus la banalizarea lor,seamana cu o teza de liceu.
  • Like 1


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult