Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Comisia de specialitate a CNTADCU: Petre Tobă și Florentin Pandele nu au plagiat în lucrările de doctorat

Comisia de specialitate a CNATDCU a decis că fostul ministru de Interne, Petre Tobă, și primarul din Voluntari, Florentin Pandele, nu și-au plagiat tezele de doctorat, a declarat pentru Republica.ro Mirabela Amarandei, purtătorul de cuvânt al Ministerului Educației. 

O decizie finală urmează să fie luată în consiliul general al CNATDCU.

„Comisia de specialitate și-a însușit punctul de vedere al comisiei tehnice și a transmis CNATDCU raportul de analiză pe lucrările lui Petre Tobă și Florentin Pandele. Comisia de specialitate a făcut recomandarea de menținere a titlului de doctor în cazul celor doi. Decizia este a consiliului general, care poate vota admiterea sau repingerea celor două rapoarte”, a declarat Mirabela Amarandei.

Cel mai probabil, CNATDCU va lua o decizie în cursul săptămânii viitoare.

Într-un interviu pentru Republica.ro, ministrul Educației, Mircea Dumitru, a comentat raportul înaintat de Universitatea Națională de Apărare, unde Tobă și-a luat doctoratul, către Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare. Potrivit acestuia, fostul ministru de Interne nu ar fi plagiat.

„Pe de-o parte, se acceptă că există similitudini, ceea ce înseamnă că există asemănări care merg până la identitate între fragmente din teza domnului Tobă și alte lucrări. Deci se acceptă că există similitudini pe pagini întregi, probabil că sunt sute de pagini care sunt în această situație, dar verdictul final al Comisiei, respectiv al conducerii universității care își asumă verdictul, este acela de neplagiat. Este o chestiune care cel puțin la prima vedere este contradictorie. Și această contradicție poate fi rezolvată într-un singur fel. Ori spui că e vorba de un plagiat, pentru că similitudinea către această idee te duce, ori ai o explicație, nu știu care ar fi aceea, nu-mi dau seama în momentul de față, pentru acele similitudini”, a declarat Mircea Dumitru.”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Sunt mai multe comisii CNATDCU?
    În naivitatea mea credeam că e una singură,alcătuită,în sfârșit,din oameni cu probitate profesională și morală.
    Unul ca Pandele ot Voluntari nu a plagiat...Păi la om țipă submediocritatea intelectuală la fiece vorbă rostită.
    Și cică ar avea două(2) doctorate!?!
    Ce mai țară,ce mai Învățământ!
    Nu-ți vine să crezi că de aici au plecat Eliade,Coandă și câți alții...
    • Like 1
  • potpal check icon
    Foarte originala hotararea CNATDCU ! Ma intreb cum arata '' doctoratele lor ''- daca au -250 de pagini din 390 copiate din alte lucrari nu e plagiat,e FURT ! Ce doctorat e asta cand 60 % din lucrare e copierea unor texte din gandirea/lucrarea altuia ? De unde vine originalitatea lucrarii ? Mai bine statea in banca lui,fara doctoratul asta rusinos.Goana dupa doctorate si usurinta cu care se obtin -de cele conduse de '' doctorul ''gabriel oprea nu mai vorbesc - a dus la banalizarea lor,seamana cu o teza de liceu.
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult