Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Comisia de specialitate a CNTADCU: Petre Tobă și Florentin Pandele nu au plagiat în lucrările de doctorat

Comisia de specialitate a CNATDCU a decis că fostul ministru de Interne, Petre Tobă, și primarul din Voluntari, Florentin Pandele, nu și-au plagiat tezele de doctorat, a declarat pentru Republica.ro Mirabela Amarandei, purtătorul de cuvânt al Ministerului Educației. 

O decizie finală urmează să fie luată în consiliul general al CNATDCU.

„Comisia de specialitate și-a însușit punctul de vedere al comisiei tehnice și a transmis CNATDCU raportul de analiză pe lucrările lui Petre Tobă și Florentin Pandele. Comisia de specialitate a făcut recomandarea de menținere a titlului de doctor în cazul celor doi. Decizia este a consiliului general, care poate vota admiterea sau repingerea celor două rapoarte”, a declarat Mirabela Amarandei.

Cel mai probabil, CNATDCU va lua o decizie în cursul săptămânii viitoare.

Într-un interviu pentru Republica.ro, ministrul Educației, Mircea Dumitru, a comentat raportul înaintat de Universitatea Națională de Apărare, unde Tobă și-a luat doctoratul, către Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare. Potrivit acestuia, fostul ministru de Interne nu ar fi plagiat.

„Pe de-o parte, se acceptă că există similitudini, ceea ce înseamnă că există asemănări care merg până la identitate între fragmente din teza domnului Tobă și alte lucrări. Deci se acceptă că există similitudini pe pagini întregi, probabil că sunt sute de pagini care sunt în această situație, dar verdictul final al Comisiei, respectiv al conducerii universității care își asumă verdictul, este acela de neplagiat. Este o chestiune care cel puțin la prima vedere este contradictorie. Și această contradicție poate fi rezolvată într-un singur fel. Ori spui că e vorba de un plagiat, pentru că similitudinea către această idee te duce, ori ai o explicație, nu știu care ar fi aceea, nu-mi dau seama în momentul de față, pentru acele similitudini”, a declarat Mircea Dumitru.”

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Sunt mai multe comisii CNATDCU?
  În naivitatea mea credeam că e una singură,alcătuită,în sfârșit,din oameni cu probitate profesională și morală.
  Unul ca Pandele ot Voluntari nu a plagiat...Păi la om țipă submediocritatea intelectuală la fiece vorbă rostită.
  Și cică ar avea două(2) doctorate!?!
  Ce mai țară,ce mai Învățământ!
  Nu-ți vine să crezi că de aici au plecat Eliade,Coandă și câți alții...
  • Like 1
 • potpal check icon
  Foarte originala hotararea CNATDCU ! Ma intreb cum arata '' doctoratele lor ''- daca au -250 de pagini din 390 copiate din alte lucrari nu e plagiat,e FURT ! Ce doctorat e asta cand 60 % din lucrare e copierea unor texte din gandirea/lucrarea altuia ? De unde vine originalitatea lucrarii ? Mai bine statea in banca lui,fara doctoratul asta rusinos.Goana dupa doctorate si usurinta cu care se obtin -de cele conduse de '' doctorul ''gabriel oprea nu mai vorbesc - a dus la banalizarea lor,seamana cu o teza de liceu.
  • Like 1


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult