Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Comisia de specialitate a CNTADCU: Petre Tobă și Florentin Pandele nu au plagiat în lucrările de doctorat

Comisia de specialitate a CNATDCU a decis că fostul ministru de Interne, Petre Tobă, și primarul din Voluntari, Florentin Pandele, nu și-au plagiat tezele de doctorat, a declarat pentru Republica.ro Mirabela Amarandei, purtătorul de cuvânt al Ministerului Educației. 

O decizie finală urmează să fie luată în consiliul general al CNATDCU.

„Comisia de specialitate și-a însușit punctul de vedere al comisiei tehnice și a transmis CNATDCU raportul de analiză pe lucrările lui Petre Tobă și Florentin Pandele. Comisia de specialitate a făcut recomandarea de menținere a titlului de doctor în cazul celor doi. Decizia este a consiliului general, care poate vota admiterea sau repingerea celor două rapoarte”, a declarat Mirabela Amarandei.

Cel mai probabil, CNATDCU va lua o decizie în cursul săptămânii viitoare.

Într-un interviu pentru Republica.ro, ministrul Educației, Mircea Dumitru, a comentat raportul înaintat de Universitatea Națională de Apărare, unde Tobă și-a luat doctoratul, către Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare. Potrivit acestuia, fostul ministru de Interne nu ar fi plagiat.

„Pe de-o parte, se acceptă că există similitudini, ceea ce înseamnă că există asemănări care merg până la identitate între fragmente din teza domnului Tobă și alte lucrări. Deci se acceptă că există similitudini pe pagini întregi, probabil că sunt sute de pagini care sunt în această situație, dar verdictul final al Comisiei, respectiv al conducerii universității care își asumă verdictul, este acela de neplagiat. Este o chestiune care cel puțin la prima vedere este contradictorie. Și această contradicție poate fi rezolvată într-un singur fel. Ori spui că e vorba de un plagiat, pentru că similitudinea către această idee te duce, ori ai o explicație, nu știu care ar fi aceea, nu-mi dau seama în momentul de față, pentru acele similitudini”, a declarat Mircea Dumitru.”

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Sunt mai multe comisii CNATDCU?
  În naivitatea mea credeam că e una singură,alcătuită,în sfârșit,din oameni cu probitate profesională și morală.
  Unul ca Pandele ot Voluntari nu a plagiat...Păi la om țipă submediocritatea intelectuală la fiece vorbă rostită.
  Și cică ar avea două(2) doctorate!?!
  Ce mai țară,ce mai Învățământ!
  Nu-ți vine să crezi că de aici au plecat Eliade,Coandă și câți alții...
  • Like 1
 • potpal check icon
  Foarte originala hotararea CNATDCU ! Ma intreb cum arata '' doctoratele lor ''- daca au -250 de pagini din 390 copiate din alte lucrari nu e plagiat,e FURT ! Ce doctorat e asta cand 60 % din lucrare e copierea unor texte din gandirea/lucrarea altuia ? De unde vine originalitatea lucrarii ? Mai bine statea in banca lui,fara doctoratul asta rusinos.Goana dupa doctorate si usurinta cu care se obtin -de cele conduse de '' doctorul ''gabriel oprea nu mai vorbesc - a dus la banalizarea lor,seamana cu o teza de liceu.
  • Like 1


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult