Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Ministrul Educației, despre cazul ministrului Tobă: „Ori spui că e un plagiat, ori ai o explicație, nu știu care ar fi aceea, pentru acele similitudini”

Într-un raport trimis Ministerului Educației, comisia de etică a Universității Naționale de Apărare Carol I din București vorbește de „similitudini” între teza de doctorat a ministrului de Interne, Petre Tobă, și alte lucrări însă recomandă ca acestuia din urmă să-i fie menținut titlul de doctor. 

Ministrul Educației, Mircea Dumitru, a citit fragmente din raport. I s-au părut „contrariante”, a explicat el într-un interviu pentru Republica.ro.

„Pe de-o parte, se acceptă că există similitudini, ceea ce înseamnă că există asemănări care merg până la identitate între fragmente din teza domnului Tobă și alte lucrări. Deci se acceptă că există similitudini pe pagini întregi, probabil că sunt sute de pagini care sunt în această situație, dar verdictul final al Comisiei, respectiv al conducerii universității care își asumă verdictul, este acela de neplagiat. Este o chestiune care cel puțin la prima vedere este contradictorie. Și această contradicție poate fi rezolvată într-un singur fel. Ori spui că e vorba de un plagiat, pentru că similitudinea către această idee te duce, ori ai o explicație, nu știu care ar fi aceea, nu-mi dau seama în momentul de față, pentru acele similitudini”, a declarat Mircea Dumitru. 

În acest moment, teza de doctorat se află în analiza comisiei tehnice a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare, care urmează să își prezinte concluziile în jurul datei de 3 septembrie. În cazul în care CNATDCU va stabili că Petre Tobă a plagiat, Mircea Dumitru va semna ordinul de retragere a titlului de doctor. Dacă Tobă va fi demis de premierul Cioloș, Mircea Dumitru va rămâne în Guvern. Dacă nu, își va da el însuși demisia, a declarat acesta.

Ministrul Educației a vorbit, pentru Republica.ro, despre consecințele pe care ar trebui să le aibă retragerea titlului de doctor, dar și despre procesul de evaluare a școlilor doctorale care ar urma să înceapă din această toamnă.

Redăm mai jos prima parte a interviului.

Ați semnat ordinul de retragere a titlului de doctor al lui Gabriel Oprea?

Nu l-am semnat încă, urmează să fac acest lucru imediat după ce va fi obținut votul final general în Consiliul General CNATDCU. Acest lucru se va întâmpla miercuri, cel mai probabil.

Care ar trebui să fie consecințele retragerii titlului de doctor?

Sunt și trebuie să fie consecințe de natură instituțională, de natură legală și de natură simbolică, care țin de prestigiul unei persoane. Cele de natură legală trebuie să fie, desigur, discutate în funcție de contractele și de angajamentele legale pe care persoana în cauză le are în virtutaea faptlui că a avut titlul de doctor. Trebuie văzut ce urmează să se modifice prin faptul că nu mai are acest titlu. O chestiune dificilă din punct de vedere al teoriei legale este dacă aceste decizii în legătură cu statutul persoanei după ce nu-i mai este recunoscut legal titlul de doctor pot să aibă o finalitate retroactivă. Să statueze ceva în legătură cu întregul interval, în care, ilegal, neetic și inadecvat, persoana a avut titlul de doctor. Cel mai probabil este că de la momentul acesta în viitor persoana în cauză nu ar mai trebui să beneficieze de toate acele prerogative, avantaje, pe care le oferă titlul de doctor.

Dacă o instituție se socotește prejudiciată din punct de vedere partimonial, material, simbolic ș.a.m.d., poate să o dea în judecată pe această persoană și să-i solicite daune. 

Dincolo de avantajul simbolic, care ține de prestigiu, există pentru un doctor un avantaj material imediat, sporul la salariu. Cei care pierd titlul de doctor vor trebui să dea banii înapoi?

Aici, cu siguranță, orice decizie se va impune va fi o decizie motivată, justificată, sancționată legal de către tribunal, de către un judecător, nu poate fi o decizie numai administrativă. Dacă o instituție se socotește prejudiciată din punct de vedere partimonial, material, simbolic ș.a.m.d., poate să o dea în judecată pe această persoană și să-i solicite daune. Suntem într-un stat de drept și instituția va face exact ce va decide judecătorul care va examina acel caz.

Avem două cazuri de plagiat, foarte vizibile, la care s-a ajuns la un final: Victor Ponta și Gabriel Oprea. Ce se întâmplă în cazul altor suspiciuni de plagiat?

Sunt mai multe situații care au fost semnalate, unele dintre ele nu sunt discutate în spațiul public foarte mult pentru că persoanele respective nu sunt foarte vizibile. Sunt cazuri pe care comisiile de specialitate și CNATDCU le analizează.

Dacă situația care se dezvăluie în urma acelei evaluări arată că e o problemă endemică cu privire la abaterile de la etica cercetării științifice, atunci pot fi făcute recomandări de restructurare a școlii doctorale sau chiar de nefinanțare și de închidere a programului doctoral în cazul în care se constată că nu e vorba de un caz izolat

Nu toate universitățile sunt dispuse să fie intransigente cu cazurile de plagiat. Ce se întâmplă în această situație?

Acestea nu sunt situații ușor de gestionat și trebuie să se manifeste o atitudine extrem de fermă din partea CNATDCU și din partea ministerului, dar, în același timp, această atitudine trebuie să se bazeze și pe o judecată echilibrată și nuanțată. 

Dacă, pe de-o parte, se întâmplă ca o universitate să declare, prin intermediul școlii doctorale pe care o are în structura sa, că nu are probleme cu privire la modul în care au fost redactate tezele de doctorat, calitatea acestora din perspectiva eticii, a deontologiei profesionale și, pe de altă parte, se constată de către comisia de specialitate a CNATDCU și de către Consiliul General, că există probleme de plagiat, atunci cu siguranță că pot exista, din partea CNATDCU și din partea Ministerului Educației, solicitări de a evalua din perspectiva calității cercetării științifice școala doctorală a acelei universități. Iar dacă situația care se dezvăluie în urma acelei evaluări arată că e o problemă endemică cu privire la abaterile de la etica cercetării științifice, atunci pot fi făcute recomandări de restructurare a școlii doctorale sau chiar de nefinanțare și de închidere a programului doctoral în cazul în care se constată că nu e vorba de un caz izolat, de câteva persoane care s-au abătut de la etica cercetării științifice, ci de un număr foarte mare de cazuri. 

Situațiile pot fi foarte diverse, dar recomandarea noastră ar fi aceea ca și CNATDCU, și ministerul să aibă o atitudine intransigentă în legătură cu aceste abateri grave de la etica cercetării științifice, care în momentul de față lasă o impresie, nu știu cât de mult această impresie corespunde unei realități, dar impresia pe care o avem este aceea că e vorba despre o situație destul de răspândită. Unii chiar spun că ar fi vorba despre o situație endemică.

Programul pe care îl avem acum este ca toate școlile să fie supuse analizei și această analiză nu este motivată în primul rând de apariția cazurilor de plagiat. E vorba de o evaluare a tuturor școlilor doctorale din universitățile din România.

Există vreo școală doctorală care urmează să fie supusă analizei în perioada următoare?

Programul pe care îl avem acum este ca toate școlile să fie supuse analizei și această analiză nu este motivată în primul rând de apariția cazurilor de plagiat. E vorba de o evaluare a tuturor școlilor doctorale din universitățile din România. Până în momentul de față, pe baza unui proiect care a fost elaborat și gestionat în mandatul domnului profesor Curaj, ceea ce s-a obținut a fost o autoevaluare a tuturor școlilor doctorale din toate universitățile din România și, în această toamnă, vrem să trecem la momentul următor - pe baza acestor autoevaluări ale acestor școli, să facem o evaluare instituțională gestionată de către Ministerul Educației.

Ce se întâmplă cu lucrările de doctorat coordonate de persoane care au devenit coordonatori de doctorate în baza unor teze plagiate?

Eu sunt adeptul unor judecăți care se bazează pe meritul sau lipsa de merit a fiecărui caz în parte. Nu este imposibil ca o lucrare de doctorat a unei persoane care a fost coordonată de un profesor sau un cercetător care se dovedește că și-a obținut prin fraudă titlul de doctor să fie alcătuită în mod corect, să aibă elemente de originalitate sau cel puțin elemente mai personale ale cercetătorului respectiv. Nu decurge sub nicio formă că vina pe care trebuie să și-o asume și pe care o are în mod real conducătorul de doctorat se transferă asupra doctorandului sau doctorandei. Nu văd de ce retragerea titlului pentru o persoană „X” ar trebui să ducă printr-o consecință legală sau logică la retragerea titlurilor tuturor celor coordonați de el.

Însă ridică probleme asupra școlii doctorale...

Asta da, însă nu vorbim despre valabilitatea unei teze sau a altei teze care a fost obținută în acea școală. Ridică probleme de seriozitate, cel puțin, și de credibilitate pentru felul în care au funcționat mecanismele de asigurare a calității cercetării doctorale în acea școală. Dar, iarăși, de aici nu decurge că trebuie să te întorci împotriva acelei școli cu măsuri de dizolvare sau de anulare sau de închidere a școlii. Noi trebuie să judecăm cazul respectiv, nu trebuie să luăm hotărâri globale și paușale. S-ar putea ca anumite detalii să ne arate că decizia noastră a fost pripită, dacă nu chiar greșită.

Ați văzut raportul Universității Naționale de Apărare în cazul tezei de doctorat a ministrului de Interne Petre Tobă?

Am citit fragmente din acest raport, eu nu am obligația, ca ministru, să fiu parte a acelor echipe, comisii, care asigură această evaluare din partea CNATDCU, de altminteri nici nu doresc să interferez cu acest proces de evaluare, să-i influențez pe cei care sunt chemați să se ocupe, potrivit legii, de această evaluare din partea CNATDCU, dar într-adevăr am văzut anumite fragmente ale acestui raport de care vorbiți dvs.

Ori spui că e vorba de un plagiat, pentru că similitudinea către această idee te duce, ori ai o explicație, nu știu care ar fi aceea, nu-mi dau seama în momentul de față, pentru acele similitudini. Nu pot fi susținute în același timp și neplagiatul, și ideea de similitudine care merge până la identitate. 

Cum vi s-au părut?

Contrariante. Pentru că am citit în acele fragmente că, pe de-o parte, se acceptă că există similitudini, ceea ce înseamnă că există asemănări care merg până la identitate între fragmente din teza domnului Tobă și alte lucrări. Deci se acceptă că există similitudini pe pagini întregi, probabil că sunt sute de pagini care sunt în această situație, dar verdictul final al Comisiei, respectiv al conducerii universității care își asumă verdictul, este acela de neplagiat. Este o chestiune care, cel puțin la prima vedere, este contradictorie. Și această contradicție poate fi rezolvată într-un singur fel. Ori spui că e vorba de un plagiat, pentru că similitudinea către această idee te duce, ori ai o explicație, nu știu care ar fi aceea, nu-mi dau seama în momentul de față, pentru acele similitudini. Nu pot fi susținute în același timp și neplagiatul, și ideea de similitudine care merge până la identitate. Nu e vorba doar despre asemănare, ci identitate între texte care au apărut înaintea tezei de doctorat a domnului Tobă și fragmente lungi, calupuri, pagini etc din teza de doctorat a domnului Tobă. Ceea ce sigur te conduce la ideea că este vorba despre un plagiat.

Cât de mult va cântări raportul universității în verdictul CNATDCU?

Raportul este o indicație și poate să fie util în ceea ce face comisia tehnică, comisia de specialitate și consiliul general, dar nu decizia universității este aceea care stă la baza deciziei finale a consiliului general al CNATDCU. Va fi o decizie pe care o va lua consiliul general, în funcție de toate datele, dovezile, care îi sunt furnizate de aceste analize preliminare.

Care este opinia dvs. personală față de cazul Tobă?

Ceea ce am spus repet și acum: Dacă se va dovedi, printr-un verdict al CNATDCU, că e vorba de un plagiat, atunci, evident, eu, în calitate de ministru, voi semna ordinul de retragere a titlului de doctor. Ceea ce se întâmplă mai departe în Guvernul României va depinde de o decizie pe care trebuie să o ia primul ministru și, de aici încolo, sunt deschise mai multe opțiuni. Dacă decizia va fi aceea de demitere a domnului ministru Tobă, lucrurile pot să continue și ar fi un curs firesc al lucrurilor. 

Dacă nu va fi o decizie de demitere, în condiția în care i se va retrage titlul de doctor, în baza analizei CNATDCU și a verdictului de plagiat, ceea ce am spus și repet este că nu voi continua să fiu în acest guvern. Îmi voi da eu însumi demisia. Nu există jumătăți de adevăruri. Există dorința noastră de a nu spune tot adevărul uneori, dar adevărul e întreg nu este jumătate, sfert, o optime, o șaisprezecime. Domnul prim-ministru a spus, înainte ca eu să ajung ministrul Educației, că se simte inconfortabil când i se prezintă această situație pe care o cunoaște foarte bine și că așteaptă acest verdict al CNATDCU pentru a putea lua o decizie în deplină cunoștință de cauză și cu o situație pe deplin clarificată.

Care este relația dvs. cu domnul ministru Tobă?

Foarte bună, suntem oameni civilizați, ne salutăm, ne strângem mâna. Suntem niște oameni chemați de către țară să rezolvăm niște probleme. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Prea pe fata! Prea ca la tara! Domnul ministru ar trebui sa fie impartial, dovedeste ca are un interes! Dar oare care? Cine/ce il impinge la astfel de declaratii care nu pot decat sa ii afecteze inclusiv credibilitatea academica?! Se pare ca Toba e privit ca un obstacol impotriva a ceva ce vor sa realizeze neaparat pe finalul acestui Guvern...

    http://www.enational.ro/news/alerta-se-%E2%80%9Esmenuiesc%E2%80%9D-comisiile-pentru-plagiat-550512.html/
    • Like 0
  • mi se pare o facatura, probabil ca Toba a devenit incomod pentru Basescu si acesta din urma incearca sa il denigreze. pacat ca asta este modul in care se face politica in Romania
    • Like 1
    • @ Alexandru Osman
      Tudor check icon
      Dumneata glumesti, nu?
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult