Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Consiliul European a aprobat începerea negocierilor de aderare la UE cu Republica Moldova și Ucraina. Maia Sandu: Este o pagină nouă în istoria noastră

Maia Sandu - V Zelenski

Foto; Abaca Press / Profimedia

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a anunțat joi seara că liderii Uniunii Europene au decis să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova. Totodată, Consiliul European a hotărât ca Georgiei să-i fie acordat statutul de candidat la aderarea la UE, notează News.ro.

„Consiliul European a decis să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina și Moldova. #EUCO a acordat statutul de candidat Georgiei. Iar UE va deschide negocierile cu Bosnia și Herțegovina odată ce va fi atins gradul necesar de conformitate cu criteriile de aderare și a invitat Comisia să prezinte un raport până în martie în vederea luării unei astfel de decizii. Un semnal clar de speranță pentru popoarele lor și pentru continentul nostru”, a scris Charles Michel pe rețeaua socială X.

Volodimir Zelenski: „Istoria este făcută de cei care nu obosesc să lupte pentru libertate”

„Aceasta este o victorie pentru Ucraina. O victorie pentru întreaga Europă. O victorie care motivează, inspiră şi întăreşte. Le mulţumesc tuturor celor care au lucrat pentru ca acest lucru să se întâmple şi tuturor celor care au ajutat. Îi felicit pe toţi ucrainenii în această zi. De asemenea, felicit Moldova şi personal pe Maia Sandu. Istoria este făcută de cei care nu obosesc să lupte pentru libertate”, a anunțat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Premierul ungar Viktor Orban insistase și joi dimineața, când s-au reunit liderii europeni, că UE nu ar trebui să înceapă negocierile de aderare cu Ucraina, semnalând că îşi va menţine veto-ul. Fostul preşedinte al Consiliului European, Donald Tusk, în prezent premier al Poloniei, declarase însă, miercuri, că premierul Ungariei este un „lider pragmatic”, sugerând că ar putea fi făcut să se răzgândească, mai scrie News.ro. De altfel Viktor Orban a fost singurul lider reticent la summit, care a avut loc într-un moment critic pentru Kiev în războiul său împotriva invaziei Rusiei.

Maia Sandu: Uniunea Europeană a zis „da” pentru ţara noastră, a zis „da” pentru viitorul nostru european

„Dragi moldoveni, felicitări! Decizia de azi de a deschide negocierile pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană este victoria noastră a tuturor. Uniunea Europeană a zis „da” pentru țara noastră, a zis „da” pentru viitorul nostru european. Este o pagină nouă în istoria noastră. Acum doi ani, nimeni nu-şi imagina că în 2023 Comisia Europeană va propune deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Moldova.

Succesul de azi este meritul întregii societăţi – al tuturor celor care aleg democraţia şi prosperitatea, care muncesc cu perseverenţă şi răbdare, care au ieşit la vot, au protestat pentru libertate şi nu au încetat niciodată să creadă că Moldova merită mai mult. Suntem europeni şi acest lucru este recunoscut de întreaga UE”, a scris pe Facebook preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult