Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Copii puși să facă mătănii pe asfalt la Sălaj. Supraveghetor: Cine nu rezistă 2 ore fără toaletă să-și pună pampers

Copii zalau

Mai mulți copii au fost puși să facă mătănii, să facă cruci și să sărute asfaltul la un eveniment în aer liber organizat de o asociație creștină din Sălaj. Pe o filmare apărută în spațiul public o supraveghetoare poate fi auzită cerându-le copiilor un comportament „corespunzător” la slujbă și spunându-le celor care nu rezistă 2 ore fără toaletă să-și pună pampers.

„Ziceţi în gând toţi <Doamne, iartă-mă>. Acuma vreau să fac o completare, părerea cercetaşilor francezi a fost că Darius a fost cel mai atent la Sfânta Liturghie, el fiind exemplul pe care ar fi bine să îl urmaţi. În rest, cei care credeţi că nu vă puteţi abţine două ore de la toaletă, de la una de la alta, sau rămâneţi acasă sau vă puneţi pampers sau găsiţi alte soluţii. De aici înainte vă cer conduită, comportament corespunzător. Aveţi grijă că duminică este ziua festivă a Festivalului Inimioarelor Fericite, iar primul moment este participarea la Sfânta Liturghie de la Bobota”, a spus femeia, potrivit Mediafax.

Un bărbat poate fi auzit numărând mătăniile făcute de cei mici, iar unul dintre copii, care se plimbă prin fața celorlalți, este pus drept pedeapsă de supraveghetoare să mai facă 10 mătănii. 

„La Sfânta Liturghie de la Bobota va fi mult mai lejer decât astăzi, pentru că nu este în biserică, se slujește în altarul de vară, e mai mare relaxare, băncile de la liziera pădurii, pentru copii e mai mult decât perfect. Acolo se stă în bancă, se stă în picioare în momentele când se stă în picioare și nu se merge la toaletă în pădure, nu se umblă după apă. Înainte veți primi de toate, veți fi pregătiți. De acum vă spun, să nu avem surprize, că duminică nu va bate nimeni mătănii. Vom avea o cameră pregătită la baza asociației și cine nu știe să se încadreze în grup va putea să citească o carte liniștit, avem tot felul de cărți, ieșiți de acolo speakeri motivaționali”, a continuat femeia. Și l-a mai pus pe un alt copil să facă 5 mătănii, reproșăndu-i că are chef de vorbă.

Reprezentanţii asociaţiei au refuzat să comenteze imaginile, susținând că „au fost scoase din context”.

Biserica Ortodoxă Română: Este o faptă revoltătoare

Bierica Ortodoxă Română a anunțat că se delimitează de practicile organizației din Sălaj, transmițând, într-un răspuns pentru Digi24, că „asociaţia nu este un aşezământ bisericesc şi nu este coordonată de Biserică”.

„Persoanele care şi-au permis să comită o asemenea faptă revoltătoare nu sunt angajatele Bisericii şi nu o reprezintă. Este evident că obligarea unor copii sau a oricui altcuiva la practicarea unor gesturi cu semnificaţie religioasă este absurdă, Biserica însăşi denunţând o asemenea atitudine care nu are nicio legătură cu spiritul creştin”, arată BOR. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Asta intră la "libertatea religioasă", un " drept" câștigat după "revoluția din decembrie '89" și este consfințit în constituția lui iorgovan și iliescu. Orice cretin exaltat are dreptul, în numele constituției, să propovăduiască verzi și uscate și să creeze prozeliti, prin minciună, teroare, șarlatanie. Nimeni nu verifică toți nebunii și escrocii ce umblă liber și mai fac și "zgomot"? Cine înființează asemenea adunături, cine și de unde le finanțează?
  • Like 2
  • @ Zugravu Mircea
   Pai BOR e finantata din bugetul de stat. Bugetul pentru culte cred ca ii zice, si nu intra doar BOR acolo, ci si alte biserici. Si da, faptul ca orice cretin poate sa propovaduiasca verzi si uscate intra la dreptul de libera exprimare, dupa cum si noi ceilalti putem critica respectivul cretin in virtutea aceluiasi drept. N-ar trebui insa sa fim fortati sa ii si dam bani cretinului.
   • Like 3
 • Asta e indoctrinare religioasa. Si nu, BOR nu are cum sa se delimiteze de asta, indiferent ce declara, pentru ca ei promoveaza mizeria asta numita religie de ani de zile, inclusiv in scoli. Uitati-va bine, "preasfintiile voastre", asta e opera voastra, fie ca va place, fie ca nu.
  • Like 7
 • Asta inseamna religia fara limite. Astia sunt CPFistii. Putinistii si lingaii de oase care vor neaparat in feudalism.
  • Like 4
 • Ada check icon
  Pe aceste organizatii nu le verifica nimeni ? Apar asa din senin. Inimioare fericite...da, foarte fericite. Duc copii si ii obliga sa faca matanii, la cine anume? Eu stiu ca matanile sa fac in fata unei icoane sau in Biserica , nicidecum in fata oamenilor.
  O adevarata bataie de joc pentru copii !
  • Like 2
 • Dorin check icon
  Nu reprezintă biserica dar o fac in numele ei.Sunt ultra habotnici creștini -ortodocși. Și specimene ca acestea s-au bătut cu pumnul în piept că vor Familia tradițională în România.
  • Like 5
 • Alien check icon
  Faptul ca exista nebuni pe lumea asta si sunt și organizați în tot felul de asociații nu e deloc surprinzător și nici nu prea avem ce le face. E dreptul lor, din partea mea pot face și tumbe și sa se închine și la betoniera dacă asta doresc.
  Ceea ce nu pricep eu este ce fel de părinți și-ar trimite copii la asemenea întrunire de nebuni. Aia mi se par și mai tâmpiți decât tâmpiții....
  • Like 2
 • Teodora check icon
  Fruntea pe ciment, inimioare fericite! Și dacă nici cu asta nu vă potoliți, ia luați voi o carte și citiți, să vedeți cum va trece cheful de inițiativă în afara activităților religioase!
  Credincioșii adevărați cred și execută fara sa cerceteze. Mai ales daca ii instruiești de mici.
  • Like 6
  • @ Teodora
   GabiC check icon
   maică Teodora, matale ești?
   Sau Zoe Dumitrescu-Bușulenga?
   • Like 0


Îți recomandăm

litoral 2021

Totul a pornit de la o simplă aluniță pe care o avea pe spate, din naștere. Mereu râdea cu părinții ei - era alunița după care o puteau recunoaște imediat, în cazul în care ar fi pierdut-o pe malul mării. (Foto: Rob Wilkinson / Alamy / Alamy / Profimedia)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Echipa de fericire

„Am tras de mine cât am putut și la 11 și 50 de minute știu că a venit pe lume Teodor. I-am auzit pentru prima dată glasul, l-am simțit pe pieptul meu, i-am văzut pielea, am știut că i s-a pus sângele în mișcare... că a venit pe lume, de fapt”- Alexandra povestește zâmbind cele mai intense 40 de minute din viața ei.

Citește mai mult

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult