Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Corespondență din Bruxelles. „Erau doi bărbați. Unul se comporta ciudat, de aceea m-am dat jos din tren. La scurt timp am auzit o explozie”

Spitalul Militar Koningin Astrid, spitalul unde au fost tratate și victimele incendiului din Colectiv, este foarte aglomerat, cel puțin 55 de răniți sunt deja aduși acolo. Patru dintre victimele din Colectiv au fost transferate temporar la un hotel, două (cazurile mai grave) au rămas în spital.

Multe din victime sunt însă transportate în afara Bruxelles-ului, în Antwerpen și Limburg.

Una dintre marile probleme cu care se confruntă acum serviciile de urgență o reprezintă lipsa unei comunicări eficiente. De pildă, presa relatează că pe aeroportul din Zaventem, pasagerii nu au apă și mâncare. Bineînțeles, pare un detaliu minor în condițiile date, însă se pare că magazinele din interiorul aeroportului încearcă să rezolve această problemă până când cei de la Crucea Roșie vor putea să intervină. Într-o sală de sport din Zaventem, aproape de aeroport, sunt deja 1000 de persoane.

Unul din supraviețuitorii atacului de la stația de metrou din Maelbeek, Eric Pania, a declarat pentru VRT: „Erau doi bărbați. Unul se comporta ciudat și purta o sacoșă pe care a dat-o în cele din urmă celui de-al doilea bărbat. A fost o situație foarte ciudată. De aceea am ieșit afară din tren. La scurt timp am auzit o explozie. A fost oribil. Era foarte mult sânge. Am văzut chiar o femeie care își pierduse un picior. Era plină de sânge și își căuta fiica. Peste tot erau răniți, dar nimeni nu putea să îi ajute.”

Ultimele estimări vorbesc despre 14 morți pe aeroportul Zaventem și 20 la stația de metrou Maaelbeek. Numărul răniților este de ordinilor zecilor, deși unele surse neverificate vorbesc și de mult mai multe.

În aeroportul Zaventem a fost găsit, lângă un cadavru, un Kalașnikov care se pare că aparținea unuia dintre atentatori, declară VRT Nieuws. Cum a fost posibil ca acesta să pătrundă în perimetrul aeroportului cu o armă destul de voluminoasă nu este încă sigur.

Bruxelles este din nou închis, iar întreaga țară este la nivelul 4 de alertă teroristă, cel mai ridicat nivel posibil.

Donald Trump pe Twitter: „Vă mai amintiți ce frumos era Bruxelles-ul? Nu mai este așa însă! E dintr-o altă lume. Statele Unite trebuie să fie vigilente și inteligente”. Se pare că acum, în prag de alegeri, Donald Trump primește un cadou neașteptat care o să îi propulseze candidatura clădită pe ura față de musulmani.

Conform cu lifenews.ru, Rusia a avertizat Belgia în legătură cu 3 militanți ISIS care, la sfârșitul lunii februarie, au plecat spre Belgia. Este se pare vorba despre 2 frați, Ivan și Aleksej Dovbasj și Marat Joenoesov.

Pe Facebook și Twitter, oamenii continuă să fie solidari: #ikwilhelpen (#eu vreau să ajut) este un hashtag unde cei care pot să ofere ajutor, în special transport celor rămași blocați în aeroport sau Bruxelles, postează mesaje cu locurile unde este încă acces. Foarte mulți români sunt și ei implicați în aceste acțiuni.

Află mai mult:

Dacă e marți, e Belgia. Dacă e miercuri, e România?

Bilanțul actualizat al victimelor

Cristian Tudor Popescu: Bomba umană din Europa explodează în serie

Corespondență din Bruxelles: Serviciile secrete au eșuat, soldații sunt niște păpuși înarmate, belgienii „still pissing”

Am înghețat când l-am auzit pe prim ministrul Belgiei când a spus: „Ceea ce ne așteptam să se întâmple s-a întâmplat”. Corespondență din Belgia

Europarlamentarul Traian Ungureanu: „Adversarul e înăuntru. Criza refugiaților arată că nu suntem în stare să ne apărăm”

Imagini care surprind atacul terorist din aeroportul Zaventem din Bruxelles

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • un lucru se intampla totusi spre bine ,multa lume nu mai crede in terorismul asta artificial creat pentru a-si mentine actuale interesele lor meschine ,guvernele alese in cele mai multe tari nu mai colaboreaza cu populatia ,drept care nici urma de imbunatatire,jucariile lor s-au cam invechit si oamenii nu mai vor sa fie sclavi pe plantatiile lor ,pamantul le apartine in aceeasi masura.
  • Like 0
 • Au pătruns cu orice au vrut în aeroport, pentru că erau în zona publică, nesecurizată.
  • Like 1
 • Petitie impotriva cotelor de migranti si a unei mega-moschei in Bucuresti
  https://www.petitieonline.net/petitie/48114146/
  Semnati si distribuiti, daca va pasa!
  Nu suntem impotriva musulmanilor cetateni romani alaturi de care muncim si traim respectandu-ne reciproc valorile!
  • Like 0
 • Atacurile teroriste de la Paris si Bruxelles ne dovedesc ca serviciile de informatii ale acestor doua tari cheie in deciziile UE si NATO sunt vulnerabile. E nevoie de o instituție centrala a Serviciilor de Securitate si Informatii la nivelul UE. Astfel oferim cadrul necesar pentru dialog interstatal si acțiune imediata pentru a combate împlinirea acestor atrocități.
  • Like 0
 • Sunteti siguri de autenticitatea clipului ?
  • Like 2
 • Un Kalașnikov ? Frumos. Si pe mine m-au controlat 15 min in continuu pentru ca aveam metal in sutien. Bine, asta era in Viena. Dar ca idee.
  • Like 4
  • @ Oana Barbulescu
   Acolo este zona „Kiss and Fly”, de aceea au putut pătrunde. Nu au avut de trecut de păpușile militare cu arme care oricum se pozau cu trecători.
   • Like 0


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult