Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Crima în masă din orașul meu. „Mai sunt tineri care nu știu ce s-a petrecut atunci...”

Comemorarea Pogromului de la Iași

„Fără evrei, lumea nu există”, spune Shimshon Fridman. „Oamenii care au fost acum 76 de ani în trenurile morții îi cunosc. Unii au sărit din tren și s-au salvat. Ei mi-au povestit. Eu m-am născut la un an după Pogrom. De 56 de ani trăiesc în Israel. Ce știu? Au strâns 13.000 de oameni. Au fost împușcați. Ce a rămas, s-a pus în două trenuri. Și trenurile se învâteau până au murit toți. Mai există antisemitism în toată lumea!", a povestit Shimshon Fridman în timp ce urca dealul către Cimitirul Evreiesc din Iași. Sub soarele nemilos al unei zile de 29 iunie. 

Potrivit unui articol semnat de istoricul Adrian Cioflâncă, comunitatea evreiască din Iași, reprezenta, înainte de Pogrom, jumătate din populația orașului. Puține au fost familiile de evrei care nu au pierdut măcar o rudă. 

Pogromul din Iași a fost declanșat în 29 iunie 1941, ca urmare a ordinelor date de regimul Antonescu. La violențe au participat militari, politiști și jandarmi români, soldați germani, legionari și populație civilă din Iași. Populația evreiască masculină a fost masată la clădirea Chesturii, ori cu forța, ori atrasă cu pretextul că va primi permis de „liber”. Primele mii de victime au căzut la poarta si în curtea Chesturii, lovite în cap cu arma sau bâta, ori împușcate. Peste noapte, cei rămași în viață au fost îmbarcați în două trenuri de vite, rămase în memorie ca „trenurile mortii". Primul tren s-a oprit la Călărași, iar al doilea la Podu Iloaiei, după ce au mers foarte încet, după trasee absurde, în bătaia nemiloasă a soarelui de vară. În total, au murit, conform datelor din istoriografia recentă, în jur de 14.000 de evrei.

Supraviețuitorii Pogromului care participă la ceremoniile organizate la Iași pe 29 iunie în fiecare an sunt din ce în ce mai puțini. Pot fi numărați pe degetele unei singure mâini. Pe cod galben de caniculă, peste o sută de membri ai comunității evreiești, ambasadorul SUA în România, ambasadorul Israelului în România, oficialități locale au participat joia aceasta la „Marșul Vieții“. Diplomatul american a urcat pe jos, alături de membrii comunității evreiești și de primarul municipiului Iași dealul care duce către Cimitirul Evreiesc. 

Șase rânduri de scaune și o scenă. Îmbrăcați în alb și cu pălării de soare, evreii participanți la ceremonia de la Iași nu au venit singuri. E drept că cei mai mulți nu sunt din Iași. Dar fiecare are cel puțin un membru al familiei îngropat în cimitirul evreiesc din Iași. „În Piața Spiridon m-am născut. La Iași. Eram solicitat să fim colaboratori ai Securității. Am plecat în Israel și m-am întors după 25 de ani. Cu tatăl meu care trăia la Tel Aviv. Care a vrut să fie îmormântat în Iași. L-am adus în sicriu de plumb la Iași. Este normal ca tragedia care s-a întâmplat în Moldova pe 29 iunie, acum 76 de ani să fie învățată. Să ținem însă legătura între faptele negative și cele mai pozitive. A fost o tragedie atunci. A fost o omorâre în masă a 10-15.000 de oameni. Care nu trebuie să se întâmple. Aici, la Iași, s-au întâmplat și lucruri bune. A existat o viață evreiască colosală. A fost primul teatru evreiesc. Ce i-aș spune unui copil din Iași? Să fie mândru că s-a născut aici”, a povestit dr. Adrian Fiterman.

Au venit cu nepoții. Mulți dintre tineri au venit pentru prima data la Iași, iar limba română e deja o limbă străină.

S-au aprins șase lumânări în memoria victimelor pogromului, s-a ținut o rugăciune. Au fost depuse coroane de flori. Și au urmat discursurile. Oamenii s-au așezat și pe pietrele funerare care înconjurau scena. 

Ambasadorul statului Israel în România: „Ne reamintim de cei care au fost victimele urii și brutalității în acele teribile zile ale lunii iunie 1941. Îi sărbătorim pe cei care au supraviețuit. Omorârea în masă a evreilor nu a fost doar o încercare de a-i distruge fizic. Ci o încercare de a anihila sufletul culturii și civilizației evreiești”.

Ambasadorul SUA în România a citit un poem, Tangoul morții, scris de Paul Antschel:

Laptele negru din zori te bem când e noapte

Te bem la amiaz e moartea un meșter german

E moartea un meșter german albaștri i-s ochii

Cu plumbul te împroașcă din plin și adânc te lovește

Primarul municipului Iași, Mihai Chirica: „Astăzi nu sărbătorim. Comemorăm memoria victimelor, a miilor de oameni care acum 76 de ani au fost uciși pe nedrept. Au fost victimele unui moment dificil din istoria noastră. Astăzi îi sărbătorim pe cei care au supraviețuit, care au dus mai departe memoria acelor vremuri. Mai sunt încă tineri care nu cunosc ce s-a întâmplat atunci. Sunt și vârstnici care nu știu ce s-a întâmplat atunci. Sunt și în România, și în Europa. În calitate de primar al orașului Iași, de reprezentant al unei comunități care acum 76 de ani a fost răvășită de acele momente nu îmi voi cere scuze. Îmi voi cere iertare în numele reprezentanților autorităților de atunci. Să cinstim memoria celor care au devenit drepți între popoare, a celor care au salvat evrei atunci“.

Cu pași mărunți, gârboviți sub povara soarelui, participanții la Marșul Vieții se îndreaptă către mormintele adormite la Iași. A fost 29 iunie 2017. Cimitirul evreiesc rămâne în urma mea. Cobor singură dealul sub un soare nemilos. Orașul mă întâmpină cu forfota lui. O zi obișnuită. În autobuz se discută politică. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  Indiferent dacă a fost sau nu ceva atunci, mi se pare absurd și incorect ca strănepoții să plătească greșelile strămoșilor: pe acest principiu ar trebui ca italienii să-și ceară scuze că au cucerit aproape toată Europa! Sau mongolii pentru ce a făcut Genghis Han!
  Evreii sunt suficient de inteligenți (bravo lor!) încât să facă omenirea să se simtă vinovată pentru ce s-a întâmplat în urmă cu 80 de ani sau mai mult: dar pe acest principiu, creștinii ar trebui să-i arate cu degetul că L-au crucificat pe Iisus Cristos?
  Să lăsăm la o parte icnelile cu iz naționalist și patriotard și să ne amintim sau să aflăm că au fost și lucruri rele dar și altele incredibil de bune, iar aici îl pomenesc pe primarul Odessei, Gherman Pântea: o simplă căutare pe net ar arăta multora că nu există numai alb sau negru, nici doar bine și rău, ci că adevărul este la mijloc, într-un echilibru de multe ori precar! Până și în Germania nazistă a existat opoziție și nu toți nemții au fost asasini și antisemiți (deși astăzi așa s-ar părea)!
  Așadar, să cântărim cu aceeași măsură totul, să judecăm, să nu uităm și să iertăm faptele pe care de multe ori, scoase din contextul momentului, nici nu le înțelegem foarte bine!
  • Like 0
 • check icon
  De ce nu aveti curajul sa imi publicati comentariile? De ce va ascundeti dupa o minciuna? In Romania nu a existat Holocaust! Altfel nu ne-ar mai fi multumit Shimon Perez pentru salvarea a 400.000 de evrei in timpul regimului nazist!
  • Like 0
 • check icon
  Uitati aici cum Shimon Peres multumeste romanilor pentru salvarea a peste 400.000 de evrei in timpul regimului nazist ceea ce arata cat de gogonata e minciuna holocaustului roman! Deschideti bine ochii, urechile si mintea si nu va mai lasati pacaliti! https://m.youtube.com/watch?v=EEGXrAD2yJk
  • Like 0
 • check icon
  Da, mai sunt tineri care nu cred in minciuna asta pentru ca in Romania NU A FOST holocaust! Asta o spunea si Shimon Peres, fost presedinte al Israelului, care a multumit Romaniei pentru ca a protejat evreii! Asa zisul Pogrom de la Iasi este un fals dovedit istoric! Pura propaganda zionista de victimizare ca sa ne santajeze pe noi emotional sa mai mulga ceva avantaje si resurse, nu ca nu ar avea deja. Evreii talmudisti sunt cei mai vicleni si mai rasisti oameni din lume, cine nu intelege cu cine avem de a face ii recomand cu caldura sa citeasca Protocoalele Inteleptilor din Zion si se va lamuri repede despre.acesti serpi! Ca doar nu i-a numit insusi Hristos "fii diavolului" degeaba! Astia mint asa de natural cum respiram noi aerul!
  • Like 0
  • @
   Stimate domn, iti atrag atentia ca - pe langa prostiile pe care le debitezi cu atata convingere - tocmai ce ai incalcat Legea nr. 107/2006, unde este prevazut foarte clar (printre altele): "Negarea în public a holocaustului ori a efectelor acestuia constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani și interzicerea unor drepturi". Din cate stiu - acest forum este un spatiu public, asa incat sper ca intelegi la ce te expui.

   Iar administratorii acestui site ar trebui sa verifice daca nu cumva trebuie sa modereze postarea acestui domn.
   • Like 3
  • @ Iron Spike
   Dee Dee check icon
   Și pentru amenințare on-line nu se face pârnaie?
   • Like 0
  • @ Iron Spike
   Faptul ca s-a dat acea spurcata lege demonstreaza ca am ajuns slugile evreilor. Cui ii e frica de adevar de a trebuit sa se dea asa o lege? Sau cum se poate sa interzici unui om sa gandeasca intr-un fel sau altul? Adevarul nu se apara cu forta ca atunci numai adevar nu este. Exista nenumarati oameni publici care spun foarte clar ca in Romania nu a fost holocaust! Altfel, pentru ce ne-ar mai fi multumit Shimon Peres ca am salvat peste 400.000 de evrei de regimul nazist? Si in final, preocuparea dumneavoastra care e, adevarul sau aplicarea legii?
   • Like 0
  • @ Dee Dee
   De ce intrebati stimate domn, aveti de gand sa amenintati pe cineva?
   • Like 2
  • @ Iron Spike
   check icon
   Dacă un legiuitor absurd va emite legea care stipulează că pământul este plat, eu trebuie să fiu de acord cu el?
   Independent de subiectul în discuție, este absolut imbecil să hotărăști PRIN LEGE în situații atât de sensibile și delicate.
   • Like 0
  • @ Dee Dee
   Nu este amenintare ci informare si atentionare.
   D-voastra aveti probleme cu cititul si intelesul unui text simplu.
   • Like 0
 • Nu sunt de acord cu progromul de la Iasi dar ar trebui sa vorbim putin si despre ce a generat reactiata administratiei si populatiei romanesti.. Cinste celor care au stiu sa treaca peste relele lumii si sa salveze suflete nevionovate. Ar trebui sa ingropam trecutul si sa mergem mai departe ca oameni, parti din constiinta unui Dumnezeu creator universal, fara sa acuzam doar o parte. Da - la Iasi au existat actiuni ale unor militanti comunisti de etnie evreiasca care au pus in pericol armata romana si au dus la pierderea de vieti in randul soldatilor romani . Da - la Iasi a existat un progrom , au fost pedepsiti oameni care nu aveau nici o legatura cu cele intamplate decat etnia.
  • Like 1
 • check icon
  Respect poporul evreu pentru importanța pe care o acordă educatiei copiilor. Dovadă stau numeroasele premii Nobel câstigate de etnici evrei,indiferent de cetătenie. Nu voi putea,niciodată, să înteleg /accept antisemitismul .(si xenofobia,ín general)
  • Like 1
 • Adevaru despre Holocaust expus pe jumatate, tot minciuna ramine,din pacate!
  Din lipsa de bani si de sustinere din partea Greilor lumii,adevarul despre Holocaust e expus,pina ce numai in privinta tragediei suferite de poporul evreu. Dar,despre vina reprezentantilor poporului evreu pentru aparitia si raspindirea Ciumei Rosii in Europa public rar cine indrazneste sa se expuna.
  Internationalelel,apoi cominternele comuniste,scopul carora era ,,lupta prin toate mijloacele posibile, inclusiv lupta armată, pentru răsturnarea burgheziei mondiale și pentru formarea unei republici sovietice internaționale, ca un stadiu de tranziție către abolirea definitivă a statului.,, au fost create si finantate in mare parte de catre reprezentantii poporului evreu.Astfel,evreii poarta o mare vina pentru masacrele omenesti provocate de caeste internationale si cominterne bolsevice si comuniste din intreaga lume.Niciodata reprezentantii poporului evreu nu au recunoscut aceste fapte si nu si-au cerut iertare pentru aceste crime odioase.Sa nu utam ca si Marea Revolutie bolsevica din Rusia,in mare parte a fost finantata si sustinuta activ de catre reprezentantii poporului evreu! Iar Rusia bolsevica,apoi URSS,succesoarea ei,se fac vinovete de masacrele in masa a sute de milioane de jertfe omenesti in toata lumea! Iar,urmasii moldovenilor de pe ambele maluri de Prut niciodata nu vor uita,sunt si dovezi in arhive despre evreii care,in calitate de calai,procurori,activisti politici,au participat la mascarele din satele moldovenesti de pe ambele maluri de Prut,cind au navalit soldatii rusi!! NIMENI din partea poporului evreu nu si-a ceruta iertare de la poporul roman pentru aceste masacre omenesti. Asa,ca Holocaustul are doua fatete,Crimele impotriva poporului evreu si crimele evreilor impotriva altor popoare! Ar fi un pacat ca ,,sa cantarim sau sa numaram,,,cine mai multe crime au savirsit,alti reprezentanti ale altor natiuni impotriva poporului evreu sau reprezentantii poporului evreu asupra altor natiuni! Dar,a venit demult timpul sa descriem si sa recunoastem ambele fatete ale Holocaustului!!
  • Like 2
  • @ Mihai Melnic
   Imi pare rau - dar asta este o logica similara cu cea prin care se cauta scuze unui violator. "Lasa ca si ea - ce cauta cu fusta aia scurta? L-a ademenit, maica!". Ca or fi fost si evrei ce au gresit, probabil la fel ca si alte natii - inclusiv a noastra, asa o fi. Dar o crima, mai ales una in masa, nu poate avea justificare, indiferent cat am cauta si indiferent cine ar fi victimele. Punct.
   • Like 2
 • check icon
  Evreii merită respect pentru că 1) înțeleg și 2) nu uită.

  Am avea ce învăța de la ei, inclusiv în privința comemorării crimelor împotriva noastră, dar se pare că 1) suntem prea proști să înțelegem importanța comemorării, și 2) uităm...
  • Like 2
  • @
   check icon
   De acord 100%!
   • Like 0
 • nu e corect ca nu se vrea sa se faca lumina in acest caz...daca comunistii au combatut atat de vehement antisemitismul e clar ca au fost atrocitati infioratoare....probabil ca evreii vor vrea despagubiri imense si atunci se blocheaza adevarul...ar trebui sa invatam si unii si altii din greselile noastre pt ca avem mult mai multe interese comune....si uitarea o fi o solutie dar iertarea e mai durabila si ajuta unei relatii sincere.
  • Like 0
 • Ce este trist e ca multi romani nu accepta ca a existat un pogrom evreiesc in Romania.
  Nu pot gasi o explicatie a atitudinii lor. Nici o fapta nu se iarta daca nu este recunoscuta mai ales de cei vinovati sau de urmasii lor.
  Pace si intelegere tuturor!
  • Like 4
  • @ dordetine
   check icon
   Pentru ca e un fals, nu a existat asa ceva in Romania!
   • Like 0
  • @
   Aveti dovezi concrete?

   • Like 0
  • @
   Dovezi ca pogromul de la Iasi a existat:
   http://adevarul.ro/locale/iasi/fotografii-masacru-pogrom-evrei-1_52a747c0c7b855ff569ab29c/index.html
   http://www.pogromuldelaiasi.ro/
   • Like 2
  • @ dordetine
   check icon
   Stie cineva exact cine era mort in pozele alea si de ce? Puteau fi la fel de bine romani macelariti de sovietici sau chiar evrei dar omorati de bolsevici. In plus, vorbim de 13.000, o cifra destul de mare, unde sunt dovezile care sa ateste numarul asta? De parca nu am stii cu cine avem de a face, de cate ori au schimbat evreii numarul victimelor de la Holocaust pana au ajuns la 6 milioane? “In Romania nu a existat holocaust” – Prof. Dr. phil. Dr. h.c. mult. al Universitatii din Aachen, istoricul Vladimir Iliescu, in aula mare a Academiei Romane. “Holocaustul din Romania este o minciuna enorma pe plan cosmic.” Video aici http://bit.ly/2sBomay. Evreul Leopold Schobel: In Romania nu a existat Holocaust, video aici http://bit.ly/2tET8yS Apoi, daca era holocaust in ROmania, mai venea presedintele Israelului, Shimon Peres in Romania pe 12.08.2010 ca sa declare la Bucuresti - "Romanii au salvat de la moarte 400.000 de evrei"?? Video aici http://bit.ly/2sBp5IM Deci repet, mai multumea Shimon Peres romanilor daca aceeasi romani au provocat un holocaust evreilor?? Ca au murit evrei nu neaga nimeni, cati exact au murit cine stie oare? Romanii romani, ca populatie civila, nu au suferit si ei de pe urma razboiului? De ce nu se vorbeste despre holocaustul bolsevicilor evrei asupra romanilor? Se pare ca evreii au acum pretentii de 6-9 miliarde dolari ca despagubiri de la Romania (altii spun 50.000 USD de fiecare evreu, adica 50.000 x 400.000 = 20 miliarde USD), plus ridicarea unui monument in parcul de pe Brezoianu, in spatele Primariei Generale Bucuresti. Asta explica, in parte, aparitia periodica a unor articole de culpabilizare pe aceasta tema. Pentru cine nu stie cu cine are de a face, il invit sa urmareasca documentarul despre Protocoalele Inteleptilor din Zion ca sa vedeti cam ce fel de oameni sunt evrei talmudisti care controleaza finantele lumii si nu numai. https://www.youtube.com/watch?v=oENNXfenNH0
   • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult