Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

În orașul acesta s-a comis o crimă în masă, iar vecinii mei încă închid ochii

Are sandale maro ponosite și un costum vechi. Dar dacă îl vezi pe stradă, părul alb, spatele drept și demnitatea lui rufoasă te-ar face să îți scoți pălăria.

Iancu Țucărman a devenit ieri cavaler al statului român, într-o ceremonie ținută în Sala Voievozilor din Iași. O sală care, atunci când apar oficialități de la București, miniștri, politicieni, se umple instantaneu, de data aceasta a fost aproape goală. Președintele României, cel care a acordat Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, a fost reprezentat de consilierul Andrei Muraru. În rest, ziariști, câțiva intelectuali, ambasadorul SUA și cel al Israelului.

Iancu Țucărman este unul dintre cei trei supraviețuitori ai Pogromului de la Iași decorați de președintele României. În discursul de acceptare a distincției, a spus că se roagă pentru România, ca toți evreii care se roagă pentru popoarele în mijlocul cărora trăiesc. Nu a condamnat, nu a avut vreun cuvânt de ură. Nu a judecat. A mulțumit.

„Era jidoafcă”

Prima mea întâlnire cu antisemitismul a fost la Iași. Venită la studenție din Galați, mi-am căutat o gazdă prin anul II. O batrânică simpatică într-o casă frumoasă la stradă, într-un cartier liniștit, mi-a oferit găzduire. „E casă jidovească”, mi-a spus în timp ce-mi arăta odăile. Apoi, timp de un an, am auzit povești cu basarabeni care au fugit când s-a tras linia. Au urmat poveștile cu românii săraci înfometați de evreii bogați. „Mă duceam cu căruța cu grâne. Intram și căram sacii. Faceau găuri în saci și apoi strâmbau din nas. Căram sacii înapoi la căruță și lăsam un sfert pe drum. Jidani! Să te fure!” Nu era Google atunci, n-avem informație instant, ca acum. Pogromul de la Iași era o extravaganță de-a istoricilor. În anii aceia, jidanii care au luat și pielea de pe români, erau parte a unui discurs încă acceptat. „România Mare” ținea săptămânal vie flacăra urii față de jidani. Nu doar naționaliștii nu-i iubeau, ci și anticomuniștii de tranziție. „Ei au adus comunismul. S-au cocoțat repede. Ana Pauker era jidoafcă!”. Adepții corectitudii politice s-ar lua azi cu mâinile de cap. Dar acum 15-20 de ani, discursul public față de evrei avea mai multe în comun cu perioada interbelică decât cu timpurile moderne. În multe case din acest oraș liniștit și frumos, antisemitismul era singura lecție de istorie predată. O istorie a evreilor în România din care lipsea - în mod ciudat - crima. O înfiorătoare crimă în masă, la care și atunci, și acum vecinii mei au închis ochii.

Tu știi câți au murit la Pogrom?

Apoi am devenit jurnalist. Prima participare la o ceremonie a Pogromului de la Iași a fost marcată de lecția neștiinței. A urmat o dispută aprigă cu redactorul șef de atunci al BBC, Petru Clej. „Tu știi câți au murit la Pogromul de la Iași?” Și a urmat bătălia cifrelor. Pe vremea aceea erau puține cărți. Și mai puține citite! De atunci s-au scris multe. Oficial, 13.000 de evrei au fost uciși în urmă cu 75 de ani la Iași. O treime din populația evreiască a orașului a fost executată, în iunie 1941, de armata română. Unele cercetări recente spun că au fost 15.000 de oameni uciși.

Ceremonii doar cu ambasadorul SUA

Au urmat ani și ani de relatări de la ceremoniile prin care noi, ieșenii, ne aminteam de Pogromul de la Iași. Când spun „noi, ieșenii”, mă refer la o mână de oameni. De fapt, își amintea mai bine ambasadorul SUA, indiferent de numele lui. Apoi veneau oficialitățile, centrale și locale, care s-a adaptat fără nicio problemă la noua retorică politic corectă. Evreii. Supraviețuitorii. Din ce în ce mai puțini. Din ce în ce mai bătrâni.

Curtea Chesturii. Acolo au murit evrei. Mă trag într-un colț. Relatez. „Iar cu jidanii!”, îmi mârăie cineva. E o replică pe care am auzit-o ani la rând pe stradă de la trecătorii care se opreau în fața mulțimii.

Istoricul Adrian Cioflîncă îmi povestea: „Da, mai există antisemitism la Iași. Avem sondaje, nu sunt speculații. Am trăit și eu în orașul ăsta. E un subiect inconfortabil, pentru că a fost o ridicare de masă împotriva evreilor atunci. Restul populației nu a acționat ca masă de susținere a populației (evreiești exterminate, n.n)”.

„Vreau să acord o decorație destinului meu!"

Există o legendă în Iași. Doi evrei celebri, intelectuali. Profesori. Unul de fizică, celălalt de filosofie.

Fizicianul catre filosof:

- Din cauza unora ca tine există antisemtism, pentru că eu sunt evreu, dar tu ești jidan.

O glumă amară. Cauzele antisemitismului sunt istorice, dar ignoranța și necunoașterea trecutului îi fac pe mulți dintre românii de azi vulnerabili la hate speech, la xenofobie, la rasism. O vedem zilele astea și la case mai mari, în Regatul Unit, unde străinii devin victimele perfecte ale unei populații care și-a pierdut busola.

„Multe dintre evenimentele din trecut nu sunt cunoscute. Nu știu cum se face istorie în școală. Nu se învață mare lucru”, remarcă istoricul Adrian Cioflîncă.

„Vreau să acord o decorație destinului meu!" murmură Iancu Țucărman, rememorând istoria. A supraviețuit trenului morţii Iaşi-Podu Iloaiei, din iunie 1941, iar astăzi statul român îi face un act de reparație morală. Pe când și românii?... 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • M-am nascut dupa razboi intr-o familie de intelectuali evrei. Tata era doctor si mama avocat public. Dupa razboi, s-au inscris amindoi in Partid si au devenit comunisti convinsi. Asta mai ales dupa ce tata, impreuna cu bunicul meu, au fost eliberati din lagarul de concentrare de la Targoviste. Am iubit Romania cu pasiune, si la inceput copilaria mea a fost foarte frumoasa, poate pentru ca parintii au avut mare grija sa-mi ascunda faptul ca eram evreu. Copilaria mea a luat o directie diferita in clasa 6-a, cind un coleg m-a chemat 'jidan' pentru prima oara...N-am uitat asta niciodata! Multi ani dupa acest eveniment, si dupa ce am terminat Politechnica, am plecat din Romania in 1971. Asta mai ales datorita faptului ca un individ de la Securitate era foarte interesat in apartamentul pe care il ocupam la ultimul etaj de la Dealul Zorilor pe Ana Ipatescu in Bucuresti. M-am preumblat prin mai multe tari, acumulat trei pasapoarte, pina ce m-am stabilit in Statele Unite. Acum 2-3 ani, am reluat legatura cu citiva dintre colegii mei de scoala primara si de liceu. Muti dintre ei s-au intors in tara in visita sau chiar definitiv. Anul trecut, Vladic, un fost coleg de liceu, m-a gasit pe internet si m-a convins sa particip la o intalnire a fostilor colegi de la liceul Caragiale. M-am dus la Bucuresti si ne-am inilnit la un restaurant. Au parut cu totii foarte entuziasmati sa ma revada dupa 46 de ani, dar desi erau toti zambitori si voiosi, nu m-am putut impiedica sa ma gindesc la ceeace le trecea prin minte in realitate in momentul acela...Mi-am imaginat ca era ceva cam in genul asta: 'uita-te mai ce bine a ajuns jidanul asta'... Dupa reuniune, am parasit Romania dar numai dupa ce m-am plimbat timp de 10 zile ca sa vizitez locurile frumoase care mi-au amintit de copilaria mea...Am petrecut vreo 7 saptamini colindind prin Europa, dupa care m-am intors acasa. La intoarcere, in timp ce eram in avion, mi-am recules impresiile de turist si am reflectat la cele intimplate. Romania este tara unde s-au nascut parintii, bunicii si strabunicii mei. Tara unde eu m-am nascut si am crescut. Tara pe care am iubit-o cel mai mult. Dar este tara care m-a jignit profund! Si asta nu se uita niciodata. Nu ma voi mai intoarce in Romania, nici macar ca turist!
  • Like 0
 • Stimata Alexandra Pandrea, am dat din intamplare de acest articol in care pomeniti numele meu. Nu-mi amintesc de o disputa cu Dumneavoastra pentru ca in general numarul disputelor mele cu fosti si actuali negationisti sau minimalizatori ai Holocaustului e foarte mare.

  Cu domnul Tucarman am facut un interviu in 1998 in cadrul seriei mele documentare BBC despre Holocaustul din România.

  Vreau sa va atrag atentia ca nu toate victimele de la Iasi din iunie - iulie 1941au fost executate. O buna parte au murit in Trenurile Mortii.
  • Like 0
 • check icon
  Poate ati aduna mai multa simpatie pentru suferinta evreilor in timpul razboiului daca nu ati nega si minimaliza suferinta romanilor. Cum va asteptati ca romanii sa-si asume trecutul daca dvs. le treceti suferintele si experientele autentice sub etichete denigratoare gen "antisemitism", "discurs", "hate-speech"?
  • Like 0
  • @
   Dar de ce oare suferinta romanilor trebuie comemorata cu bucurie la adresa suferintei evreilor? Sau invers. Putem citi articolul oricat, nu exista nici o propozitie care sa nege suferinta romanilor. Nici macar una. Chiar nu imi dau seama cum ati dedus asa ceva.
   • Like 1
 • check icon
  Nu contează că au fost ucişi 13.000 sau 15.000 de evrei. Unul singur dacă ar fi ucis doar pentru "crima" de a fi evreu, ar fi fost deja prea mult. Însă, din ce în ce mai des am impresia că se încearcă a se face bani de pe urma suferinţei unor oameni... aş spune chiar "suferinţa unor semeni". Asta mi se pare a fi mai mult decât dezgustător.
  • Like 2
  • @
   check icon
   Erată: în loc de "Unul singur dacă ar fi ucis..." a se citi "Unul singur dacă ar fi fost ucis..."
   • Like 0
 • Venom check icon
  Istoric, relația românilor cu evreii este în ton cu moda europeană și ce li se spunea la biserică, recte ce vedeau la șefi. Poporul lui Israel pleca din start cu trei dezavantaje majore: deicizi, suspect de bogați și cei mai la îndemână. Vorbim de tot spațiul creștin, dar nu ca o scuză ci o realitate. Biserica noastră seculară este prima care ar trebui să ceară scuze evreilor.
  • Like 1
 • Acest articol este, ca sa spun asa, in trend. Este incolonat. Am acelasi sentiment cand citesc astfel de articole ca pe vremea cand eram incolonati sa mergem cu stegulete la o margine de drum, sa urlam la comanda. Ni se sugera atunci in orice mod ca este, din suflet, nu la comanda...
  Acest gen de gest de articol pare a fi mai degraba o iritatie decat o reparatie… Nu spun ca este, spun ca pare.
  Nu pot si nu vreau sa eman ticalosie la adresa suferintei totale ale unor oameni. Educatia de la mama mă obliga fara drept de apel in acest sens. Nici macar nu stiu de ce as cauta sa aflu daca cel mai bun prieten al meu o fi evreu, neamt, armean, brexitan sau tigan. Dar nu pot sa nu am intrebari atunci cand imi este alertat simtul ratiunii? De ce dintr-o data planeta gaseste (la nivel de clase conducatoare nu si de mase) motive de recunoasteri târzii ale unor urgii (Holocaustul pare a fi la final de comemorare planetara cand a aparut necesitatea reparatiei istorice legata de armeni)?
  De ce nu a sarit calare pe subiect de exemplu, ambasadorul SUA din 1990? Sau din 1994? Sau din 2000? De ce acum? Zau, parca este o un fenomen aparte ca si miscarile steagului curcubeu. Parca abia acum provoaca, culmea, nu in sens de respect, de cunoastere si comemorare, ci intr-un sens iritant. Aflu ca trebuie sa regret ceva despre care nici nu am stitu ca exista si oricum este controversat documentat pe ecranul TV atunci cand sunt provocate dezbateri pe subiect. Aflu ca trebuie sa-mi cer scuze la comanda. EI BINE, DACA ACELE URGII S-AU PETRECUT LA IASI, IMI CER IERTARE. Ma credeti? De ce, nu? Tanarului de azi din Romania, si asa indobitocit artificial si prin complacere de stătut, că nu poate raspunde la sondaj nici cine este Ion Iliescu daca nu-l vede la Capatos alaturi de o buzata artificial, i se cere sa admita ca inaintasii sai (daca o avea habar cine sunt) au fost criminali la un anume moment. Apoi mai poate afla că niste inaintasi contemporani cu inaintasii sai au fost si ei nițel cam criminali cu inaintasii săi undeva mai la est. Si isi pune intrebarea de ce nu comemoram si partea sa de comemorare? Ca doar cei ucisi in numele oricarei cauze tâmpite și cretine nu pot fi ierarhizati in functie de „meritul” ucigasului lor.
  Apoi, chiar eu care pretind ca incerc sa ma tin atent cât pot la informatia de tot felul aflu din sursă istorică faptul ca cei mai ticalosi descalecati in PCR de pe tancul rusesc in 1947 erau la origine evrei. Daca este fals, sa-mi spuna cineva oficial că multi dintre comunistii descalecati din Rusia nu erau evrei. Brucan era evreu. A preluat mai intai TVR in timpul deschiderii lui Ceausescu in anii 60, apoi in 1990, TVR Libera unde dadea cu pumnul in masa, apoi ProTV, trambița lui Sârbu din al carui trust a luat leafa buna si C.T.Popescu. Nu l-am auzit niciodata pe Brucan jelindu-i pe evreii ucisi ticalos la Iasi, desi confesiuni particulare ne-a lasat in VHS si BETA căcălău. Ori, daca evreul cumva contemporan cu acei nefericiti nu i-a plans, comemorat, cum sa-i cerem azi in ședință de incolonare tanarului roman sa o faca? Si mai ales sa simtă? Să simtă, să nu mai vrea, să existe astfel de oroare, măcar idealistic vreodată?
  Eu cred ca s-au spus si devedit anumite „clipe” din istoria umanitatii atat cat este necesar și complet ca istoria sa ajunga cât mai bine documentată la cei de peste o suta de ani de acum inainte. Despre care speram indreptatit sa fie mai evoluati decat noi. A forta pe romani (și nu numai) sa-si insuseasca incolonat masacrul de la Iasi, dupa ce in anii 50-60 li s-a bagat cu forta in cap ceva, in anii 70-80 altceva, iar dupa 1990 un perfect silentio stampa a cimentat oricum nevoia de a sti prioritar cine a omorat oameni in Decembrie 1989 dar si la mineriade (Brcan, daca a fost evreu, a fost in frunte si acum), este ca si cum ai vrea sa pui o falie in timp undeva, pe un traseu atat de batatorit incat nici cu buldozerul nu-l mai poti remodela. Adică va avea efect de bardă care taie un tort de frișcă.
  Americanii au o vorba, „get over it”. Și, Respect. Eu cred că oamenii trebuie mai degrabă orientați să își dorească să descopere ei adevărurile istorice oricare ar fi acestea. Orice altă formă, să admitem aici, potrivnică ignoranței epocii de consum, tot îndoctrinare se cheamă că este. Iar îndoctrinările în masă nu au adus nimic bun pe Terra până acum chiar daca s-au prezentat ca cele „mai” pozitive…
  • Like 3
  • @ Eugen Cristian Chiticariu
   Nu sunteti poate cel mai bun prieten al logicii, desi sunteti ITist ca mine. Daca vi se pare in regula sa omori zeci de mii de copii si femei evrei fiindca fac parte din aceeasi etnie cu Brucan si cu Pauker, atunci logica ar spune ca e in regula sa omori si zeci de mii de copii si femei romani fiindca fac parte din aceeasi etnie cu Groza, Dej si Ceausescu. Ca astia erau romani. Genul asta de gandire nu mi-l imaginez decat generat de sociopati, oameni cu frustrari uriase.
   Stiu ca nu va vedeti fiica de ceva vreme (poate intre timp ati rezolvat aceasta problema imensa, nu stiu). Si eu am un copil si imi este imposibil sa inteleg cum niste oameni aparent normali pot sa omoare mii (armata romana in Iasi si Odessa), zeci de mii, sute de mii de copii fiindca apartin unei etnii, alungate din tara lor de stramosii civilizatiei latine. Faptul ca dumneavoastra mai puteti spune in faza ororii genocidului evreiesc, armean, etc. chestiuni din zona "da, dar... brucan pauker" ma sperie. Ca acum sunteti un om educat care traieste intr-o tara vag normala, nimeni nu va mai preseaza sa fiti legionar, xenofob, cum poate era in anii '40. M-a intrebat un tampit odata intr-o discutie: "da ce, de unde stii tu ce ai fi facut atunci". Nu stiu ce as fi facut, dar stiu ce NU as fi facut: nu as fi omorat oameni nevinovati cu nemiluita.
   Daca totusi genocidul vi se pare justificat, cu toata parerea de rau, chestiile triste pe care le-ati scris despre situatia dumneavoastra familiala incep sa aiba sens.
   • Like 2
  • @ Vasile Pop
   va multumesc pentru atentia acordata precum si pentru faptul ca mi-ati atras atentia ca fac parte dintr-o „elita” sociala. dupa parerea mea, un it-ist la vremurile acestea este banalul lacatus mecanic de pe vremuri... cat despre raspunsul dumneavoastra la ce am scris, va rog mai cititi o data ce am scris. de data aceasta puneti ecranul in pozitie normala. va rog. daca-l tineti invers nu veti intelege nici daca va chinuiti intensiv...
   • Like 0
  • @ Eugen Cristian Chiticariu
   Nu faceti parte dintr-o elita sociala, ci dintr-o categorie sociala care foloseste mult logica. Sau asa ar trebui. Imi pare rau ca aveti de a face doar cu ITisti lacatusi mecanici, e trist. Daca a accepta ce s-a intamplat la Iasi (si Odessa, ca ce s-a intamplat acolo nu stie aproape nimeni prin Romania) e "indoctrinare moderna", clar, parerile noastre sunt radical diferite si mentin cele scrise de mine mai sus. Pomeniti ratiunea si totusi mentionati ca "De ce dintr-o data planeta gaseste (la nivel de clase conducatoare nu si de mase) motive de recunoasteri târzii ale unor urgii". Imi vine greu sa cred ca nu stiati ca planeta stie de ceva vreme despre Holocaust. Si despre genocidul armean. Fie dar, ramaneti dumneavoastra cu raspunsul "da, dar...Brucan". Semi-xenofobie? Nu stiu cum se numeste zona aia.
   Nu ma simt vinovat pentru crimele facute de UNII ROMANI impotriva evreilor (nu despre asta e vorba in comemorarea Holocaustului), nu ma simt vinovat pentru Bogdan Diaconu, nu ma simt vinovat pentru hotii de buzunare romani din Barcelona, nu e vina mea ca au aceeasi etnie ca mine. Dar nu mi se pare firesc sa raspund la oricare din chestiunile astea cu "da, dar..." Ati inteles din articol ca "romanii sunt fortati incolonati sa isi insuseasca Iasiul". Nu, total gresit. Autorul chiar se descurca bine in a exprima clar ideile, spre deosebire de unii din cititorii sai. Poate ca romanii nu sunt mai xenofobi ca alte natiuni, dar va recomand ca experiment sa cititi o data comentariile la articolele de pe pagina Facebook a revistei Historia (asa dubioasa cum o fi uneori) sa vedeti intre ce oameni ne ducem zilele.
   • Like 1
  • @ Vasile Pop
   dvs aveti fler si verb de politician, in schimb; antescriitorul NU a scris nicaier si nu a implicat prin nimic ca este in regula sa omori zeci de mii de copii si femei evrei; in schimb dvs ii puneti cuvintele astea in gura si in intentie din randul doi ... mai departe nu am citit; sunteti genul odios ...
   • Like 0
  • @ Vasile Pop
   sincer, nu va recunosc & cunosc competentele dar este evident ca sunteti la o vanatoare de vrajitoare din trend dictat de mass media in context. in primul rand nu va permit sa sustineti, ca eu sustin, ceea ce dumneavoastra deduceti ca, as sustine. in al doilea rand, get over it !!! nu neaga nimeni nimic, nu se delimiteaza nimeni de nimic! este doar uitare indolenta pe un fond de ascundere si dezinformare. dar, cine traieste in trecut risca sa raneasca viitorul!!! altfel, istoria este un tipar deseori repetabil, daca are audienta la mase. si cu audientele pare sa nu se fi pus pe lumea asta nici macar Dumnezeu. in fond ce se doreste de fapt, in opinia dumneavoastra, de sunteti atat de frustrat? o oprire a lucrului pe teritoriul national timp de o ora cu sirene fluierand? faceti o petitie in acest sens. altfel, daca eu sunt obligat sa-mi insusesc la propriu nenorocirea creata de cativa romani nebuni criminali de atunci (sub privirile și știutoare ale SUA, Anglia, Franta, etc. dar și sub lașitatea de context istoric a acelorasi, care au cam dat girul unor fanatici pe teritoriul Europei), atunci si poporul evreu trebuie sa-si asume, si sa scuze/regrete public faptele propriilor canalii care au comis ce au comis sub sigla PCR intre 1947 si 1965. Este clar domnule? egalitate si echitate in orice se poate? pios omagiu aduc nefericitilor chinuiti si ucisi de cativa fanatici sau poate doar la ordin sub imperiul legii martiale!!! dar as dori sa aud acelasi lucru si din partea cealalta, a carui avocat ad-hoc neintrebat si neinvitat se face cel ca dumneavoastra. pe urma, vedeti ca chestiunea asta cu antisemitul folosita asa, in felul delatiunii din timpul comunistilor, vă reduce si mai mult sansele sa obtineti o recunoastere populara de suflet plus regretul real si trist al unor astfel de tragedii. Pentru ca felul in care puneti dumneavoastra problema „impune” o generalizare perfida pe care, personal, nu sunt dispus sa o inghit. Oricat de antisemit se va fi transformat asta la inchizitia moderna in formare. Si inca ceva, daca tot va preocupa atat recunoasterea pacatelor la nivel de natiune din trecut, nu vreti sa militati deschis pentru combaterea aceluiasi tip de atrocitate la prezent? pentru asta nu trebuie decat sa stati o luna in zonele in care armata israeliana „imparte” dreptatea printre palestinieni (stiti, tot copii, femei, batrani). mergeti incognito pe acolo si rezolvati orice vi se va parea atroce LA PREZENT. ca sa nu avem ce comemora in viitor...
   • Like 0
  • @ Eugen Cristian Chiticariu
   Felicitări. Ați ajuns la "da, dar și Israelul ce face în Palestina". Sigur, fac chestii oribile. "da, dar...". Să ne oprim, e jenant pentru amândoi. Nu sunt mai bun recunosc.
   • Like 0
  • @ Anca Paduraru
   Da, l-am judecat prea dur pe dl Chiticariu. Nu spune că e în regulă să omori copii evrei. Spune doar că e timpul să nu ne mai gândim la asta că e propagandă. Deși știm că aproape nimeni nu știe despre ororile de la Iași și Odessa. Nu contează, e mai bine să nu afle nimeni. Si am ajuns și la Brucan, desigur. Nu s-a pomenit nimic de Pauker și de uciderea lui Iisus, astea sunt aluziile obișnuite. Și dacă tot suntem corecți, am scris "dacă considerați..". Autorul comentariului nu a spus "nu, nu consider", a spus "da, dar și în Palestina". Altfel.. odios, posibil, dar în ritmul ăsta rămânem fără epitete pentru Brucan.
   • Like 0
  • @ Eugen Cristian Chiticariu
   Ana Pauker, evreul esențial în prigoana comunistă a dispărut din politică în '52. Să țină cont de asta "poporul evreu" când își va cere scuze poporului român. Acu, nu sunt expert în semantică, dar evenimentele respective mi-au părut prigoană a comuniștilor îndreptată asupra ne-comunistilor, nu musai prigoană a evreilor asupra românilor. Poate mă înșel, dar ne va fi greu să îi explicăm pe Groza, Dej și restul românilor șefi ai prigoanei. Ce trebuie să facem, etnicii români sa ne cerem scuze poporului român pentru respectivii? Palestina e o chestiune complexă care depășește nivelul conversației de față, dar e ok, îl am pe Roger Waters, se ocupă intens de problemă.
   • Like 1
 • Dragos check icon
  Eu am fost intotdeauna solidar cu evreii dintr-un motiv extraordinar de simplu: in 1980 aveam 8 ani si am fost salvat de la moarte de catre un eminent medic evreu, doamna doctor Miriam Bercovici, de la Spitalul Fundeni. Am aflat ulterior ca a fost deportata in Transnistria in timpul razboiului si a suferit enorm. Pot intelege ca urasti un negustor evreu care te-a furat, dar nu pot intelege cum poti sa arunci in cuptor femei, copii si batrani. Si in ceea ce-l priveste pe negustorul care te-a furat, chiar daca il urasti, nu trebuie sa-l omori si nici sa asisti pasiv daca altii il omoara.
  • Like 4
 • Dacă e să vorbim despre reparaţii morale, să nu uităm despre crimele făcute de evreii din Basarabia şi Bucovina împotriva armatei şi autorităţilor române. Mai mult decât aceste crime, teritoriile româneşti menţionate au devenit, şi datorită lor, teritorii sovietice. Şi nici acum nu sunt parte din România Nu ţin minte ca ruşii sau evreii să-şi fi cerut scuze pentru ceva: http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/atitudinea-antiromaneasca-evreilor-basarabia
  • Like 4
  • @ Dan Zărnescu
   Belcin check icon
   Absolut corect,uciderea oamenilor indiferent de nationalitate este o crima..care trebuie pedepsits..mai ales daca se folosesc motive etnice..dar este un adevar comunistii evrei au distrus un stat national si au participat la uciderea ...a vreo cateva sute de mi de romani,de ce se accepta o asemenea nedreptate..istorica???
   • Like 0
  • @ Dan Zărnescu
   Pui un articol aici in care se mentioneaza chestii oribile facute de evreii din Basarabia, gen cauciucuri taiate la masini si chiar jaf. Nu neg, absolut oribil. Daca tu zici ca asta justifica uciderea miilor de femei si copii din Iasi si Odessa, bravo, esti inca in Evul Mediu. Cu internet, stiu. Probabil ti se pare in regula si faptul ca sute sau mii de femei au fost violate de Armata Rosie in Romania, ca de, romanii au omorat rusi la Stalingrad cu nemiluita. Poate trebuiau romanii sa omoare si multi romani, ca articolul zice ca si o droaie de romani din Basarabia s-au bucurat de venirea rusilor.
   Altfel corect, rusii nu si-au cerut scuze pentru nimic cuiva, vreodata. Daca esti contrariat de numarul mare de evrei comunisti initial (ca s-au terminat destul de repede, sau in gulaguri sau in Israel), iti zic eu o ipoteza draguta. Cand urasti sa iti vezi regulat rudele omorate in pogromuri (chestia aia in care ucrainienii si rusii omorau mii de evrei in cateva zile, ca hobby), o ideologie tampita care iti spune ca toti oamenii sunt egali indiferent de etnie pare un drum bun de urmat.
   • Like 1
  • @ Belcin
   check icon
   Simplu: nu s-a inventat un "institut" ( sa-i zicem "institutul Popescu, sau Ionescu ) care sa stranga suficient de multi banuti ca sa faca presiuni asupra guvernelor pentru recunoasterea uciderii romanilor;
   ASsa cum- nu m-am lamurit: Pauker era rusoaica?
   • Like 0
 • check icon
  agenda romaniei post comuniste trebuia sa inceapa cu reparatiile morale (recunoasterea proprietatii fizice si intelectuale) si apoi cu cele materiale (retrocedari fizice, pensii, compensatii) : recunoastrea meritelor supraviatuitorilor din al2lea razboi mondial prin grade si pensii; recunoastrea experimentelor pitesti, sighet, canal, ... despagubiri, pensii; recunosterea pogromului din agricultura cu distrugerea gospodariilor taranilor, viticultorilor, crescatorilor de animale, ... retrocedari, despagubiri, pensii; recunoastrea distrugerii prin nationalizare a industriei private ... retrocedari, despagubiri, pensii; retrocedare imobilelor; si la urma venea si pogromul evereilor ... dar romanica a asteptat disparitia tuturor, acum romanica umbla cu vulturul lui Mircea cel Bătrîn (Polonia 1390; dar de ce nu lupul dacic ? pentru ca în religia creştină, îl simbolizează pe evanghelistul Ioan intemeietorul revolutiei !) si coroana lui ferdinant ( reunirea celor cinci steme ale provinciilor romane induce ideea unui stat federal, dacă provinciile au fost alăturate, pot fi oricînd separate :) bucovine, cadrilaterul ! )... vrea regat ... regatul parlamentarilor :) , eventual acum se autonumesc si in consiliul de coroana, si dai ... si dai ... alte masini, plasme, secretare, salarii, pensii ... dai si dai ... noroc ca bunul Dumnezeu a limitata prostia, limita se cheama moarte, un delete incazul asta ! inteligenta ramane prin nume, vezi titeica, titulescu, ... un fel de up date ! planul romaniei : creare unei scari de valori prin exemplul sacrificiului inaintasilor !
  • Like 1


Îți recomandăm

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult