Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Crima lentă, în noi imagini martor din această dimineață: Nu ați învățat nimic din Colectiv?

O nouă dimineață cu aglomerație în mai multe stații de metrou pe linia Berceni-Pipera. Pe Facebook au fost postate imagini care arată peroanele pline de călători. Reprezentanții Metrorex au explicat că de vină a fost o defecțiune la una din ușile unui tren.

„Miercuri la ora 8.05 la ușa unui tren care staționa în stația Eroii Revoluției a fost sesizată o defecțiune. Defecțiunea a fost remediată la 8.13. S-a luat măsura introducerii unui tren suplimentar”, ne-au declarat reprezentanții Metrorex.

O altă explicaţie, primită de Digi24 de la Metrorex, ar fi şi legată de faptul că foarte mulţi credincioşi au dorit să ajungă la Mitropolie, pentru că azi se sărbătoreşte Sfântul Dumitru.

Şi pe data de 18 octombrie la metrou au fost înregistrate întârzieri, după ce mai multor persoane li s-a făcut rău. 

(Foto: captura Digi24.ro)

(Foto Diana Brâncuș/Facebook)

Mai mulți călători care s-au aflat miercuri în stația de metrou Piața Victoriei au postat pe Facebook imagini cu lumea care se înghesuie pe scări și pe peroane. 

(Foto Andreea Marin/Facebook)

Republica.ro a atras atenția în mai multe rânduri asupra pericolului pe care îl reprezintă aglomerația de la metrou și arăta că la aproape un an de la tragedia din #Colectiv autoritățile nu au învățat nimic din efectele extrem de grave pe care le poate avea panica în locurile aglomerate. 

Pe data de 18 octombrie oficialii Metrorex au venit cu explicații după ce și atunci mai multe persoane au postat imagini cu oameni înghesuindu-se pe peroanele de la stația Piața Victoriei, spunând că trei femei au leșinat și că regula este ca persoanele să fie preluate de SMURD, abia apoi să dea drumul la circulație. „Oare cât de copilărească poate fi o asemenea procedură? Atât trebuie să facă 2 teroriști? Unul să se prefacă leșinat într-o garnitură iar altul să aștepte miile de oameni la Stația de la Victoriei sau Unirii ca să atace cu impact maxim?”, se întreba Alex Livadaru într-un comentariu scris în Republica.ro.

Iar incidentele nu sunt singulare. Recent, unul din supraviețuitorii din #Colectiv, Cristian Matei, posta un filmuleț cu valurile de oameni și se întreba de ce nu iau autoritățile măsuri reale pentru a preveni o nouă tragedie.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult