Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cristian Tudor Popescu: Pentru România, soluția mai bună ar fi Florin Cîțu

Florin Cîțu - Ludovic Orban

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Gazetarul Cristian Tudor Popescu a declarat că anunțul făcut azi de premier, însoțit de mai mulți membri din PNL, demonstrează că înscrierea lui Florin Cîțu în cursa pentru șefia PNL nu este o candidatură de fațadă, așa cum a dorit să se înțeleagă, la un moment dat, Ludovic Orban, spunând că el este singura soluție pentru partid si pentru țară și că și l-ar dori pe Florin Cîțu în echipa lui.

„Acest simplu gest al ieșirii pe trepte, înconjurat de un număr important de lideri ai partidului, și acest anunt făcut de dl Cîțu reprezintă deja o lovitură pentru dl Orban. De asemenea, declarația dlui Cîțu - voi câștiga iarăși este o atitudine ofensivă din partea actualului premier”, a punctat Cristian Tudor Popescu la Digi24.

Lupta e deschisă în partid, subliniază gazetarul care a prezentat o serie de vectori ce contează la stabilirea rezultatului în alegerile interne din PNL. „Primul și poate cel mai important - aceste alegeri locale ale PNL, alegerile naționale, în care conducerile filialelor PNL vor fi stabilite. În funcție de acest rezultat va fi și ce se va întâmpla în congresul din toamnă, la vârf. O să vedem dacă liberalii își dau seama de un lucru - că dl Orban nu le poate livra în competițiile naționale. Dl Orban este un combinagiu profesionist, care poate să aranjeze tot felul de lucruri în interiorul PNL și sunt și unii care vor judeca în felul acesta - domne, o să ne pună Orban în funcții, o să ne dea bani, cu toate că e mai greu, pentru că nefiind premier nu poate să livreze în teritoriu dl Orban.

Dar sunt și unii care se vor gândi că vin niște alegeri în 2024 pe care PNL, cu Orban în frunte, nu le poate câștiga. Nici alegeri parlamentare, nici alegeri prezidențiale, și nici alegeri locale, până la urmă. Dl Orban nu câștigat nimic pentru PNL în aceste alegeri populare, să spunem, la nivel național, nu în interiorul partidului. Dl Orban a ajuns președinte după un mandat catastrofal al dnei Alina Gorghiu în fruntea partidului, în 2016, care a dus la victoria zdrobitoare a PSD”, a spus CTP.

„Florin Cîțu reprezintă în mod clar pentru PNL o soluție mai bună, o soluție de viitor, pur și simplu domnului Orban i-a trecut vremea. El fiind cam răscopt și din punct de vedere politic, chiar de atunci când a ajuns președinte al PNL”, a afirmat Cristian Tudor Popescu.

Întrebat dacă președintele Klaus Iohannis va avea un favorit în cursa pentru conducerea PNL, CTP a spus că șeful statului are deja un favorit - Florin Cîțu. 

„Între dl Iohannis și dl Orban nu a existat niciodată o relație de prețuire reciprocă, nu vreți să știți ce spun unul despre altul în culise, nu la scenă deschisă. Dlui Iohannis nu i-a plăcut deloc ce a făcut Orban care, după ce și-a dat demisia, a luat în considerare ipoteza să devină din nou premier, punându-l într-o situație cât se poate de penibilă pe președinte, dar atunci Iohannis a spus partidul să decidă. Și asa va face și acum, depinde foarte mult, primul factor în discuție sunt rezultatele alegerilor din teritorii. Pentru că președintele nu are cum, dacă există un curent majoritar pentrut Orban, ce nu ar fi deloc bine nici pentru PNL și nici pentru România, atunci președintele nu o să se poată opune, acum nu mai sunt alegeri în care el să conteze în momentul de față. Are mult mai puțin de oferit partidului, îi este mult mai greu să se opună. Însă există aici un atu puternic, și anume schimbarea dlui Cîțu din funcția de premier, care nu e deloc ușor de realizat, pentru că acolo are un rol important dl Iohannis. Și ce să facă dl Orban, dacă pierde dl Cîțu? Să îl schimbe după aceea prin moțiune de cenzură, pentru că e singura posibilitate, urmând modelul PSD ridicol? E greu să facă lucrul acesta. La rândul său, dl Orban, dacă pierde, rămâne cu o funcție golită de putere, funcția de la Camera Deputaților care are forță doar dacă ești și președintele partidului. Altfel, istoria a demonstrat că șefii camerelor și-au pierdut aceste functii îndată ce nu au mai avut putere în partid. Să ne amintim de Adrian Năstase, de Mircea Geonă, de Călin Popescu Tăriceanu. Aceea e o funcție pe care o poți deține dacă ai puterea în partid și ea te ajută pentru diverse combinații în Parlament. Altfel, nu”, a spus gazetarul la Digi24.

CTP a vorbit și despre membrii PNL lângă care a apărut azi Florin Cîțu, la anunțarea candidaturii pentru președinția PNL. „Am văzut gruparea din jurul dlui Cîtu, o persoană importantă aici e dl Boc, care înseamnă PD-ul în fuziunea care s-a realizat între PNL și Partidul Democrat. Dl Boc și dl Flutur reprezintă PD-ul care e de partea dlui Cîțu. De asemenea e important faptul că niște miniștri, dl Ciucă, care a fost adus mai în față, cineva a spus ca să ai spatele asigurat, s-au aflat acolo”, a punctat CTP.

„Competiția este reală, este dură. Florin Cîțu are de partea lui suficienți susținători în clipa de față, ca să nu fie, cum spuneam, o competiție de fațadă”. „La urma urmei, alegerile într-un partid, un partid este o unitate privată, dar pentru că PNL este partid la guvernare, pentru România, soluția mai bună ar fi Florin Cîțu”, a declarat gazetarul Cristian Tudor Popescu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • antonia check icon
  Parerea mea e ca vechiul pd compromis si tinut in umbra pnl, il foloseste pe Citu printr-o asa-zisa sustinere pentru a reveni la butoane. Nu cred ca e de bine, daca avem nitica memorie. Slugutele lu' Base au nostalgii.
  • Like 0
  • @ antonia
   Corina check icon
   Cîțu poate rămâne independent dacă vrea. Independent și de pedeliștii lacomi de putere, și de liberalii care alunecă spre pesedism prin mentalitate și năravuri. Cred că înțelege că e dator să reprezinte și să pună în practică o înnoire folosind orice susținere are, dar controlându-i pe toți.
   • Like 1
  • @ Corina
   antonia check icon
   Ma tem ca politica e ultimul domeniu in care cineva poate fi independent. Eu asa inteleg defapt definitia unui partid : o adunare ( sa nu zic adunatura) de oameni cu idei ( cica ideologii ) si mai ales interese comune, care se ajuta si apara unul pe altul si in grup, pentru satisfacerea acestor interese.
   • Like 0
  • @ antonia
   Corina check icon
   Așa o fi, în parte. Speranța vine pentru mine din faptul că el e nou în politică.
   • Like 1
 • A ajuns rău partidul liberal, care a avut în frunte intelectuali valoroși., dacă nu este în stare să găsească în rândurile sale persoane înzestrate cu calitățile necesare unui lider de partid , care să se bucure de respectul tuturor, indiferent de culoarea politică.
  • Like 0


Îți recomandăm

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ana Maria Bălan

În facultate, am avut o colegă mai mare pe care mereu am admirat-o: super deșteaptă, implicată, genul de persoană pe care ai dori-o în echipa ta de medici. Am revăzut-o în primul ei an de rezidențiat: epuizată, dezumanizată, cinică. (Foto: Ana Maria Bălan/ Facebook)

Citește mai mult