Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Cristian Tudor Popescu: PNL și PSD vor să scoată capital electoral pe tema pensiilor speciale și din luat, și din plătit

CTP la digi24-

Gazetarul Cristian Tudor Popescu a spus la Digi24 că PNL și PSD încearcă să scoată capital electoral pe tema pensiilor speciale, pentru că, de fapt, cele mai multe nu scad. Gazetarul propune, în schimb, adoptarea principiului alocației, după modelul alocațiilor pentru copii. Motivul, spune el, este acela că un bătrân are aceleași nevoi, indiferent dacă a fost judecător la ÎCCJ sau lucrător la spații verzi.

Cristian Tudor Popescu: „Ce să se întâmple? Nimic altceva decât politică, așa cum o înțeleg parlamentarii. Adică ceva fără nicio legătură cu interesele reale ale cetățenilor.

Asta cu pensiile speciale este echivalentă ca imagine cu campaniile comuniste împotriva burghezo-moșierilor și chiaburilor. Asta sunt acum deținătorii pensiilor speciale, un fel de chiaburi ai zilelor noastre. Adică oamenii firește că îi detestă pentru faptul că iau acești bani mulți, sentimentul este că iau banii de pomană, că nu au muncit pentru ei și atunci, firește, electoratul are o satisfacție în clipa în care se taie aceste pensii speciale.

Numai că atât PNL, cât și PSD vor să scoată capital electoral și din luat, și din plătit. Și din alba, și din neagra. Pe de o parte trâmbițează că pensiile nerușinate, speciale, nesimțite sau de serviciu, cum or fi ele, sunt tăiate și de fapt marea majoritate, 96% dintre ele, nu sunt tăiate, pentru că aparțin MApN și PNL și PSD nu vor să piardă voturi din partea asta. De aici această mișcare combinagistă a așa-zisei tăieri a pensiilor speciale.

Ar trebui ca acest capitol al pensiilor speciale să fie abordat pe bază de principiu, numai așa se poate trata corect, adică să se judece pe principiul alocației. Așa cum există alocație pentru copii, să existe alocație pentru bătrâni.

Dacă vrem să dăm niște bani de la stat suplimentar față de contributivitate, atunci aceștia trebuie să fie egali, pentru că un pensionar este egal cu un pensionar. Nevoile unui bătrân sunt aceleași, chiar dacă el a fost judecător la Înalta Curte sau a fost lucrător la spații verzi. Bolile și bătrânețea sunt la fel, nevoia de medicamente, de căldură, de o alimentație corespunzătoare – sunt la fel. Asta ar trebui să spună PNL, dar nu-și asumă așa ceva și înșală pur și simplu populația că taie pensiile nesimțite și face dreptate.”

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Există o singură soluție echitabilă și de neatacat în justiție, impozitarea pensiilor peste un anumit plafon dar în realitate nu se dorește asta. Prostul ăla de Câțu nu zice nimic ?
    • Like 0


Îți recomandăm

Nomad digital

Marius are 24 de ani și înainte de pandemie s-a angajat pentru prima dată cu normă întreagă. Sau full-time, cum spun colegii. Multinaționala care l-a recrutat i-a oferit un contract pe perioadă nedeterminată, dar, spre mirarea părinților, a refuzat. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Fată la școala online

„Mai țineți minte emoțiile de la examenul de șofat? Ei, cum ar fi dacă, după câteva mii de ore de șofat, ați mai da unul? N-am niciun dubiu, ar fi fără mare panică. Așa e și cu testele la matematică”, spune Gabi Bartic. (Foto: Profimedia)

Citește mai mult