Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Un bătrân = un bătrân

În răsdiscutatul subiect al pensiilor speciale, nu e vorba de pensii. Nici de contributivitate, nici de plafonare, nici de impozitare.

90% dintre pensiile zise speciale sunt ale militarilor. Deci, despre ce vorbim? Eliminarea pensiilor „nesimțite” înseamnă o confruntare directă cu armata.

Pe care PNL, urmând exemplul PSD din ultimii 30 de ani, nu o va declanșa niciodată. De ce?

Păi, deoarece cu armata poți să dai o lovitură de stat, ca aceea din 22 decembrie 1989, cu civilii, fie și cei de la 10 august, nu poți.

Din 16 decembrie până în 21, unități ale armatei române au tras în manifestanții împotriva regimului Ceaușescu. Din 22 decembrie, au fost împușcați oameni pentru ca uniformele kaki, împreună cu grupul Iliescu, să capete legitimitate de apărători ai țării atacate de „teroriști”.

În urma acestei mascarade sângeroase, armata și-a câștigat privilegiile pe care le are și astăzi.

Privilegii nemeritate. 90% dintre cadrele armatei stau în țară prin birouri și unități militare. Sunt foarte puțini cei care merg în zone de pericol de pe planetă. O fac de bunăvoie și pentru asta primesc niște lefuri bune. Sunt, și ei, niște români care muncesc în străinătate, cu nimic deosebiți de cei care lucrează în construcții, putând fi oricând victime ale accidentelor de șantier.

Pensiile speciale pentru magistrați însumează 7 % din total – și acestea sunt discutabile, dar nu are rost, câtă vreme grosul, cele ale militarilor, rămâne neatins. 

Cât despre faptul că legea dă dreptul multor inși în robă sau uniformă să iasă la pensie sub vârsta de 60 de ani, mergând până la 39-40, aceasta este o bătaie de joc la adresa statului și poporului român, care ar trebui să nu mai continue nicio zi.

Văd că nu spune nimeni această propoziție simplă: un bătrân = un bătrân, indiferent ce a fost în viață. Nevoile sunt aceleași: medicamente, operații, perioade în stațiuni de tratament, regimuri alimentare speciale, căldură în casă.

De aceea ar trebui, pur și simplu, să fie stabilită o pensie minimă garantată, calculată după acest „coș” al pensionarului și, firește, indexată cu inflația. La fel cum există alocația pentru copii, aceeași pentru toți.

Ce este peste, să rezulte din contributivitatea fiecăruia, potrivit salariului avut. În rest, niciun ban în plus, nimănui. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Constituţia României, articolul I
  În România există oameni speciali.
  • Like 0
 • Candva. prin anii '70, s-a jucat la Teatrul de Comedie, o piesa numita "Disparitia lui Galy Gay sau un om egal un om". Erau in distributie Ion Lucian, Mircea Albulescu, Stela Popescu si altii. La fianalul piesei, personajul interpretat de Mircea Albulescu introducea, intr-un semn binecunoscut noua romanilor, degetul mare intre aratator si mijlociu la ambele maini iar replica era "Un om egal un om. Acesta-i adevarul." Cam asta suntem considerati, noi batranii, in ultimii 30 de ani, de catre guvernanti.
  • Like 0
 • Corect!
  • Like 0
 • N-a fost nici o lovitura de stat in 89. Lovitura de stat se pregateste din timp se organizeaza se planifica de catre niste baieti cu armata de obicei. La noi daca nu se retragea securitatea nu iesea nimic. Era genocid daca se voia si daca aia care trageau trageau bezmetic in lumea care era pe strazi. La noi a fost o revolutie haotica cu momente de lipsa de autoritate cu dezorganizare cu zvonuri cu oameni dezlantuiti si impinsi de la spate de partenerii externi. Faptul ca cineva trebuia pus in locul lui nea Nicu nu inseamna lovitura de stat. Treaba e complexa si oricum va ramane in istorie cum o sa vrea ala care o scrie.
  • Like 2
  • @ Magotu Enigmatic
   Este vorba despre altceva!
   • Like 0
 • in fata pensiei nu suntem toti egali. Mi se pare incorect ca cei din armata sa iasa dupa 20 ani contribuiti ( in occident se face si acolo armata si se iese dupa 35-40 ani contribuiti, si angajatii din armata si ei fac tot posibilul pt a contribui la pensii private pt ca au nevoie). Cu aceste avantaje fiscale au rezistat comunistii atatia ani: mituind militarii + politistii . securistii. De 30 ani astept sa se scoata avantajele astea.
  • Like 6
  • @ Claudia Olteanu
   Dan check icon
   Asa este Claudia Olteanu,, Cunosc personal un ,,caz de pensionar militian ,, cu 4500 lei pensie si a fost numai plutonier,, Avea doar ,,batatatrui la fund ,,din cauza statului pe scaun !!!
   • Like 3
  • @ Claudia Olteanu
   Exact! Mai cu seama ca militarii romani n-au nicio legatura cu razboiul clamat pentru avantajele date! Poate in SUA se poate pune astfel problema , si totusi nu se pune...
   • Like 0
 • Am lucrat aproape 40 de ani si am primit o pensie care imi ajunge cu greu de la luna la luna. Noroc ca sunt sanatoasa si mai pot sa ma petecesc cu ce castig dintr-un PFA pe care il am. Sunt o persoana care a facut un liceu+o facultate tehnica+ cursuri postuniversitare. Nu stiu cum se calculeaza pensiile noastre dar, mie mi s-au luat in considerare toti anii munciti. Cei care au pensii speciale nu au contribuit cu nimic. Cei din magistratura li se calcleaza pensia dupa ultimul salariu (salariu care este foarte mare). Mi s-ar parea normal ca pensiile sa fie in functie de contributie. Cred ca daca mergem in aceasta directie cu pensii speciale, fondul de pensii va exploda, iar pensiile vor deveni pensii sociale. Nu sunt o sustinatoare a vechiului regim, dar salariile erau in functie de pregatire. De exemplu : nu este normal ca un muncitor sa ajunga sa aiba un salariu mai mare decat un inginer.
  • Like 6
  • @ Mihaela Rosu
   Doamna Mihaela, sunt site-uri care va ofera consultanta in privinta legii pensiilor ( modificari, remodificari, anexe si tot ce mai concepe mintea legiuitorului). Dati un ban, dar capatati informatii esentiale.
   Altminteri, luati Monitorul oficial si studiati. Dar si aici e un imens consum intelectual.
   • Like 0
  • @ Mihaela Rosu
   Dan check icon
   Gresit ,total Mihaela Grosu ,, acel muncitor poate fi mult mai inteligent ,decat inginerul cu examenele platite,, sau cu diploma falsa,,
   • Like 1
  • @ Kadâr al Bakâr
   maripos check icon
   Glumesti? pentru cineva care are facultate tehinca si postuniversitare??? Doar nu le-a facut la Spiru!
   • Like 0
  • @ Dan
   Dv. sunteți cel care greșește.
   • Like 0
  • @ Dan
   Asta se inscrie in anomaliile de la noi, altfel....
   • Like 0
 • Delia MC Delia MC check icon
  Important este : cine primește pensie specială și mai ales DE CE.
  Militarii: spunea cineva că la intrarea în NATO mulți au fost pensionati forțat. Așa, îl scoți pe făraș, omul ăla ar mai fi stat în serviciu, avea niște planuri, îl scoți hodoronc-tronc și nu-i dai nimic în schimb? Trebuie să-i dai echivalentul salariului și asta prin regula contributivității nu iese. Pensia NU se mai calculează demult după ultimul salariu ci ca și contributivitatea pe toți anii lucrați efectiv. Că era tablagiu de genul " culcat, soldat!" nu se pune. Așa se făcea milităria pe atunci. Iar azi? Umbrela NATO e una scumpă. N-ai bani, nu joci, simplu. Dar ce aproape e Crimeea...
  Magistrații: ca să nu se apuce să strângă bani albi pentru zile negre, adică să ia mită, trebuie să-i dai ceva. Altfel înclină balanța justiției cum ii dictează buzunarul. Omul nu-i corect iar corectitudinea îi trece prin portmoneu.
  Dacă vrei s-o faci temeinic, trebuie aplicat de la să zicem 40-45 de ani in jos maxim. Altfel cei rămași fără vor face pe dracul în 4 să o aibă din nou. Cum s-a mai întâmplat. Să aibă timp să cotizeze la fonduri private, etc. Vrem magistrați corecți? Se poate numai dându-le salarii bune, să nu mai fie tentați de mită.
  Se poate aplica imediat la primari (mită politică) și la parlamentari, care se pot întoarce la posturile lor după terminarea mandatului.
  Avem deja experiența pensiilor speciale tăiate cu simț de răspundere și ce mirare, apărute la loc. Vrem o treaba bună? S-o facem atunci cu cap, altfel se crează premisa apariției lor din nou. Și asta pentru că vrem "dreptate" instant? Vrem să curgă sânge, asta-i tot.
  • Like 3
  • @ Delia MC
   Corina check icon
   Vrem să curgă sânge, doamnă?! Oamenii de care vorbim au avut întotdeauna salarii mari. Au economii substanțiale, averi, unii afaceri. Pensiile le-ar rămâne mari și cu retragerea a ceea ce e „special”. Chiar trebuie să primească munți de bani până în ultima clipă a vieții când atâția suntem săraci?
   • Like 3
  • @ Corina
   Delia MC Delia MC check icon
   M-am inclus și eu...până acum am crezut si eu asta, îmi părea un act de dreptate.
   Cum spunea cineva, e necesară o reformă a sistemului de pensii. Sărăcia lucie a oamenilor în vârstă nu-i normală, ei nu mai au nici o șansă să-și repare viața.
   Spuneam și repet, măsurile pripite nu duc la nimic bun. Trebuie gândit bine înainte. Pensii speciale au și alții (in țări unde multi nu-și imaginează) din aceleași rațiuni. O exagerare e pentru primari și parlamentari, aici s-au cam urcat în copac. Dacă pensia a 29000 de militari reprezintă o gaură în buget, nu știu. Dacă țara nu-și permite, OK. Dar tăindu-le pe toate odată fără deosebire, se poate să fie mai rău decât pensiile în sine. Riscul e de rating de țară instabilă, inconsecventă care poate coborî standardul și mai jos. Deja suntem cam "poor". Sau ar crea o falsă alarmă că nu mai sunt bani deloc, cu consecințe serioase (devalorizarea monedei, etc) prin analogie cu situația din 2011.
   Vrem dreptate instant, ne supărăm că guvernul actual tace, dar cu ce preț?
   Au mai vrut unii egalitate și dreptate, prin '45...Iar tăiere a făcut deja Băsescu și a promis-o și Dragnea (ambii maeștri ai populismului și diversiunii). La cât se vehiculează tema asta îmi pare deja un fel de os de ros popular și electoral.
   În rest, a explicat dl Soke Andrei cel mai bine.
   • Like 1
  • @ Delia MC
   maripos check icon
   "Vrem magistrați corecți? Se poate numai dându-le salarii bune, să nu mai fie tentați de mită."

   Asa si la medici! A mers? Nu prea. Salarii de sute de milioane si milta la fel!
   • Like 0
 • Nu pot fi 90% aramata. Stiu prea multi cu pensii mari, in principal Politie si SRI care au pensii mari. Probabil impreuna armata, politie, sri insumeaza 90%.
  • Like 4
 • Pensiile de serviciu sunt asa cum sunt pentru ca un guvern, ales democratic de o majoritate electorala, a dat niste legi. Bune sau proaste, legile respective au stabilit conditiile de pensionare pentru acele categorii socio-pofesionale mult hulite azi. Este, daca vreti, un contract de pensionare oferit de statul roman. Oamenii respectivi si-au facut niste calcule atunci. Sa vii apoi peste cativa ani si sa-i spui acelui pensionar ca ii scazi pensia, ca e nesimtita si ca nu o merita, mi se pare o lovitura sub centura, data de statul roman acelor pensionari. Asta e mult mai periculos pentru ca inseamna ca nu poti sa mai ai incredere in statul roman. Altfel zis, daca acum iti este bine, indiferent ce faci sau ce profesie ai, e foarte posibil ca in viitor, un alt partid care se va afla la guvernare sa reseteze toate legile care acum te protejeaza. Ce ar fi, domnule CTP ca, peste cativa ani, un nepot al d-lui Dragnea sa vina la putere (ales democratic, ca si pana acum) si sa va impoziteze toate veniturile pe care o sa le aveti atunci, pe motiv ca sunt exagerate sau nesimtite? Una peste alta, daca legile respective de pensionare nu au fost corecte, principalii vinovati sunt cetatenii romani care au votat majoritatea parlamentara de atunci. Adica, daca nu vreti legi proaste, fiti mai atenti cu cine votati. Generalizarea, in cazul pensiilor speciale, este cea mai periculoasa. Sa afirmi ca aceste legi permit "multor inși în robă sau uniformă să iasă la pensie sub vârsta de 60 de ani, mergând până la 39-40" este incorect. Or fi multi pensionari cu pensii de serviciu (de fapt, in comparatie cu ce?), dar pensionati la 39 - 40 de ani cred ca sunt extrem de putini. Dar e bine sa pomenesti peste tot de ei, ca si de pensia aia de 70.000 lei, pentru ca altfel nu ai destula munitie. Ca sa te pensionezi la 50 de ani, trebuie sa ai peste 20 de ani de munca in conditii grele. Ca sa ai pensie mai mare de 5.000 de lei trebuie sa fi avut functii si sporuri si, cumva, sa le meriti. Da, sunt de acord, sunt si pensionari nesimtite, pe sume de bani care frizeaza bunul simt, rezultate in urma unor "miscari de culise", dar astfel de cazuri sunt punctuale si trebuie tratate ca atare. Referitor la magistrati si politisti, eu am aici un punct de vedere care poate parea exagerat. Eu chiar consider aceste categorii profesionale ca fiind speciale (fara ghilimele), cu dreptul de a avea pensia pe care o au acum. Avand in vedere vulnerabilitatea dovedita a statului roman in lupta cu coruptia, cu efecte dramatice asupra situatiei economice si financiare, eu nu as face niciun fel de compromis in ceea ce priveste veniturile celor mentionati anterior. Or fi unii mai incompetenti, mai puturosi, mai burtosi s.a.m.d. in politie, or fi si magistrati incompetenti dar, atata timp cat mai exista condamnari de coruptie, la nivel inalt, ceva se misca si bine in tara noastra. Daca e sa fiu putin cinic, prefer ca cei care sunt in prima linie a luptei anti-coruptie sa fie platiti bine de statul roman, nu de mediul infractional. Da, un batran = un batran si are aceleasi nevoi. Banuiesc ca, aici, v-ati limitat la zona bugetara. Nu vorbim aici de pensia unui patron care a facut avere din multiplele contracte avute cu statul si pentru care pensia poate fi oricat de mare, nu? Asa ma gandeam si eu. Dar, si in mediul bugetar, pensia se calculeaza in functie de ce ai facut cat ai fost activ. Iar contributiile sunt de mai multe feluri: unele sunt in bani, altele sunt in servicii oferite statului roman. De ce ar fi unele mai importate ca altele?
  • Like 3


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult