Miza chemării Laurei Codruța Kovesi, vineri, la Secţia de investigare a infracţiunilor din Justiţie este să i se interzică fostei șefe a DNA să iasă din țară, a spus joi seara la Digi24 jurnalistul Cristian Tudor Popescu.
„Problema e că dacă (Laurei Codruța Kovesi - n.n.) i se dă control judiciar, cu interdicție de părăsire a țării, nu mai vorbesc de posibilitatea să fie, de pildă, arestată pentru 30 de zile, mâine, că se poate și asta, dacă se întâmplă asta ne găsim înainte de 22 decembrie 1989”, a subliniat Cristian Tudor Popescu.
Aflați și;
- Mihai Șora: „Treziți-vă, oameni buni! În ritmul în care evoluează lucrurile, peste doi ani nu vom mai avea alegeri libere”
- Cristian Tudor Popescu: Călăi deghizați în hainele pătate de sânge ale victimelor
- Chemată la „Secție”, Kovesi primește un ajutor de la americani. Adina Florea susține că „Secția” nu e „pluton de execuție” sau „o măciucă în mâna puterii”
„Dna Kovesi se va prezenta mâine (la Secţia de investigare a infracţiunilor din Justiţie - n.n. ), în ciuda faptului că acest dosar este o fantasmagorie în ceea ce o privește pe dânsa. E imposibil să treci peste un comunicat oficial al Poliției Române, semnat de conducerea Poliției Române, pentru că invalidezi o întreagă instituție pentru a încerca să o scoți vinovată pe dna Kovesi, care nu avea nicio treabă, din postura de procuror general. (...)
În cazul de față procesul este din piatră seacă. Instituția pe care o reprezenta dna Kovesi, Parchetul General, nu a fost implicată absolut deloc în extrădarea acelui Popa (Nicolae Popa, fost director Gelsor - n.n.). Au fost două instituții implicate, Poliția și Ministerul Justiției. Cum să o acuzi, când nici măcar instituțional nu avea nicio treabă cu ce s-a întâmplat acolo?!
Dar chiar și în aceste condiții, dna se duce mâine (vineri) la audiere și i se va aduce la cunoștință dosarul, își face apărarea, se merge mai departe. Care e însă elementul decisiv aici? Nu e vorba că dna Kovesi să nu se supună procesului care poate să meargă până la trimiterea în judecată, dacă așa o să considere procurorul de caz Florea, în independența dânsei, cu toate că a declarat că nu a fost independentă în viata ei, dar în independența recent câștigată a dnei, de când a fost numită acolo, o să o trimită în judecată. Foarte bine. Miza e alta. Miza e să-i interzică să iasă din țară. Despre asta vorbim acum, nu despre să își caute dreptatea, nu despre să aibă încredere în justiție. Problema e că dacă i se dă control judiciar acum, cu interdicție de părăsire a țării, nu mai vorbesc de posibilitatea să fie de pildă arestată pentru 30 de zile, mâine, că se poate și asta, dacă se întâmplă asta, ne găsim începând din acest moment, până acum eram aproape, ne găsim în 1989, înainte de 22 decembrie 1989. Gândiți-vă la toți disidenții, la persoanele indezirabile politic, cărora li se interzicea ieșirea din țară în timpul regimului comunist. Luau oamenii valoroși premii prin străinătate, erau invitați la congrese și nu li se dădea voie, nu le dădea voie Securitatea, nu le dădea voie partidul.
Aici scopul e foarte clar, să o împiedice fizic pe dna Kovesi să ajungă la Bruxelles. Dar în acest fel ce face PSD? Nu putem să despărțim acțiunile împotriva dnei Kovesi întreprinse de europarlamentarii PSD la Bruxelles, de când cu concursul pentru postul de procuror șef al Parchetului European, că până acum stăteau liniștiți, cu tot ce a făcut dl Toader, unealta dlui Dragnea. E cât se poate de clar că această acțiune e îndreptată împotriva Ununii Europene. Nu mai este vorba de Laura Codruța Kovesi. Parlamentul European, Consiliul European au decis să înființeze un Parchet European în special pentru cercetarea fraudelor cu fonduri europene. România, din poziția de președinție a Consiliului Uniunii Europene, împiedică acest concurs, împiedică Uniunea Europeană să numească un procuror șef european. Unuia dintre candidați i se interzice ieșirea din țară ca să ajungă la Bruxelles.”
Laura Codruța Kovesi a fost chemată vineri la Secţia de investigare a infracţiunilor din Justiţie. Procurorul susţine că are calitatea de suspect într-un dosar în care acuzaţiile sunt de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă.
Fosta șefă a DNA a remarcat faptul că citaţia vine în momentul în care ea se pregăteşte să susţină interviul pentru funcţia de procuror-şef european.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Ajunge doar să-i spună cineva dlui. CîTîPî ce investigație ar fi necesară și ne luminează dumnealui în 3-4 minute, care este încadrarea.
Mai mult, cred că nu ne-ar refuza să-și pună și o robă de judecător peste vestă/ trening și să dea direct hotărâri definitive.
Zău, nu merită să ne pierdem vremea și banii contribuabililor cu sistemul ăsta judiciar costisitor și lent.
A fost justitia distrusa total?