Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Chemată la „Secție”, Kovesi primește un ajutor de la americani. Adina Florea susține că „Secția” nu e „pluton de execuție” sau „o măciucă în mâna puterii”

Kovesi

Laura Codruța Kovesi a fost chemată la secţia de investigare a infracţiunilor din Justiţie, ca suspect într-un dosar  de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă, tocmai un ajunul unui interviu la Bruxelles care contează pentru numirea sa ca  procuror șef european.

În acest context, Ambasada SUA a transmis, răspunzând unei solicitări g4media.ro, că are încredere în experiența profesională a fostei șefe a DNA și și-a exprimat dezamăgirea față de încercările de discreditare a acesteia. 

„Avem încredere în experienţa profesională a Laurei Codruţa Kovesi în România şi susţinem eforturile ei de a căuta oportunităţi profesionale în comunitatea internaţională. Este extrem de dezamăgitor să vedem încă o încercare aparentă de a o discredita. Îi urăm succes”, arată Ambasada SUA.

Secția de investigare a magistraților acuză existența unei „ofensive fără precedent”

Adina Florea a declarat, joi dimineaţă, că dosarul în care este citată Laura Codruţa Kovesi a fost deschis în urma plângerii lui Sebastian Ghiţă din decembrie 2018, relatează News.ro.

Întrebată ce se va întâmpla dacă fosta şefă a DNA nu se prezintă vineri la audieri, Florea a răspuns: „Există măsuri procesuale, acelea referitoare la modalităţile de citare şi la aducerea persoanei cercetate”.

Raportul MCV al Comisiei Europene din noiembrie 2018 critica noua secție pentru investigarea infracțiunilor comise de magistrați, avertizând că aceasta ar putea fi folosită drept „instrument suplimentar de intimidare a magistraților și de exercitare de presiuni asupra acestora”.

Într-un comunicat transmis joi, secția de investigare a magistraților susține că există la adresa sa „o presiune fără precedent”: „Conducerea acestei structuri atrage atenţia asupra pericolului creat de astfel de atacuri grave şi total nefondate la adresa independenţei procurorilor care-şi desfăşoară activitatea în cadrul Secţiei. cu profesionalism şi obiectivitate. Acreditarea ideii că procurorii din cadrul Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie acţionează ca "pluton de execuţie" şi că această Secţie "se dovedeşte o măciucă în mâinile puterii politice'', reprezintă o ofensivă fără precedent şi o presiune extrem de periculoasă asupra magistraţilor implicaţi în derularea procedurilor judiciare în curs".

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Daca nici CIA nu stie ce se intampla in tara asta mica si pacatoasa....hai sa fim seriosi. Astia chiar sunt profesionisti (cu diploma).
    • Like 0
  • un EVADAT - condamnat de justitie la puscarie, declara ceva si un intreg mecanism al JUSTITIEI se pune in "miscare" (la ordin) doar pt. a impiedica un procuror sa ocupe o inalta functie in structurile europene ... si ei tipa ca "altii" denigreaza si acuza Romania ... - cat puteti fi de mici ...
    • Like 2
  • De obicei nu sunt vulgar ,dar acum o sa spun ca vreau sa le dau muie la toti pse distii de orice fel alegatori sau votati.Sa-mi bag pulsa în fața a voastră de jigodii.!
    • Like 3


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult