Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Mihai Șora: „Treziți-vă, oameni buni! În ritmul în care evoluează lucrurile, peste doi ani nu vom mai avea alegeri libere”

Mihai Șora, 101 ani

Filosoful Mihai Șora cere organizarea de alegeri anticipate și de proteste masive și avertizează că, în ritmul în care evoluează lucrurile, în doi ani nu vom mai avea alegeri libere.

„Știu, conștiința multor români a amorțit, iar – logistic – opoziția la tăvălugul pesedist este încă fragilă, are nevoie de timp pentru a se structura, pentru a face față, rațional și eficace, atacurilor brutale și repetate (cazul Justiției, al Băncii Naționale ori aservirea presei sunt doar câteva exemple vizibile, vârful icebergului).

Dar, oameni buni, în ritmul în care evoluează lucrurile, peste doi ani nu vom mai avea alegeri libere. Mai exact: mecanismul lor de organizare va fi într-atât de distorsionat (chiar păstrând aparențele legalității), încât vor ajunge să îngenuncheze toate instituțiile Statului. Toate. După care, în modul cel mai firesc, vor trece la anihilarea vocilor credibile din opoziție și din societatea civilă.

Ritmul disperării este mai periculos decât oricare altul: un om care se agață de putere cu orice preț, prin orice mijloace, constituționale sau nu, direct ori prin interpuși, un om disperat, care știe că – pierzând puterea – are totul de pierdut, este infinit mai primejdios, diabolic în decizii, decât unul care nu se află la putere, unul care nu are, în mâini, cârma țării.

Treziți-vă, oameni buni!

Și eu sunt dintre cei care cred că binele învinge. Am văzut însă prea multe victorii amare ori tardive, într-o viață de om, pentru a mă amăgi cu acest firicel de speranță și pentru a dormi liniștit”, a scris Mihai Șora pe Facebook.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Daca un super om ne indeamna la lupta inpotva hotilor si banditilor iar noi privim indiferenti atunci ne meritam soarta
  • Like 2
 • fc check icon
  ce trebuie făcut? ieșitul în stradă are valoare doar dacă-l dublezi de grevă generală. ori, noi românii, abdicăm și de la greva foamei când ne e foame. reflexe, deh. nu. soluția stă-n, cestie pur mistică, mai abitir decât problematicile filosofice, -n gradul de corectitudine socială. doar dacă meriți ceva, îl vei avea. acum, la ceas aniversar (că mereu e sărbătoare), avem roadele vectorului social: politruci proști, agresivi, mitomani și cleptomani, făcători de legi bolnave. nu e deloc de mirare. „ce e de făcut?” ...foarte simplu. creșteți gradul de corectitudine socială, cel declinat în vreo 19.000.000 milioane de variante, mai puțin nebunii și unii pușcăriași. vectorul cesta e o sumă a tuturor micilor fapte zilnice, bune sau rele. cum verifici? pui dreptarul principiului și vezi singur: asta nu se face. nu pui plasticul la hârtie. și nu cumperi de unde ai fost batjocorit. și nu alegi oameni ci principii... și respecți semaforul, mai ales după lăsarea serii. cestii semple. abc. puteți crede că e nebunie dar și Pământul tot nebunește stă-n vid. și cântărește miliarde de tone.
  • Like 1
  • @ fc
   fc check icon
   micile fapte zilnice se numesc voturi. eu votez zilnic cu ”forțele democrate”, pentru o democrație incredibilă: aia care chiar are criterii de selecție! unbelievable...
   • Like 1
 • Avem ”bătrâni” lucizi, dar nu știm să-i urmăm; ne-am divizat, sub vicleana conducere a găștii roșii, iar acum, speriați, și de brațul armat al partidului - danjarmeria, am rămas suspect de lenți în reacții. Tocmai acum. Doar de un șut în fundul cel roșu al găștii de partid mai este nevoie... S-ar putea ca alegerile să fie mult prea târziu. Tupeul limitaților a atins cote maxime, și continuă să acumuleze. Este și un efect a fricii lor, dar este și adevărata față a celor ce vor doar”binele românilor”, chiar cu sila, doar că ”românii” nu sunt cetățenii de rând, ci membrii haitei. Peste toate, unde sunt politicienii din opoziție și, deloc la sfârșit, unde este Președintele meu?! de ce nu aruncă buzduganele peste haita furibundă?!
  • Like 3
 • Așa cum ne-a obișnuit de câțiva ani, dl. Șora (sau, mult mai probabil, soția dânsului) comentează ca să nu adoarmă.

  Alegerile din România ORICUM nu mai sunt cu adevărat libere de vreo 25 de ani. Cele mai libere au fost în 1990 și în 1992. Apoi „băieții” au început încetul cu încetul să ridice diverse bariere: un TIR cu semnături la înscrierea unui partid, un vagon la participare... taxă individuală de participare x 5 salarii... mai nou, SUTE de mii de semnături la europarlamentare etc. etc. etc.

  Așa cum am demonstrat aici: http://www.argumentesifapte.ro/2013/07/13/democratia-buzunarelor-adanci/ mecanismele electorale din România ne apropie mai mult de spațiul ex-sovietic (Rusia, Uzbekistan, Tadjikistan etc.) nicidecum de Europa. Au trecut 6 ani de atunci și în afară de faptul că „ni se dă voie” să facem partide cu 3 membri, restul e aproximativ la fel... Welcome to Tadjikistan!
  • Like 0
  • @ Lucian Sarbu
   Interesant inceputul comentariului dumneavoastra. Va recomand totusi sa nu proiectati experientele proprii asupra altora.
   Recunosc, restul comentariului nu l-am mai citit - ca sa nu pic in acelasi pacat al adormirii.
   • Like 1
 • Dorin check icon
  Pe mulți nu-i interesează alegeri libere vor un loc de muncă bine plătit fara sa faci aproape nimic o pensie grasă și Multă Multă Pomană.
  • Like 2
 • Un pas cu adevărat necesar pentru independența reală a justiției, față de orice forță politică sau de altă natură mai mult sau mai puțin obscură, ar fi acela prin care reprezentantul voinței suverane a poporului în domeniul puterii judecătorești să fie ales prin vot universal , direct și secret. Ce vedem acum nu este altceva decât un război între diferite forțe politice și de altă natură pentru a controla puterea judecătorească, nicidecum o luptă pentru independența justiției.
  O manifestare de stradă, așa cum propune dl. Șora, este inutilă dacă nu are ca revendicare acest lucru: organizarea în termen de maxim 90 de zile a unui referendum imperativ cu întrebarea „vreți ca reprezentantul puterii judecătorești să fie ales prin vot direct, secret și universal?”.
  • Like 1
 • Multumesc, pentru invitatia la dialog,momentan consider ca e mai intelept sa-i ascult pe formatorii de opinie.
  • Like 0
 • Am avut proteste masive si nu s-a schimbat nimic in bine, de ce credeti ca acum ar fi altfel?
  • Like 0
 • Miliţiile PSDiste propun un "tratament" "legal" al Laurei Kovesi.
  PSD-ul a asteptat mult timp pentru a-si putea urla, defulatoriu, acest cinic si demagogic discurs zdrenţuit si cu damf de trădare vicioasă.
  Când, prin toate acţiunile tale disperate şi încăpăţânate, ai reuşit să îngenunchezi toate (sau aproape toate) instituţiile ce-ţi ameninţau libertatea, în cazul judecării drepte a hoţiilor perpetrate de tine, a striga acum, trumfător şi ironic, că eşti garantul unei justiţii curate, ne duce cu gândul la "democratele" alegeri ale unui Hitler.
  Nu este nici o exagerare, iar cei ce vor fi studiat acele evenimente de coşmar, ştiu despre ce vorbesc. Amintiti-va de miliţiile trimise în cartierele vizate de politica fascistă.

  Cu balele roşietice ale sângelui martirilor (pe care tocmai i-au plagiat cu uşurinţa plastică a netotului satului) scurgându-se pe la margini de gură înslinată, politrucii îmbălsămaţi, veniţi din cimitirul vârcolacilor comunismului, nu mai au răbdare. Se apropie sorocul !.
  Al lor sau al nostru !

  Nefericită Românie, timpuri grele te aşteaptă ! Străzile sunt goale; nimeni nu mai protestează, nimeni nu mai pare să vadă adevărul reântoarcerii dictaturii de care credeam că am scăpat.
  Privim consternaţi : Aceiaşi indivizi, aceaşi mentalitate imorala, lipsită de empatie, poleită cu patriotismul unui bufon trist, ne sfidează de la tribune nemeritate.
  Fără să se ştie de ce, angoasele se transformă în agitaţie. Este, ea, această agitaţie, sterilă sau nu ? O vom afla, vai, la alegerile viitoare.

  Sau poate nu o vom mai afla niciodată, drumurile bejeniei, printre strainii primitori, fiindu-ne vindecare.
  Prin colbul abandonului României deşertice, guri ştirbe, vor continua să strige lozinci uitate, plângând-şi mai apoi tinereţile glorioase prin nopţile nedormite, înfăşuraţi în cerşafuri înnegrite de prostie neştiută.
  Cei tineri vor scâşni din dinţi, privind decervelaţi în străfundurile oglinzilor mistificatoare, de le zice smartfoane, aşteptându-şi pensiile de urmaş sau ajutoarele milotiveniei de partid.
  Se vor bate prin mall-uri pentru un televizor inutil care le va spăla eficace, creierul întru gloria Partidului Viitorului Glorios, si vor ajunge să strige, la rândul lor, în apusuri de viaţă, aceleasi ştirbe lozinci patriotice ale Populismului Victorios.

  Copii, învăţaţi istoria ce tocmai defilează prin faţa voastră !.
  Învăţaţi-o, ca să aveti ce povesti copiilor voştrii, si copiilor copiilor voştrii, când aceştia vor fi uitat si ei, cu ochii goliţi de vise şi-nţeţoşaţi de indolenţa consumată.
  Toate aceste lecţii de istoriei sunt predate, uite, gratuit, de corifeii dictaturii mediocrităţii impudente. Mediocritatea tocmai defilează ţanţoş, în costume Boss sau Armani mustind de sudoarea imposturii, prin faţa libertăţilor voastre înlăţuite.

  Spuneţi-mi, vă rog, că ne vom trezi si că nu este vorba decât de un vis urât !
  • Like 3
 • Cu regret o spun, poporul roman nu se va trezi.
  Marea majoritate traieste in nepasare, gandeste "lasa- ma sa te las", mica ciupela o are in sange, lenea la fel.

  Romania va ramane o tara cu o populatie de vreo 10 milioane, imbatranita, sfasiata de toate hienele.
  • Like 1


Îți recomandăm

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult