Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Cristian Tudor Popescu: „Chiparosule!" nu înseamnă copacul în cauză. Este limbajul unui derbedeu, dacă nu al unui interlop

Eugen Teodorovici - Foto: Inquam Photos / George Călin

(Foto: Inquam Photos / George Călin)

Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici l-a jignit miercuri, la dezbaterea bugetului pe 2019 în Comisiile de buget-finanţe, pe senatorul liberal Florin Cîţu, strigându-i: „Eşti frumos! Chiparosule! După ce că eşti urât, mai eşti şi prost”. „ «Chiparosule! » nu înseamnă copacul în cauză, este o expresie folosită de interlopi”, a spus joi seară la Digi24, jurnalistul Cristian Tudor Popescu.

Întrebat de reporteri de ce a folosit aceste apelative, Eugen Teodorovici a susţinut că nu a spus nimic urât: „Am spus ceva urât? Am zis «frumosule, chiparosule » . Vedeţi ce înseamnă chiparos.”

Cristian Tudor Popescu a criticat în termeni duri limbajul ministrului de Finanţe: „ «Chiparosule! » nu înseamnă copacul în cauză. Este o expresie de argou, folosită de interlopi, este limbajul unui derbedeu, dacă nu al unui interlop.

Am tot zis de acest gigălău diverse lucruri.

Am o singură întrebare pentru toți oamenii din țara asta care îl văd vorbind aşa pe acest domn. Oamenii din ţara asta au banii la acest om. Banii noștri sunt la acest om. În curând s-ar putea să fie şi aurul de la Londra pe mâna acestui om. Banii noștri, averile noastre sunt la acest om. Aveţi încredere într-un ministru de Finanţe care vorbeşte ca un șut de cartier?”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cristi check icon
  Sunt sut si smecher,
  La mine-n minister.
  Si-i multumesc lui Daddy,
  Ca m-a facut manager.
  • Like 1
 • eu i-am auzit pe rromi folosind acest cuvant" chiparosule" mai ales cele de sex feminin, floraresele, care se adreseaza romanilor cum ne spun ei ; " chiparosule ( frumosule) ai sa-ti dau un buchet de flori" sau" hai sa-ti ghicesc in palma chiparosule" - poate ministrul despre care vorbim este rrom si atunci se explica de ce s-a adresat folosind acest cuvint. acum sa i te adresezi unui coleg asa denota proasta crestere, lipsa de bun simt avand in vedere ca nu se pune in discutie o prietenie intre cei doi. gramatical, ne-am cam obisnuit cu analfabetismul celor din "psd" daca esti trist intr-o zi deschide facebook ul si citeste sau asculta un discurs al oricarui membru al acestui partid de nimic, si te binedispui in cateva secunde. revenind la "D-l Ministru" si traducand spusele lui ar suna cam asa - se intreaba el insusi " am spus ceva urat? frumosule, frumosule! Dupa ce ca esti urat mai esti si prost" asta ai spus ( mai ramanea sa il iei si de obrajori sa il ciupesti asa cum fac bunicutele cu nepoteii lor. - mitocan, analfabet, probabil si rrom cu scoala facuta la distanta, de mii de km, nu ca as avea ceva cu rromii. ( diferenta intre el si Madalin Voicu la vocabular si educatie.
  • Like 0
 • Pai si pe d-astia vrei sa ii admonestezi verbal, sa ii pui la punct cu trei cuvinte?

  PLM, asta merita o ghioaga in cap la fel ca toti uselistii, eventual chiar un parcurs retrograd gen Tepes, puse capatanile in gardul la Casa Poporului, sa vezi dupa ce guvernanti cinstiti va avea tara cand dardaie maro-ul in ei uitandu-se pe geam spre splai.
  • Like 0
 • Un derbedeu cu chica (pletele sunt altceva), caruia ii straluceste vulgaritatea pe mecla atunci cand pronunta diacriticile ca un peltic care rumega guma spermint in timp se scuipa seminte de floare cu duiumul.
  • Like 0
 • Nu doar Teorovici e tot partidul si toata gasca condus de un Interlop SUPREM
  • Like 1
 • Cum poti sa ai incredere intr-un om care minte precum respira.Ce se poate face ? Nu am votat PSD, dar acest partid face ce vrea in tara cu votul a 16% din votantii acestei tari .Degeaba incearca opozitia sa le opuna rezistenta,aceasta nu are forta, nu are voturi pentru a contracara acesti incompetenti care ne conduc. Mistourile si vorbele de mahala sunt dovada lipsei de competenta ,Nu au argumente insa merg pe principiul "pentru ca putem".
  • Like 1
  • @ Rodica Isop
   fc check icon
   (mii de scuze: există un principu manifest: masa critică. cu adâncă durere-o zic.)
   • Like 0
 • Pai da, Orlando e chiar un derbedeu, poate ca si un interlop. A Facut tara de ras la ECOFIN, e prost cu spume dar e ministru - in tara asta de prosti care au lasat pe toti cretinii PSD-isti sa isi voteze gunoaiele la conducere.
  • Like 1
 • Perfect punctat, felicitări CTP :)
  Din păcate, chiar la final, un diacritic lipsă reduce impactul articolului: "vorbește ca un șut "
  Corect este "șuţ" !
  • Like 0
 • cox check icon
  În buna traditie a vorbelor "de spirit" ale bolșevicilor... Așa au procedat și adrian nastase când a lansat invitația cu număratul ouălor și ponta când l-a făcut pe Dan Diaconescu ca e venit de la spitalul 9 și liviu dragnea cu invitațiile la baie. În fapt când nu pot răzbate cu argumente trec la miștouri ieftine, de gang. Mai mult nu pot produce.
  • Like 3


Îți recomandăm

Protest 10 august

„Dacă se rostesc astfel de cuvinte cum face Liviu Dragnea, adică moarte, omor, bătăuşi, droguri, fascişti, toate sunt calculate, repetate de domnul Dragnea şi de consilierii săi pentru a construi o justficare în ochii opiniei publice a unor intervenţii asupra manifestanţilor anti-PSD care, până acum nu au comis nicio violenţă”, spune Cristian Tudor Popescu. (Foto: Inquam Photos)

Citește mai mult