Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Tradiția listei și bâtei

O idee care s-a conturat și este strigată de câțiva ani încoace: toate partidele și toți politicienii sunt o apă ș-un pământ, Se, De, Le, Re, Me, Pe, „aceeași mizerie”. În rea măsură, așa și este: în toată clasa politică dăm peste corupție, hoție, demagogie, cinism, fățărnicie. În 30 de ani de gazetărie, subsemnatul pot să spun că nu am întâlnit nici măcar un politician cinstit și fără bube sub piele.

Și totuși, există o diferență, cel puțin una, între PSD și celelalte partide. 

„Va veni curând momentul. Dacă îi mai prindem pe străzi pe bandele #rezist, cum i-am văzut azi la ministerul Justiției, s-ar putea să se întâlnească cu niște cetățeni de la PRU care să le dea niște șuturi în fund și să-i trimită acasă. Dacă poliția nu-i ia de pe străzi, o să le dăm o mamă de bătaie”.

„O să avem o listă cu niște oameni care cel puțin de doi ani de zile nu fac decât să arunce în România ură, venin, otravă, noroi, pietre și să ne înjure pe noi”.

Aceste vorbiri, aparținând ex-deputatului PSD S. Ghiță și președintelui PSD L. Dragnea, au rădăcini adânci în timp.

Între 1944 și 1948, comuniștii au ocupat prin forță instituții, organe ale administrației publice, proprietăți industriale private, detașamente de ciomăgari paramilitari au atacat demonstrațiile susținătorilor PNȚ și PNL, au spart adunările electorale ale partidelor istorice în alegerile fraudate din 1946. Odată îngenuncheate, poliția și jandarmeria au fost folosite de Partidul Comunist ca mijloace de represiune împotriva adversarilor politici puși pe liste negre.

În decembrie 1989, grupuri de muncitori din Argeș și Vâlcea, înarmate cu bastoane de activiștii de partid, au stat cu piciorul pe scara trenului pentru a pleca să înăbușe revolta de la Timișoara.

În 1990 și 1991, minerii din Valea Jiului au fost folosiți de FSN ca torpile umane în lupta politică.

În 1996, după câștigarea alegerilor de către Emil Constantinescu, conducerea PDSR a luat în discuție anularea rezultatului prin scoaterea de forțe armate pe străzi.

În 1999, PDSR și PRM au încurajat invadarea Bucureștiului de către, din nou, minerii organizați paramilitar, pentru a provoca prăbușirea guvernului Convenției Democrate.

În prealabil, liderul PRM, partid având „aceeași grupă de sânge cu PDSR”, potrivit lui CV Tudor, alcătuise o listă a personalităților publice urmând a fi arestate și împușcate după preluarea puterii.

Intrarea României în NATO și Uniunea Europeană a dus la o trecere în rezervă a apostolilor listei, bâtei și glonțului din PSD și PRM.

Până în 2016. De doi ani, Partidul Dragnea, rezultat din încrucișarea PSD cu PRM, amenință opozanții cu contramanifestații și intervenții la sânge ale organelor de ordine. Ceea ce s-a și întâmplat anul trecut, în 10 august. Acum, Dragnea și Ghiță revin cu sete la marea tradiție a Partidului: lista și ciomăgarii.

Aceasta este diferența ireductibilă dintre PSD și restul partidelor: violența. În afara PSD și PRM, niciunul dintre partidele postdecembriste, cu toate metehnele lor, nu a recurs la argumentul atacului fizic în masă asupra adversarilor.

De mirare nu e, căci părți din gena ucigașă a lui Lenin s-au transmis tuturor partidelor-urmaș...

Iată de ce, vă rog să vă gândiți, stimați Republicani, la probabilitatea ca Partidul Dragnea să folosească orice mijloace pentru a câștiga alegerile și, dacă totuși va fi înfrânt, să nu cedeze puterea în mod pașnic.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult