Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Tradiția listei și bâtei

O idee care s-a conturat și este strigată de câțiva ani încoace: toate partidele și toți politicienii sunt o apă ș-un pământ, Se, De, Le, Re, Me, Pe, „aceeași mizerie”. În rea măsură, așa și este: în toată clasa politică dăm peste corupție, hoție, demagogie, cinism, fățărnicie. În 30 de ani de gazetărie, subsemnatul pot să spun că nu am întâlnit nici măcar un politician cinstit și fără bube sub piele.

Și totuși, există o diferență, cel puțin una, între PSD și celelalte partide. 

„Va veni curând momentul. Dacă îi mai prindem pe străzi pe bandele #rezist, cum i-am văzut azi la ministerul Justiției, s-ar putea să se întâlnească cu niște cetățeni de la PRU care să le dea niște șuturi în fund și să-i trimită acasă. Dacă poliția nu-i ia de pe străzi, o să le dăm o mamă de bătaie”.

„O să avem o listă cu niște oameni care cel puțin de doi ani de zile nu fac decât să arunce în România ură, venin, otravă, noroi, pietre și să ne înjure pe noi”.

Aceste vorbiri, aparținând ex-deputatului PSD S. Ghiță și președintelui PSD L. Dragnea, au rădăcini adânci în timp.

Între 1944 și 1948, comuniștii au ocupat prin forță instituții, organe ale administrației publice, proprietăți industriale private, detașamente de ciomăgari paramilitari au atacat demonstrațiile susținătorilor PNȚ și PNL, au spart adunările electorale ale partidelor istorice în alegerile fraudate din 1946. Odată îngenuncheate, poliția și jandarmeria au fost folosite de Partidul Comunist ca mijloace de represiune împotriva adversarilor politici puși pe liste negre.

În decembrie 1989, grupuri de muncitori din Argeș și Vâlcea, înarmate cu bastoane de activiștii de partid, au stat cu piciorul pe scara trenului pentru a pleca să înăbușe revolta de la Timișoara.

În 1990 și 1991, minerii din Valea Jiului au fost folosiți de FSN ca torpile umane în lupta politică.

În 1996, după câștigarea alegerilor de către Emil Constantinescu, conducerea PDSR a luat în discuție anularea rezultatului prin scoaterea de forțe armate pe străzi.

În 1999, PDSR și PRM au încurajat invadarea Bucureștiului de către, din nou, minerii organizați paramilitar, pentru a provoca prăbușirea guvernului Convenției Democrate.

În prealabil, liderul PRM, partid având „aceeași grupă de sânge cu PDSR”, potrivit lui CV Tudor, alcătuise o listă a personalităților publice urmând a fi arestate și împușcate după preluarea puterii.

Intrarea României în NATO și Uniunea Europeană a dus la o trecere în rezervă a apostolilor listei, bâtei și glonțului din PSD și PRM.

Până în 2016. De doi ani, Partidul Dragnea, rezultat din încrucișarea PSD cu PRM, amenință opozanții cu contramanifestații și intervenții la sânge ale organelor de ordine. Ceea ce s-a și întâmplat anul trecut, în 10 august. Acum, Dragnea și Ghiță revin cu sete la marea tradiție a Partidului: lista și ciomăgarii.

Aceasta este diferența ireductibilă dintre PSD și restul partidelor: violența. În afara PSD și PRM, niciunul dintre partidele postdecembriste, cu toate metehnele lor, nu a recurs la argumentul atacului fizic în masă asupra adversarilor.

De mirare nu e, căci părți din gena ucigașă a lui Lenin s-au transmis tuturor partidelor-urmaș...

Iată de ce, vă rog să vă gândiți, stimați Republicani, la probabilitatea ca Partidul Dragnea să folosească orice mijloace pentru a câștiga alegerile și, dacă totuși va fi înfrânt, să nu cedeze puterea în mod pașnic.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • In limba latina este o locutiune, si anume "mens rea", care inseamna mot- a- mot (adica cuvant cu cuvant in franceza) minte rea. Folosit ca pricipiu de drept, de pe vremea romanilor, aceasta formula de drept judeca intentia de a savarsi fapta, cu intentie sau fara intentie.

  Pana de curand, adica pana sa intru in campul muncii, sau sa ma apuc serios de afaceri, o luam ca reper fundamental in materie de drept. Adica, fiecare face ce vrea dar fara sa deranzeje pe altcineva, si aceasta filozofie am urmat-o din scoala generala.

  Dar, ce za vezi, viata are farmecul ei, si te fura, si fie uiti de acest pricipiu, sau iti dai seama ca acesta logica este foarte liberala, sau foarte cetateneasca, pentru ca politica, sau mediul de afaceri, sau chiar dragostea iti joaca feste si vorba aceea, ramai cu acest principiu.

  Si ca sa dau cateva exemple:

  # dreptatea sau adevarul este "urmatit sau urmatit-a" de foarte putini oameni, chiar de cei de langa noi ... chiar parintii in intentia lor "politica", fac niste fapte extrem de toxice pentru copii sau familie, si nu stii cum sa iei lucrurile, sau nu stii cum sa stabilesti vinovatie luand toate elementele implicate. Iar in perioada comunista sistemul este atat judecator, procuror si calau, si atunci majoritatea faptelor rele se prescriau in afara faptelor impotriva partidului.

  # aceeste fapte petrecute oriunde in societate, faptele rele ma refer, deveneau o marfa vandabila la pret mare, si hop se trezeau diferiti comerciati, care, ce faceau, incepeau sa faca specula, de la parinti, vecini, inspectori, directori, profesori samd. Si nu mai stiai cine naiba este de vina, pana la urma mens rea era incapul tau.

  # idologia de partid, creaza sentimentul, mai ales in preajma alegerilor ca gasca de partid, este o alta tara, un paradis fiscal, in cel mai bun caz, apoi ea este o corporatie foarte profitabila din perspectiva doctrinei, ca "doar daca oamenii s-ar da seama ce minunat ar fi tot" ... pana sa ajunga sa fie mama si tata si apoi amanta, cu, cat alegerile se apropie, ca in final sa fie noapte nuntii, daca s-au castigat alegerile, unde noile pozitii sunt ca niste virgine ...

  # saracia, mizeria si necazurile marginalizeaza si creaza sentimentul de dezumanizare, prin faptul ca nu mai esti tu, este parte din ceva, sau a unei credinte (de aceea crestinismul si comunismul au prins, fie ca este saracie, molima sau era dupa razboi, doar ca au ramas ancorati in proiect), si idealul in aceasta situatie, familia fericita, in cel mai bun caz devine o fata morgana ...

  In toate aceste situatii, cand apare o reactie contra acestei stari de fapt, adica cand cineva se revolta impotriva abuzurilor, minciunii, saraciei si a lipsei de ajutor de orice natura, reactia din partea celor care ar trebuie sa ofere si nu pot sau chiar nu vor, din rea intentie sau nu, dar care nu vor sa iti piarda statutul, care le asigura toate acele elemente, adica lupta dintre cei ce n-au si ce-i ce au dar nu trebuie sa dea si la ceilalti, acesta duce sau atunci apare violenta.

  Animalele sunt un exemplu unde violenta functioneaza, adica asa se rezolva problemele in mod natural ... si atunci ideologia care genereaza aceeasi reactie nu este umana, sau umanista si trebuie schimbata fie ea socialista, liberala sau chiar capitalista.
  • Like 0
  • @ Liviu Dan Baltatu
   *creeaza*, *cei ce au și cei ce n-au*, plus multe altele. Deci, rugaminte ; mai multa atenție la gramatica și redactare, pentru ca textul sa poata fi ușor de citit și de ințeles. Adica sa aiba finalitatea scontata.Altfel, nu are nimeni rabdare sa ne descalceasca ideile.
   • Like 1
  • @ Florin Balan
   Asa este.
   • Like 0
 • „În afara PSD şi PRM, niciunul dintre partidele postdecembriste, cu toate metehnele lor, nu a recurs la argumentul atacului fizic în masă asupra adversarilor.”

  Cu o singură rectificare, de dragul adevărului istoric: PNŢ, ulterior şi CD, avea şi el o listă în 1990, cel puţin aşa clama la TVR Corneliu Coposu. Este adevărat, el nu promitea să-i bage direct în mormânt ci, mai întâi, în închisoare. În campania pentru alegerile din Duminica orbului şi-a dat seama ce prostie (de comunicare) a făcut şi a dres busuiocul. Se pare că degeaba, fiidcă acum partidul stă în banca din fundul clasei, unde nu-l vede nimeni (mai puţin exponatul său de valoare, Victor Ciorbea, la care se uită se cruceşte toată lumea), în timp ce PNL (plin de bube peste tot) încă mai rezistă pe scena politică şi chiar în Parlament.

  Sincer să fiu, mă simt ca în 2000, cînd aveam de ales între Iliescu şi Vadim, sau ca în 2009, când aveam de ales între Băsescu şi Geoană. Acum am de ales între un PSDALDE dezaxat şi o opoziţie impotentă care, după cum arată acum, promite patru ani de nimic. Eventual, fiind o coaliţie multipartide, ne va delecta cu un wrestiling pe ciolan, precum în vremea algoritmilor CDR. Trist şi scârbos. Mă întreb de ce dracului fi-miu se încăpăţânează să rămână în ţara asta?!
  • Like 1
  • @ Dragoş Anghelache
   Adica *fi-miu* a primit o educație greșita ?
   • Like 0
  • @ Florin Balan
   Da.
   • Like 0
 • Foarte adevărat, de aceea eu ce gândesc despre politica românească este foarte bine ilustrat de jovialul nostru Creangă: "– Ia păziţi-vă mai bine treaba şi nu-mi tot spuneţi cai verzi pe pereţi, că eu sunt Stan Păţitul!"
  • Like 0
 • Doua lucruri par sa nu inteleaga multi de prin batatura romaneasca, primul:"În 30 de ani de gazetărie, subsemnatul pot să spun că nu am întâlnit nici măcar un politician cinstit și fără bube sub piele". Citi dintre noi se regasesc cu brio in aceasta categorie asta ca oameni bisnuiti si fara a fi politicieni, numai Dumnezeu stie, eu personal am intalnit multe vulpi in piele de om, care se cred a fi ce nu sant, ori asta arata ca sursa de inlocuire a PSD este cat se poate de vasta
  Al doilea lucru, ce au facut comunistii in 44-48 si mai apoi, a fost permis datorita impartirii sferelor de influenta intre marile puteri, vezi Grecia unde raportul de influenta a fost cu totul altul si ce sa intamplat datorita acestui lucru. Si daca cineva mai are dubii, vezi Corea de Nord versus Corea de Sud, nici Chinezii nici Americanii nu isi depasesc atributiile dictate de acordul tacit cu privire la sferele de influenta. In parte domnul CTP a punctat corect: Intrarea României în NATO și Uniunea Europeană a dus la o trecere în rezervă a apostolilor listei, bâtei și glonțului din PSD și PRM. Prin 2004 spunea un nostalgic, ehe daca erau alte timpuri te luam in masina si......
  Suna cunoscut?
  Rebeliunea voalata ori fatisa fata de Uniunea Europeana ori NATO se vede si la unguri, polonezi, adica foste tari comuniste unde nostalgicul plebeu de fiecare zi se gandeste la iluzia sigurantei zilei de maine, vanduta cu abilitate de politrucii "patrioti". si asta sub influenta sentimentului de mandrie desantata cultivat cu abilitate de "baietii destepti". La noi aceste privilegii sant doar o clasa mai sus, invers proportional cu nivelul de educatie si cultura. Nu cred ca poti sa vezi drobul de sare la lucru mai bine ca in Romania, saracul Ion Creanga.
  • Like 3
  • @ Victorin Borsciov
   *Cați dintre noi se regasesc...*, * sunt*, *...și ce s-a intamplat datorita acestui lucru.*
   • Like 0
 • Imi e foarte greu sa inteleg cum foarte multi concetateni, care investesc sume consistente in meditatii pentru copiii lor, pot accepta un personaj ca dna V Dancila drept lider. In locul lor mi-as inscrie copiii direct in psd brainwash full intensive school, sa aiba si ei ceva sansa in viata. Si argumentul asta, cu buna-intentie, nu prea tine.. sa zicem ca un prieten are o problema cardiaca. Buna intentie imi zice sa-l ajut, dar ce ar insemna sa-l operez eu pe inima? O proprietate esentiala a bunei intentii este bunul simt, sa-ti dai seama ca esti depasit. De aceea nu pot, sub nicio forma, sa-i consider pe liderii de azi de buna intentie.
  • Like 3
 • Asta este mentalitatea neobolșevicilor Sebastian Ghiță & Liviu Dragnea: o mentalitate de prădător aflat în vârful lanțului trofic. Foarte corectă deci comparația cu Hitler, care considera că cel mai puternic are drept de viață și de moarte asupra celui mai slab. De asemenea, foarte pertinentă și comparația cu criminalii bolșevici ai lui Lenin, ajunși la putere pe propriul val uriaș de crime în serie!

  Marea problema este că CCR și Avocatul Poporului, instituțiile proiectate să protejeze / contrabalanseze eventualele derapaje democratice, au făcut jocul grupului infracțional organizat din Parlamentul României!

  Dacă reușim să-i dăm jos prin vot pe acești răufăcători, primul lucru care-l avem de făcut este să rescriem Constituția, într-un mod care să prevină cutremurele din ultimii 3 ani.

  Și da, următorul lucru de făcut este să-i tratăm pe infractorii cu funcții de conducere cu maximum de severitate (nu-mi vine în minte decât pedeapsa aplicată lui Sisamnes).
  • Like 0
  • @ Tom Dick N'Harry
   Alien check icon
   Unde semnez pentru rescrierea Constitutiei?
   Unde nu-s de acord e cu scopul ei. Nu trebuie rescrisa doar ca sa previna ce s-a intamplat in utimii doi ani. Sunt de parere ca o decizie cu impact pe termen lung nu trebuie luata doar functie de conjunctura si emotia de moment. Trebuie rescrisa insa pentru ca are lacune, neclaritati, termeni nedefiniti si deci interpretabili, un echilibru poate discutabil intre puteri si nu ofera suficiente garantii ca democratia si drepturile fundamentale nu pot fi deturnate cu legea in mana.
   • Like 1
 • Toti formatorii de opinie erau cu "sa protestam pasnic" in gura. Protestul pasnic, in afara de faptul ca nu rezolva nimic concret, le da asigurarea decidentilor ca nu vor pati nimic in afara de injuraturi. Daca si dupa "...și, dacă totuși va fi înfrânt, să nu cedeze puterea în mod pașnic." romanii vor protesta pasnic e sfarsitul democratiei. Daca te comporti elegant cu golanii in 100% din situatii o iei in bot. Desteapta-te romane!
  • Like 6
  • @ Sorin Gherghel
   Nu violenta poate fi sansa oamenilor care sufera din cauza PSD-ului, ci numarul covarsitor. Daca nu inteleg sa iasa la protest in numar cu adevarat mare, nu au sanse sa-i faca pe PSD-isti sa se paleasca vreun pic. Eu sper in organizarea unei greve generale asociata cu proteste vehemente cu lozinci CLARE! Pe 15, acum, avem o oportunitate !
   • Like 1
  • @ Adriana Negruti
   Daca s-ar repeta momentul 22 decembrie 1989 ce le-ati recomanda romanilor? Proteste vehemente cu lozinci CLARE? Daca protestam pasnic azi nu scriam pe republica, ascultam radio europa libera. Si probabil era terminat canalul. Sigur ca in principiu aveti dreptate dar pesedeul nu se impiedica de principii.
   • Like 3
  • @ Sorin Gherghel
   Am spus si eu ca omul care mai spera ca suntem in EU si mai conteaza ca in aparenta suntem in democratie. Oricum, atunci nu masele au facut revolutia, ci securitatea, ca s-au tras sforile din umbra. Masele au fost carne de tun...Daca se organizeaza si acum, o lovitura de stat violenta, trebuie sa fie niste forte armate ale cuiva, o factiune a securitatii actuale aliata cu armata, nu am idee. Oamenii obisnuiti nu pot fi decat masa protestatara, fara arme!
   • Like 0
  • @ Adriana Negruti
   Se pare că 600.000 n-a fost un număr covârşitor pentru PSD-ALDE.
   • Like 0
  • @ Dragoş Anghelache
   Pai au fost 600000 IN TOATA TARA, nu in BUCURESTI !!! Deci nu a fost atat de impresionant, desigur ca abia atunci, cand am vedea ca la 1000000 in Bucuresti si sute de mii in fiecare mare oras , ei tot se fac ca ploua, atunci, da, ar insemna ca numai o revolutie ne scapa de ei! Dar o greva generala in toata tara ar putea fi o revolutie: stoparea activitatii in semn de protest!!! Dar nu suntem uniti...hai sa vedem azi, cu cele 15 min de greva!!! Poate li se va aprinde un beculet ca nu pot face abstractie de o tara intreaga !!!
   • Like 0
  • @ Adriana Negruti
   Un milion, în Bucureşti, cred că nu ies nici la vot, cu moroii lui Dragnea cu tot. Iar de revoluţie... n-am fost în stare s-o pornim nici p-aia din '89, ne-au ajutat alţii. Despre greva generală, am mai scris într-un comentariu, cred că tot la un articol de-al dlui Popescu: oamenii nu fac grevă de frică să nu-şi piardă serviciul. O persoană căsătorită şi cu copii... nu prea-i dă mâna să facă grevă, ştiind că patronul o s-o zboare. Iar solidaritatea încă nu s-a inventat la noi, românii. Asta este trista şi cruda realitate.
   • Like 0
 • Alien check icon
  N-ar fi nimic original la asta, genul asta de politica se mai face si in alte capitale apropiate, asa pe masura ce te apropii de Asia fie mai prin S, fie mai prin N.
  Pe de alta parte povestea cu cedarea puterii am auzit-o si in 2000, cand CDR-ul era in sondaje favoriti. Multi oameni se temeau sincer ca Iliescu & Co nu vor ceda puterea pasnic. Atunci nu s-a intamplat. Sa fie Dragnea mai disperat decat Iliescu? La urma urmei aia care au votat cu CDR-ul sperau sa-l vada pe Iliescu la parnaie pentru crime impotriva umanitatii, nu pentru gainarii...
  • Like 0
  • @ Alien
   Cu etapa Dragnea este altceva, pentru ca la ora actuala mafiotii au acumulat enorme averi prin frauda si sunt ca fiarele care nu vor sa lase prada din gheare prin aplicarea justitiei, nici nu le mai pasa ca apar ca niste fiare, ei au puterea, sarantocii sa inteleaga de bata, dupa ei !!!....
   • Like 4
  • @ Adriana Negruti
   GabiC check icon
   exact!
   • Like 0
 • Ca esti pe lista partidului sau esti pe o lista "inexistenta" care se plimba intre HR-urile unor corporatii e acelasi rahat, scuzata fie-mi franceza.
  Democratia votului plebei proaste s-a dovedit la fel de ineficienta ca si comunismul si ar cam fi timpul sa evoluam din sistemele astea perimate.
  • Like 2
  • @ Costin Sirghei
   Mr.Oh check icon
   " Democratia votului plebei proaste" .. si aceasta e formulare de intelectual care cica vrea sa fie luat in serios. Plebea proasta au fost strabunicii care nu stiau sa citeasca si sa scrie. Si plebe a fost si stramosul dvs. de acum 2000 de ani fara de care nu va puteati naste .

   De cand merge lumea la scoala si invata pe de rost din carti nici intelectualli nu sunt altceva decat rasnite de idei... freaca idei fara sa inteleaga ce spun...

   cu tot respectul, de ce parerea dvs. ar fi de luat in seama? Dupa ton nu sunteti nici dvs. altceva decat "plebe" cu cateva ore de gramatica in plus.
   • Like 0
  • @ Mr.Oh
   Trolule, chiar tu esti plebea aia care nu poate sa sustina o idee proprie si se ascunde in multimea de anonimi. ;) cand vei avea curajul sustinerii unei idei in nume propriu si fara atacuri de cacat vei iesi din plebea proasta, pana atunci, ramane cum am stabilit, vei pune stampila oportunist si vei emite opinii semidocte crezand ca o platforma online iti va oferi recunosterea pe care societatea ti-a cam refuzat-o.
   • Like 0
  • @ Mr.Oh
   Asta e parerea bolsevicilor care nu contenesc sa terfeleasca cu obraznicie si iresponsabilitate pe intelectualii ce li se opun (si pe care-i vor eliminati)! Noii potentati (neo-bolsevici) sunt deobicei mediocri ca pregatire intelectuala si cu sarg educa masele prin manipularea lor(propriile lor canale TV nesimtite) ca NIMENI nu are valoare, daca nu-i linguseste pe ei !!! Incepe sa se incetateaneasca lozinca 'moarte intelectualilor'...se vede clar!!! Nu stiu ce fel de tara va fi aceea in care bata inlocuieste logica si intelegerea omeneasca!
   • Like 2
  • @ Costin Sirghei
   GabiC check icon
   Costin, am impresi aca tu esti trolul de aici;
   Nu de alta dar sar la gatul unora "mai vechi" care si-au manifestat opinia clar in alte ocazii in schimb nu vii cu nimic decat cu acuze si invective;
   Astea-s apanajul psd-ului si al aliatilor sai intru hotie si comunism;
   Adica, ai curaj sa-ti afisezi numele, pentru ca oricum pt noi nu valoreaza nimic, dar pentru CONDUCEREA Inteleapta va conta..
   Asta vrei sa transmiti?
   • Like 0
 • mike mike check icon
  "Iată de ce, vă rog să vă gândiți, stimați Republicani, la probabilitatea ca Partidul Dragnea să folosească orice mijloace pentru a câștiga alegerile și, dacă totuși va fi înfrânt, să nu cedeze puterea în mod pașnic."--> Ti se face un pic parul maciuca, insa asta ar echivala cu o ocupatie a Romaniei, o preluare cu forta a puterii urmata de razboi civil. Va semana cu un fel de mineriada, insa de data asta este posibil ca in loc de mineri sa vedem niste "omuleti verzi" care vorbesc cu puternic accent rusesc. Totul va fi urmat de expulzarea Romaniei din UE deoarece ar exista un fel de conflict pe teritoriul Uniunii, lucru inacceptabil. Atunci la ce ne-a folosit UE? Dar NATO? Romania ar deveni un fel de Venezuela estului Europei.
  • Like 0
  • @ mike
   Newsflash.. a fost ocupata deja, ceea ce se vede sunt doar încercările încă timide de a prelua complet controlul.
   • Like 0
  • @ mike
   Da, foarte posibil. Putin a lasat fostele tari socialiste sa intre in UE si NATO doar pentru ca isi stia reteaua uriasa de agenti fosti sovietici la care s-au adaugat noii agenti trimisi pe teritoriul acestor tari, asa ca au infiltrat aceste institutii vestice cu oameni care slujesc interesele Rusiei de a-si reface URSS-ul, si le submineaza din interior !!! Romania e plina de astfel de agenti si rolul lor a fost si este de a pastra mentalitatea pro-est si ura fata de vest. Noi nu am scapat de pro-rusism nici-o clipa de 70 de ani incoace!!! Acum au prilejul sa scoata limba la EU, prin oamenii lor din Romania, fie ca euro-parlamentari, fie ca membri PSD-ALDE, fie ca oameni de presa, etc... Nu stam deloc bine.
   • Like 1


Îți recomandăm

Nomad digital

Marius are 24 de ani și înainte de pandemie s-a angajat pentru prima dată cu normă întreagă. Sau full-time, cum spun colegii. Multinaționala care l-a recrutat i-a oferit un contract pe perioadă nedeterminată, dar, spre mirarea părinților, a refuzat. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult