Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Cristina Neagu: Poate că am greșit lăsându-i pe toți să creadă că e normal să înscrii câte zece sau mai multe goluri pe meci

Cristina Neagu - BRD

Cristina Neagu, 33 de ani, cea mai valoroasă jucătoare de handbal din România, a dialogat timp de aproape o oră, în cadrul unui proiect jurnalistic facilitat de BRD Groupe Société Générale, despre prezentul și viitorul handbalului românesc, despre CSM și națională, despre antrenorat și viața de după handbal, despre fair play și respect în relația antrenor-jucătoare.

Numărul 8 al echipei naționale a fost declarată de patru ori cea mai bună jucătoare din lume, de două ori cea mai bună jucătoare la Cupa Mondială, s-a aflat de cinci ori în echipa ideală a Ligii Campionilor și a câștigat numeroase medalii și trofee în competițiile interne și internaționale. 

Cu un asemenea palmares individual, presiunea de a nu greși este foarte mare, iar atunci când i se întâmplă, este taxată dur de presă, de public și de oamenii din lumea handbalului. Cristina însă vede lucrurile diferit.

„Nu stau niciodată în greșeală. Dacă greșesc în atac, încerc să-mi fac cât mai bine treaba în apărare. Și invers. Pentru mine o ratare nu înseamnă nimic. Pentru un inter, un procentaj de 50% nu este chiar atât de rău. Pentru că noi ne asumăm mai multe riscuri aruncând de la o distanță mai mare. Și atunci pot să apară și ratările. Dar așa este când îi obișnuiești pe oameni să dai 10 goluri din 12 aruncări sau 8 din 10. Și atunci când ai un procentaj puțin mai slab, așa cum ne place nouă în România, acesta este scos în evidență. (...) Nu mă afectează psihic greșeala sau poate foarte rar, dacă am o stare generală proastă în timpul meciului, dar să mă afecteze o ratare sau două, nu. Pot să ratez patru șuturi la rând și apoi o să mă duc să dau gol la următoarele cinci aruncări. Cine nu greșește nu poate să performeze.

(...) Simt această presiune și pentru că se vorbește în special despre mine și mai puțin despre colegele mele. Însă dacă vrei să fii la cel mai înalt nivel, vrei să performezi și să fii printre cei mai buni, trebuie să înveți să trăiești cu presiunea. Și cred că e valabil în orice domeniu”, spune Cristina.  

„Se pune foarte mult preț pe rezultat la nivel de juniori și cred că este greșit”

Presiunea trebuie însă să înceapă în etapa de seniorat, atunci când începe adevărata performanță, crede Cristina. Până atunci, antrenorii ar trebui să pună accent pe alte elemente, care să creeze premisele de a face performanță mai departe.

„Trăim într-o vreme în care se pune foarte mult preț pe rezultat la nivel de juniori și cred că este greșit. Cred că ar trebui implementate lucruri diferite la acest nivel, legat de relaționare, de tehnică, de educație. (...) Fetele nu învață ceea ce ar trebui să învețe la această vârstă, și vin oarecum nepregătite la nivel de senioare. (...) Se accidentează pentru că nu sunt pregătite din punct de vedere fizic, joacă mai puțin pentru că nu sunt pregătite din punct de vedere tehnic. Nu toate cele care performează la nivel de junioare reușesc la nivel de senioare și fac și pasul către echipa națională. Sunt, de fapt, foarte puține. (...) Cred că avem o perspectivă greșită pentru că ne dorim performanță și uităm de lucrurile importante. Uităm să-i învățăm să se antreneze, să aibă grijă de ei, să învețe ce să mănânce, să aibă grijă de educație. Obținem medalii la nivel de juniori, dar uite că la nivel de seniori, puține și rare”.

Nicio handbalistă nu ar trebui să accepte violența verbală și mai ales pe cea fizică

În cadrul interviului, Cristina Neagu s-a referit, răspunzând la o întrebare a lui Cătălin Striblea, și la cazurile de abuz care se înregistrează mai ales la echipele mai mici și la junioare.

„Nicio handbalistă nu ar trebui să accepte un astfel de comportament, nici verbal și, mai ales, fizic, dar din păcate există această percepție că totuși nu e atât de grav. Suntem obișnuite cu asta. Nu s-a întâmplat nimic, eu vreau să fiu la echipă, să joc în continuare, nu vreau să spun nimic despre asta pentru că nu vreau să am probleme, și este o acceptare a faptelor. Fetele nu ar trebui să mai accepte, să-și dea seama că sunt mai bune de atât și că merită mai mult, și că pot merge în alte părți unde pot fi respectate”, a spus Cristina..

Când se retrage Cristina Neagu?

Cristina Neagu are aproape 34 de ani, vârstă la care mulți sportivi se retrag din activitatea competițională. Sunt însă și excepții, iar Cristina este una dintre ele, cu atât mai mult cu cât spune că acum joacă „cel mai matur handbal” din cariera ei, se simte în formă și este fericită să fie pe teren. În ciuda vârstei, starea fizică îi permite să joace în continuare și crede că reușește să rămână decisivă pe teren și să facă „lucruri foarte bune” pentru echipele la care joacă.

Cel mai probabil se va retrage peste doi ani, după Jocurile Olimpice din 2024, la care speră să participe. O medalie olimpică ar fi un sfârșit frumos de carieră pentru un sportiv care a înțeles ce înseamnă să fii cel mai bun din lume.

„În primul rând înseamnă sacrificiu, înseamnă să-ți dorești să fii mai bun în fiecare zi, să nu te automulțumești, să crezi cu adevărat că poți să fii cel mai bun și să faci toate lucrurile în direcția aceea. Să crezi în visul tău pentru că atunci când crezi cu adevărat, chiar poți să-l realizezi. Eu am fost un copil simplu, normal, modest, care a crezut în visul de a deveni cel mai bun în ceea ce face și pot să spun cu mâna pe suflet că sunt mândră că am reușit să-mi îndeplinesc acest vis".

Cristina Neagu a analizat și cauzele sezonului „ratat” cu CSM București, care a pierdut titlul și trebuie să se mulțumească anul acesta doar cu Cupa României, dar și perspectivele pe care le are echipa națională la Campionatul European care va avea loc în noiembrie, în contextul schimbării frecvente a antrenorilor din ultimii ani.

Urmăriți, mai jos, interviul integral acordat în exclusivitate de Cristina Neagu, căpitanul echipei naționale de handbal feminin a României și ambasador de brand BRD – Groupe Société Générale, jurnalistului Cătălin Striblea. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult