Foto: Facebook Radu Ciorniciuc
Iar am avut noroc. Ceea ce s-a întâmplat la Școala nr. 141 din cartierul bucureștean Rahova – tavanul se prăbușește (impertinent, într-o zi de miercuri). Din fericire, marea parte a copiilor erau plecați în activități dedicate Școlii Altfel.
Din păcate, ceea ce s-a întâmplat la Școala nr. 141 nu este deloc altfel față de alte școli din țară. Și merită făcută un pic de istorie bugetară, ca să înțelegem mai bine de ce putem trăi mai degrabă cu speranța că nu se va întâmpla o tragedie în care să moară ființe nevinovate. Pentru că doar norocul face ca ziua de azi să nu se fi transformat într-o tragedie. Conform datelor oficiale, aici învață 754 de elevi. Potrivit acelorași date oficiale, școala are două corpuri de clădire vechi (construite în 1935 și 1939) și o sală de sport (construită în 2010).
Dacă ne uităm în istoricul bugetar al Primăriei generale a Capitalei, vom înțelege mai bine de ce aceste date sunt importante.
Primăria Municipiului București a contractat un împrumut de la Banca Europeană de Investiții în anul 2003 pentru finanțarea Proiectului privind reabilitarea infrastructurii educaționale în Bucureşti. Prin acest proiect, 113 unități școlare trebuiau reabilitate. Proiectul trebuia să fie gata demult. Primul termen de finalizare a fost în 2008. Și termenul a tot fost prelungit.
Între timp, din 2003, au apărut mai multe amânări și regândiri ale alocărilor bugetare. Cea mai recentă pe care am găsit-o în acte este aprobată prin HCGMB 226/2013. Finanțarea investiției, în valoare de 233,58 milioane de EURO, trebuia făcută astfel:
a) 112,20 milioane EURO fonduri rambursabile alocate de către Banca Europeană de Investiții;
b) 121,38 milioane EURO fonduri din bugetul propriu al Municipiului Bucureşti.
Școala 141 din Rahova trebuia să fie reabilitată în acest proiect. Valoarea din 2013, trecută în anexa la HCGMB 226/2013 era de 665,302 euro.
Contractul pentru Școala nr. 141 a fost atribuit în 17.11.2009 după o licitație pornită în 2008 (anunțul se găsește încă pe site-ul Primăriei) către SC INTEGRAL SA BUZAU, o firmă care a câștigat lotul 2 din pachetul 17. Aceștia au primit un contract în valoare de 2,398,050.92 euro, pentru școala 141, dar și pentru școlile speciale nr. 7 și nr. 9 (informația se regăsește în anunțul de atribuire).
Sursa: Captură www.e-licitatie.ro
Durata contractului, potrivit anunțului de participare nr. 76208/25.04.2009, publicat pe site-ul oficial de achiziții publice, era de 365 de zile de la momentul semnării acestuia. La aceasta se adăugau 730 de zile – perioada de notificare a defectelor. Potrivit caietului de sarcini, la școala nr. 141 trebuiau reabilitate două clădiri vechi și o clădire nouă pentru sala de sport.
Cum arată acum școala după reabilitare, se vede...Sala de sport apare în datele oficiale ca fiind într-adevăr construită în 2010. Cu reabilitarea celor două ce s-o fi întâmplat însă?
Cum arată în acte? Ei bine, în bugetul aprobat pentru anul 2017, la 8 ani de la semnarea contractului, școala nr. 141 apare cu o valoare actualizată cu aproape 1 milion de lei în plus față de cea estimată inițial. Mai mult decât atât, cel puțin în acte, contractul nu pare încheiat. Și nici nu pare că se dorește închiderea lui – suma rămasă de plătit este 81,000 lei. Cu toate că este o sumă infimă, care se putea plăti fără probleme, din bugetul pe 2017 sunt alocați doar 7,000 lei pentru acest obiectiv de investiții.
Sursa: Captură site PMB.
De ce nu s-au alocat toți banii necesari pentru a finaliza acest proiect, nu știu. Dar, cel puțin din datele bugetare, pare că lucrările de reabilitare pentru această școală nu au fost nici acum recepționate. Așa că zău dacă înțeleg cum pot sta copilașii aceia în niște clădiri gata să cadă pe ei oricând. Ce nu trebuie să uităm este că în acest contract mai mare au fost incluse peste o sută de școli. Și că asta se întâmplă în București. Cine știe ce o fi în țară. Mai răsuflăm o dată ușurați că nu a fost o tragedie mai mare. De data asta.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Ești obligat să-ți trimiți copilul la școală, dar statul ți-l poate omorî acolo, prin neglijență și/sau corupție. La fel, ești obligat să-ți vaccinezi copiii, dar ce siguranță ai că autoritățile care se ocupă de problema asta sunt interesați de sănătatea copilului și nu de șpăgi/comisioane...? E clar că nu poți avea nicio siguranță, mai degrabă ai certitudinea că sunt autoritățile sunt interesate doar de încasat niște șpăgi !