Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Cronica unui spectator veninos: de ce a huiduit publicul de pe Arena Națională

Simona Halep - Gabriela Firea - Inquam Photos / Bogdan Buda

(Foto: Inquam Photos / Bogdan Buda)

Observ că doamna Firea este foarte indignată față de reacția publicului, venit pe Arena Națională, totuși, pentru a o primi pe Simona Halep, și nu pentru a asista  la încă o încercare a doamnei primar de a-și face imagine pozând cu o vedetă.

Ulterior, doamna Firea și-a postat indignarea pe Facebook, făcând referire la niște „echipe de cetățeni cu venin” bine organizate, care ar fi venit cu scopul de a strica un eveniment „memorabil pentru Simona Halep”.

În primul rând, doamna Firea a riscat când și-a făcut acest plan electoralist, întrucât era obișnuită să apară numai în circumstanțe favorabile. Apărând alături de Simona Halep, contrastul a fost atât de mare, încât el a fost cel care a strivit-o: publicul nu este redus mintal, în ciuda expunerii masive la propaganda Partidului, el încă poate distinge adevărul de impostură.

Fără a avea parte de vreun sprijin din partea statului român, cu atât mai puțin din partea unui partid politic, Simona Halep s-a urcat în domeniul ei de activitate până la cel mai înalt nivel posibil. Numai ea știe cu adevărat ce eforturi a făcut pentru a ajunge acolo. Încercați să puneți alături de această imagine pe cea a doamnei Firea, propulsată în permanență de partidul pe care-l are în spate, cu multitudinea de promisiuni mincinoase la care nici măcar nu mai face referire și la ce a lăsat în urmă în acești doi ani de mandat la Primăria Capitalei. Personal, nu reușesc să identific ceva concret făcut de Gabriela Firea de când e primar, în afară de o foarte costisitoare campanie propagandistică de imagine.

Și-o fi imaginat doamna primar că, dacă a fost ovaționată de „sute de mii de oameni”, cu doar două seri înainte, când a recitat pe scenă „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie”, de ce nu s-ar putea întâmpla la fel în fața a doar douăzeci de mii de oameni, când va fi vrut să își alăture imaginea, extrem de difuză la momentul de față, cu cea a unei alte legende naționale.

În al doilea rând, Simona Halep a venit pe Stadionul național pentru a sărbători succesul împreună cu fanii, în mod special cu aceia care i-au fost alături și în momentele extrem de dificile prin care a trecut în cariera ei sportivă, nu a venit pentru a se întâlni cu cei care abia așteptau să poată trage niște beneficii de pe urma succesului ei. Iar publicul are darul de a observa imediat acest lucru. Reacția publică față de apariția pe scenă a politicianului Gabriela Firea, interpretată de aceasta din urmă ca fiind veninoasă, reprezintă un semn de normalitate. Este o imagine greu de tolerat, cea a unor reprezentanți ai statului încercând să guste din succesul unor concetățeni, succes la care statul român nu a contribuit cu absolut nimic. Anormală ar fi fost lipsa de reacție în fața minciunii și a imposturii, conduită care, în accepțiunea doamnei Firea, ar defini un om decent.

Dacă își dorea sincer să-i acorde o distincție Simonei Halep, ar fi putut-o face într-un cadru în care să nu-i insulte pe ceilalți participanți, un cadru care să-i acorde un minim de protecție. S-a hazardat să o facă în fața cetățenilor, a fost amendată corespunzător.

Iar în final, dacă evenimentul avea să fie memorabil pentru cineva, avea să fie memorabil pentru doamna Firea, nu pentru Simona Halep. Întrucât Simona Halep avea tot meritul să fie așteptată de toți românii care o iubesc, însă doamna Firea nu avea nici un merit să-i stea alături în acest moment. Acum, prin voia doamnei primar, evenimentul a devenit memorabil pentru lumea întreagă. Un eveniment în care performanța reală a fost ovaționată la scenă deschisă, prin contrast cu impostura care a fost sancționată drastic.

Am putea spune că publicul a sancționat drastic asocierea neFIREAscă a imposturii cu performanța. Ce contrast!

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Sunt un pic ingrijorat de altceva: Domnisoara Halep nu are alte haine? Se pare că mai poartă hainele pe care le purta la stadionul Roland Garros când a câștigat!
  • Like 0
 • mike mike check icon
  Sila mi se face de aceste personaje sinistre , precum Firea, Dragnea, etc. Este inadmisibil sa te folosesti de o mare campioana si sa-ti bati joc astfel de ea si de oamenii care au venit s-o vada si s-o celebreze. De fapt, nici acele huiduieli nu cred ca erau necesare pentru ca au avut un efect de bumerang asupra acelor oameni, chiar daca au fost "bine intentionate".
  • Like 1
 • Dar sa facem un exercitiu de imaginație. Oare doamna primar al României chiar nu s-a gândit înainte sa aleagă varianta de a urca pe scena alături de Simona? Alternativa de a urca ea prima, și sa o introducă pe Simona Halep ar fi produs un contrast și mai clar. (Cu siguranța nu ar fi fost aplaudata) Vulpea capitalei a ales drumul cu cel mai puțin risc și cu posibilitatea de a aduna cât mai multe ‘roade politice’. Nu ramane niciodată singura cu un public ‘netestat’, și cu o poza de pus pe Facebook lângă Simona Halep tot se alege.
  • Like 1
 • Da,Firea trebuia sa trimita cheia si ce a mai inmanat printr-un functionar oarecare si era ok dar nu inteleg ceva...nu bucurestenii au votat-o, ca doar nu a fost pusa prin numire de partid. ..isi face capital electoral.....electoratul nu stie sa discearna??? O votez ca era langa Simona?
  • Like 0
 • Primăreasa Capitalei nu se poate plânge că n-a căpătat exact ce merită.
  • Like 1
 • Românii inca mai au de lucru la capitolul mentalitate. Apariția Doamnei Firea a fost gândită spre a ii înmâna Simonei un Premiu , ce treabă au problemele politice cu un eveniment in cinstea acestei Stele a tenisului !? Marcate au ieșit ambele din acesta urata primire.
  Pretutindeni în lume ies la rampa oficialități langa sportivi , fac poze , sunt filmați , dar nu au loc astfel de ieșiri. Rușine ! Ați întunecat bucuria acestei fete care va asigur va ști să facă diferența între ce se petrece acasă și curtuoazia cu care ești tratat afara. Și nu , nicăieri în lume un sportiv nu este susținut de Primării sau Cluburi . Ești bun , demonstrează , apoi apar și laurii ca în cazul Simonei Halep.
  Doar Romanii cred că Statul este o pungă deschisa pentru țelul fiecăruia.
  Huiduielile trebuiesc păstrate pt Demo și Mitinguri și ce mai vreți Dvs. In fapt ați avut două femei pe scena fiecare cu menirea ei acolo. Oricine ar fi fost langa Simona Halep nu i-ar fi știrbit din glorie acesteia însă huiduielile și lipsa de bun simț și respect al momentului au făcut-o.
  • Like 1
  • @ Arania Kluria
   maripos check icon
   Gresesti, huiduielile nu i-au stirbit din glorie Simonei, cum ar fi putut s-o faca? Simona e o campioana si un om desavarsit, Simona NU datoreaza nimic Romaniei, pentru ca Romania nu i-a dat nimic Simonei. Cu toate acestea, Simona simte romaneste!
   • Like 2
  • @ Arania Kluria
   Aiurea ! E o reactie naturala si sunt sigur ca si prin alte state mai "dezvoltate" se intampla la fel cu unii politicieni mai greu de inghitit. Psd-ul are nevoie cat mai urgenta de o imagine publica cat mai cosmetizata si atunci alege varianta de asociere cu diferite personalitati ale momentului . Oare de ce credeti ca unii politicieni , in campaniile electorale, se pupa cu x sau y, iau in brate copiii mici sau strang mii de maini ? Poate ia pocnit brusc o dragoste de popor sau de copii mici ...
   • Like 0
 • Se vorbeste mai mult de huiduitul adresat primarului si cat de mult merita firea ghilotina, decat de succesul lui halep... Era un eveniment organizat de federatie si primarie cu accesul liber... A fost un eveniment acceptat de halep, inclusiv primirea distinctiei, dar si de suporteri care au mers la un eveniment organizat de primarie! Daca suporterii vroiau sa fie doar cu halep mergeau la aeroport si o asteptau, nu mergeau la un eveniment organizat de autoritati... Angela Gheorghiu a declarat ca ea a refuzat primirea acestei distinctii de 2 ori. Halep nu a refuzat... Parerea mea este ca nu trebuia huiduit momentul. Asta daca vrem sa ne considerat mai civilizati si superiori lui firea. Daca firea e nesimtita ca vrea capital electoral hai sa fim si noi si mai nesimtiti, ii aratam noi...!? De ce nu ati inceput sa o si injurati, sa o si scuipati, sa aruncati si cu diverse obiecte... ca pe stadion, ca sa fie momentul si mai "memorabil"? Unde se trage linia...? Daca nu o lasati sa vorbeasca, scandand numele simonei halep in continuu, nu credeti ca era mai frumos, civilizat? Sau la gunoaie tb raspuns tot cu gunoaie?
  • Like 0
  • @ Laurentiu
   Bayard check icon
   Intr-o situatie normala ati avea dreptate, nu aplauzi, ignori, scandezi numele SImonei in protest... sigur. Dar aici pe langa faptul ca Firea fusese mare vedeta intr-o mascarada de protest cu 2 zile inainte, venea si dupa un scandal chiar din acea zi. Ea, Firea refuzase dorinta SImonei sa-si prezinte trofeul intr-o piata. Tot ea Firea propusese niste trepte si abia apoi presata de public a decis sa deschida si stadionul. Nu aveam nevoie de confeti, de lasere, de scene... lumea voia sa vada trofeul, s-o vada si s-o auda pe Simona. ATAT!!! Iar Firea chiar in acea zis refuzase lucrul asta.... din aceasta cauza reactia a fost atat de virulenta!!! Un autobuz decapotabil folosit pentru tururi, niste boxe, un microfon, atat era nevoie. Da, s-ar fi blocat o piata din oras. Si ce daca??? Daca Simona venea la Universitate, langa metrou si se anunta lucrul asta inca de duminica ar fi fost sute de mii acolo, nu doar cei 15000 de pe Arena Nationala. Reactia oamenilor era previzibila, doar ca Firea traieste intr-o bula.
   • Like 1
  • @ Laurentiu
   Tudor check icon
   "Daca firea e nesimtita ca vrea capital electoral hai sa fim si noi si mai nesimtiti, ii aratam noi". Asta pentru ca la un moment dat trebuie sa spui "Stop!" si sa-i dai unui nesimtit ceea ce merita, altfel nu se opreste din a fi nesimtit. Cu bunatatea nu faci nimic cu unii.
   • Like 4
  • @ Laurentiu
   Laurentiu , tu faci o greseala importanta aici.
   Primaria Bucuresti nu este a Gabrielei Firea cum nici stadionul national nu este al ei ,in ciuda faptului ca ea asa gindeste. Eu nu este un amfitrion, ci cel mult un functionar pus de noi sa ne reprezinte ,functionar care trebuie sa fie discret , eficient si sa nu-si aroge drepturi pe care nu le are.
   Pe linga asta , s-a mai infasurat si ca proasta in tricolor ca nu ajungea ridicolul momentului.
   Eu cred ca societatea civila si mai ales bucurestenii au fost de o rabdare angelica si cu doamna Firea si cu gasca de PSD-isti de Simbata. Au incercat prin tot felul de metode civilizate sa intre in dezbatere. La asta, li s-a raspuns cu propuneri de sex anal si de s...t p... Chestii venite nu din tribunele unui stadion , ci de la inidivizi cu functii de conducere in Parlamentul Romaniei si in cladirea parlamentului in ultimul caz in timpul unei sedinte .
   Mai deunazi am fost facuti toti astia care gindesc altfel decit PSD -ul , sobolani de catre stapinul inelelor ,omul de la care jumatate din tara asta isi ia ora exacta.
   Doamna Firea in loc sa-si ceara scuze , a inceput sa elucubreze cu Soros si alte cretinisme.
   Oamenii au inteles ca indivizii astia nu stiu decit de frica , dezbaterea ,logica si eleganta nu duc nicaieri cu Dragnea , Firea & Co. Ca rezultat populatia se va radicaliza de ambele parti , pentru ca EI cei care au puterea au condus societatea in aceasta directie. Acum se culeg "roadele" guvernarii PSD.
   • Like 5
  • @ Radu Bogdan
   Bineinteles ca primaria, nici stadionul nu sunt ale lui firea. Asa cum administratorul unei societati nu este proprietarul acelei societati si ale bunurilor acesteia, dna firea este un administrator cu un mandat de 4 ani. Poate fi demisa daca nu mai reprezinta interesele comunitati... Pana atunci ea reprezinta comunitatea, imbracata si in tricolor pt ca ii cere legea, nu pt xa ar fi proasta (o fi si proasta...). Dar asta nu are legatura cu ce am comentat eu... Care bucuresteni au avut rabdare cu psd si firea? Cei care nu s-au prezentat la vot? “Sobolanii” pot raspunde la vot! Altfel ce vrei sa facem sa iesim in strada sa le dam in cap si sa facem puscarie pt ei? Stiu de ce a fost huiduita: nu avem scoli, spitale, autostrazi, de asta ii injur si eu zilnic, insa nu as fi huiduit la un astfel de eveniment. Nu sunt roadele guvernarii psd ci a modului in care a fost inteleasa democratia dupa revolutie si a educatiei data de parinti... Dragnea si psd nu au ajuns singuri acolo! Au fost votati de oameni si mai ales au fost lasati de justitie sa ajunga acolo! Daca ar fi fost condamnati mai erau in fruntea tarii? Daca nu ar fi luati dupa 20 de ani, cand faptele sunt prescrise, ci ar fi luati imediat ar mai fi acolo? Daca le-ar lua averile obtinute fraudulos ar mai fi acolo? Lui dragnea ii iau 100000 lei, daca e gasit vinovat! Un nimic pe langa ce se presupune ca a furat! Vina nu e numai la ei! Nu e numai vina lupului cand ataca oile, e si a cainilor de paza... Ce a facut kovesi cat timp a fost libera si independenta, cat nu a fost psd la guvernare? Ca acum se presupune ca nu o mai lasa astia sa isi faca treaba, ca schimba legile... unde sunt marile dosare de coruptie? Stii vreun dosar pe zona de autostrazi...?
   • Like 0
  • @ Laurentiu
   Stimate domn, "in mai puțin de 24 de ore, Primăria Capitalei a organizat un eveniment de ținută, pe Arena Națională, în cadrul căruia marea noastră campioană Simona Halep să poată prezenta fanilor trofeul" care a reprezentat o "faptă bună" facuta de doamna Firea pentru ca "dacă nu o primeam așa cum merita, ar fi spus că sunt arogantă și că nu îmi fac datoria de primar general." Am o neduerire: D-na Firea i-ar fi inmanat cheia orasului pe trepte? Nu prea cred: stadionul a fost deschis pentru D-na Firea.
   As dori sa adaug ca o persoana care vede "echipe de cetățeni cu venin au venit bine organizate, plasate strategic printre oameni decenți", " ONG-uri dubioase" care transforma "Bucureștiul într-un oraș sub asediu.", ar fi de recomandat sa isi faca un control de specialitate ( sau sa i se faca un asemenea control pentru hotaraste soarta unui oras, capitala europeana, si a locuitorilor lui.)
   In plus, ca om politic, poet, artist, femeie, mama, ar fi trebuit sa isi dea seama unde ii este locul.
   In privinta huiduelii: sunt un cetatean veninos. Pentru ca in ultimele doua ierni mi-a inghetat buna crestere din cauza frigului din apartament. Si cand mi-e frig, nu sunt eu...
   • Like 1
  • @ Laurentiu
   Halep a aflat de distincție,acolo pe scenă,și fire modestă și cu foarte mult bun simț,nu a refuzat-o pe premăreasă.Îti imaginezi cât de scrârbos ar fi fost să o refuze acolo,în public?
   • Like 0
  • @ Laurentiu
   Nu a fost huiduit momentul si nici institutia Primariei, a fost huiduita Gabriela Firea. Cred ca asta nu intelegeti multi dintre voi, se separati persoanele ce reprezinta institutia, de institutia insasi. Stim cu totii cum fiecare pesedist a incercat sa se lipeasca de mari sportivi, incepand cu ponta, drangea si terminand cu firea. Daca ei traiesc in bula lor de 3 milioane de votanti, iar toti ceilalti suntem niste sobolani, atunci huiduielile capata si mai mult sens. Sa zica merci ca nu ii bagam in tomberoane ca prin alte tari.
   • Like 2
  • @ Laurentiu
   lol, doar ofiterul de stare civila poarta tricolorul cand casatoreste oameni. E singurul primar pe care l-am vazut cu tricorulul atarnat de gat, sa vedem ce romanca verde e ea. hai sa fim seriosi ... Pentru informatia ta generala, multi sobolani din Bucuresti au fost la vot, inclusiv eu. Ca n-au fost toti, e adevarat. Dar intr-o societate normala la cap, democratica daca asta ne mai dorim, cand ajungi la putere nu inseamna ca faci ce VREI doar pentru aia 14% care te-au votat. Trebuie sa faci pentru TOTI cetatenii. La fel merge si cu guvernul & co. Cariatul dragnea trebuie sa guverneze pentru TOTI romanii, chiar daca unii vor sa frece menta iar altii vor sosele si scoli ca in vest, trebuie sa livreze pentru toti. Habar n-aveti, va opriti in clisee cu ce-a facut boc, kovesi, unde e coruptia, nu e coruptia, in timp ce inflatia e 5.41% si in curand n-o sa aveti bani sa treceti strada dar va aruncati cu propaganda in ochi de parca v-ar tine de mancare.
   • Like 1
  • @ Radu Andrei Malica
   Legea 215/2001:
   Art. 62
   (1) Primarul reprezinta unitatea administrativ-teritoriala in relatiile cu alte autoritati publice, cu persoanele fizice sau juridice romane ori straine, precum si in justitie.
   (2) Semnul distinctiv al primarului este o esarfa in culorile drapelului national al Romaniei.
   (3) Esarfa va fi purtata, in mod obligatoriu, la solemnitati, receptii, ceremonii publice si la celebrarea casatoriilor.
   (4) Modelul esarfei se stabileste prin hotarare a Guvernului.

   In rest, felicitari ca ati fost la vot, iar cu propaganda e valabil pt ambele parti, si psdisti si antipsdisti...
   • Like 0
 • Dan Dinu Dan Dinu check icon
  Are şi nume de început de înjurătură : Fire-a ... . Ce este frumos, este că Simona Halep a uşurat contrastul acesta între o luptătoare onestă şi o paţachină de partid. Cu cât sunt mai multe rezultate mari şi oameni de talia Simonei, atmosfera generală se îmbunătăţeşte în curul ăsta al Europei care e patria noastră (sorry, expresia aparţine lui Petre Ţuţea).
  • Like 4


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult