Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

CTP: Dăncilă a spus: „Merg la referendum”. Asta e nesupunerea totală

CTP la digi24

Premierul Viorica Dăncilă s-a separat de președintele PSD, Liviu Dragnea, aproape la fel de mult ca predecesorii ei, Sorin Grindeanu și Mihai Tudose, a spus Cristian Tudor Popescu la Digi24. Jurnalistul a identificat și declarația prin care a ieșit la iveală „nesupunerea totală” a Vioricăi Dăncilă.

Într-un interviu pentru Adevărul, Viorica Dăncilă a spus că s-a opus restructurării Guvernului, ceea ce ar fi presupus un vot în Parlament, deși Liviu Dragnea dorea acest lucru. A spus și că va merge la referendumul din 26 mai. A precizat însă că, dacă în partid se va lua o decizie de a boicota referendumul, o va respecta.

Cristian Tudor Popescu a comentat acest declarații:

„Asta cu remanierea mai poate fi încă interpretată, salvată, făcută din vorbe, adică dna prim-ministru ține la acest guvern, a spus că nu vrea guvernul Dăncilă 2. A spus că nu simte nevoia să-l ducă spre revalidare în Parlament, are încredere în acest guvern, de aceea vrea să facă doar remaniere și nu restructurare, care înseamnă implicit o îndoială în legătură cu valoarea guvernului.

Se poate face astfel de gargară să justifici. Ce nu poate fi justificat este acel „da, merg la referendum”, și, mai grav, „dar dacă partidul o să-mi spună că boicotăm, atunci mă supun, sunt înregimentată politic și mă supun”. Dna Dăncilă e de acord că acest referendum are un rost, merită să mergi să votezi – ceea ce e foarte corect, dar să spui asta, după ce dl Dragnea încearcă, dându-și cu levierul în genunchi, după cum îi este obiceiul în ultima vreme, să-l ducă în derizoriu, după ce Tăriceanu vituperează aberant... În aceste condiții, dna Dăncilă spune: da, mă duc să votez. Nu a spus cum o să voteze, dar a spus că merge. Asta e nesupunerea totală”, a spus Cristian Tudor Popescu.

În opinia jurnalistului, Viorica Dăncilă „s-a separat de Liviu Dragnea aproape la fel de tare ca domnii Grindeanu și Tudose, care au mers până la ciocnirea pe față cu Dragnea. Și dna Dăncilă este acum în aceeași poziție, cu această declarație cu referendumul”.

Cristian Tudor Popescu vorbește și despre motivele acestei schimbări.

„D-na Dăncilă e premier de un an și jumătate. La început nu a înțeles nimic din acest cuvânt, prim-ministru, nici nu avea cum, nu avea experiență. Și-a asumat rolul de marionetă a lui Dragnea, executând și cele mai imbecle și scelerate cereri, cum ar fi cea cu mutarea ambasadei la de la Tel Aviv la Ierusalim. A făcut asta pentru că nu se simțea sigură, însă timpul a trecut și acum își pune și ea problema pentru viitor.

Poate că Dragnea nu e veșnic. Dacă pică, ce se întâmplă? Se gândește ce rămâne din imaginea ei. Ca Emil Boc ca premier al lui Traian Băsescu? Dna Dăncilă nu vrea asta.

Pe de altă poarte, dacă Dragnea nu pică, ci se întărește, ce va face Dragnea cu buna și neconflictuala dnă Dăncilă? O execută, cum i-a executat pe mulți alții. Pe unde mai e Sevil Shhaideh (prima propunere de prim-ministru făcută de Dragnea, după ce PSD a câștigat alegerile din 2016, n.r)? Din câte am înțeles, nici nu-i mai răspunde la telefon.

Pe de altă parte, se gândește că lui Dragnea îi e practic imposibil să o dea afară. E foarte greu să construiască o justificare pentru a o da afară. Mare parte din electoratul PSD nu a înțeles de ce a fost înlocuit Tudorel Toader. Și-a calculat bine poziția”, a spus Cristian Tudor Popescu.

Ce va face acum Viorica Dăncilă?

„Asta e problema. Poate s-a întâmplat cu dna Dăncilă ce s-a întâmplat cu Thomas Becket”, a spus Cristian Tudor Popescu, făcând referire la arhiepiscopul de Canterbury, fost prieten al regelui Henric al II-lea, care a devenit devotat bisericii și dușman al monarhului după ce a fost numit în funcție.

„Poate că dna Dăncilă a înțeles în sfârșit, cu toată ființa ei, unde se află, că este prim-ministrul României, că are o forță uriașă și că poate influența viitorul acestei țări. Poate că dintr-o dată și-a dat seama de lucrul ăsta și va acționa altfel, ca prim-ministru, de acum înainte”, a mai spus Cristian Tudor Popescu.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Și eu cred că este ceva ascuns la mijloc. Nu o văd pe nimeni veorica îndrăznind să se opună marelui satrap dragnea. Nu o ajută nici capul. Nu este ea "croită" pentru asemenea îndrăzneală. În pesedisti și în susținătorii lor nu trebuie avută încredere. Deziluzia ar fi prea mare. Le-ar ieși jocurile. În ceea ce-l privește pe nemernicul de tariceanu, istoria se repetă ca și intre alți nemernici: ponta și antonescu. Evident că nu este cazul ca o nulitate precum tariceanu să ajungă președinte. Ar fi la fel ca și cu orice alt pesedist, aorist&co. Mare atenție, ganditi-va mult înainte de a da votul. Deja javrele încep cu manevrele ticăloase cu privire la vot, referendum. Au, încă, toarte mult timp la dispoziție pentru a pune la cale hoția legată de alegeri. Eu sper, îmi doresc să primească o lecție, pentru totdeauna. Iar borfașii, bine cunoscuți, să intre, pentru mult timp, acolo unde le este locul, la pușcărie. Asta dacă avem intradevar o justiție pe care merită să o apăram. Ce s-a făcut până acum este apa de ploaie.
  • Like 0
 • Bun ! Limpede ! Inteligent ! Chapeau !
  • Like 0
 • dan check icon
  Nu imi imaginam ca CTP crede in teatrul asta cu Dragnea si Dancila .

  Poate trebuie sa ii aduca cineva aminte ca Dragnea vrea sa fie SEF ,sa conduca guvernul ,ce l-a oprit pana acum au fost problemele din justitie , care , ca si rezolvate ii netezesc drumul .
  Pentru a nu da impresia ca Dancila e pusa la misto insceneaza sceneta cu Veorica care face pe nebuna si nu mai asculta de seful ei ,doamna e data la o parte de catre partid ''vezi Doamne '' nu mai asculta partidul si Dragnea poate sa vina la putere.
  De ce nu o face direct adica sa o zboare pur si simplu ,pentru ca de cand e lumea si pamantul norodului ii place circul.
  Au muscat multi momeala asta inclusiv G4media cu Veorica care face pe nebuna dar uita ca Dragnea este mai machiavelic decat Dracul insusi.
  Urmatoarea victima prevad ca va fi Tariceanu,, care daca ar ajunge presedinte printr-un miracol , ar fi un pericol pentru Dragnea ,asa ca........
  • Like 3


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Chef Alex Dumitru

Bună parte dintre ingredientele proaspete pe care le utilizează în rețetele sale de adevărat făuritor de gust, chef Alex Dumitru le cumpără, de două-trei ori pe săptămână, din Piețele Obor, Domenii și Matache. Merge doar la producători testați, care au întotdeauna grijă să îi ofere materii prime de calitate. Totul trebuie să fie proaspăt, de sezon.

Citește mai mult

Eric Stab, Engie România

De la ultimele etaje ale clădirii în care se află sediul central al Engie România, când privești pe geam, îți poți imagina ușor o mare de panouri puse la muncă să capteze razele soarelui. „La finalul zilei, energia cea mai ieftină este energia pe care nu o consumi ”, spune zâmbind spune Eric Stab.

Citește mai mult