Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

CTP despre criminalul Gheorghe Dincă: Acest individ nu poate fi pedepsit, el trebuie eliminat din societate

Foto: Inquam Photos/Bogdan Dănescu

S-ar fi oprit individul din Caracal dacă știa că în loc de 15 ani de închisoare ia 20? Răspunsul este negativ, spune Cristian Tudor Popescu. „Ăștia sunt genul de infractori care sunt imuni la pedepse de orice fel”, crede jurnalistul. În opinia sa, problema se pune greșit: astfel de oameni trebuie prinși în primul rând și opriți înainte de comite o nouă crimă.

„De atâtea ori în decursul ultimilor 20 de ani am susținut ceea ce se numește pedeapsa cu moartea! Acum în SUA este reintrodusă la nivel federal, după 16 ani. Eu am argumentat atunci că nu e vorba de o pedeapsă, n-ai ce să pedepsești. Un individ ca ăsta de la Caracal, cum poate fi el pedepsit? Un astfel de individ nu poate fi decât eliminat din societate, nu pedepsit”, a spus CTP. 

A precizat însă că a fost doar o discuție pur teoretică și că nu dorește să reia vechea polemică legată de pedeapsa cu moartea,  de vereme ce suntem în Uniunea Europeană în care aceasta este interzisă. 

„În momentul de față, cererea de introducere a pedepsei cu moartea n-ar fi altceva decât politicianism grotesc, de cea mai joasă speță”, a ținut să sublinieze gazetarul. Dacă Liviu Dragnea nu era însă la închisoare și era în locul Vioricăi Dăncilă, n-ar fi avut nicio ezitare să profite de moment și de context și să propună un referendum de reintroducere a pedepsei cu moartea, a precizat jurnalistul.

Gheorghe Dincă
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Condamnarea la moarte este singura măsură care ar mai "normaliza" societatea românească de după '989. Și mărirea, cât mai mult, a pedepselor. UE comite multe erori. Erori grave ce au dus la distrugerea valorilor umane. Suedezii, dacă nu greșesc, au recunoscut deja că trăim alături de prima generație ratată și periculoasă. Vor urma alele, care vor prolifera. Drepturile omului au fost enormizate, fără a se impune și obligațiile vieții în societate. Nu se pot pretinde obligații și exacerba drepturile. Individul, în majoritatea cazurilor, independent de categoria socială din care face parte, nu acceptă disciplina liber consimțită. Fără legi și fara instrumente de aplicare a lor, specia umană nu este, în esență, diferită de momentul apariției ei. Doar, pentru majoritate, evoluția de milenii, a constat în mânuirea unor unelte care să-i scutească de efort ai să le ofere comoditate și distracție. Greșeli ale UE mai sunt în domeniul migrației, ( import de sclavi ), al exhibării cu crasă lipsă de jenă a homosexualității, al toxicomaniei. Degeaba țipă la guvernul român, ei sunt cei ce au favorizat infractorii, de orice tip, ei au promovat în funcții decizionale tot felul de mutanți umani. Noi doar i-am copiat,ca niște maimuțe. Iată că sunt state, mari și dezvoltate, în lume care nu consideră că individului nu trebuie acordate, în mod inconștient, drepturi, fără meritul unei contribuții, nu doar in bani, la, macar, menținerea progresului și civilizației. De asta, lumea modernă în care trăim azi este la fel de periculoasă ca in societățile antice, ale evului mediu și chiar înaintea acestor "etape" ale omenirii. Omul a rămas un ticălos incorigibil, care, mai ales atunci când dobândește, prin orice fel, puterea își arată adevărata și hâda față. În ultimii 3 ani am avut și încă avem, o imensitate de exemple, in toate domeniile, în special politic.
  • Like 1
  • @ Zugravu Mircea
   Dorin check icon
   Aici ai dreptate .Avem unele specimene cărora numai Culoarul Morții din pușcării le va face bine.
   • Like 1
  • @ Dorin
   Luați și înlănțuiți, la propriu, clanurile interlope, fie țigănești, fie de orice etnie, pe parcurs decimați. Si abia apoi "organele" cumpărate epurate de toți corupții. Dar cine sa facă asta? De unde să iei "o armată" de incoruptibili. România, românii au degenerat ireversibil. S-a infestat întreaga societate. Și meritul aparține acestui blestemat partid psd și tuturor celor ce l-au susținut și votat de 30 de ani
   • Like 1
 • Ce ipoteza au lansat cei de la A3, in emisiunea "Subiectiv":
  - Dinca facea parte dintr-o retea de traficanti de carne vie, el avand rolul de a ucide fetele care creau probleme retelei.
  - STS si celelalte autoritati au facut totul pentru a intarzia cat mai mult intrarea in casa lui Dinca, pentru a-i da acestuia posibilitatea de a o ucide pe Alexandra.
  De unde concluzia: Alexandra facea parte dintr-o retea.
  • Like 1
  • @ Tudor Bucur
   da, mai sunt unii care sustin ca pamantul e plat, ca sunt rapiti de extraterestri, etc. fix de la antena 3 vine "ipoteza" asta, care suna mai mult a ineptie. Ce probleme sa faci unei retele de traficanti, nu te urci cu autostopul, ci fugi din sechestru, lucru care se intampla destul de rar in cazurile de trafic de persoane. asta e doar un criminal dereglat la cap, daca te uiti si ce spun cei care il cunosc despre el, copilaria lui, etc, totul se leaga.
   • Like 3
  • @ Tudor Bucur
   Dorin check icon
   Băieții Varanului cred că au tras pe nas când au susținut tâmpenia asta.
   • Like 0
  • @ Dorin
   Nu au tras nimic, asa sunt ei, tampiti de felul l'or, pentru asta au fost recrutati
   • Like 0
  • @ Tudor Bucur
   Niște imbecili care ar trebui desființați. Cum s-a putut cu caracaleanul, ( dan diaconescul ) se poate, foarte bine, și cu a3 și întreg trustul varanului.,
   • Like 0
  • @ Adrian Vladut
   Dorin check icon
   Era o glumă . Evident că sunt niște progenituri securiste Tâmpite.
   • Like 1
  • @ Dorin
   Stiu ca era o gluma, insa cu astia ar trebui sa glumim altfel!
   • Like 0


Îți recomandăm

Andreas Samuelsson

Andreas Samuelsson a plecat din Suedia la puțin timp după terminarea liceului, într-o țară despre care nu știa absolut nimic, probabil nici să o identifice pe hartă, dar în care s-a regăsit și în care a luat contact cu realitatea imediată și foarte concretă.

Citește mai mult

Cristina Țopescu

Scriu aceste rânduri pentru că tristețea însinguratei morți a Cristinei s-a amestecat cu furia. La zisa televiziune au apărut șefi și trepăduși care au „mărturisit” despre ce bună era Cristina. Și cât sunt de afectați de dispariția ei... Chiar și după 30 de ani de gazetărie trebuie să mai învăț că fățărnicia nu are niciodată margini.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ciprian Aber

În urmă cu trei ani, Ciprian Aber se afla la o partidă de pescuit cu un prieten de-al său, apicultor, care îi tot povestea despre creșterea albinelor. Și-a dat seama că îi făcea plăcere discuția, iar curiozitatea îl tot îmboldea să pună întrebări. La un moment dat, prietenul său i-a spus: „Auzi, nu vrei să îți fac eu cadou doi stupi de albine? Îi duci la tine la țară și ai grijă de ei...” (Foto: Arhivă personală)

Citește mai mult

companie - IMM - Foto Guliver/Getty Images

În bugetul pe anul 2020, guvernul Orban trebuie să susțină antreprenoriatul românesc mai mult decât au făcut-o guvernele PSD, solicită Asociația Consultanților pentru Programe Antreprenoriale. Foto Guliver/Getty Images

Citește mai mult