Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

CTP, despre măsurile anunțate de coaliție: Dăm banii ăștia. Și cu ce îi acoperim la buget? Cu pielea ursului din pădure

Gazetarul Cristian Tudor Popescu spune că ar trebui introdus și un impozit pe capitalul electoral. Declarația a fost făcută la emisiunea „Cap limpede” de la Digi24, care va fi difuzata din această săptămână și în fiecare zi de marți începând cu ora 20:30.

Guvernul a anunțat un pachet de măsuri în valoare de 1,1 miliarde de euro de sprijin pentru populație, care include amânarea ratelor la bănci, un sprijin de 700 de lei pentru pensionarii cu venituri mici și o creștere salarială pentru bugetari. Pachetul prevede și înghețarea angajărilor la stat, dar abia de la 1 iulie.

Cristian Tudor Popescu: Și până la 1 iulie ce credeți că se întâmplă? Deja se angajează, am auzit, la Ministerul Fondurilor Europene, că e nevoie, 300 de inși. Eu nu zic că e rău, dar parcă văd că până la 1 iulie o să se angajeze peste tot în draci, pentru că vine 1 iulie și nu se mai fac angajări. Până atunci, sunt atâtea nepoate, verișori, clienți care trebuie puși în niște funcții bune.

Soluția ar fi fost să se aplice imediat, deci de mâine nu se mai fac angajări. Și tot de mâine se fac restructurări. Cuvântul ăsta nu l-am auzit. N-au niciun interes, nici PSD, nici PNL, să pronunțe așa ceva. Asta înseamnă să scoată de acolo niște inși care iau bani degeaba – asta e vechea problemă a administrației din România, nu se atinge nimeni de ei. În schimb, se aruncă această idee că de la 1 iulie se opresc angajările la stat.

Măsurile astea sunt luate ca și cum prin august, așa, pe la sfârșitul verii, se va lumina totul. O să ne fie bine și avem o perioadă grea, e greu acum, iunie, iulie, august și după aia gata, s-a rezolvat. Așa sunt luate aceste măsuri.

Noi suntem acum în vreo 3-4-5 crize convergente și dependente una de cealaltă. Este una dintre cele mai virulente situații în care se găsește umanitatea din ultimele decenii. Avem o criză inflaționistă care deja a explodat, a luat foc în toată lumea, avem o criză energetică și avem o criză alimentară. De criza climatică nici nu mai vorbim, că roade în continuare crâncen, dar nu se mai gândește nimeni la ea acum pentru că sunt astea 3.

Aceste 3 crize – inflația, rezultată de fapt din restricțiile energetice, ce se va întâmpla din punct de vedere politic, și criza alimentară – criza energetică și cea alimentară vor fi întreținute cu sârguință de Rusia, care are tot interesul să spună în clipa de față: uite de ce suferiți de foame, uite de ce vă omoară prețurile, din cauza lu’ NATO și a lu’ UE. Ăsta este discursul și vor persista. Este foarte greu, de pildă, să creezi niște culoare pentru porturile ucrainene acum, încearcă Marea Britanie să facă niște coridoare acolo, se trimit rachete antinavă, în speranța că vor putea îndepărta navele rusești. Dar să ne gândim câte mine sunt lansate deja acolo în apă, cât va mai lua până să se demineze. E foarte greu de presupus că zona aceea va putea fi eliberată în timp util.

Și atunci, aceste crize vor dura ani de zile. Măsurile acestea – 700 de lei, asta e o injecție cu bani, 700 de lei care o să ajute cât o să ajute pensionarii. Și după aia ce facem? Crizele nu încetează în august-septembrie. Dimpotrivă, în iulie se va dubla prețul gazelor, deși e vară. Prețul alimentelor nu va scădea sub nicio formă. O să continue să crească la toamnă, la iarnă. Aceste măsuri sunt ca și cum lucrurile s-ar îmbunătăți în 2-3 luni.

Bineînțeles că ele sunt măsuri din care câștigă electoral cel mai mult PSD, pentru că ele sunt interpretate de populație și de electoratul PSD ca măsuri ale stângii. Au fost anunțate de dl Ciolacu, care capitalizează electoral. Văd că pe capitalul electoral nu se pune impozit. Se vorbește de impozitul pe muncă, de impozitul pe capitalul financiar, dar poate ar trebui să ne gândim și la impozitul pe capitalul electoral pe care-l realizează unii, care este principalul beneficiu în cazul de față. În special pentru PSD și, mai puțin, dar este, și pentru Ciucă, pentru premier. Pentru PNL nu. Nu sunt văzute aceste măsuri ca „PNL dă la oameni”, în momentul de față.

Pe termen lung deja s-a făcut ceva, s-a anunțat, bănuiesc că e ceva serios, în materie de energie. La Doicești, în fosta centrală de acolo, se va monta un reactor nuclear de mici dimensiuni importat din SUA, cu know-how-ul corespunzător. Vorbim de câțiva ani, dar măcar este o perspectivă de a schimba ceva din punct de vedere energetic.

Dacă vorbim de perspectivă, hai să ne gândim și de unde se iau banii pentru măsurile de acum, adică pentru 700 de lei, pentru banii dați bugetarilor – pentru că se dă o creștere salarială bugetarilor – cele 9 luni care, după părerea mea, nu e o măsură bună. Ce presupune ea? Peste 9 luni va fi lumina? Azi e întunericul și peste 9 luni va fi lumina? Nu, peste 9 luni sunt șanse considerabile să fie cel puțin la fel de rău ca acum. Și dimpotrivă, cei care vor trebui să plătească atunci, peste 9 luni, vor avea o situație și mai grea. Nu vor fi eliberați, nu vor avea buzunarele pline ca să poată să plătească din urmă ratele și dobânzile pe 9 luni de zile. Vor fi probabil într-o situație și mai grea decât asta. Așa că ce am rezolvat?

Asta este ce trebuie să avem în cap tot timpul, lucrurile merg în momentul de față într-o singură direcție: cel puțin în mai rău. Nu are cum să fie altfel. Să fim realiști!

Dăm banii ăștia – 9 luni, sfertul de salariu, 700 de lei – și cu ce îi acoperim la buget? Și ni se spune că îi acoperim cu pielea ursului din pădure, care va fi arsă și mâncată. Asta ni se spune. Avem la prezent: se dau 700, se dă creștere salarială, 9 luni, cifre, la prezent. După care urmează: vom scădea cheltuielile bugetare cu 10%, la viitor. O să creștem încasările la buget cu 10 miliarde de lei. Ăsta este un timp foarte plăcut, viitorul. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cu mai mulți ani în urmă PSD-ul, în ciuda coruției masive, avea măcar imaginea de administrator stabil și echilibrat al treburilor țării. Nu guverna așa cum trebuie fiindcă nu făcea nicio reformă reală și fura în draci, dar măcar ținea echilibrele macroeconomice sub control. În prezent și acest ultim atuu al său s-a spulberat. Guvernul Ciucă (PSD / PNL / UDMR) este printre cele mai impotente din istoria post decembristă. Lumea percepe actuala guvernare ca fiind în special PSD-istă și e corect. PNL-ul (care a ajuns cam ca PSD-ul) e acum o anexă. La fel și UDMR-ul. Care în ultima vreme a devenit și o anexă otrăvită.
    Revenind la guvernare. Este ridicol, revoltător și frustrant cum guvernul ia măsuri în stil tipic pesedist. Altă dată, în vremuri mai stabile, puteau fi cât de cât OK, dar acum, pe timp de criză, în loc să se lupte cu fondul problemei, ei se gândesc numai și numai la măsuri de tip ajutoare punctuale. Ar trebui, evident să ia măsuri inteligente de reducere a inflației, de creștere economică, de creștere a capacităților de producție a energiei, de producție alimentară etc. Acum vedem, cu ocazia sincopelor datorate ȘI războiului, dar nu numai războiului, că tot ce avem nevoie nu putem lua fiindcă se aducea din import, chiar și cele mai banale produse. Acum vedem ce rău e să nu mai producem cam nimic în țară și să fim doar piață de desfacere pentru alții. La toate astea ce se găsește să facă guvernul? Dă 700 lei (o singură dată, să fie clar) la pensionarii săraci. Sau propune AMÂNAREA ratelor la bănci pe maxim 9 luni. Dar dobânzile ar merge în continuare și doar s-ar amâna un faliment individual din prezent până peste 9 luni. Fiindcă, așa cum zicea corect și CTP, nimic nu are șanse să fie mai bun peste 9 luni, ba poate dimpotrivă. Banii dați, dacă vor putea fi dați, vor fi o gură momentană de oxigen, dar nu vor continua să se învârtă și să sporească în economie. Dacă nu luăm adevărate măsuri economice (și politice) și nu vom face investiții care să stimuleze producția, pe lângă simplul consum, nu vom ieși din prăpastie. Cică se va construi (să vedem dacă) un mini-reactor din acelea cu tehnologie americană. OK, dar ce ne-a oprit până acum să continuăm investiția extrem de folositoare de la Cernavodă, unde sunt funcționale doar primele 2 grupuri? Mai creștea astfel producția de electricitate, dar continua și producția de apă grea de la Romag Prod Turnu Severin, care în acest moment este închis și - sanchi- în conservare. Știu că aici se producea apă grea mai pură decât era nevoie și deci mai scumpă decât din import, dar ar fi mers circuitul economic intern, ceea ce ar fi fost benefic o perioadă lungă. E doar un palid exemplu, fiindcă România nu mai produce, în afară de automobile, mai nimic cu valoare adăugată mare. Și nici energie și nici produse alimentare de la A la Z și nici.... și nici....
    Referitor la crizele cumulate prin care trece acum omenirea, ele au început dinaintea războiului. Criza energetică se datorează (probabil) în primul rând măsurilor cretine ECOLOGISTE luate la nivel european. De puțin timp au luat-o unii razna că cică suntem într-o situație gravă din punct de vedere ecologic. Nu înțeleg de ce ar fi acum MULT mai grav decât cu 10 sau 20 de ani în urmă. Ceva mai grav, poate. Dar nu mult mai grav, nu critic. Se vede că e o măgărie și o manipulare la nivel planetar, care i-a isterizat și pe cei de bună credință. Dar astfel s-au luat măsuri pompieristice, proaste pentru populație, dar bune pentru marii producători, prin creșterea prețurilor. De exemplu restricționarea fucționării termocentralelor, care au scăzut drastic și brusc producția de energie. Mai departe a mai existat și speculă cât cuprinde, pentru creșterea prețurilor la producția rămasă, așa cum am zis. Iar acum unii au profitat de existența războiului pentru a da vina pe război pentru toate relele. Să fie clar: războiul a înrăutățit situația economică, evident; la fel și pandemia de dinainte. Dar criza din prezent are cauze multiple, nu numai astea, și sunt de dinainte de război. Printre ele, prostia și lăcomia unora aflați în vârful piramidei politico-economice. Prostia (și impotența) politicienilor și lăcomia marilor corporații.
    • Like 1
  • Păi da, pt. ctp e rău că guvernul face un mic bine poporului și dă niște bani amărâților cu pensii mici, după răul mare pe care l-a făcut și continuă să îl facă țării și poporului prin acceptarea aplicării de sancțiuni Rusiei la ordinele păpușarilor de la washington. Dacă banii respectivi ar fi fost pt. ucraina fascistă, precis ctp ar fi lăudat inițiativa, n-așa? Sau ar fi zis că respectivii bani sunt prea puțini și că ucraina merită mai mult???
    • Like 0
    • @ Ovidiu Jurj
      Constatam ca degeaba se fecundeaza doi neuroni aflati in ultimul stadiu al tampeniei congenitale ca tot unul aidoma iese.
      Atata doar ca de la trei neuroni obositi, in sus, apare dorinta de a te exprima in scris asupra unor subiecte pe care nu reusesti sa le pricepi cu atare inzestrare neuronala.
      Neica!
      In textul lui CTP este vorba nu despre faptul ca e rau sa faci un bine ci ca e grav sa faci un bine fara sa ai cu ce, ceea ce va duce la final la si mai rau ca inaintea facerii de bine.
      Dar cei trei neuroni obositi mai bine-ar bea o secarica la bodega din colt.
      Acolo ar gasi si audienta care sa ia de credibile elucubratiile ce le-ai pus pe Republica.
      Fiti fericiti ca tampenia congenitala nu doare!
      • Like 1
    • @ Vitruvian Man
      Nu-l mai băgați în seamă pe insul ăsta...
      Cei de teapa lui se oftică grozav când nu primesc nicio replică. Niște nimici de cartier, plătiți să zbiere spre Europa.
      Pe-aici sunt vreo 3-4, mi-e greață și să le mai scriu numele, îi știm toți.
      • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult