Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

CTP: Scursurile cele mai radioactive ale acestui Cernobîl al politicii românești sunt cele care pleacă acum de la PSD la PNL

Gazetarul Cristian Tudor Popescu a comentat la Digi24 reacția președintelui Klaus Iohannis după racolarea de către PNL a unor parlamentari și lideri locali social-democrați înainte de alegerile prezidențiale din 27 septembrie și de moțiunea de cenzură depusă de PSD care nici nu a mai ajuns la vot. Președintele a spus de mai multe ori că nu e de acord cu traseismul politic, dar că nu-i poate spune unui lider de partid pe cine să pună pe liste și pe cine nu.

Cristian Tudor Popescu: Dl Iohannis a spus, a repetat, întrebat fiind „cum e dom’le, cu traseismul, cum e cu cei racolați acum, care vin de la PSD și sunt primiți cu brațele deschise de peneliști în partid - și în poziții în partid, în Palament?” La care dl președinte a spus: „nu sunt de acord cu traseismul, nu sunt de acord, eu am mai spus cu traseismul”. Știți cum vine asta? Ca și cum cineva îți trage două perechi de palme și îți trimite și o flegmă în ochi și tu spui: „nu sunt de acord cu asta”. Exact așa. Este o pereche de palme și un scuipat în imaginea PNL ceea ce se întâmplă.

Când te apuci și iei tot felul de scursuri de la PSD – pentru că ăștia sunt o categorie interesantă, PSD are și el, ca în cercurile Infernului, la PSD sunt unii jos de tot. Scursurile cele mai radioactive ale acestui Cernobîl al politicii românești sunt cele care pleacă acum de la PSD și merg la PNL. Și ele sunt luate și dl Iohannis spune: „nu sunt de acord cu asta”. Păi dacă nu ești de acord, trebuie să faci ceva, pentru că în fața acestei ignominii, acestei rușini strigătoare la cer în raport cu discursurile domniei sale față de grozăviile făcute de PSD, care sunt reale, să vii acum și să spui „nu sunt de acord” și cu asta, basta ar trebui să lase niște urme în percepția morală a cetățenilor. Dar teamă mi-e că n-o să lase.

De ce? Pentru că pe ce se bazează dl Iohannis, dl Orban, care fac urechea toacă acum, n-aude, n-a vede, se fac că plouă? Despre asta este vorba, la traseism și la racolări: e vorba de celebra expresie „scopul scuză mijloacele”. Noi vrem să câștigăm puterea acum și pentru asta ne vom folosi de orice mijloace, inclusiv de acestea.

Expresia aceasta nu-i aparține lui Machiavelli, cum crede marea majoritate. Machiavelli a spus altceva, mult mai sugestiv: poporul e convins mereu de aparențe și rezultate, de aceea consideră mijloacele oneste. Machiavelli face o analiză de psihologie a maselor și recomandă principelui să-și asume o anume faptă, indiferent de mijloacele cu care s-a ajuns la ea, pentru că poporul este interesat doar de aparențe și de rezultate.

De fapt, scopul nici nu scuză mijloacele. Corect e să spunem așa: scopul asumă mijloacele. Adică poți să comiți niște astfel de ignominii, de mârșăvii, la urma urmei, pentru că asta este mercato-ul ăsta politic înainte de alegeri, în vederea unui scop pe care îl definești drept nobil, dar ți le asumi și îți asumi faptul – ele nu sunt scuzabile, ele rămân pentru viitor și pentru istorie și tu ești conștient că într-o zi vei da socoteală pentru ele. Aceasta este propoziția corectă, scopul asumă mijloacele. Să vedem dacă acești domni vor da socoteală într-o zi pentru alegerea acestor mijloace.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • profun check icon
  Cetepeule, te-mbeți din propria-ți ... fiere. Cum adică ceea ce se-ntâmplă este „un scuipat în imaginea PNL”? Dimpotrivă, e esența PNLului. E din manualul lui de utilizare. S-a născut furând un nume antebelic. S-a spart în nenumărate facțiuni și s-a cârpit cu cine s-a nimerit. În genele ei traseismul este o virtute. În PNL sunt acum 3/4 din cei transformați într-o noapte din socialiștii paznici la Internaționala, pe cale de-a fi penetrată de pesediști, în populari. Cealaltă halcă de 1/4 este din liberalii europeni, fugiți la PPE după alegeri. Ca să nu mai vorbim de Iohannis, venit cu parașuta să la preia șefia
  • Like 0
 • Dragul meu Cetepeu, iar ma dezamagesti. Chiar nu intelegi ca altfel nu putem scapa de pesedeu?
  • Like 0
 • Nume check icon
  Impartirea fondurilor catre primarii este importanta si este un element cheie pentru primari ca sa fie alesi, iar pentru partidul de guvernamant sa fie deasemenea ales. Cum banii nu sunt suficienti, fiecare partid isi va proteja electoratul si va incerca sa ii atraga pe altii ca sa isi asigure victoria. Cel putin pana acum toate partidele care au ajuns la putere au procedat la fel, prin urmare nu este nici o diferenta intre PNL si psd din acest punct de vedere pentru ca nu este reprezentativ pentru un partid, ci pentru intreaga clasa politica.
  Ceea ce deranjeaza in schimb, este ipocrizia partidelor politice care "ling" unde "au scuipat", iar PNL-ul nu face exceptie pana acum.
  PNL=ul a ajuns intr-un moment de rascruce. Cel putin la nivel declarativ doresc schimbare, anticoruptie si modernizare, dar in acelasi timp este greu sa lupte cu naravurile si apucaturile gen psd sau mai rau, chiar pdl..
  Daca vrem sa ne ajutam si sa ii ajutam este important sa fie criticati atunci cand trebuie si bineintele laudati cand fac ceva bun. Altfel nu se va schimba nimic.
  • Like 0
 • De data asta dl CTP are dreptate ! Dar datorita faptului ca si dl presedinte a vazut asta si nu e de acord cu asa ceva, am fost si noi informati de asta precum si de neacordul dl presedinte si probabil, ca multi dintre noi nu suntem de acord cu "autostrada" psd-pnl. Neacordul nostru se poate vedea doar la ambele alegeri, dar plecarea de la psd spre alte partide nu e exclusivitatea pnl-ului, alti se mai duc si la usr sau pmp . Daca si usr-ul face asta, atunci toata chestia aia cu fara penali in functii publice a fost doar o abureala si iarasi s-au imbatat cu pepsi, ca de obicei !
  • Like 0
 • Dl Popescu,va urmaresc si cand mai scoateti pe gura cate una mai sarata,dar ce parere aveti sa=l faceti scursura si pe un primar din Ciugud Alba,care a fost exclus de NIMICUL pt.ca a facut din comuna o urbe ca in occident.Deci ,faptele mai intai apoi,culoarea politica,ca adevartii primari sunt cei care sunt gospoadari ca la ei acasa ,chibzuiala ,dibacie in interesul comunitatii.
  • Like 3
 • check icon
  Domnul Popescu sunt de acord cu dumneavoastră dar dă-mi voie să te contrazic. Prin toate atacurile,chiar îndreptățite, la PNL nu faceti decat sa ajutati PSD. Lumea e îngustă la minte și fix așa judecă: dacă și CTP îi critică înseamnă că nu sunt buni de nimic...ori nu mai merg deloc la vor,ori votează cu PSD pentru ca au mai fost și s-au învățat cu ei. Dacă PNL nu se alia cu câțiva din ciumă cădea Guvernul și în prag de alegeți și de începerea școlii avea guvernul atribuții limitate...Nu mai puteau lua decizii pentru limitarea pandemie di pentru ajustarea economiei. Era ok? Eu nu cred. O fi bine si cu dreptatea și corectitudinea dar nu întotdeauna. Semanati cu covidioții care în numele libertății nu vor să se vaccineze sau sa poarte mască.
  • Like 4
 • Gecaba Gecaba check icon
  Nea Popescu, mergi matale și întreabă-i pe primari de ce trec la partidul care guvernează și după aceea cere-ți scuze. Judeci ca o fata mare.Primarii trec la partidul de guvernământ pentru ca altfel nu ar primi fonduri sa poată face câte ceva in localitate. Nu vorbesc de jigodii, ci de cei care sunt strânși de coaie sa treacă la PNL.
  • Like 4
 • Scopul scuza mijloacele dar mijloacele compromit scopul!
  • Like 3
 • Stelian check icon
  In Romania este o spoiala de democratie si asta inca din 1990.
  Alegerile sunt organizate de guvern si in comisiile electorale sunt oamenii partidelor. Cei independenti vor fi, daca vor fi acceptati, observatori. In timp ce la altii este invers. Adica organismul ce le organizeaza e independent si membrii comisiilor electorale sunt oameni independenti, partidele putind trimite delegati care n-au dreptul sa atinga votul si obligatia de a tine telefonul inchis si a sta pe scaun linistit sub sanctiunea darii afara din sectie.
  In Romania este normal sa fii deputat si sa candidezi ca primar sau sa fii primar si sa candidezi ca deputat, senator, presedinte. Sau sa fii ministru si sa candidezi ca primar. Sau la locuiesti la... si sa candidezi altundeva. Sau sa fii deputat si sa predai la universitate sau sa fii presedinte si sa tii blocat postul de profesor. Pe la altii ca sa fii primar trebuie sa locuiesti in localitate minim in ultimul an. Si nu poti candida daca esti deputat la primarie. Trebuie intai sa demisionezi.
  In Romania e normal ca partidele sa se nasca intai in parlament si apoi sa participe la alegeri. Pe la altii nu se poate.
  In Romania e normal ca sotul si sotia sa fie primari, parlamentari, eurodeputati, sau tatal si fiica...
  Se voteaza pe liste si s-au smecherit pun pe primii 2 cit de cit rezonabili, dar care vor renunta si apoi vin hahalerele. Iar cind a fost uninominal a fost o asa smecherie ca s-a ajuns la 600.
  E normal sa fii sef de politie, sa te intilnesti noaptea pe ascuns cu mafiotii si lumea sa fie fericita apoi ca si-a dat demisia de "onoare" dupa o saptamina, in loc sa fie demis imediat ce s-a aflat si degradat.
  • Like 3
 • Delia MC Delia MC check icon
  Cu nume și prenume. Ne interesăm noi apoi ce au făcut și dres. Chiar aș vrea să știu câteva nume. Și nu Chirica, primarul Iașului, el a fost deja exclus din psd în 2018.
  Traseiștii nu reprezintă un pericol major, ei sunt carne (politică) de tun. Această migrare are rolul clar și unic de a slăbi puterea psd. Care nu mai poate fi îndepărtat prin mijloace clasice și cinstite ci (și) prin erodare din interior, fiindcă a ajuns nepermis de puternic. Ca hidra, îi tai un cap, îi cresc 2 in loc. Plus, aceștia, fiind deja pătați prin (fosta) apartenență la psd, nu vor prezenta garanția de a fi pe vreo listă.
  Acum scopul principal e înlăturarea psd. Prin orice mijloace.
  • Like 3
  • @ Delia MC
   Corect! Indepartarea PSD prin ORICE mijloace! Mai bine zis, asa cum au facut si ei cand erau la putere. Altfel nu se poate, sunt prea multi, n-ai cum sa-i darami prin mijloace "morale". Scursuri, "dar multi" - daca e sa-l parafrazam pe Vada Lapusneanu.
   • Like 1
  • @ Delia MC
   Corect! Indepartarea PSD prin ORICE mijloace! Mai bine zis, asa cum au facut si ei cand erau la putere. Altfel nu se poate, sunt prea multi, n-ai cum sa-i darami prin mijloace "morale". Scursuri, "dar multi" - daca e sa-l parafrazam pe Vada Lapusneanu.
   • Like 0


Îți recomandăm

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult

Scoala din valiza

„Educația digitală nu înseamnă neapărat distanțarea între copil și profesor. Și aici îmi vine în minte un alt exemplu: profesorii dintr-o școală din Ialomița, care au devenit dependenți de copiii pentru a putea să folosească mijloacele digitale și s-au apropiat de copii”.

Citește mai mult

Andreas Lier - BASF

„Mă duc aproape în fiecare dimineață cu bicicleta la birou, pe o distanță de 3-4 km, în timp ce vecinii mei adoră să-și conducă SUV-urile, să stea în ambuteiaje, să polueze aerul, lăsând o amprentă mare de carbon doar pentru a se simți foarte confortabil și a afișa simboluri de statut social”, dezvăluie Andreas Lier, CEO al BASF România, într-un interviu pentru Republica.

Citește mai mult

O afacere cu cânepă

Ionuț a plecat în India în toamna lui 2017 ca să viziteze cele șapte orașe sfinte. A luat această decizie după un an și jumătate în care a lucrat pentru o companie elvețiano-britanică din Praga, unde ajunsese ca proaspăt absolvent al unui masterat în Olanda, care nu și-a găsit nimic de lucru în țară.

Citește mai mult

Andrei Pitis

Andrei Pitiş, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni din industria locală de IT, a investit până în prezent în 15 startup-uri, după ce în 2018 a demarat un proiect prin care vrea să ajute 100 de români să ajungă milionari în euro din startup-uri în tehnologie.

Citește mai mult