Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

CTP: „Mi s-ar părea justificată o grevă generală în această țară în favoarea magistraților. Dacă lor li se rupe șira spinării, întreaga societate e terminată”

Protestul magistraților

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

„Magistrații nu mai au cale de întoarcere. Nu mai pot ceda. Dacă cedează se transformă în sclavi”, a avertizat jurnalistul Cristian Tudor Popescu într-o intervenție la postul Digi24. 

Potrivit acestuia, Secția specială de investigare a magistraților este o reinventare a celebrei SIPA. „Cu ce se ocupa? Cu a le face magistraților dosare, ca să fie șantajați. Nu contează dosarele, contează potențialitatea. Fiecare magistrat stă cu sabia lui Damocles deasupra capului, oricând magistrații trebuie să știe că îi ia secția”, a explicat jurnalistul.

Nu este suficient ca doar actorii sau doar filologii să protesteze față de punerea justiției sub control politic, ci mai multe categorii sociale ar trebui să se solidarizeze cu magistrații.

„Mi s-ar părea justificată o grevă generală în această țară în favoarea magistraților. Dacă li se rupe șira spinării, întreaga societate e terminată. Ce li se întâmplă lor ni se poate întâmpla și nouă”, a atras atenția Cristian Tudor Popescu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • De ce greva generala?
  Poate pentru că avem impresia că schimbarea se va produce. Greva va fîi doar pretextul suprem de apărare al Psd. Televiziunile de propagandă Psd vor avea subiecte pentru câteva luni. Tot ceea ce nu le ă reușit în economie,toate legile abuzive și nedocumentate promulgate prin ordonanță de urgență, absolut toate eșecurile vor fii puse pe seama grevei. Pentru că aș vrea să fiți corecți și să vă răspundeți sincer, Câți dintre noi vor face grevă? Vor fîi atât de multe voci ,ce vor înfiera ideea de grevă, unele cunoscute altele mai putin cunoscute, ce ne vor avertiza ce daune ar aduce o grevă generală economiei noastre. Vor există voci ce o sa strige Trădare. Cu alte cuvinte vom vedea același scenariu pe care l am văzut în ultimii doi ani cu justiția.. Eu as căuta să investim în educație. Sa ne educam tinerii în spiritul libertății. Educația este singura modalitate de a nu mai fii prostiti. Sa începem cu noi. Sa învățăm istoria și să aflăm unde au greșit alții pentru că noi să nu repetăm greșelile lor. Sa învățăm matematica si fizică pentru că țara nu mai are ingineri capabili. Sa învățăm politică, pentru că după părerea mea România nu a avut clasa politică după 1948, și până acum. Sunt atât de multe problemele ce se pot rezolva prin educație. Chiar atât de greu este să realizăm că odată cu retragerea generatie educate pe vremea lui Ceausescu , au dispărut parcă și valorile din țara. Unde este bunul simț. Unde sunt sistemele de valori. Parcă, dintr o dată au dispărut toate. Sistemele de învățământ superior de după revoluție, în loc să ridice standardele peste învățământul superior de stat, din motive pecuniare, au lăsat standardele atât de jos încât au ajuns la performanța de a absolvii indivizi ce nu știu să citească. Da . Știu că vor fii printre dvs si profesori ce vor spune că este o minciună. Nu domnilor și doamnelor nu este o minciună. Avem cel mai bun exemplu .Doamna Prim ministru al României. Nepăsarea clasei de mijloc ă creat monștri sociali. Hidosi și înspăimântători, dar sunt atât de puțini oameni care văd urâțenia lor. Nu sunt toți oameni citiți, dar sunt oamenii cărora le pasă. Sunt oamenii care nu vor pentru ei nimic . Ei vor pentru toți bună stare, normalitate .
  • Like 0
  • @ Liviu Mironescu
   Oare nu pentru ca televiziunile de propaganda, pentru ca oricum nu se schimba nimic, pentru ca toti sunt la fel etc. am ajuns atat de altfel? Raportat la tot ceea ce este considerat a fi normal in lumea civilizata. Hai sa stam, sa nu facem nimic, si sa-i lasam numai pe ei sa faca. Chiar daca s-ar gandi vreunul sa ne traga in teapa. Cu teapa bagata in dos si scoasa pe gura vom putea balbai generatiei care vine, mai bine zis celei care pleaca; " asta e, asa-i la noi". Eu zic; hai la greva generala!
   • Like 0
 • Alex Mag check icon
  Din aprecierea rezultatelor Justiției care in ultimii 10 ani prin hotărârile CEDO a consumat din bugetul public cel puțin 5 spitale regionale, ultimul record 2,7 milioane Euro in 2019, situația de azi din România este echivalenta cu știrile agențiilor TASS, China Noua si Agerpress despre conferința pe teme agricole ce a avut loc la granița ruso-chineza
  • Like 1
 • Dacă românii vor face grevă generală, s-ar putea să paralizeze sectoarele de construcţii din Italia, Spania şi Marea Britanie. :))

  Greva generală ar avea şanse de constrângere doar dacă s-ar prelungi pe o perioadă mai îndelungată. Greva de o zi nu se pune. Sunt curios să văd câţi ar intra în grevă generală. Spunea cineva într-un comentariu că lucrătorii la stat n-ar intra de frică. Păi şi la privat este acelaşi lucru. Câţi familişti, cu copii, şi-ar risca serviciul pentru grevă generală? Aşa, pe net... toţi suntem lei paralei.
  • Like 2
 • NU stiu daca noi, romanii, suntem in stare de Greva Generala !
  Pentru mine, "purtator" de slogan "Spaga si Coruptia Ucid" , poporul roman nu este in stare sa fie cu adevarat unit impotriva celor ce le "manjesc" viata cu "bugetul de manevra".
  Pur si simplu NU CRED.
  • Like 0
 • Da, o greva generală ar fi utilă, dar nu e realist să speri că s-ar putea întâmpla. De ce?
  - "corporatiștii" și în general populația activă, care-s mai degrabă înclinați anti-PSD nu vor face grevă: oamenii au credite de plătit, au serivcii pe care nu vor să le piardă, nu pot risca prea mult pe plan profesional;
  - angajații la stat fie sunt simpatizanți PSD, fie sunt sinecuriști direct interesați de PSD, fie sunt îngroziți de represaliile pe care le-ar face șefii;
  - o greva generală are nevoie de organizare, care de obicei e facută de sindicate. Ar fi nevoie de sindicate puternice, libere și fără pesediști la conducere.
  • Like 1
  • @ Nicu Buculei
   Asta e rezultatul lancezelii in care se complac cetatenii Romaniei. Cand au fost NENUMARATE prilejuri de protest si ei au stat in casa. Oricat de insolenti si de lipsiti de scrupule ar fi mafiotii, daca ar fi vazut in strada sute de mii de oameni intr-o insistenta obsedanta, nu ar fi ajuns sa se manifeste ca niste fiare ce nu mai au nici-o frana a nervilor, EFECTIV se bazeaza pe indolenta maselor . Masele indolente merita si capata foarte usor dictatura !!!! TOTUSI, trebuie incercat TOT ce se poate, cat inca mai avem o pretinsa democratie, nu descurajati oamenii. A face GREVA GENERALA, chiar neorganizata ca la carte, e sinonima cu o revolutie, poate arata vointa a sute de mii de oameni!!! Ceea ce nu e putin lucru! E ori, ori. Daca puterea nu recunoaste vointa unui numar impresionant de oameni si nu schimba nimic, atunci stim EXACT cu cine avem de-a face. Poate ca gasim alte forme de lupta, nu trebuie sa ne resemnam!!!! NU!
   • Like 0
 • check icon
  Sunt un mare admirator al lui CTP. îl urmăresc cu religiozitate joia la Digi24 și n-am fost niciodată dezamăgit de analizele domniei sale asupra ”mișcărilor” din politica românească.
  Sunt întrutotul de acord că întreaga societate s-ar cuveni să apeleze la o măsură radicală de protest (asta e clar, de vreme ce acelea ”soft”, la care niște oameni civilizați s-ar fi cuvenit să reacționeze, nu mai au niciun efect!).
  Însă, nu înțeleg neam ce propune dl Popescu prin acest îndemn (cred că pot să-i spun așa) către ”grevă generală”. Adică, să ce? Să nu mai lucrăm? Pentru cît timp? Pentru cîteva zile, se poate și asta: oricare dintre noi își poate suna superiorul cu ”Șefu, am gripă, cel puțin două zile n-o să pot lucra!”. Nu te dă nimeni afară pt asta (iar dacă totuși se întîmplă, tocmai ți-ai făcut un bine: job-ul ăla nu te merită!). Dar, în afara unei campanii mediatice, în ce fel ar fi statul afectat de asta?? Păi în cam niciun fel, căci statul își va încasa bine-mersi, aceleași sume corespunzătoare taxelor (doar că TU, odată revenit la lucru, vei trebui să lucrezi în regim mai alert pentru a recupera decalajul creat - că nimeni n-a făcut-o în locul tău)
  Am mai auzit pe net, cu duiumul, ideea că ”să facem o grevă fiscală” (adică, muncim dar nu ne mai plătim dările către stat). Această idee ar putea fi eficace (ar afecta statul, și încă cum!) însă este aplicabilă DOAR patronilor! Teoretic, după legile actuale și eficiența instituțiilor din Ro, cel mai bine ar fi ca fiecare cetățean să-și închirieze forța de muncă printr-un PF! Teoretic. Dar despre asta, poate altă dată. Cert e că, în chestiune, acum, ca angajat, n-ai cum face asta, căci taxele se rețin ”la sursă”. Și ce șansă de succes poate avea un angajat care trimite un e-mail către șeful cel mare cerînd ”Șefu', vă rog să nu plătiți către stat contribuțiile aferente salariului meu”? ZERO! Căci ălă îți zice ”băi băiete, n-am nimic cu boicotul tău, însă eu, prin lege, răspund de plata acestor cotizații. Și n-am nicio tragere de inimă să plătesc penalități pentru bătălia ta!”.
  Am criticat destul, e cazul să vin și cu o sugestie pozitivă. Nu e perfectă deoarece nu mă implică (și mă simt aiurea din cauza asta):
  Reporterii ăia acreditați (și-mi imaginez că asta înseamnă ceva din punct de vedere profesional - totuși, nu tare mult!) pot ei să facă un boicot de genul:
  - vrea Dragnea/Tăriceanu să facă o declarație? La prima ”luare-n balon” (gen, nu știți voi, nu vă pricepeți - sau ”eu nu știu/nu eram în țară” etc), reporterul să zică (suficient de tare, cît să se audă în toate microfoanele prezente): ”haideți bă, să mergem de aici, că ăsta nu știe nimic!!” apoi să-și strîngă sculele și să plece! N-au decît să rămînă doar cei de la Antene și RTV!! Și apoi să-i ignore TOTAL (și cînd trec pe lîngă ei prin Parlament sau aiurea). Aș plăti bani în plus pentru o asemenea televiziune!
  Mai departe:
  - vrea Mitralieră, Ștefănescu, Nicolae, Nicolicea și tot neamul lor de ploșnițe să zică ceva? Suntem toți călare acolo, să le sorbim cuvintele precum ale următorului Mesia! Dar nu și pe cele ale lui Dragnea/Tăriceanu! Firește, nu va trece prea mult și ăștia vor deveni aidoma Dăncilei: vor fi ”debriefați”, cu ”hîrtiuțe” dacă trebuie, de ”conducerea centrală”.
  - după cîteva zile, schimbăm atenția pe eșalonul II din aceste partide. (Oprișan și care naiba or mai fi acum).
  - după alte cîteva zile, te duci spre eșalonul III (Buzatu, Urecheatu, care-or fi!)
  - după alte cîteva zile de ”silenzio stampa” pt toți, reiei aleator prezentele puncte. Fără Dragnea/Tăriceanu.
  Dacă aș fi un jurnalist dintr-ăsta acreditat pt astel de interpelări, cred c-aș avea curajul de a face asta ”pe barba mea”. Cînd angajatorul îmi va spune ”bă, din cauza ta risc să pierd acreditarea!”, i-aș răspunde ”da, șefu', dar ia uite cîtă expunere media v-am adus!” (căci prin această acțiune, tu însuți ai creat un subiect de presă! Totul e să fii primul (sau măcar în primii 3). Oricum, nimeni din, să zic, titanii jurnalismului din Ro n-a început prin a fi ”copil de mingi” în holurile Parlamentului! Deci, cred că această idee ar putea genera un ”boost” asupra carierei celor care se află acum pe această poziție (marea majoritate oricum n-au mare lucru de pierdut). Și dacă te dă ăla afară, precis că, în urma acestui gest, te-a remarcat un altul!
  • Like 5
  • @
   Ma mănâncă să vă răspund. Ideea este genială. Habar nu am dacă se poate aplica. Nu știu nimic despre jurnalism, cum se face ,ce reguli au ,dar este genial. Ar fii un etalarea disprețului național față de toate nonvalorile aparute peste teritoriul țării. Dar la cât de nesimțiți sunt si ei si votanții lor oare vor înțelege mesajul.?
   • Like 0
  • @
   Nu mi se pare ca o greva generala se compara cu o atitudine de indiferenta a unor jurnalisti care sunt, oricum, terfeliti cu marsavie pe posturile puterii, ca si cum sunt niste gunoaie!!! O greva generala are rasunet, cat de cat, inseamna vointa a sute de mii de oameni!!! Nu mai descurajati oamenii, dimpotriva, oamenii multi pot face diferenta !!!!!!! MULTI, asta e ideea. PSD-istii s-au linistit ca oamenii s-au potolit si nu mai protesteaza...gata, i-au pus cu botul pe labe...GREVA GENERALA, asta e ideea! Sute de mii de oameni care sa arate ca PSD nu poate face ce-si doresc muschii lor intr-o democratie !!!! Cata vreme mai avem democratie, trebuie incercat TOTUL!!! Nu sa facem pe filozofii pesimisti !
   • Like 0
 • Domnule CTP de treizeci de ani luptam tot cu hotia.Acum parca este mai rau ca niciodata.Au furat tot ce se putea fura.Cred in justitia libera si corecta.Daca acest bastion cade, cu regret pot spune ca intreaga societate este distrusa complet, pentru multe decenii de acum inainte.
  Acest cancer al societati noastre numit coruptie sau hotie nu stiu cum il mai putem trata.
  Aceasta guvernare corupta are de doi ani de zile toate parghiile necesare: (guvern,parlament,etc), pentru a schimba orice legislatie din orice domeniu.Daca ar dori sa faca ceva pentru popor, credeti ca i-ar impiedica cineva ?
  Au marit pensiile si salariile cu o mana de banii,care oricum s-au cam anulat din cauza inflatiei. Avem burta mai plina,deocamdata, dar nu avem educatie,principii,valorii si cat de curand statul de drept in frunte cu nou infintata SS(sectie speciala,cum erau trupele lui Hitler),comandata de Dracnea isi va face datoria.Adica va ingropa putina democratie inradacinata pe meleagurile noastre.
  GREVA GENERALA este singura solutie in care mai cred ca putem arunca acesti politruci din scaune,la tomberonul de gunoi.
  Nu putem trata cancerul cu aspirina,ceva de genul...
  Pe tremen scurt o greva generala cu pierderi pentru noi, v-a aduce castigurii mult mai mari in viitor.ROMANIA TREZESTETE...
  • Like 1
  • @ Laurentiu-Marian Negreţ
   check icon
   Să vă dau exemplul meu
   :Taică-miu (70+ ani), fost profesor de istorie (deci s-ar cuveni să recunoască niște ”patternuri” - mai ales că pe unele LE-A TRĂIT, efectiv) e votant consecvent FSN și a tuturor formelor metamorfozate ale acestui partid.
   Pînă acum vreo 10 ani, nu m-a interesat ce votează (și nici el, ce votez eu).
   După asta, am avut discuții fel de fel despre politică (suficient de aprinse încît maică-mea să ni le interzică cel puțin cît suntem sub același acoperiș cu ea. Iar cu MAMA nu te joci. (e stilul italian, care nu acceptă disensiuni între membrii familiei!)...
   Îmi aduc totuși aminte că la turul I de prezidențiale din 2015 am fost uimit cînd mi-a zis că n-a votat Ponta. ”Dar cu cine?”, l-am întrebat. ”Cu Meleșcanu”, îmi zice. Facepalm!
   Na, și-acuma le-am zis direct: ”nici nu mă mai interesează cu cine votați, dar dacă ies tot ăștia, îmi caut și eu de viață în altă țară (sunt singurul din cei 3 copii ai lor rămas aici)!”.
   Și e destul de probabil că exact așa o să fac (că n-am 9 vieți!).
   • Like 4
  • @ Laurentiu-Marian Negreţ
   fc check icon
   francezii au făcut acum câțiva ani grevă generală două luni. n-au reușit decât mizilic ori nimic. personal nu văd o asemena putință pe meleagurile noastre. există, totuși (și salvator!) o grevă generală foarte puternică: în sinele fiecărui român tentat să aleagă șuntarea, șmecheria, istețimea, ”descurcarea”.
   • Like 2
  • @ fc
   Domnule, greva generala de care vorbim e ceva serios, nu o smecherie, chiar fara organizatori, a face greva e sinonim cu o revolutie. Faci greva, nu au de ce sa traga in tine, ca nu faci nimic, doar protestezi, stai de momaie, sa arati ca nu esti de acord cu samavolnicia cu care suntem mintiti si batjocoriti... Sa cerem alegeri anticipate!!! PSD trebuie sa plece de la guvernare. Sunt tradatori ai intereselor tarii in viziunea pro-vest, pentru ca ei, desi nu recunosc, sunt pro-est CLAR, chiar actioneaza ca agenti pro-rusi in tara noastra !!!
   • Like 0
 • fc check icon
  ce coloană vertebrală a societății era justiția când dădea definitive ridicole-n cuantumuri și insultătoare infinit și alegea să fie Nufărul pentru marea borfășime?? fix atâta empatie populară primește-n brațe. pă trepte.
  • Like 1
  • @ fc
   check icon
   Dați-i măi, careva și lu' ăsta micu' un like, că plînge... pă trepte!
   Agenția Sputnik, chiar n-aveți pe nimeni liber?
   • Like 1
  • @
   fc check icon
   pledez în continuare pentru butonul [ dislike ], deși, la nivel relativ, înțeleg valoarea și necesitatea manipulării pozitive. la nivel absolut, rezoluția înaltă a fotografiei caracterului ori gradului acceptării generale ori echilibrului măcar pretins corect al jocului dialogului este nu doar mult mai lămuritoare ci și fermecătoare prin fixare inexpugnabilă (uneori rușinoasă și reducătoare la tăcere).
   • Like 0
 • Paul check icon
  OK, cum se face o greva generală și cine o face? Cum ii scoți la greva pe angajații “normali” de la stat, cei in care alde pesede a investit la greu in ultimul timp...?
  • Like 2
  • @ Paul
   check icon
   Păi uite cum:
   Dai OUG7!!
   • Like 0
  • @
   Si lor (sinecuristilor) nu le pasa de OUG7
   • Like 0
 • Asa este.
  Ingenuncherea justiției ne privește pe toți.
  Este care pe care. Ori învinge Dragnea, Valcov și gașca lor.
  Ori ne întoarcem la normalitate și gașca lor dispare.....
  Până la capăt cum zice Dady......
  • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult