Foto: Liviu Florin Albei/Inquam Photos
„Am văzut că mulți încep prin a-și cere scuze. Cred că e o atitudine nepotrivită. Cred că lucrurile nu ar fi ajuns aici, dacă fiecare dintre noi ar fi avut tăria la timpul potrivit să își înfrângă frica și să aibă o atitudine demnă față de ce se întâmpla în jurul lui”, spunea Victor Rebengiuc în decembrie 1989 la Televiziunea Română, la puțin timp după ce românii își recâștigaseră cu sacrificiu de vieți omenești libertatea.
La trei decenii distanță, Victor Rebengiuc e din nou în stradă, făcând apel la români să se trezească și să nu tolereze punerea justiției sub control politic. Duminică seară, actorul s-a aflat alături de colegii săi de la Teatrul Național, între care Marius Manole, Mariana Mihuț și Mihai Călin, pe treptele instituției pentru a arăta că sunt solidari cu magistrații care protestează în aceste zile pentru o justiție liberă.
„Haideți să ne luăm țara înapoi, oameni buni! Că în curând n-o să mai putem”, a spus Marius Manole, la ora la care ar fi trebuit să fie la cabine, pregătindu-se pentru spectacolul de duminică seară.
Foto: George Călin/Inquam Photos
După protestul lor, liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, i-a acuzat că nu știu de ce au ieșit în stradă. „Probabil că a fost voinţa actorilor de acolo, nu cred că i-a scos cineva să protesteze. Sunt aproape deloc convins că actorii, evident, personalităţi artistice, unele de marcă, ştiau foarte bine ordonanţa împotriva căreia protestau şi că acea ordonanţă cuprindea prevederi care îi afecta direct. Haideţi să fim serioşi un pic totuşi în ţara asta", a afirmat Buzatu la RFI.
Foto: Facebook
Îți trebuie cultură juridică pentru a cuprinde înțelesurile OUG 7, îți trebuie îndrumare sau poate chiar un curs, a continuat Buzatu. „M-am aplecat cu foarte-foarte mare atenţie asupra acestei Ordonanţe şi am văzut că e destul de complexă, adică trebuie ceva timp, cultură juridică, aş zice chiar şi îndrumare în cazul unui om care nu se ocupă cu lucrurile astea, ca să pricepi toate aspectele respective. Eu nu cred că actorii au făcut treaba aceasta într-un mod conştient sau poate chiar pe baza unui curs. Totuşi, n-ar fi bine ca înainte de a face anumite lucruri, să vedem despre ce este vorba?", a declarat el.
Oamenii despre care a vorbit au cultură. Și memorie. Și demnitate. Și ultimul lucru de care au nevoie sunt cursurile propuse de Buzatu, care amintesc de reeducarea din vremurile sumbre ale României.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Si scuze , mai este agentia de presa Sputnik care intelege in detaliu tot ce face PSD si binefacerile produse de aceste actiuni unui popor de nerecunoscatori.