Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Un lider PSD îi trimite la reeducare pe actorii care au protestat în fața Teatrului Național: „Trebuie cultură juridică şi îndrumare ca să pricepi toate aspectele din OUG7”

Victor Rebengiuc și Mihai Călin

Foto: Liviu Florin Albei/Inquam Photos

„Am văzut că mulți încep prin a-și cere scuze. Cred că e o atitudine nepotrivită. Cred că lucrurile nu ar fi ajuns aici, dacă fiecare dintre noi ar fi avut tăria la timpul potrivit să își înfrângă frica și să aibă o atitudine demnă față de ce se întâmpla în jurul lui”, spunea Victor Rebengiuc în decembrie 1989 la Televiziunea Română, la puțin timp după ce românii își recâștigaseră cu sacrificiu de vieți omenești libertatea. 

La trei decenii distanță, Victor Rebengiuc e din nou în stradă, făcând apel la români să se trezească și să nu tolereze punerea justiției sub control politic. Duminică seară, actorul s-a aflat alături de colegii săi de la Teatrul Național, între care Marius Manole, Mariana Mihuț și Mihai Călin, pe treptele instituției pentru a arăta că sunt solidari cu magistrații care protestează în aceste zile pentru o justiție liberă. 

„Haideți să ne luăm țara înapoi, oameni buni! Că în curând n-o să mai putem”, a spus Marius Manole, la ora la care ar fi trebuit să fie la cabine, pregătindu-se pentru spectacolul de duminică seară.

Foto: George Călin/Inquam Photos

După protestul lor, liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, i-a acuzat că nu știu de ce au ieșit în stradă. „Probabil că a fost voinţa actorilor de acolo, nu cred că i-a scos cineva să protesteze. Sunt aproape deloc convins că actorii, evident, personalităţi artistice, unele de marcă, ştiau foarte bine ordonanţa împotriva căreia protestau şi că acea ordonanţă cuprindea prevederi care îi afecta direct. Haideţi să fim serioşi un pic totuşi în ţara asta", a afirmat Buzatu la RFI.

Foto: Facebook

Îți trebuie cultură juridică pentru a cuprinde înțelesurile OUG 7, îți trebuie îndrumare sau poate chiar un curs, a continuat Buzatu. „M-am aplecat cu foarte-foarte mare atenţie asupra acestei Ordonanţe şi am văzut că e destul de complexă, adică trebuie ceva timp, cultură juridică, aş zice chiar şi îndrumare în cazul unui om care nu se ocupă cu lucrurile astea, ca să pricepi toate aspectele respective. Eu nu cred că actorii au făcut treaba aceasta într-un mod conştient sau poate chiar pe baza unui curs. Totuşi, n-ar fi bine ca înainte de a face anumite lucruri, să vedem despre ce este vorba?", a declarat el.

Oamenii despre care a vorbit au cultură. Și memorie. Și demnitate. Și ultimul lucru de care au nevoie sunt cursurile propuse de Buzatu, care amintesc de reeducarea din vremurile sumbre ale României.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Încă un mutant de la psd. Un slinos. Nu este capabil, de amar de timp de când tot este în funcții de conducere în județ sub psd, să aducă un minimum de progres în Moldova, nici el nici ceilalți potențați ai regiunii. Este cea mai săracă, atât material cat și spiritual, educațional zonă din țară, menținută, în mod conștient de 30 de ani de către psd, sub toate denumirile și conducerile. Acest buzat, la propriu, ar trebui să se uite in oglindă și să se întrebe ce merite are el ca să-și permită sa caracterizeze niște reali oameni de cultură, cultură de care el nu a auzit.
  • Like 0
 • Este timpul ca lui Buzatu, Genunche si altora ca ei sa li se explice rar si apasat cine a facut ''cosorul lui Moceanu''. !
  • Like 1
 • E clar ca nimeni nu intelege ordonanta, in afara de Buzatu , Iordache si alte specimene luminate , de obicei PSD-isti , hotomani urmariti penal si slugile lor. Ca sa nu mai vorbim de fraierii aia de protesteaza in fata tribunalelor si se numesc magistrati, nici aia nu cred ca au citit cu atentie. Iarasi din armata de magistrati numai lady Savonea pare sa fi priceput binefacerile ordonantei , dar probabil fiindca i-a explicat Catalin Voicu detaliile la o cafea,
  Si scuze , mai este agentia de presa Sputnik care intelege in detaliu tot ce face PSD si binefacerile produse de aceste actiuni unui popor de nerecunoscatori.
  • Like 1
 • Buzatu asta este un alcoolic.Se vede pe fata lui ca trage la masea la greu,acest fapt constituind un alibi perfect pentru orice declaratie pe care o face.In momentul in care deschide gura are cel putin doi la mie in aerul si ideile expirate.Pomul care trebuia sa-l opreasca pe Buzatu din a mai conduce judete si destine a fost demult taiat,asta da noroc!
  • Like 0
  • @ Muntean Aurelian
   Ionel check icon
   Fiecare cu parerea lui...........au si "alcoolicii" dreptul la o parere, nu !?
   • Like 0
  • @ Ionel
   Alcoolul departe de a constitui un pericol iti potenteaza defectele sau calitatile.Pe fondul consumului de alcool cine-i violent devine mai violent,cine-i amuzant devine si mai amuzant si cine-i prost este fara doar si poate si mai prost.In care din categoriile mai sus mentionate vrei sa-l bagi pe Buzatu este treaba ta,tu decizi la alegeri.
   • Like 3
  • @ Muntean Aurelian
   Alcoolic sau nu , Buzatu este profesor de scoala , ceea ce il recomanda foarte tare pe scara evolutiei Maimutei PSD-iste , dar vorba dinsului nu sunt "deloc convins" ca se califica sa vorbeasca despre unul din actorii de la National . Dar prostul trebuie sa fie si fudul , ca altfel n-ar fi prost ... destul
   • Like 0
 • Dorin check icon
  De unde putea sa fie Imbecilul ăsta Din Vaslui bineînțeles Raiul pomanagiilor.psd iști
  • Like 2
 • Opinion check icon
  Bagati cultura in duba! Sa le facem o reeducare, ca nu stiu sa se prefaca si nu au talent! Sa ia aminte de la politicieni, sa vada ce inseamna comedie! Sa le dam niste coltura juridica de la partid!

  • Like 2


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult