Tocmai ce mi-am luat rămas bun de la un vechi prieten din copilărie a cărui soartă l-a făcut să-şi încerce norocul la muncă în străinătate – bagajele-s făcute, biletul cumpărat, iubita sărutată, nu mai rămâne decât să urce în avionul care o să-l ducă pentru jumătate de an departe de ţară. Nu vă închipuiţi că pleacă la mult mai bine, însă în ecuaţia tuturor lucrurilor luate laolaltă, răspunsu-i raţional: fugi!
El e un caz „fericit”, o să se întoarcă, însă timpul petrecut departe de familie, iubită, prieteni, timpul în care putea învăţa noi lucruri, n-o să i-l dea nimeni înapoi. I-a fost furat.
Şi ştim cu toţii că acesta nu este un caz singular. Români ca Andrei îşi iau zborul din ţară în fiecare zi spre destine mai blânde, unii se întorc după un timp, alţii doar în vacanţe, şi nu le poate reproşa nimeni acestor oameni de ce nu au stat să încerce să-şi găsească un rost aici, în România. Uităm pesemne cazurile în care aceştia chiar au încercat, au stat luni şi ani „supravieţuind” şi amânând inevitabilul zbor către un sistem care tratează corect şi care, pe baza competenţelor, recompensează pe măsura fiecăruia.
România în schimb, cocoşată după 45 de ani de comunism, şi vreo 26 (încă numărăm) de tranziţie, începe timid să se „scuture” de mentalităţile și de obiceiurile învechite, dar e încă foarte mult până departe. Oameni obişnuiţi, ca mine, ca tine, care citeşti aceste rânduri, au început deja să pună cap la cap imaginea de ansamblu: cauza exodului de oameni spre Vest este corupţia generalizată la nivel de ţară. Iar cu o şpagă toţi suntem datori, din păcate, încă. Lenea, lehamitea, atitudinea de neam prost, impostura şi incompetenţa, sunt de fapt apanajul unor oameni mediocri ca inteligenţă care au avut curajul să pună mâna şi să ia, într-un timp în care nu-i deranja nimeni.
Eşti tânăr, absolvent sau poate deja munceşti de ceva vreme, speri la o familie, la o locuinţă, la un trai decent, dar în drumul spre aspiraţiile tale te încovoaie un boss de periat, o şpagă ţintită bine, un număr de cozi inutile pentru acte. Ai de tras în această ţară de ţi se face rău. Vrei să-ţi laşi copiii la o gradiniţă, dar trebuie să îi înscrii încă înainte să se nască. Dacă te îmbolnăveşti, te costă de nu mai ştii pe unde scoţi cămaşa, şi nu ştii câţi kilometri are daţi „înapoi” maşina pe care o conduci. De-ar fi să enumăr problemele care-mi trec prin minte pe care le are România, m-ai citi până a doua zi.
Şi totuşi, cine le rezolvă?
Au băgat la cap că schimbarea începe cu fiecare dintre noi. Şi am început deja. Cu lucruri mici pe care oricine e dator să le facă. Fii corect şi plăteşte-ţi amenzile. Lasă-te de evaziune fiscală, cere şi dă bon. Nu da şi nu primi şpagă („mită” e un cuvânt prea blând), nu abuza de funcţie, şi mai ales, lucrează în folosul semenilor tăi, pentru că şi ei, ca şi tine vor o ţară ca afară. Sunt lucrurile mărunte, simple care fac din noi nişte oameni decenţi.
Răspuns: cine poate. Nu aştepta pasiv ca lucrurile să se schimbe de la sine. Deja ai competenţe care ţin de orice fel de schimbare, aşa că pune-te pe treabă. Indiferent dacă eşti poliţist la rutieră, profesor, medic, arhitect, consilier local, jandarm, indiferent ce meserie ai, tu ai competenţa să faci din ţara ta una mai bună pentru tine. Şi nu numai. O să faci asta pentru familia ta, pentru prietenii tăi, pentru toţi oamenii din jur cu care vrei, nu vrei, eşti conectat la nivel de istorie, cultură, limbă, teritoriu, lideri. Dă menire muncii pe care o prestezi, pentru că nici nu ştii câtă nevoie ai.
Şi în lupta asta nu eşti singur. Tineri, maturi, bătrâni, tăcuți, dar cu speranță în suflet, oameni corecţi din toate colţurile ţării au înţeles cum stă treaba şi cu bunul simţ, şi cu şpaga, cu abuzurile. Au băgat la cap că schimbarea începe cu fiecare dintre noi. Şi am început deja. Cu lucruri mici pe care oricine e dator să le facă. Fii corect şi plăteşte-ţi amenzile. Lasă-te de evaziune fiscală, cere şi dă bon. Nu da şi nu primi şpagă, nu abuza de funcţie şi, mai ales, lucrează în folosul semenilor tăi, pentru că şi ei, ca şi tine, vor o ţară ca afară. Sunt lucrurile mărunte, simple care fac din noi nişte oameni decenţi.
Iar cei care pot şi mai mult de atât... îndrăzniți! Oameni apţi care pot lua taurul de coarne, care pot intra în „sistem”, oricare ar fi acesta (educaţie, sănătate, administraţie publică etc.) să-l schimbe din interior, să o facă. Cine să-i dea la o parte pe impostori, plagiatori, căpuşe, incompetenţi, cine să reorganizeze, să eficientizeze, să transparentizeze sistemul? Să ne amintim: pentru ca răul să triumfe e nevoie de indiferența oamenilor buni. Ieșiți din indiferență!
Asta poate fi crucea tinerilor competenţi, apţi de muncă asiduă şi avizi de schimbare, patrioţi, realişti şi idealişti deopotrivă, dacă e dorinţă. Şi e păcat să nu fie. Iar atunci poate, după câteva zeci de ani, când aceştia vor fi în vârstă, vor putea privi de pe prispele lor către o ţară educată, avansată şi care îşi tratează corect cetăţenii. Şi, la rândul lor, cetăţenii îşi vor zice ca pentru sine, despre fiecare, întocmai ca în „Popa Tanda” lui Slavici, „Ţine-l, Doamne, la mulţi ani, că este omul lui Dumnezeu.”
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Pentru alti romani este o metoda de supravietuire.
Ne-am intrebat de ce romanii sunt atat de necivilizati ?
De ce un OM ca Regele Mihai s-a comportat demn chiar in saracie si multi romani bogati se comporta ca niste golani ?
Un raspuns pe care il propun este faptul ca cel necivilizat nu are RUSINE.
Regele s-ar fi rusinat, gandindu-se la inaintasii lui, daca s-ar fi comportat nedemn.
Rusinea apare cand te gandesti la bunicul tau care a luptat in Primul razboi mondial, la tatal tau care a fost detinut politic, la rudele tale care sunt oameni cinstiti si priceputi in domeniul lor.
Daca bunicul a fost coada satului si tatal a fost activist de partid nu ai motiv sa fii civilizat pentru ca EI NU TE-AR CONDAMNA daca te comporti "in traditia familiei" - raul badaraniei are radacini adanci. Cei plecati din tara sunt rusinati nu doar de comportamentul celor ramasi ci, uneori, de inaintasii lor pe care vor sa-i uite. Din pacate nu se pot taia legaturile cu poporul din care provenim si, cu atat mai putin, cu familia. Cei care se rusineaza de neamul lor, nu de comportamentul lor, vor ramane tot la periferie in tarile de adoptie.
Nimeni nu poate sari peste umbra lui.
N-am avut nimic personal cu Romania cand am plecat, am terminat facultatea de chimie si am vrut sa merg pe cercetare ceea ce inevitabil m-a condus in afara tarii. Au trecut aproape 10 ani de atunci, iar in tara vin in vacante, mai mult pentru ai mei. Ma bucur sa vad in ultimul timp o schimbare din ce in ce mai marcata in atitudinea Romanilor privind societatea in care traiesc. Multele anomalii administrative si coruptia generalizata incep sa preocupe din ce in ce mai mult constiina colectiva a Romaniei, iar daca acum 10 ani atitudinea "Las-o ba ca-i bun asa !" era de neclintit, acum se clatina si din ce in ce mai multi Romani incep sa-si dea seama ca ceva trebuie schimbat. Bineinteles ca e mai usor sa pleci si sa-ti vezi de viata ta decat sa te bati cu morile de vant in Romania si de cele mai multe ori nici nu prea ai de ales. Cand un tanar absolvent ,inginer, fizician, biolog, medic etc este confruntat cu valoarea pe care societatea o acorda diplomei si pe studiilor lui, sau cu interesul pe care societatea Româna il are pentru cercetare, la care se adauga si atitudinea "da mie ce-mi iese" a celor din jur plus mizeia de la TV si din presa, ii e greu sa nu se simta exculs din propria societate care pare as aibe alte valori. Au trecut aproape 10 ani de atunci, multe s-au schimbat in intretior dar si in exterior si pentru Romania si pentru mine personal. Am invatat si am realizat mult mai mult decat as fi reusit in tara, din punctul asta de vedere s-a meritat sa plec. Acum si in Romania incep sa se schimbe incet incet lucrurile, cei care vor sa se implice si sa imbunatateasca diverse aspecte aspece ale societatii nu mai sunt doar cazuri izolete. Acum inainte sa-ti faci bagajele si sa pleci se merita sa te gandesti de doua ori, cu atat mai cult cu cat mai peste tot in lume in momentul de fata economia se cam clatina, iar a fi emigrant a capatat o noua conotatie. Iata de exeplu cateva aspecte poate pentru unii evidente, dar care n-au fost asa de evidente pentru mine acum 10 ani.
1. Sa vrei sa fii aproape de familie si prieteni nu e un simplu moft personal ci e o nevoie fundamentala a fiecarei fiinte sociale.
2. In cazul in care te instalezi intr-o noua tara, acolo din punct de vedere social vei fi mai inati de toate emigrant, iar copii tai vor fi copii de emigrant. Asta nu e neaparat un lucru rau, te poti integra poate la perfectie dar e bine sa nu te astepti sa fii primit cu covor rosu la aeroport. E posibil sa ai surprize.
3. Si-n afara e tot cam la fel. Coruptia, nepotismul, ignoraranta si altele nu sunt specifice Romaniei ci le gasesti mai mult sau mai putin in fiecare tara. Limbile si culturile difera dar natura umana e aceeasi.
4. Fericirea nu e un loc pe-o harta si nici banii nu te fac fericit. Fericirea vine din relatiile pe care le ai cu cei din jur de exemplu famile, prieteni, colegi. De cele mai mult ori ei raman in tara. Iti poti face noi prieteni, iti poti char intocmi o familie, insa parinii si prietenii vechi n-ai cum sa-i uiti si n-ai cum sa-i inlocuesti. Ii vezi pe net sau in vacante daca ai bafta.
5. O limba straina o poti invata rapid dar oricat de fluent ai vorbi, doar limba materna are incarcatura sentimentala. Poate nu ti se pare mare lucru dar ai sa vrei la un moment dat sa iti exprimi sentimentele (bune sau rele) si-ai sa te trezesi vorbind si doar atat, fara sa simti ca intr-adevar ai spus ceva.
Sunt doar cateva aspecte care imi vin acum in minte. E bine sa stii din start la ce renunti cand te gandesti sa pleci mai ales in perioada asta cand nici castigurile poate nu mai sunt asa de mari.
Mirific, numa' ca ar fi mai degraba daca n-am mai visa cai verzi pe pereti si am pune mana pe bate. Considerati asta, domniile voastre, drept o invitatie...
Daca tot ne-am luat teapa, apoi sa fim ultima generatie care umbla cracanata pe strazile astea unde ne stau banii ingropati! Cu aia trei copii ai mei marfa la export, o sa populez tara pana voi da ortul popii, doar asa, la misto, sa vad si eu cine va munci pentru urmasii de demnitari si populatia conlocuitoare. Eventual, intre doua operatii de prostata, mai sparg un geam pe la Guvern, pe la Palat...,