Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Cu drag, din Brașov. Nu, domnule Dragnea, nu e o luptă între români și români, ci între români și românii hoți

Protest Brașov

Foto: Inquam Photos/ Catalin Caciuc

În primele zile ale protestelor, lucram la un text contabilizând minciunile și inepțiile pe care începuseră să le spună la adresa protestatarilor Dragnea, Tăriceanu, Grindeanu, Antena 3, România TV și toți ceilalți asemenea lor. Ajunsesem la câteva pagini, când mi-am ieșit din fire: „Ce dracu’ mă’, m-am tâmpit?! Cum pot să îmi pierd timpul cu așa ceva?”

Situația însă nu-mi prea dă de ales, trebuie să scriu despre propagandă și manipulare. Dacă-mi iese bine, aștept o ofertă serioasă de la servicii. Am auzit că s-ar fi eliberat de curând poziția de director adjunct al SRI. De asemenea, aștept să-mi pună Soros odată banii promiși în cont, vine vara și am înțeles că Ghiță nu mai organizează excursii.

Cine sunt cei care protestează

Cine a fost la proteste a putut observa o diversitate de oameni. E ceva normal, mai ales la asemenea cifre fără precedent pentru România. Am văzut preponderent tineri, dar nu atât de tineri încât pe umerii lor să nu atârne responsabilitățile vieții. Sunt, cu puține excepții, bine educați, înțeleg foarte bine pentru ce se află acolo. Mai multe vom afla atunci când vor apărea date sociologice.

Contează însă mult mai mult pentru ce au ieșit oamenii decât cine sunt aceștia. Aici eșuează mașinăriile de propagandă și manipulare: au încercat să se lege de oameni, fiind incapabili să combată cauza pentru care aceștia luptă. 

Ce vor cei care protestează

O țară eliberată de corupție. Nu doar corupția acestui partid imposibil de reformat. Oricât ar încerca să se ascundă zilele acestea, nu trebuie să scape fără să răspundă nici corupții din PNL, nici cei din partidele mai mici. Nu trebuie să scape nici corupții din justiție, nici cei care comit abuzuri, nici cei asemenea lor din celelalte instituții ale statului.

Cei ieșiți la proteste nu vor să dezbine națiunea. Oamenii strigă: „Și voi, și voi, veniți cu noi!” „Nu stați la căldură, și pe voi vă fură!” și alte scandări asemănătoare, chemându-i pe cât mai mulți dintre români alături de ei împotriva grupărilor mafiote care au condus vreme de zeci de ani România.

Nu strigă nimeni împotriva programului de guvernare al PSD. Toți cei ieșiți în stradă vor impozite mai mici, salarii mai mari, pensii mai mari, școli mai bune, spitale mai bune, drumuri mai bune, o viață mai bună. Strigă să nu se mai fure, tocmai ca să putem face cu toții, împreună, toate aceste lucruri.

Oamenii nu au ieșit în stradă să-i pună lui Iohannis guvernul la loc. Au ieșit pentru un Guvern de oameni cinstiți, competenți și muncitori, aflați în serviciul oamenilor, nu în serviciul unei mafii sau a unui lider bolnav de putere.

Protestatarii nu au ieșit ca să dea țara pe mâna străinilor. Cine e mai probabil să dea România pe mâna străinilor: niște cetățeni care solicită în stradă o țară curată sau niște politicieni corupți, ușor de cumpărat și intimidat, slugarnici și incompetenți?

Oamenii vor ca acest Guvern să demisioneze, vor ca Dragnea și Tăriceanu să dispară din politică, vor un parlament curat. Da, mulți dintre cei care nu s-au prezentat în decembrie la vot regretă acum. Nu, acesta nu mai este un Guvern acceptabil după porcăriile pe care le-a făcut, fără a-l obliga nimeni să le facă. După ce s-a compromis în văzul tuturor, nu mai are nicio importanță dacă are sau nu „un program de guvernare mișto”. Nu, acest Parlament nu poate continua timp de 4 ani dacă rămâne un fief al bandiților.

E adevărat, în stradă sunt mulți oameni care vor ca PSD să devină istorie. Dar nu pentru că ar fi un partid de stânga, care îi sprijină pe cei săraci, ci pentru că e un partid care a furat de la toată lumea, mai ales de la cei săraci! Un partid care a trimis nenumărați hoți dovediți în Parlamentul României. Un partid incapabil de a forma un Guvern de oameni curați - care nu fură, care nu plagiază, care nu mint, care își respectă cuvântul dat.

Cine se află în spatele protestelor

Dacă ne luăm după spusele „apărătorilor poporului român”, la câți bani a trebuit să scoată Soros din buzunare zilele acestea ca să plătească până și câinii protestatarilor din România, probabil că va cere în curând cetățenia română ca să poată trăi din pensia mărită de către PSD. Vorba unui prieten, la vară își va face vacanța la Băile Felix.

Da, Președintele Iohannis poate profita politic din deznodământul acestor proteste. Cred că oamenii protestează conștienți de acest lucru și, în acest moment, îi acord acestuia un anumit nivel de încredere. Rămâne de văzut ce va face Președintele cu această încredere. La rândul său, nu va fi nicidecum imun la proteste dacă nu va duce până la capăt ceea ce și-a asumat.

Pot încerca să profite de pe urma protestelor PNL, PMP, UDMR. Pot încerca în continuare să fenteze electoratul simulând că sunt altceva decât PSD, caz în care vor plăti la fel de scump.

Poate profita mult mai curatul în acest moment USR, condițiile fiind să se profesionalizeze și să rămână la fel de curat și atunci când va crește. Pot profita și alte partide noi. Mulți pot profita în teorie. Însă oamenii le vor arăta și lor aceeași intoleranță față de corupție. Numai să încerce!

„În spatele protestelor se află corporațiile străine.” Individul care a venit cu această găselniță merită un biscuite pentru originalitate. Poate îl va primi de la Microsoft. Oare ce favorizează mai mult orice entitate care plănuiește să-și facă de cap într-o țară, fie aceasta o corporație, o bancă sau altceva: O populație care și-a dezvoltat cultura protestului și e dispusă să iasă în stradă atunci când își vede drepturile călcate în picioare, sau, din nou, niște politicieni corupți, fricoși, lacomi, ușor de cumpărat?

Cine sunt liderii din stradă

România are oameni de bună credință care au stat cu ochii pe Guvernul Grindeanu la fel cum au stat și pe guvernele precedente, care au chemat la proteste atunci când s-a impus, care s-au străduit să se implice pentru a asigura buna desfășurarea a acestor proteste. Dintre aceștia se vor ridica în perioada următoare noi politicieni, de altă factură.

Cel mai probabil există și indivizi care au acționat doar în interes personal sau de grup, având de profitat de pe urma ieșiri oamenilor. Mai devreme sau mai târziu, vor avea aceeași soartă cu cea care îl așteaptă pe Dragnea.

Dincolo de aceste lucruri, protestele acestea nu au avut și nu au nevoie de lideri. Dacă Dragnea, Tăriceanu sau Grindeanu vor să vorbească cu liderii protestelor, sunt bineveniți în stradă. Sunt sute de mii de oameni care ar dori să le spună câte ceva.

O aberație: Asistăm la o luptă între români

Nimic nu dezvăluie natura totalitară a unui individ mai bine decât amenințările pe care acesta le face la adresa adversarilor săi politici sau, atunci când este încolțit, la adresa cetățenilor care îl contestă în stradă. Spre exemplu, președintele PSD amenință cu o naturalețe care l-ar face pe orice Beria pesedist să cadă în genunchi și să-i pupe mâna. Președintele ALDE o face mai elevat, ca un boier care îți explică ce ai greșit în timp ce-și pregătește biciul.

Greu, mai ales pentru pesediștii vechi în politică, să conceapă faptul că există și oameni care ies să protesteze fără a fi păcăliți, mituiți și cărați cu autobuzele de colo colo. Vești proaste pentru ei, iată că în aceste zile se întâmplă.

Vești și mai proaste, pe zi ce trece, din ce în ce mai mulți dintre cei care au votat PSD cu două luni în urmă încep să vadă adevărul. Au dreptate pigmeii propagandiști și manipulatori, nu vor mai putea fi ținuți nici ei în casă, se vor alătura în curând celor care îi cheamă în stradă împotriva dușmanului comun.

Zidurile pe care politicienii corupți le-au construit peste ani între români sunt în aceste zile străpunse și dărâmate de puterea unui mesaj: România nu va mai fi condusă de hoți. De data aceasta, nu mai au scăpare.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • "Pot încerca să profite de pe urma protestelor PNL, PMP, UDMR. Pot încerca în continuare să fenteze electoratul simulând că sunt altceva decât PSD, caz în care vor plăti la fel de scump." Pai au cam facut-o, Stefan. Repetat. Si nu i-am vazut sa plateasca, ba ii vad cautionati azi. Nu stiu ce sa zic...
  • Like 0
  • @ Horia Lupu
   Eu voi scrie. Tu vei scrie. Vor scrie și colegii de aici, vor scrie și alții. Restul depinde de oameni...
   • Like 0
 • Simona check icon
  Da ,vigilenta trebuie sa ramana...
  • Like 1
 • Simona check icon
  Asa este , ai dreptate si stiu ce sentimente te incearca vazand toate astea
  • Like 1
  • @ Simona
   Zilele acestea m-au încercat tot felul de sentimente. :) Vom continua.
   • Like 0
 • Simona check icon
  Hmmm
  • Like 0
 • Simona check icon
  Trebuie sa continuam lupta impotriva nelegiurilor!
  • Like 1
 • Adevarat! Dragi tineri,,maturizati "sunteti frumosi! Construiti Romania! Noi nu am gresit ci nu am avut curajul si demnitatea voastra!
  • Like 1
 • Am plecat din Romania departe de sotie si copil datorita traiului si birocratiei. Citesc pe fiecare zi ce se mai intampla in tara. Dragnea si ai lui catei se ambitioneaza sa tina cu dintii de putere deoarece si-au pierdut si ultimul grad de credibilitate si tot cauta scuze ca suntem manipulati sa iesim in strada. Nu Dragnea nu suntem manipulati pentru ca am facut o scoala si stim sa citim si sa facem diferenta dintre hoti si oameni cinstiti. Gata cu protestele, ar trebuii sa intre peste ei in parlament si ar trebuii arestati si puse catuse la maini si judecati in doua ore pentru denigrarea unui stat, pentru insultare si jignirea cetatenilor romani si pentru nepasarea a multor oameni care au iesit in strada sa isi ceara drepturile " democratice". Acesti oameni ar trebuii eliminati ca orice virus exact de la radacini. Multumesc Romanie pentru ca esti frumoasa si blestem oamenii politici care au furat-o....
  • Like 2
 • Asta da adevar...toate cuvintele sunt adevarate...pana si semnele de punctuatie . Bravo , daca ar citi asta toata romania...ar fi ok
  • Like 0
  • @ Alin Cogeiu
   Mulțumesc!
   • Like 0
 • Un simplu cetățean roman! Astazi am avut o satisfacție nebuna când un vice director a venit la mine si mi-a zis "bravo romani voi chiar stiti ce vreti,ar trebui sa invatam de la voi ,dati un exemplu europei" spusa de cineva care nu are legătură cu partidele de la noi!România e a romanilor!
  • Like 2
 • Simona check icon
  Oamenii din strada sunt niste eroi !
  • Like 4


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult

Oradea centru

„Trebuie să existe o abordare integrată pentru că altfel, cu sisteme, cu programe diferite, cu lucruri făcute nișat, nu ai cum să faci o integrare la nivel național. Toate sistemele folosite de autoritățile din România trebuie să fie compatibile, pentru că altfel nu poți să faci mai mult decât s-a făcut până acum”, crede Ilie Bolojan. (Foto: Silviu Filip/ Inquam Photos)

Citește mai mult