Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„Mușcați mâna care v-a hrănit!...” Suntem mulți nepoți și copii de pesediști: cu dragoste, vă cerem să nu ne mai luați de proști

De pe 29 ianuarie încoace, sunt în stradă în fiecare seară de protest și-mi foșnește geaca lângă zeci de mii de protestatari. Mulți dintre noi suntem copii sau nepoți de revoluționari. Am cunoscut nodul în gât artificial, din cărți, muzee și povești de ținut conștiința în circuit. Suntem sătui de political correctness și libertatea de exprimare e terenul nostru firesc; uneori uităm cu ce preț l-am moștenit.

Și mai mulți dintre noi suntem copii și nepoți de pesediști. Avem bunici care votează cu trandafirii și condamnă apariția pipernicită a lui Cioloș, părinți deranjați de cele 6 case ale lui Iohannis și unchi care l-au votat pe Geoană pentru că arăta prezentabil.

De pe 29 ianuarie încoace, suntem în stradă și nu mai întoarcem obrazul din lehamite sau indiferență. De pe 29 ianuarie încoace, ne comasăm decepțiile, frustrările, temerile și le strigăm în lozinci de n-au văzut Effie, Cannes și alte festivaluri simandicoase. Cerem abrogarea ordonanței de urgență care dezincriminează abuzul în serviciu. În linii mari, cerem să nu mai fim luați de proști. Suntem Colectiv.

Acuzați că nici n-am citit OUG 13/2017 și că nu înțelegem minusculele amendamente care nu ne afectează, suntem trași de urechi în public pentru că nu ne mai satură Dumnezeu după ce ne-au mărit salariul minim, salariul actorilor, bursele studenților.. că practic, au aruncat cu bani ca la lăutari într-un sac trădător și oportunist care s-a întors împotriva Maestrului de Gogomănii.

Suntem acuzați că mușcăm mâna părintelui asistaților social și simultan ni se reconfirmă, la infinit, c-ar trebui să mușcăm din el până nu mai rămâne nimic, doar o între-bare, prin care să intre tăvița cu mâncare.

Am pornit cu glume simpatice în marș. Urgența ne-a adus la strigăte furioase care nu mai lasă loc de interpretare și priviri în spatele cărora s-a ridicat cortina definitiv. În noaptea de 31 ianuarie spre 1 februarie 2017, blândețea a părăsit temporar Piața Victoriei, doar ca să se întoarcă mai vigilentă, cu mult combustibil în plus.

Pentru toți oamenii care ne spun că și Cioloș a dat ordonanțe de urgență, pentru toți binevoitorii care ne amintesc că DNA-ul a fost creat așa, pentru toți nostalgicii care ne întreabă de ce n-am ieșit și împotriva lui Traian Băsescu în 2012: suntem aici ca să împiedicăm crearea unui precedent care deschide porțile Raiului în materie de corupție; suntem aici pentru că își bat joc de noi organizând caricaturi de dezbateri publice; suntem aici conștienți că democrația nu are culoare politică; suntem aici pentru că nu trebuie să fii jurist ca să-ți dai seama că discursurile lor sunt goale, pline de tehnicități neavenite.

Solidarizez cu autorii fotografiilor care surprind mormane de vase nespălate și uneori cad pe gânduri. Mă-ntreb când o să mă plictisesc să mai cred și-o să mă satur să îngheț, când o să mă pocnească din nou nihilismul de tejghea sau când o să mă plictisesc să dau lecții umile de civism pe internet.

Îmi amintesc repede că există și zilnic se nasc supraviețuitori în bula joburilor plictisitoare prin contract, iar fețele lungi din metrou nu ascund, de cele mai multe ori, doar insomnii. Îmi amintesc că 8 luni de lucru la un stand de asigurări RCA într-un hipermarket aproape bântuit ar trebui să mă asigure că, uneori, luptăm cu plictisul până reușim să scriem un final fericit.

În a patra zi de proteste consecutive s-a cântat imnul României la 22:00, s-au proiectat mesajele străzii pe bloc și-au apărut sperietori în forme de politruci îmbrăcați în pijamale cu dungi.

E greu să te plictisești în Stradă. Și dacă totuși ajungi să te plictisești, amintește-ți că monotonia asta are o miză și un preț. Care, dacă mă întrebi pe mine, bate toate zerourile din lume. Dincolo de asta, puține lucruri se compară cu un somn bun.

Fără violență, ne vedem în stradă.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cri check icon
    Revolutia bolsevica din 1917 a fost posibila si datorita numerosilor cetateni rusi care erau credeau ca saracia, de coruptia, de abuzurile Statului se vor rezolva prin intensificarea represiunii Statului impotriva "dusmanilor poporului".
    Astfel, cetatenii entuziasti au salutat la acea vreme numeroasele procese intentate sustinatorilor tzaristi, care erau astfel arestati si apoi bagati la puscarie; tot la fel, cetatenii fericiti au salutat infiintarea CEKA, institutia care ii spiona pe rusi si ii baga la puscarie pentru criticile aduse bolsevicilor, pentru coruptie, pentru orice.
    Dubele cu soldati si securisti ii saltau pe "dusmanii poporului" de pe strada sau de acasa, in crucea noptii sau in crucea diminetii si ii bagau la arest preventiv pana cand judecatorii ii condamnau la puscarie. Va suna cunoscut ?
    Lenin a caracterizat intr-un mod cinic dar realist apetitul si entuziasmul cetatenilor pentru cresterea puterii Institutiilor de forta ale Statului: el i-a definit ca fiind "idiotii utili"....
    Va suna cunoscut ?...
    La fel s-au petrecut lucrurile si cu regimul nazist instalat de Hitler in Germania, in 1933.
    In Romania anului de gratie 2017, cetatenii tineri si liberi fac demonstratii de protest contra guvernantilor legitim alesi si ridica osanale Institutiilor de forta ale Statului, urland patriotic : " jos mainile de pe DNA !" sau "Kovesi, nu te lasa ! "
    Spiritul lui Lenin, precum si consideratiile sale despre "aportul maselor"" la cresterea puterii Statului in raport cu cetatenii, se pare ca au re-inviat in mintea unora dintre concetatenii nostri.
    Ma rog, partea cu "idiotii utili" probabil ca nu e luata in considerare de tinerii frumosi si liberi, adulatori declarati ai catuselor.
    Lenin "reloaded"....
    • Like 0
    • @ Cri
      Victor66 check icon
      Daca tie ti se pare ca a omori evrei si dusmani politici este similar cu a trimite infractori de cariera in inchisoare...
      • Like 0
    • @ Victor66
      Cri check icon
      ""Infractorii"" torturati, asasinati sau incarcerati de bolsevici si securtatea lor numita initial CEKA erau tarani care se opuneau colectivizarii, preoti, intelectuali, elita armatei tzariste; in timpul lui Stalin, prin anii '30, circa 20 milioane de ucrainieni au fost ucisi prin infometare.
      Acestia au fost ""infractorii"" pedepsiti de bolsevici....
      • Like 0
  • Acidutzu check icon
    S-a scris si vorbit, de-a lungul istoriei democratiei, despre potentialul cauzator de dezastre politice al acesteia, daca nu este folosita in interesul cetatii; este precum energia nucleara, care poate fi generatoare de lumina si caldura, sau aducatoare de moarte si distrugere. Situatia politica in care se afla Romania dupa alegerile din Decembrie 2016 reprezinta un astfel de exemplu, in care, prin mecanisme democratice perfect valabile, ajunge la putere o coalitie cu o majoritate covarsitoare. Puterea corupe, puterea absoluta corupe absolut...de aici si dispretul umilitor, aroganta toxica si comportamentul agresiv al noii puteri bolsevice, caci despre asta este vorba, despre bolsevism...in '45 bolsevicii au intrat in Romania pe tancuri, in 2016 puterea bolsevica a fost validata prin vot democratic al cetatenilor acestei tari...
    Nu-i momentul sa reflectam asupra optimismului sau pesimismului zilelor ce urmeaza. Trebuie sa fim realisti, sa intelegem gravitatea momentului si sa nu uitam comportamentul noii puteri politice in prima luna de guvernare...
    • Like 0
  • De acum, cred ca ar trebui sa fim foarte atenti la ce scriem pe pancarte si la ce solicitam. Din ce am inteles azi citind presa, OUG s-a transformat in proiect de lege si va trece pe la Senat si Parlament si supus analizei specialistilor in drept. Asta ar fi un punct mare castigat in Piata Victoriei. Punctul pentru care am luptat. Pe de alta parte, am citit azi in presa ca modificarile aduse OUG-ului sunt minime (este cert ca s-a scos pragul de 200.000 lei pana la care abuzul in serviciu nu era considerat infractiune, dar celelalte magarii au ramas neatinse). Ati scris zilele trecute pe pancarte chestii legate de cei 200.000 lei si uite ca asta s-a rezolvat! Raman insa multe altele acolo. Sa avem grija sa nu cerem alegeri anticipate pt ca nu avem inca ce sa punem in loc. Sa nu uitam ca PSD este partidul ales democratic si deci este perfect legitim. NU va batei joc de amaratii care protesteaza si ei la Cotroceni sau care sustin PSD-ul. Sunt acolo mamele si tatii unora dintre noi. Nu va infuriati de ceea ce veti auzi in curand, si anume ca sunteti 'platiti de straini, tradatori de tara, oamenii lui Soros, etc.' Nu il asteptati pe Iohannis. Este o cursa comunistoida care i se intinde pt a fi acuzat apoi ca nu a putut calma 'rascoala'. NU uitati: DRAGNEA se afla si in vizorul alor lui - cei care nu-l mai suporta ca tatuc al PSD, si potential pericol pt un partid atat de mare. NU UITATI: DRAGNEA SE AFLA IN OFENSIVA.
    • Like 0
    • @ Valentin Stütz
      Parfid atât de mare....format din cine ? Eu cred că acest ”mare” are f.multă pleavă. Dacă erau altfel, nu pleavă cum sunt, nu eram în prăpastie acum.
      • Like 0
  • SINT de acord cu protestele, insa este nevoie sa facem Curățenie in politica. Cine sint răspunzători de Înalta Trădare a Neamului Romanesc sa fie tras la răspundere! Cine a vândut pădurile , comoarele inestimabile al subsolului, Roșia Montana, si cine este responsabil pt 3milioane de romani exilati,si Viețile lor distruse sa fie tras la răspundere.Si orice putere politica urmează sa aibă in vedere ca diasporă vrea sa revină in Tara. Cerem posibilitate sa putem lucra sa putem asigura existența acasă linga familiile noastre.
    • Like 1
  • F frumos! Ne regasim multi in aceasta descriere: plictiseala a fost invinsa!! Nu ne lasam!
    Sunt mandra de romanii frumosi!
    • Like 2
  • Excelent. Felucitari pentru acest articol.
    • Like 2
  • " Mă-ntreb.... când o să mă pocnească din nou nihilismul de tejghea sau când o să mă plictisesc să dau lecții umile de civism pe internet". Minunat punctat! După ce toată nebunia asta se va fi terminat, sper eu cu abrogarea /anularea ordonanței și mai apoi cu debarcarea guvernului Grindeanu, se cască o întrebare ca o ceață tulbure și înspăimântătoare, dincolo de care nici eu nu reușesc să văd :am învățat ceva din zilele acestea? Măcar banalul mers la vot? Vom mai lăsa să se ajungă până aici? Va trebui iarăși sa simțim lama cuțitului la jugulară ca să facem ceva? Va cădea dl. Johannis înapoi în somnul dulce în care credea că-și poate săvârși mandatul?
    Oricum, zilele acestea ne-au arătat măcar faptul ca suntem vii.
    • Like 4
    • @ Republican
      Inteleg ca iesiti in strada de plictiseala. Asa spun toti cei ce scriu aici, ca plictiseala a fost invinsa.
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult