Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Oamenii mari din orașele mici și roșii. De trei nopți Slatina...

Protest Slatina

Foto: captură Adevărul

Joi mi-am scos o măsea, ultima de minte. O fi vreun semn și ăsta, nu prea am avut răgaz să mă gândesc. Nici n-am ajuns acasă, că mă sună soțul să mă întrebe ce fac și unde sunt. Cum nu prea și-a făcut griji în privința mea în ultimele câteva luni, am fost foarte plăcut surprinsă, convinsă că-i pasă... Să fi fost în jur de ora 6 seara. Îi spun că tocmai am parcat și o să urc, adaugând că nu prea pot să vorbesc și dau să închid când îl aud scurt

- Eu ies, mergi cu mine?

Poate că ar trebui să precizez că soțul meu nu e un tip cu prea mulți prieteni și am fost cu atât mai surprinsă, cu cât a ieșit singur. Știm cum e românul, îi place mai în turmă, așa...

Am rămas acasă, butonând telecomanda, deși nu sunt fan TV. Știam din postările și pozele de pe facebook că în prima zi fuseseră câțiva oameni adunați în centru, dar cam atât. Și tot pe facebook am discutat cu lumea. Postări de tot felul și păreri amestecate. Nimic nefiresc până aici. La un moment dat salut pe messenger un vechi coleg de școală, un om simplu, fără prea multă carte, dar cu școala vieții cum se spune. I-am spus că urmează să ies la protest. Și aici a venit nefirescul, firesc de comunist. Dincolo de puterea mea de înțelegere. Cum adică, eu, cadru didactic, să ies? 

- Te văd ăștia, la noi PSD e peste tot, sunt cu ochii pe voi!, a continuat el grijuliu, precizând că speră că nu mă duc... I-am replicat că uite tocmai de aia mă duc, pentru că unora le e frică și că dacă am ajuns aici e foarte grav. Apoi m-a întrebat dacă am carton... Aseară n-am avut, dar diseară îmi fac!

Cele două prietene care miercuri au ajuns prea târziu, căutându-l pe soțul meu, undeva între opt și jumate și nouă, când protestatarii plecau spre casă, mi s-au alăturat aseară. Le-am luat cu mașina până în centru. Ne-am alăturat mulțimii privind în jur timid, recunosc. Câteva femei, cele mai multe dintre ele cu soțul și/sau copiii. Figuri familare, așa cum se întămplă în orașele mici, toată lumea știe pe toată lumea. La un moment dat, una dintre prietene îmi șoptește ușurată

- Hai că e lume bună, avusei temeri degeaba!

Am dat un tur de oraș, mergând pe trotuar, flancați de câțiva jandarmi. Pe carosabil ne-au însoțit, conform legii, mașinile cu pricina. Niciodată nu m-am simțit mai în siguranță. Oamenii ieșiți la balcoane filmau cu telefonul. „Ieșiti din casă dacă vă pasă!” Sunet de fluiere și vuvuzele. Vânzătoarele de la magazinele deschise încă ne priveau de pe scări. Cele două papetării pe lângă care am trecut nu aveau drapele de vânzare. Nu-i nimic, important e să ne adunăm, ne-am spus. „DNA să vină să vă ia!” „Hoții, hoții!” „Dragnea, nu fi trist, la Jilava au dentist!” Sloganul ăsta m-a amuzat teribil. Mi-am pipăit cu mâna falca marcată încă de anestezia din seara precedentă și mi-am pus întrebarea dacă Dragnea o mai avea vreo măsea de minte...

Deși folosesc mult facebook, nu-mi place să dau check. Așa că am făcut o postare când am ajuns în centru, în care spueam că afară miroase a primăvară. Prea subtil după unele păreri... O amică din Canada comenta că la ei ninge frumos. I-am răspuns ca la noi înfloresc protestele...

Am auzit că diseară e și mai cald. Mâine e liber. Nu am invitat pe nimeni să vină cu mine și nici nu o voi face. Nu instig. E dreptul fiecaruia. La ora la care scriu mama îmi face sarmale la ea acasă. Mi-a telefonat. I-am spus că-mi fac carton, cum zicea colegul. Mi-a zis să o sun când termin, sa mă duc să mi le iau.

Apropiații care știu ca voi ieși sunt rezervați. O țin pe a lor. Că nu se va schimba nimic. Că de ce nu am ieșit când cu împrumutul la FMI, când cu închiderea spitalelor sau cu tăierea salariilor. Uite că n-am ieșit. Trebuia? Poate ca nu, poate că da. Dar asta ne poate lua dreptul de a mai ieși vreodată?

O fostă elevă, aflată momentan în State mi-a scris aseară mulțumindu-i că încă lupt cu ei pentru un viitor mai bun. Un prieten aflat in București la un curs m-a sunat pe la ora nouă să mă felicite că am ieșit. Un alt prieten a venit și mi-a zis aseară că prezența mea la protest l-a convins să iasă.

Cartonul de diseară e aproape gata, față-verso: POLITICA E OPȚIONALĂ, JUSTIȚIA NU!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Focsani..orasul ,, marelui " oprisan..au iesit oamenii in strada in fiecare seara in piata din centrul orasului..in cel mai important ziar al orasului nu s a scris nici macar un rand.Monitorul de Vrancea a fost mut, si asa e si acum...becurile din piata se sting cand incep oamenii sa se adune...acel barbat din Odobesti ce protesta singur merita toata stima noastra, dar si acesti tineri din Focsani merita aprecierea noastra....in orasul mafiotului oprisan, o mana de oameni isi striga nemultumirea in bezna noptii....
  • Like 5
 • În Tg-Jiu ,începând de miercuri, au ieșit în piața prefecturii 200-300 de oameni. Aseară chiar vreo 500. Astăzi sper să fie mai mulți.
  • Like 0
 • Blaj -2000, Aiud - 1000, Sebeș - câteva sute, Petroșani - 200!
  • Like 2
 • Dupa protest implicare ?
  Propun spre discutie critica ,modificare adaugare un text gasit pe pagina unui proiect de intiativa legislativa
  (1) Poporul îşi exprimă voinţa cu privire la orice problemă de interes naţional, sau local, prin referendum, organizat potrivit Constituţiei şi legii.
  (2) Referendumul local se organizează la nivelul comunei, oraşului, municipiului, sau judeţului, la cererea primarului, a unui sfert din numărul consilierilor locali, respectiv, judeţeni, sau la cererea a cel puţin 5% din numărul cetăţenilor cu drept de vot ai comunei, oraşului, municipiului, sau judeţului respectiv.
  (3) Referendumul naţional se organizează la iniţiativa Preşedintelui României, la iniţiativa a cel puţin 250.000 cetăţeni cu drept de vot, sau din oficiu, de către Autoritatea Electorală, în situaţiile prevăzute în Constituţie.
  (4) Autoritatea Electorală este obligată să organizeze referendumul iniţiat potrivit Constituţiei, în termen de 45 zile de la data înregistrării iniţiativelor la această Autoritate, sau la termenele prevăzute în Constituţie.
  (5) Referendumul, organizat potrivit Constituţiei, este valabil şi îşi produce efectele în sensul hotărât de majoritatea celor înscrişi pe listele electorale permanente care au participat la referendum şi şi-au exprimat în mod valabil votul. La referendum, participă şi cetăţenii care au domiciliul sau reşedinţa ori călătoresc în străinătate şi sunt înscrişi pe listele electorale suplimentare. La referendum, opţiunile de vot vor fi prezentate pe buletinele de vot în aşa fel încât votanţii înscrişi pe listele electorale să poată alege exprimându-şi opţiunea prin “DA” sau “NU”.
  (6) Voinţa exprimată de alegători prin referendum, validat ca fiind legal, este obligatorie pentru toate autorităţile statului şi autorităţile locale.
  (7) O lege, sau hotărâre, aprobată prin referendum poate fi modificată, completată sau abrogată doar printr-un alt referendum.
  • Like 2
 • Eu nu va cunosc personal, insa va cunosc fosta eleva din State și as vrea sa va mulțumesc din 2 motive: sper ca fostele mele cadre didactice sa fie în jurul dumneavoastră, sa facă aceeași pași ci aceeași dorința de bine, sa ii inspirati cu prezenta dumneavoastră acolo si de asemenea pentru efortul de a ieși în strada indiferent de starea de sănătate sau emoțională. Asta pentru generațiile care nu au un viitor sigur...
  • Like 2
  • @ Lorena Elena
   check icon
   Au fost in fiecare seara la protest cateva profesoare. Din diverse motive oamenii ezita sa iasa, dar numarul de like-uri la postari si mesajele pe care le primesc, ma determina sa cred ca multi colegi gandesc la fel...
   • Like 1
 • Bravo Sonia! Din câte îmi aduc aminte, am fost primul care te-am felicitat atunci când ai ajuns la protest și cred că ti-ai dat seama că m-am bucurat foarte mult.Sper să vină și Nae.Sper să reușim și tremuratul nostru să nu fie în zadar.
  • Like 3
  • @ Sorin Tircomnicu
   check icon
   Te-am vazut la Bucuresti, bravo! Sotul a revenit din deplasare si am iesit impreuna. Maine la aceeasi ora!
   • Like 2
 • O slătineancă ce face cât zece! Cred că aceste demonstrații demonstrează, înainte de toate, că atunci când nu mai credea nimeni că românilor chiar le pasă, iaca poznă: le pasă!!!
  • Like 7


Îți recomandăm

Andreas Samuelsson

Andreas Samuelsson a plecat din Suedia la puțin timp după terminarea liceului, într-o țară despre care nu știa absolut nimic, probabil nici să o identifice pe hartă, dar în care s-a regăsit și în care a luat contact cu realitatea imediată și foarte concretă.

Citește mai mult

Cristina Țopescu

Scriu aceste rânduri pentru că tristețea însinguratei morți a Cristinei s-a amestecat cu furia. La zisa televiziune au apărut șefi și trepăduși care au „mărturisit” despre ce bună era Cristina. Și cât sunt de afectați de dispariția ei... Chiar și după 30 de ani de gazetărie trebuie să mai învăț că fățărnicia nu are niciodată margini.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ciprian Aber

În urmă cu trei ani, Ciprian Aber se afla la o partidă de pescuit cu un prieten de-al său, apicultor, care îi tot povestea despre creșterea albinelor. Și-a dat seama că îi făcea plăcere discuția, iar curiozitatea îl tot îmboldea să pună întrebări. La un moment dat, prietenul său i-a spus: „Auzi, nu vrei să îți fac eu cadou doi stupi de albine? Îi duci la tine la țară și ai grijă de ei...” (Foto: Arhivă personală)

Citește mai mult

companie - IMM - Foto Guliver/Getty Images

În bugetul pe anul 2020, guvernul Orban trebuie să susțină antreprenoriatul românesc mai mult decât au făcut-o guvernele PSD, solicită Asociația Consultanților pentru Programe Antreprenoriale. Foto Guliver/Getty Images

Citește mai mult