Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Cum a fost amenajată o casă de la liziera pădurii, în Brașov

În urmă cu două luni am primit un e-mail pe adresa redacției Designist. Nicio surpriză, primim o mulțime zilnic și nici subiectul nu era unul neașteptat: Proiect casa – Brașov. Totuși, când l-am deschis, ne-a provocat exclamații entuziasmate încă de la primul paragraf, pe care îndrăznim să ți-l arătăm și ție.

“Dragi “designiști”,

Vă urmăresc de mult și îmi place tot ceea ce faceți. Sunt pasionată de design interior, de design de produs și de frumos în general și aș dori să împărtășesc cu voi ultimul meu proiect de design, unul foarte personal: propria mea casă! Mă simt destul de împăcată cu ce a ieșit. Atât de împăcată, încât las la aprecierea voastră dacă merită făcut public sau nu. E un test pentru mine, cred”.


Cât despre noi, ce ne-a ajutat să dăm verdictul final au fost fotografiile (și te anunțăm că cea de sus este doar un teasing). Casa a trecut testul, așadar, deci am rugat-o pe cititoarea noastră să ne facă o vizită și să ne spună povestea amenajării pe care a pus-o la punct la Brașov. Everybody, say hello to Anda Lupșan and family! 

Trebuie, totuși, să începem povestea cu o mică paranteză: zâmbim larg întotdeauna când ni se spune (sau ni se scrie!) “Ah, și eu vă citesc!”, iar atunci când declarația vine de la oameni creativi și dedicați, zâmbim chiar și mai larg! Anda este unul dintre acești oameni, ba chiar unul prietenos și foarte energic, care nu păstrează pasiunea pentru design la capitolul visuri, ci îi dă ritm, formă și funcționalitate. La mai mulți!

Gresia hexagonală, inspirată dintr-un interior din Barcelona, a provocat una dintre problemele de design: decuparea parchetului. Migălos, dar a ieșit foarte bine. Iată ce ne-a povestit Anda: ” Meseriașul a montat gresia mai întâi, apoi a decupat parchetul și l-a montat cu adeziv de parchet, iar rostul a fost la final sigilat cu un silicon special pentru pardoseală, care permite dilatarea și contractarea. Foarte important este ca gresia și parchetul să fie aduse la același nivel (recomandarea este să folosiți șapă autonivelantă la gresie).

Designul, însă, a devenit o preocupare constantă pentru Anda abia după ce ea s-a specializat în comunicare și relații publice la Cluj și a lucrat câțiva ani într-un domeniu care nu include și creativitatea în fișa postului: reprezentant medical. Totuși, acum 8 ani, coordonatele s-au organizat în așa manieră încât niște prieteni care importau mobilă din afara țării s-au gândit să adauge un plus valoare afacerii lor: servicii de design. Responsabilă cu ideile și planurile: Anda.

Încet-încet, din recomandare în recomandare, portofoliul Andei s-a completat: mai întâi un proiect care a inclus mai ales alegerea pieselor de mobilier și accesoriilor, apoi planuri de amenajare și în Brașov, și în București. Așa că acum 3 ani, când Anda și soțul ei, Dan, au decis să ridice o casă la liziera pădurii, au colaborat îndeaproape: firma lui Dan s-a ocupat de construcția propriu-zisă, iar Anda, de amenajarea celor 220 mp dispuși pe două niveluri și un pod. Proiectul casei a fost realizat de arhitectul Cristian Oprea

Brief-ul Andei a avut câteva coordonate de bază: o scară interioară, care să polarizeze întreaga amenajare, grinzi vizibile, un șemineu cu două fețe, o insulă în bucătăria deschisă, ferestre mari și multă-multă lumină.

“Am visat la o casă aerisită, cu tavane înalte, cu spații deschise, ca să comunicăm cât mai ușor cu copiii. Astfel, chiar dacă sunt în bucătărie și fetele se joacă sus, în camera lor, le pot striga sau auzi când mă strigă. Nu e o casă foarte silențioasă, dar, în ciuda spațiului mare, ne dă sentimentul că suntem mereu împreună”, ne-a povestit ea.


Stilul îmbină atent sinceritatea evidentă a industrialului – scara de metal, pereții de cărămidă, tâmplăria din aluminiu antracit – cu nordicul dictat de apropierea de pădure și de munte – pardoseala din lemn natural, lămpile și scaunele din ratan, mult alb, grinzile aparente din lemn de brad și acoperișul ascuțit, în două ape

Zona de zi, în care cromatica e dată la minimum, este un joc al geometriilor care nu a fost planificat. Casetele de depozitare de pe perete au apărut după ce familia s-a mutat în casă și și-a dat seama că amenajarea minimalistă gândită inițial avea nevoie de un pic mai multă funcționalitate.

Pentru că etapa de construcție a casei a durat mai mult decât familia se aștepta inițial – aproape 3 ani – Anda a avut suficient timp să pună la punct planurile de amenajare. S-a folosit de Pinterest (printre altele) pentru inspirație, de Google SketchUp pentru schițele pieselor custom made, iar pe celelalte le-a comandat online treptat, așa că la finalul perioadei de construcție umpluse aproape tot depozitul biroului pe care îl împarte cu soțul ei, iar curierul aproape le devenise prieten de familie

Peretele din rigips cu fante de aerisire, în care este încorporat șemineul, a fost schițat tot de Anda și joacă rolul de separator în uriașul spațiu deschis de la primul nivel al casei: de-o parte este livingul (mai sus), de cealaltă, diningul și bucătăria (mai jos). Scara cu balustradă metalică și trepte din lemn – un compromis la treptele din sticlă la care Anda și Dan au decis să renunțe pentru că erau prea riscante pentru copii – este liantul dintre zonele de la parter și dintre cele două niveluri.

O provocare majoră a proiectului de amenajare a fost suspendarea corpurilor de iluminat de deasupra diningului: Anda și le-a dorit prinse de la o înălțime cât mai mare, ceea ce a însemnat coordonare minuțioasă între membrii echipei tehnice și emoții mari . Rezultatul, foarte scenografic, merită, însă: “buchetul” de becuri decorative coboară de la aproximativ 10 m. Lămpile “împletite” vin de la HK Living (distribuitor în România: By Anda Roman).

Nișa pentru citit de pe pervaz, gândită mai ales pentru cele două fetițe ale familiei, este unul dintre locurile noastre preferate din casă.

Dacă zona de zi e un puzzle industrial-minimalist, care împacă rezistența și siguranța cerute de o casă cu copii și fanteziile designist ale mamei, dormitorul matrimonial de la etaj îndrăznește o abordare mai degrabă boho-chic, cu multă fluiditate și accente de culoare.

Ne-a plăcut jilțul de ratan, o variantă grown-up a scaunelor din dining, și cufărul vintage, descoperit la Constanța, la mare, și replasat la munte. Peretele opus patului, acoperit cu vopsea de tablă de scris, temperează luminozitatea camerei.

Până când vor crește, fetițele împart același dormitor, așa că spațiul a permis momentan și amenajare unei camere de joacă pentru ele tot la etaj. Este universul cotloanelor și culorilor de înghețată, iar scara duce spre o viitoare cameră de creație pe care Anda a plănuit-o în galeria de sub acoperiș.

Munți cu crestele înzăpezite, creați și cu vopsea pentru tablă de scris 

Dincolo de estetic, designul înseamnă și funcționalitate, iar funcționalitatea are o doză mare de adaptabilitate: ca în cazul mini-ușii decupate în ușa obișnuită a camerei de joacă, adaptată înălțimii fetițelor.

Plimbarea prin casa amenajată de cititoarea noastră ia sfârșit momentan. Anda plănuiește, însă, completarea galeriei cu o bibliotecă uriașă, Harry Potter style, pe care abia așteptăm să o vedem când va fi gata.

Fotografii: Dan Mălureanu

Articol preluat de pe Designist.ro

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • AdrianN check icon
    inainte de a scrie despre orice amenajare si design interior sau structuri si arhitecturi, va rog sa publicati bugetul final real al acelei amenajari .
    atat si nimic mai mult!
    din pacate, bugetele dicteaza foarte mult si oricat de inspirat ar fi designer-ul sau arhitectul si constructorul.....................fara bugete reale nu poti obtine case si amenajari peste medie !!
    • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult