Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Un penthouse din București are idei de dat

Designist - penthouse

(Foto: Arthur Țințu)

Ai visat vreodată la un penthouse, de unde să vezi orașul de sus? Da-da, știm, o să spui că e o întrebare retorică sau cu o doză mare de “wishful thinking”. Dar ce ai împrumuta la tine acasă din amenajarea unui penthouse? Am văzut câteva idei cool pe care le putem prelua din amenajarea unui penthouse bucureștean de 200 mp, din complexul Cortina Residence, în vecinătatea Parcului Herăstrău. Autorii proiectului: arh. Raluca Gîndilă și Radu Dofin – echipa Dofinteriors.

Ne întâlnim și cu o cunoștință mai veche, sigur o s-o recunoști în imagini.

Îmblânzirea scorpiei industrialului

Prima noastră oprire nu are cum să fie altundeva decât în fața peretelui spectaculos din dining: nu, nu este vopsit cam neglijent, așa cum ai putea să crezi la prima vedere, și nici nu e acoperit de un graffiti, ci de un fototapet super scenografic. E o variantă de mijloc dacă îți place stilul industrial, dar îți e teamă că o să pară mult prea rece.

Și holul mizează pe scenografie: plafonul, pereții și pardoseala sunt acoperite de o vopsea decorativă care imită oțelul corten – un tip de oțel rezistent la intemperii, fără a necesita vopsirea lui. El capătă o patină similară ruginii dacă nu este protejat de intemperii vreme de câțiva ani. Culoarul este fragmentat asimetric de o bandă LED care pare ca totul să pară ca o scenă…


Nuanța betonului revine și în dormitorul matrimonial, de data asta încălzită de fototapetul cu motive vegetale. Delicat, neutru și numai bun ca fundal. Lămpile de veghe nu ocupă spațiu pe noptiere, dar credem că sunteți de acord că vedeta rămâne spectaculoasa lampă-pălărie Vertigo, vechea noastră cunoștință, despre care ți-am povestit de curând aici.

Pune materialele în constrast

Nu ne prea plac maximele, dar arhiutilizatul “Contrastele se atrag” (și se pun în valoare) se verifică în cazul mesei de dining. Blatul din lemn masiv, greu și dur, arată surprinzător de ușor așezat pe baza din sticlă translucidă. Trebuie să admirăm și scaunele Panton de la Vitra, elementele sculpturale ale spațiilor de zi.

Transparențe și oglindiri 

Ne-ar fi plăcut o cadă cu vedere la oraș, dar ne mulțumim și cu un walk in shower. În apartamentul amenajat de arhitecții Dofinteriors, transparențele și oglindirile sunt folosite mai ales în băi, dar soluția se potrivește în general oriunde ai nevoie să păcălești un pic numărul de metri pătrați și să creezi senzația de spațiu larg și fluid.



Oare am găsit bucătăria perfectă?

Da, pentru că e o bucătărie unde ai putea să-l inviți pe chef Marco Magri, de exemplu, să țină un curs de gătit! Sau unde ai putea să fii tu the chef și să-ți coordonezi întreaga familie de… bucătari aspiranți. Spații de depozitare mascate într-un corp de mobilier realizat la comandă, cuptoare montate la înălțime și o insulă cum numai într-un spațiu generos poți avea. Masa invadează un pic blatul de bucătărie, dar cum ar fi ca, într-o situație de amenajare diferită, în care chiuveta ar fi instalată într-o altă zonă, masa să gliseze complet peste blat, pentru mai mult spațiu?

Fotografii: Arthur Țințu

Articol preluat de pe Designist.ro

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Vasile check icon
    Gustibus et coloribus non disputandum.
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult