Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Cum a fost aseară, domnule Dragnea? Fericit? V-ați luat revanșa față de țara asta care nu vă iubește? Ați mustăcit de satisfacție văzând abatorul în care ați aruncat România?

Jandarmi barbat intins pe asfalt

Foto: George Călin/ Inquam Photos

Întins pe canapea? Relaxat? Cu iubita alături? Savurând o bere rece, în fața televizorului, cu Antenele ciulite? Cu sonorul la maximum, sau pe mute, cu o melodie pe fundal, o romanță poate, ca o briză de Fortalezza? Ați juisat văzând cum organele noastre, băieții noștri, fac curățenie printre șobolanii din piață? Apoi somn odihnitor. Vise cu justiția? Dimineața la pescuit? 

Așadar, cum ați privit vineri seara abatorul în care ați aruncat România, domnule Dragnea? Ați mustăcit de satisfacție? V-ați luat revanșa față de țara asta nerecunoscătoare în care plătiți pe toată lumea ca să fiți și dvs. iubit un pic?

România e iară în stradă. E vară, oamenii au concedii și ar trebui sa se bucure de prima săptămână de soare, căci până acum vara a fost doar într-o joi. E vară,  iar cei plecați peste hotare ca să își împlinească visele pe care conducătorii li le fură de treizeci de ani, s-au întors. În loc să-și mângâie părinţii pe care îi văd doar pe Whatsapp ori să-și îmbrățișeze copiii rămași aici, au ieșit în stradă. Sunt în stradă pentru că de ceva vreme vă faceţi că nu înțelegeți că nimeni nu e mai presus de lege.  Că efectiv România, de aici și cea de peste hotare, ambele intersectându-se într-un tot pe nume dor de casă, s-au săturat. Că lumea vă detestă. Inclusiv ai dumneavoastră.

Înainte de '89 românii treceau granița cu călăuze, pe brânci,  înot, sau urmăriți de reflectoarele patrulelor de grăniceri. Oamenii plecau doar pentru că se săturaseră să trăiască în bezna comunismului. Nu plecau cu gândul de a face averi.  Nu banii i-au determinat atunci să își riște viața. Și, uite, că după 30 de ani românii continuă să plece masiv.  Doar cu buletinul, cu inima în geamantan. Să fugă cât văd cu ochii de programele de guvernare care se dovedesc doar o luptă a voastră, a celor care ne conduceți, cu justiția pentru a vă salva pielea, să fugă de propaganda urii cu care îi injectați pe cei fără carte, să fugă de o boală cronică a sistemului medical care nu are capacitatea de a opera un tânăr ce are nevoie de un transplant de plămâni și care moare „ca un prost” în 2018. Românii ăștia s-au săturat să le fie rușine când trec granița.

Oricâte gaze lacrimogene veți da, oricât de densă va fi ceața pe care o provocați în capul oamenilor vulnerabili, adevărul tot se va vedea. Iar celor care azi vă servesc umil și zelos, am să le pun o întrebare: Merită? Răspunsul îl va da fiecare după ce ne veți face cu mâna din elicopter…

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Bugetarii din Jandarmerie, au procedat astfel pentru că au convingerea că nu li se poate întîmpla nimic rău, dimpotrivă vor fi recompensați.
  • Like 1
 • Eu cred ca jandarmii au fost drogati cumva ! Prea multa ura in privirile lor ! In piata puteau fi fratii , parintii lor ! Prea nu a contat unde lovesc si pe cine !Cum sa provoci tu asemenea rani si sa mai dormi apoi linistit pe perna ?Nu cred ca toti au suflete de monstri ! Si totusi toti s-au napustit CU FURIE asupra unor oameni nevinovati, femei , copii, batrani, invalizi ... Sa ne fie invatatura de minte ! Pedepsele TREBUIE sa fie maxime pentru TOTI cei implicati , incepand cu instigatorii si terminanad cu faptasii , ( fara ca acestia din urma sa beneficieze de clementa ) ! Oricare dintre cei vinovati ar fi putut alege sa nu o faca , dar , au facut-o ..... indiferent de motiv ...
  • Like 1
 • Cum respectati dreptul democratic la libera exprimare? Sanchi democratie. Dezbina si stapaneste!
  • Like 0
 • Dle CTP! halal, Numai antipsd isti.Cine mi-a redus salariul cu 25%-Boc primministru, iar Basescu presedinte. Din asta cauza si punctul de pensie a fost jumulit cu circa 40%. Are vreun partid program economico-social mai bun decat al aliantei PSD -ALDE si nu a fost votat de electorat. Oare cei din opozitiei cum au realizat averile colosale, prin munca cinstita, afaceri idem...Apropo ce noroc pe dl presedinte din meditatii a realizat sase case bine pozitionate, in zone importante ale sibiului, dta ai avut ghinion, dsa a trecut de stadiul de banuit, ci cu proces finalizat si altul in derulare. Dar sa nu uit Traian Basescu cu casa din Mihaileanu pe un pret de pleasca vorba lui Paleologul junior, 20 mii de dolat ce ziceti de penalii acestia...
  • Like 0
 • Tritoiu Nicolae Jandarmii,mai ales cei din structurile de comandă,ar trebui să se gândească serios,dacă mai pot apăra eficient instituțiile statului,de vreme ce la conducerea sau în structurile acestora,mai există oameni cu dosare penale,indiferent de culoarea lor politică și să le ceară ei înșiși,demisia,așa cum,din ce în ce mai clar,poporul român,le-o cere spre restabilirea democrației reale în România.. Altfel,instituția jandarmeriei,se compromite și își pierde respectul românilor,odată cu trecerea timpului și escaladarea conflictelor! Și președintele țării ar trebui să aibă aceeași atitudine! Vreți pace în țară? Atunci îndepărtați de urgență din conducerea țării(Parlament,executiv,justiție,partide politice,pe cei compromiși,politic,penal,sau sub orice altă formă și modificați legea astfel încât,asemenea personaje,să nu mai poată avea,niciodată, acces în structurile de conducere și de putere ale statului!
  • Like 1
 • Cei care au bătut fără milă persoane paşnice, femei, copii, etc. să nu uite că sunt plătiţi din banii noştri, ai contribuabililor. Ai celor pe care i-au bătut fără milă şi discernământ aseară. Ai celor care au făcut scut uman să le salveze colegii din mâinile unor barbari, iar colegii lor, jandarmii, aflaţi în apropiere, nu au întreprins nimic! RUŞINE JANDARMERIEI ROMÂNE!
  • Like 1
 • A fost exact cum spun cei de la televiziunile libere (inca). Am incasat o portie masiva de gaz desi eram in partea de piata cu masinile televiziunilor, adica in cel mai indepartat punct de zona unde se incaierau turbulentii cu jandarmii. Nu se pune problema unei erori. A fost cu intentie. Noroc ca oamenii inghesuindu-se in fuga de gaze nu s-au impiedicat in inghesuiala dintre carele de reportaj pentru ca unii ar fi fost calcati in picioare cu certitudine. La asta nu s-au gandit cei care au lansat gaze in acea zona a pietei. Si orice ar spune propaganda de partid sau Jandarmeria, in acea zona erau oameni absolut pasnici, cei care ies de obicei la proteste si care fac curat in urma lor.
  Mi se pare o nerusinare sa faci apel acum la sprijinul populatiei, pentru identificarea celor care au furat pistoale, dupa ce i-ai gazat si udat fara mila si discriminare pe toti.
  Acum este momentul ca Jandarmeria sa aleaga intre a recunoaste ca oamenii lor sunt nepregatiti si de aceea au folosit mijloace de atac in masa impotriva unui grup foarte mic de turbulenti, facand multe victime colaterale, sau, o varianta la fel de proasta, sa admita ca au executat un ordin de a imprastia protestantii, lipsindu-i de dreptul la protest pasnic, folosindu-se de provocatori.
  • Like 11
  • @ Dan Stroie
   Dan Dan Dan Dan check icon
   De 40 de ani e asa. O mana de securisti, de comunisti ordinari, de jegosi analfabeti, de ciorditori cu foamea in gat, imi dau in cap de fiecare data cand le zic Muie ! La scoala, la munca, la magazin, in trafic, in aeroport! Desi sunt asuprit de 40 de ani, spiritul liber nu a murit ! De aceea, unde ii prind le zic ce gandesc, fara violenta, decent, cult. Le spun un calduros: Muie ! Nu mi-a fost frica de voi, nu imi e, nu imi va fi ! Muie ! O lume intreaga rade de voi, va scuipa intre dintii plini de mamaliga si va trateaza ca pe boschetari, va dau Muie ! La tomberon cu voi, prostii dracu !
   • Like 6
  • @ Dan Stroie
   Ai dreptate ! Cat tupeu sa ai incat aproape sa ordoni celui care l-a gasit sa-l restituie , si, mai ales , sa transmiti si o ameninare voalata ....in caz de ... nesupunere !Pana la urma , pistolul L-A PIERDUT femeia pe care ati lasat-o ca lasii in urma ! Si , cine-mi garanteaza ca nu a tras si ea cu gaze lacrimogene sau de care au fost ( am dubii ca au fost NUMAI lacrimogene ) ! Ar fi trebuit sa le multumiti acelor OAMENI care nu v-au lasat colega sa incaseze bataia pe care... voi ati provocat-o !
   • Like 1
 • Jandarmii bine hraniti si supraechipati ne bat pe banii nostri. Firea trimite membrii de partid in vacante tot pe banii nostri. Aseara, trupele de batausi ale Jandarmeriei au gazat si invinetit tocmai pe cei care -i intretin din taxele si imnpozitele lor. Ce spuneti de o greva fiscala? O luna-doua. PFA -uri, microintreprinderi, etc. Clasa mijlocie care inca tine tara in picioare. Probabil i-ar lovi de moarte. Chestiile acestea foarte concrete chiar functioneaza. Ramasa fara bani lumea lui Dragnea se va narui. Nu sta nimeni sa -l apare pe burta goala.
  • Like 11
  • @ Dragos Bogdan
   Victor66 check icon
   Te executa silit, Dragos.
   • Like 1
  • @ Dragos Bogdan
   Probabil asta este singura solutie , greva fiscala si sa termine si diaspora sa umfle cu bani economia. Ar mai fi alegerile anticipate macar ne lamurim ce vrea poporul. Asta pina nu reusesc sa puna justitia la pamint .
   • Like 4


Îți recomandăm

Statuie mască

„Primul lucru care contează atunci când faci o donație este ca gestul respectiv să te facă să te simți că ai făcut cu adevărat o faptă bună. Dacă cauza respectivă reușește să te facă să te simți ca un mic erou, te face să te simți bine că ai ajutat, reușește să te facă donezi”, spune Nicoleta Deliu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult