Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Două femei fragile, aseară, în fața tunului cu apă, înfruntând puterea brută, sau când forțele de ordine devin forțe de represiune. Luminile și umbrele din Piața Victoriei

Tun cu apă

Foto: George Călin/Inquam Photos

Când am devenit conștientă de prezența tunului de apă, stăteam cu spatele la clădirea Guvernului și vorbeam cu două doamne în vârstă de 81 și 71 de ani, Maria și Rodica. Îmi povesteau că sunt măicuțe catolice și că au venit în piață „pentru o Românie mai bună”. Stăteau la braț în tăcere în fața Guvernului, înconjurate de un aer de fragilitate, seninătate și smerenie. 

Dintr-o dată, sora Maria o strânge pe sora Rodica de mână și îi face un semn cu capul. Jandarmeria Română a tras tunul cu apă în față, foarte aproape de manifestanți, iar șoferul îl cabrează precum un băiețaș nerăbdător să plece la liniuță. Câteva jeturi scurte ies pe țeavă în semn de avertisment. 

Cum li se pare că jandarmii au adus mașinăria asta de luptă, le întreb printre scandările revoltate ale protestatarilor? Sora Maria mă trage mai aproape, se uită la tun, se uită la mine și îmi spune zâmbind: „Fondatoarea congregației noastre a făcut 12 ani de temniță”. În privirea ei luminoasă, în zâmbetul ei larg am simțit unde stă adevărată putere, mult mai mare decât forța brută a scutierilor.

Când Jandarmeria a scos tunul cu apă și l-a încercat în fața manifestanților era devreme, iar în Piață era în acel moment liniște. Gazele lacrimogene împrăștiate de la primele semne de tensiune și felul în care se mișca turela, ochind în stânga și în dreapta, de nenumărate ori, erau avertismente că jandarmii așteaptă doar un pretext să intervină în forță. Și au intervenit brutal, asupra tuturor manifestanților, nu doar a celor veniți acolo să instige. Jandarmii au folosit tunurile cu apă și au tras cu gaze lacrimogene dincolo de zonele de confruntare cu protestatarii violenți. Manifestanți care stăteau înspre intrarea de pe Bulevardul Nicolae Titulescu sau pe Calea Victoriei erau cu ochii în lacrimi și de abia mai puteau respira. 

Părinții încercau la Girafă să își protejeze copiii de efectul gazelor punându-le eșarfe la gură. Dinspre mijlocul pieței veneau bătrâni, femei, adolescenți și bărbați înecați de fum, cu ochii în lacrimi. Câțiva încercau să se protejeze cu măști chirurgicale, unii își aruncau pe față cu apa care ar fi trebuit să le țină de sete. Măști subțiri ale unor oameni care au făcut coadă la farmaciile din Victoriei să și le cumpere, nu măștile de dinainte pregătite ale unor instigatori.

Din fumul în care a fost înecată demonstrația de pe 10 august se construiesc și se vor construi în zilele ce urmează chipurile manipulării. Chipuri cioplite după fizionomiile unor instigatori vor fi multiplicate la nesfârșit și lipite pe figurile protestatarilor de bună credință. Iar acest lucru face și mai important să vorbim despre cine sunt și ce vor oamenii care au protestat în Piața Victoriei. 

Mesajul unui fost „golan”: „Vrem Spitalul Înzdrăvenirii Neamului”

Codruța a venit la București, împreună cu soțul său, de la Sibiu special pentru miting, deși fiica lor are sâmbătă un concurs de patinaj viteză la Cluj. „Nu noi suntem cei care trebuie să plece din țară. Vrem un viitor pentru noi și pentru copiii noștri”, a spus Codruța. Am vorbit cu ea înainte ca jandarmii înece piața în gaz. Voia să pornească noaptea la drum, pentru ca dimineața să își susțină fiica la concurs.

Sorin a emigrat în Canada la sfârșitul anilor ‘90 și este unul dintre „golanii” care au luptat pentru libertate în Piața Universității. Și iată-l din nou, după aproape 20 de ani, strigând în țară pe care nu a uitat-o pentru libertate și democrație. Fratele său, care a rămas în țară, a făcut mai multe pancarte sub forma unor plăcuțe de înmatriculare. Pe cea pe care o ține Sorin scrie „Vrem Spitalul Înzdrăvenirii Neamului”.

La 74 de ani, și-a sărbătorit ziua de naștere la protest

Doamna Mariana a împlinit 74 de ani chiar în ziua mitingului. Am vorbit cu ea după ce a semnat pentru inițiativa civică „Fără penali”. „Am copii, am nepoți, îi iubesc enorm și vreau să le las o țară mai bună. Sunt aici cu ei, nu am vrut să fac nimic altceva de ziua mea, o să mi-o serbez duminică”, spun ea.

Reuniune la aproape 20 de ani de la terminarea facultății

Cristina, Florin și Paula s-au întâlnit în Piața Victoriei la aproape 20 de ani de la terminarea Facultății de Litere a Universității din București. Cristina s-a stabilit în anul 2002 în Franța, iar acum este în România în vizită la părinții ei. 

„Când am plecat eu, aveam un salariu care îmi ajungea de la școală și până acasă. Dacă plăteam cablul, apa și lumina nu îmi mai rămânea nimic. Am plâns de am rupt atunci”, povestește Cristina. Un lucru care i se pare șocant atunci când vine în România este că își cheltuiește aici, la fel de repede ca în Occident, salariul pe care îl câștigă în Franța. „Acum voi pleca 5 zile la mare, aproape că am stat mai ieftin în Bretania decât aici. Dacă voiam la hotel, prețul era mai mare”, explică ea. Un al doilea lucru șocant este că niciunul dintre prietenii săi nu îi spune să se întoarcă în țară. Este o mărturie a răului din țară mai puternică decât orice articol de ziar despre ordonanța 13. 

„Pentru mine e prea târziu să mă mai întorc. Pentru voi e prea târziu să mai plecați”

Are deja un rost în Franța și nu s-ar mai putea întoarce să o ia de la zero acasă. Așa cum Paula nu s-ar vedea părăsind astăzi România. Unul dintre motive este că are copii deja mari, iar efortul lor de adaptare în altă societate ar fi considerabil. Un altul ține de faptul că i se pare de neconceput să lase în urmă ce a construit în atâția ani pentru că este forțată de cei de la conducerea țării. Florin este mai plastic: „Dacă îți refulează WC-ul, te apuci și cureți. Nu vinzi casa”, spune el. 

De multe ori, Paulei i se pare că trăiește cu adevărat în statul paralel. „Mă uit la ce taxe plătesc eu, la sănătate, la pensie, la șomaj. Nu îmi pare rău că se duc banii la stat, dar dacă am nevoie de medic mă duc la o clinică privată, nu la stat. Ca să le dau copiilor mei o șansă, trebuie să plătesc meditații”, explică ea.

Prin participarea la protest, Cristina, Paula și Florin încearcă să îndrepte cumva țara. „Pentru mine e prea târziu să mă mai întorc. Pentru voi e prea târziu să mai plecați”, rezumă în două fraze sensul discuției Cristina. Însă, au deopotrivă nevoie de o Românie însănătoșită. 

Aproape toți cei plecați au rude rămase în România. Aproape toți cei rămași au rude sau prieteni plecați. Asta vorbeam, înainte să o luăm pe drumuri diferite în Piață, iar gazul să ne învăluie pe toți.

Oamenii au plâns vineri seară în Piața Victoriei, un plâns colectiv, un plâns indus, un plâns chimic. O picătură în oceanul adevărat de lacrimi vărsat zilnic de românii de aici și de acolo. Acel ocean pe care poți naviga de la București la Montreal, de la Timișoara la Madrid, din Birmingham la Vaslui, de la Paris la Brașov, de la Oslo la Craiova, de la Eindhoven la Vâlcea fără limită de timp și spațiu. Un ocean în care, dacă înoți cu ochii deschiși, o să vezi că nu ești niciodată singur.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mihaela check icon
    A fost o vreme cand m-am simtit vinovata ca am plecat din tara. Aveam 21 de ani, tocmai terminasem Contabilitate (postliceala) si, din lipsa de speranta zilei de maine, am luat-o spre Vest. Pana acum cativa ani, mi-am reprosat ca am abandonat tara, ca am luat si nu am dat nimic inapoi. Ca i-am intors spatele, ca o ingrata fara scrupule. Existau unele voci din tara ce intareau gandurile mele, zacand ca toti cei ce am plecat nu avem dreptul sa votam sau sa comentam situatia din tara, deoarece am abandonat totul. si apoi m-am gandit: eu nu simt ca am abandonat, ci am fost mereu cu sufletul acolo, urmarind evenimentele si votand de fiecare data. Nu mai vin prea des in tara(cam de 4 ori in 18 ani), dar stiu ca am platit cu varf si inxdesat 'abandonul' meu. L-am platit prin banii (multi!) pe care i-am trimis si prin suferinta cauzata de dorul imens de tara si familie. Noi toti, diasporenii am platit mai mult decat necesar, asa ca nu e nevoie de a simti nici un fel de vina sau regret. Cred ca tara a vut de castigat cu noi cei ce am iesit si am vazut alte lumi, lumi civilizate, lumi mai bune, mai curate...insa din tot sufletul spun ca nu sunt nici pe departe lumi mai frumoase!
    • Like 0
  • Sara Ela Sara Ela check icon
    Ma gandesc tot mai des ca poate avem tara pe care o meritam, nu toti, dar extrem de multi. Ma gandesc mereu ca poate avem conducatorii care reprezinta societatea romaneasca.Fiica mea e plecata din tara de cca. sase ani, timp in care cred ca a facut o mai buna publicitate Romaniei decat diplomatii si politicienii nostri. Prietena fiicei mele, medic tanar rezident, foarte buna in meseria ei, alaturi de sotul sau informatician au plecat de cateva luni intr-o alta tara unde sa-si foloseasca invatatura si stiinta. Si fiica mea si prietena ei cu sotul sunt niste tineri care din punct de vedere material aveau aici in Romania mai mult decat sa duca un trai decent! Eu si sotul meu am trait destul de mult prin alte tari fara sa facem parte din diaspora pentruca aveam doar calitate de turisti si ne-am intors mereu acasa. Traitul normalitatii si decentei in alte tari poate ma face nu pot intelege indiferenta multora, prea multi din pacate, la ceea ce s-a intamplat si se intampla in Romania. Am prieteni multi, oameni cu scoala si cu foarte mici exceptii se feresc sa ia o atitudine, sa condamne actiunile violente! Ma gandesc de multe ori ca datorita acestor oameni si altora ca ei a fost posibil comunismul lui Ceausescu cu atrocitatile si ororile lui. Multi gandesc Romania doar prin prisma bunastarii lor nepasandu-le ca semenii lor se jertfesc si pt. ei si pt. viitorul copiilor lor! Oare cei neutri se simt bine cu ei insisi? Imi vine tot mai des in minte gandul ca avem tara pe care o meritam si cei care sunt altfel pleaca ! Si eu cu familia mea cochetez uneori cu acest gand!
    • Like 0
  • ".In timp ce noi dormeam..."

    .Si cum stateam asa linistiti noi, romanii, scrutand zarile in asteptarea Centenarului si lafaindu-ne in lumina calduta a unei democratii care abia mijea la orizont, ne-a coplesit gandul ca am terminat tot ce era de facut prin tara. Cam ca atunci cand termini curatenia prin casa si te odihnesti...
    Prin urmare, ne-am odihnit, inclusiv in ziua alegerilor! Romania era pe pilot automat, stabilisem traseul catre vest, ce era sa se-ntample? Asa se face ca ne-am trezit pe cap cu PSD-ul, cu tot alaiul lui de corupti, incompetenti, obedienti, brute si analfabeti. Pentru ce a urmat instalarii PSD-ului la guvernare nu am fost deloc pregatiti. Noi, cu mintea noastra de oameni decenti, ne-am spus, de fiecare data cand PSD mai dadea cate un branci democratiei, ca se vor opri acolo, ca mai mult de-atat nu se poate! Cand ne-am trezit la realitate? Cati ne-am trezit? Dar, mai ales, de ce nu s-au trezit la timp cei care ar fi trebuit sa dea alarma? Suntem azi impinsi brutal pe un traseu gresit si privim neputinciosi cum institutiile statului, cu atributii in apararea democratiei, ori au cedat de bunavoie presiunilor politice (Curtea Constitutionala), ori au fost decapitate (DNA), ori sunt total nepregatite sa riposteze unui asemenea asalt (Presedintele)!
    E nevoie de o reactie pe masura din partea acestor institutii! Apelul la principii si valori etice si morale e un demers nu doar inutil, ci si penibil. E o dovada a faptului ca nu-ti cunosti adversarul. Apelul la omenie, dreptate, corectitudine, adresat unora care orchestreaza violente impotriva unor oameni pasnici e sortit esecului. Acesti indivizi nu rezoneaza nicicum cu ideea de bine, corect sau uman. Ei sunt plamaditi din ura, minciuna, lasitate in laboratoarele de partid si sunt caliti in luptele interne pentru accederea in functii. Nu mediocritatea si obedienta sunt "calitatile" care i-au propulsat. Oameni fara competente au ajuns in inalte functii publice exersand disimularea, cinismul, inselatoria in orice circumstante, in orice relatie, mai ales in relatia cu seful de partid. Oamenii astia iau forma vasului in care ii pui, sunt cutii de rezonanta ale vocii celui mai tare. Sunt produsele unui indelung proces de adaptare intr-un mediu dominat de cele mai josnice instincte. In mintea lor, dupa tot acest parcurs incrancenat, li se cuvine puterea de a face orice!
    Oameni buni, sper sa iesim cumva la liman, mai intariti si mai intelepti! Si sa retinem ca odihna colectiva, chiar in vremuri linistite, nu e o idee buna!


    • Like 1
  • Astazi, la biserica predica despre iertare. Pilda datornicului nemilostiv. La sfarsitul Sfintei Liturghii, spre surprinderea mea, preotul a citit o binecuvantare in care a insistat asupra Milei lui Dumnezeu si a luminarii conducatorilor tarii. Ieri sambata, a doua zi dupa protestele din Bucuresti trafic surprinzator in si dinspre Bucuresti pe E85 zona Ialomita. Dupa vineri 10 august, sa produs un declic in poporul asta, si numai Mila lui Dumnezeu ne va pazi de varsare de sange.
    • Like 0
    • @ Victorin Borsciov
      Saaau rationalitate si o coloana vertebrala mai zdravana.
      • Like 0
  • Trăim într-o societate divizată de clasa politică, cei care sunt azi la putere, sunt cei mai puțin pregătiți dar și cei mai orgolioși, pentru penalul Dragnea, adevăratul conducător azi în România, în PSD...Să uităm că la un recent congres, slugile sale au acceptat ca o curviștină, scuze pentru formulare, să stea în primul rînd de participanți, între două ministerese, Olguța-prostuța, și Dănuța de la țară și nimerită șefă peste polițiști și jandarmi, și o pseudo bucureșteancă care e primar prin București. Concubina lui Dragnea în primul rînd de aplaudaci PSD...Morala unui șef de partid care vorbește despre morala creștină, despre principiile moralei creștine este un curvar, pe față. Eu sunt ateu, dar textul biblic îmi este cunoscut.
    Cum văd eu imaginea Pieței Victoriei azi? Palatul este locul unde politicienii, aleși, numiți au segregat poporul român, și pentru a nu fi tulburați, întrerupți din furat au acordat fel de fel de privilegii, pentru a le face fel de fel de servicii murdare, vezi cazul celor două angajate ale statului care de fapt prestau la sediul PSD din Alexandria, care femei aveau șefă care se făcea că nu vede absențele celor două, o simplă hoție, cotidiană, și Dragnea declară cu nonșalanță că el nu știa care era statutul celor două femei care erau zilnic la sediul PSD...Un gunoi conduce un partid dar și România.
    Oare bugetarii care se numesc judecători vor avea curaj să ne scape de această pegră foarte vizibilă.
    Clasa politică a anunțat că mai dă cîteva zile libere slugilor personale, la bugetari mă refer, deci săptămîna viitoare iar e liber, pe motive religioase, care vor fi recuperate, desigur...
    Dar ceilalți politicieni, din opoziție, sunt ei altfel? Nenorocire, sunt la fel...
    Funcția de prim ministru e deținută de o persoană cu diplome, adică are studii, nu a repetat nici un an, ca Dragnea sau Tăriceanu, este atît de nepotrivită, că politețea mă oprește să spun ce părere am despre cei ce au semnat pe diplomele de absolvire... PSD-ul ne oferea de obicei borfași, dar acum ne oferă borfași care sunt și proști de bubuie. Neajutoratul de la Ministerul Economiei, balisticul de la Apărare, care vorbește precum un răcan proaspăt intrat într-o cazarmă.
    • Like 1
  • Oameni buni, de ce va uitati la à 3rahat?cum de au audienta ? Offf, chiar nu știu ce să mai cred...
    • Like 0
    • @ Mioara Diaconu Tambac
      Ca să găsiți răspunsul la întrebare, amintiți-vă ce spuneau cei veniți la București, la meetingul PSD, cum vorbeau, ce spuneau, mai toți niște bîlbîiți neajutorați.
      Aseară la 20.00 caca 3 estima că în piață sunt cîteva mii de persoane, iar pe la 21.30, Piața Victoriei era plină și răhățiștii estimau 10.000. Și evaluările erau însoțite de imagini! Dănciloaia sigur se uită lăcomește la știrile inventate de varanieni pentru bugetari.
      • Like 1
  • jandarmeria si politia, 2 institutii care actioneaza la comanda politica si care deci primesc de pomana lefuri stranse din taxele si impozitele celor care au de bine de rau o slujba in aceasta tara.... Omorati-ne pe toti, sa vedem cine va mai plateste salariul vostru? Credeti cumva ca Dragnea sau Dancila vor baga mana in buzunar si va vor sa ei lefurile? Sau Carmen Dan sau ceilalti caraghiosi penali din acest asa zis Guvern? Nici o mirare ca instituiile astea de "ordine publica" colcaie de cretini - am vazut doar ca din cand in cand mai apare si cate un pedofil printre ei!!! Tot platit din banii nostri!
    • Like 1
  • Scenariul asta este pregatit de mult, pe retelele de socializare, postacii stapinirii au instigat oamenii cu neuroni putini, in ideea de ai determina sa ameninte cu violenta, latrinele au preluat mesajele fraierilor si le-au "inserat/legitimat" in spatiul public=statul de drept este amenintat !Satrapii au elaborat un plan de interventie avind ca scuza minciunile raspindite de latrine. Plan de interventie pe ore al jandarmilor, spitale alarmate, si medicii convocati, stare urgenta grad 4 MAI, INAINTE CU CEL PUTIN 1ZI CA MITINGUL SA INCEAPA, deci totul a fost planificat si premeditat in laboratoarele "CRIMINALILOR".
    Mesaj pentru criminali = roata se invirteste....nu veti scapa, asa cum nici Visinescu nu a scapat !
    • Like 7
  • CSAT, stare de urgență, tribunal de urgență, astăzi luați pe sus prim-ministru, ministru de interne și toată conducerea Jandarmeriei, alegeri anticipate, referendumuri. Orice altceva este discuție inutilă.
    • Like 10


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult