Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cum poți să previi cancerul

Jogging

Foto: Guliver Getty Images

Există sute de tipuri de cancer și, din păcate, în foarte multe cazuri, medicina încă n-a ajuns la nivelul necesar pentru a le trata. Se fac însă progrese formidabile în diagnosticarea precoce, în tratamente noi, în monitorizarea eficientă. Din păcate, mulți nu înțeleg principii relativ simple care contează enorm pe partea de prevenție primară, adică ce să faci exact pentru a minimaliza riscul de cancer în orice segment al corpului.

Am așezat aici 10 linii generale pe care vă recomand să le respectați:

1. Alimentație sănătoasă. Asta înseamnă doză potrivită din orice. Nu, frigiderul plin nu e semn de bunăstare. Am pus aici 25 de sfaturi pentru o alimentație sănătoasă.

2. Evitarea fumatului. Acest viciu crește semnificativ riscul de cancere pulmonare, digestive, în sfera ORL. Orice fumător ar trebui să depună eforturi considerabile pentru a renunța la fumat.

3. Reducerea consumului de alcool. Până la 20-30 de grame de alcool chiar băut zilnic pot avea efecte benefice asupra sistemului cardiovascular, dar depășirea acestei doze este corelată în studii cu creșterea riscului de neoplazii în sfera digestivă și nu numai. Celor care nu consumă alcool le recomand să-și păstreze acest principiu. Acest sfat și încă 29 le găsiți în această excelentă listă.

4. Evitarea sedentarismului. Un organism sănătos trebuie să fie dinamic, să urce pe scări, să meargă pe jos, să alerge puțin, să facă lucruri. Nu degeaba am spus că o pereche de adidași e echivalentă cu un medicament revoluționar.

5. Screening. Dacă știți că sunt cazuri în familie, veți face screening, adică vă veți testa pentru a afla că sunteți bine. Femeile vor face oricum palpare, ecografie sau mamografie pentru a exclude cancerul de sân; de asemenea, test Babeș-Papanicolaou și tipaj HPV la recomandarea ginecologului.

6. Este dovedit cert că vaccinarea anti-HPV reduce drastic riscul de cancer de col uterin. Nu vă lăsați influențați de clipuri și păreri ale unor oameni care n-au nicio treabă cu medicina și aruncă afirmații oripilante care n-au niciun fundament. Am vorbit despre vaccinurile anti-HPV aici.

7. Aveți grijă la expunerea la soare. Cancerul de piele este din ce în ce mai frecvent. Vara stați în primele ore ale dimineții și mai spre seară, folosind oricum cremă de protecție. Orice anuliță cu formă asimetrică, culori mai multe, excrescențe dubioase va fi verificată imediat la medicul dermatolog.

8. Stați la masa corporală optimă. Kilogramele în plus cresc riscul pentru orice boală, inclusiv cancere. Faceți toate eforturile pentru a respecta ce am scris aici.

9. Nu vă expuneți substanțelor cancerigene. Protejați-vă la locul de muncă după normele în vigoare și nu acceptați interacțiunea cu substanțele periculoase.

10. Informați-vă din surse genuine, citind mereu articole concepute de către medici. Dați mai departe acestor texte, explicați-le vârstnicilor, copiilor, părinților, oricui e nevoie. Educația medicală se face greu și, fără sprijinul vostru activ, nu vom vedea schimbări importante.

Articol publicat pe site-ul autorului, Leapșa de sănătate.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Gandire tipica de om care ia totul in calcul si totusi omite esentialul. Totalul enumerarilor constituie premize favorabile unei vieti sanatoase si de ce nu cancer free cum spune Ty Bolinger. De fapt tot el a produs T.T.A.C, alias The truth about Cancer, unul dintre cele mai bune documentare in materie. Il recomand cu insistenta celor in nevoie. Sa va spun ce ati omis, Voia Domnului. Un bun prieten de-al meu spunea, am vazut oameni care sau vindecat de cancer in faze terminale, da, dar ei mergeau saptamanal la slujbe de sfantul maslu, si liturghiile duminica.
    • Like 0
  • check icon
    Eu cred că aţi omis cel mai al dreacului factor, STRESUL.
    • Like 5


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult
text: Vasi Rădulescu / voce: Claudiu Pândaru
sound-bars icon