
Foto: Casa Buhnici/buhnici.ro
Oamenii de știință din întreaga lume avertizează că este vital ca statele să reducă emisiile de carbon și să încurajeze folosirea energiei regenerabile atât în industrie, cât și în activitățile zilnice. Uniunea Europeană, de pildă, a stabilit drept țintă, până în 2030, diminuarea cu 40% față de nivelul înregistrat în 1990 a emisiilor de carbon și creșterea, până la 27% din totalul energiei folosite, a cantității de energie regenerabilă.
O atenție mai mare acordat tipului de energie pe care o folosim nu doar că ne dă șansa de a avea un mediu mai curat. Dar ne îmbunătățește calitatea vieții și ne oferă fiecăruia dintre noi beneficii vizibile chiar de la început.
O casă verde aduce unei familii avantaje ușor de cuantificat. Scade consumul de energie. Scade valoarea facturilor la utilități. Își crește valoarea de piață, în cazul unei eventuale vânzări. Scade amprenta de carbon a celor care o locuiesc, ajutându-i să aibă, în fiecare zi, un impact pozitiv asupra mediului.
Iar cu ajutorul Romstal puteți găsi extrem de ușor soluțiile cu ajutorul cărora prin care vă puteți face casa mai prietenoasă cu mediul înconjurător, crescându-vă în același timp confortul. Printre acestea, se numără sistemele fotovoltaice și pompele de căldură.
Pompele de căldură - cele mai eficiente echipamente de producere a energiei termice pentru încălzire, răcire și prepararea apei calde menajere
Pompele de căldură sunt la ora actuală cele mai eficiente echipamente de producere a energiei termice pentru încălzire, răcire și prepararea apei calde menajere. Pompele de căldură pot fi geotermale (apă-apă, sol-apă), sau aerotermale (aer-apă, aer-aer). În cazul pompelor de căldură, soluțiile aer-apă sunt cel mai des întâlnite la nivel mondial. Ele funcționează precum un aer condiționat, preluând energia din aerul exterior și cedând-o agentului termic vehiculat prin instalația interioară utilizând un fluid special numit agent frigorific (freon).
Foarte important este că pompele de căldură sunt considerate echipamente ce utilizează surse regenerabile de energie. De ce? La 1 kWh energie electrică consumat din rețea, pompele de căldură aer-apă, preiau aproximativ 3 kWh energie termică din aerul exterior în mod gratuit. La 1 kWh energie electrică consumat din rețea, pompele de căldură sol-apă, preiau aproximativ 5 kWh energie termică din aerul exterior în mod gratuit.
Casa Buhnici: pompă de încălzire, sistem fotovoltaic și doar 60 de lei pe lună încălzirea și energia electrică
Pompele de căldură sunt echipamente compacte, cu ajutorul cărora puteți beneficia de încălzire și răcire la costuri reduse și puteți proteja mediul înconjurător.
Ele reprezintă o soluție complet automatizată, care oferă un confort superior în comparație cu centralele pe lemn sau peleți și siguranță în exploatare (nu necesită coș de fum sau branșament de gaz). Totodată, necesită un branșament electric mai mic față de centralele electrice.
Avem numeroase exemple de case care folosesc cu succes pompe de căldură furnizate de Romstal. Printre acestea, Casa Buhnici, prima casă certificată cu gradul Passive Premium din Romania, aflată în topul celor mai eficiente locuințe din lume. Aceasta folosește atât o pompă de căldură cât și un sistem fotovoltaic - furnizate de Romstal.
Costurile pentru încălzire, producerea apei calde menajere și energia electrică ale acestei locuințe sunt de aproximativ 60 lei/lună în sezonul de încălzire.
România are o poziție geografică ce avantajează producția de energie din panouri fotovoltaice
Într-o oră, Pamântul primește suficientă energie de la Soare pentru a acoperi întreaga nevoie a planetei timp de un an? Din acest punct de vedere, România are o poziție geografică ce avantajează producția de energie din panouri fotovoltaice. În România cu 1 kW putere instalată (aproximativ 4 panouri fotovoltaice) putem produce în medie 1200kWh/an, adică 1.2MWh/an.
Cum funcționează un sistem fotovoltaic? Panourile solare captează radiația solară și o transformă în curent continuu (CC). Un invertor solar transformă curentul continuu (CC) în curent alternativ (CA) – care apoi vă alimentează casa în timp real. Un contor vă monitorizează consumul. Panourile fotovoltaice pot fi utilizate în cadrul sistemelor cu baterii care acumulează și distribuie energie electrică chiar și atunci când soarele nu mai este pe cer, sau al celor legate la rețea, caz în care energia solară este completată de energia electrică clasică.
Economii la factură începând de la 2.000 de lei pe an
Sistemele fotovoltaice ON-GRID sunt sisteme fotovoltaice racordate în mod obligatoriu la rețeaua de energie electrică și care au posibilitatea de a injecta energie în rețea. Aceste sisteme nu au de regulă baterii, dar pot fi prevăzute cu sisteme de stocare a energiei pentru creșterea gradului de autoconsum (prin implementarea unui invertor HIBRID). În cazul în care furnizarea energiei electrice este întreruptă, invertorul ON-GRID își întrerupe funcționarea pentru protecția echipelor de intervenție. Componența sistemelor este simplă: invertor, panouri fotovoltaice, contor inteligent și accesorii (sisteme de prindere, cabluri, tablou, elemente de siguranță s.a.). Întrucât invertorul ON-GRID este legat în paralel cu rețeaua, consumatorii pot să ia o parte din energia produsă din panouri și restul din rețeaua națională. Dacă se dorește, invertorul ON-GRID poate limita producția de energie la valoarea consumului, iar astfel nu este neapărat necesar contractul cu furnizorul de energie.
În funcție de tipul de sistem ales, utilizatorii pot face o economie la factura de energie electrică cuprinsă între 2.000 de lei pe an și 16.000 de lei pe an.Totodată. costurile unui astfel de sistem se amortizează într-o perioadă cuprinsă între 3,8 ani și 5,5 ani.
Sistemele fotovoltaice OFF-GRID sunt sisteme fotovoltaice independente, ce nu sunt racordate la o sursă auxiliară de energie electrică. Aceste sisteme se utilizează de regulă acolo unde nu există posibilitatea racordării la rețeaua de energie electrică și necesită un numar mai mare de baterii de stocare a energiei pentru a asigura funcționarea autonomă. Componenta acestor sisteme este similară cu cea a soluțiilor HIBRID. Întrucât sistemul fotovoltaic OFF-GRID nu poate produce energie în lipsa soarelui (cazuri întâlnite cu precădere în zilele de iarnă) se recomandă utilizarea unui generator complementar. Acesta poate fi pornit manual atunci când este necesar sau poate fi conectat direct la sistemul fotovoltaic având rol de încărcare a bateriilor de stocare și de alimentare continuă a consumatorilor (în acest caz, sistemul fotovoltaic devine un sistem HIBRID).
Bani de la stat pentru panouri fotovoltaice
Sistemele fotovoltaice reprezintă soluții sustenabile de producere energiei care oferă un grad sporit de autonomie gospodăriilor în care sunt utilizate.
Persoanele fizice interesate de montarea de panouri fotovoltaice acasă vor primi de la stat contravaloarea a 90% din preţul instalaţiei, dar nu mai mult de 20.000 de lei, potrivit „Ghidului de finanțare a Programului privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională”. Ghidul realizat de Ministerul Mediului, stabileşte că se asigură finanţarea de la stat pentru orice instalaţie fotovoltaică cu o capacitate mai mare de 3kWp. „Finanţarea se acordă în procent de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 lei. Suma finanțată de Autoritate se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferența se suportă de către beneficiarul final, din surse financiare proprii”, se arată în Ghid.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
1. Automobilul electric pentru a cărei producție se folosește aceeași tehnologie ca la un automobil clasic cu excepția sursei de energie constituită din baterii pentru a căror producție se folosesc tehnologii poluante, iar reîncărcarea acestora folosește energie electrică produsă cu aceleași tehnologii poluante.
2, Casa verde bazată pe surse alternative de energie cum sunt centralele eoliene și/sau panourile solare a căror realizare presupune tehnologii poluante.
Cele două metode enumerate mai sus se bazează pe idee mutării tehnologiilor poluante în țările sărace presupunând că poluarea se oprește la granițele acestora.
Pământul este un organism viu care funcționează după legile imanente ale științei care nu țin cont de granițele politice, nu după legile create de oameni, legi care sunt create pentru a statua inegalitatea de șanse.
-producerea panourilor solar este f. poluanta, in tara de origine, producererea acumulatorilor este la fel de poluanta si mare consumatoare de energie, exploatarea seleniului, plumbului, litiului este poluanta si mare consumatoare de energie; nu peste tot insolatia anuala este favorabila; pentru o independenta energetica este necesar un ansamblu mare si implicit scump.
- nu peste tot pompele de caldura ofera un randament favorabil.
Nu neg eficienta lor dar investitia e destul de mare iar pt o locuinta in oras e mai complicat.
Nu e cazul, în viața reală pompa de căldură nu este rentabilă, momentan este o fiță, cunosc 2 persoane care au, i-a costat ~ 35 de mii de euro cu instalare, nu se vor amortiza niciodată
Totusi, un alt aspect nediscutat - bine, in comentarii, pentru ca articolul este un advertorial, nu un articol - asadar, un alt aspect, este: de unde isi ia pompa sol-aer caldura? Din sol, nu? Asadar, care este impactul asupra gegetatiei, vecinatatilor ;i chiar propriei case, pe care il are un sol din care se extrage caldura?
,