Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Cum să îi înveți pe elevi cultură civică și programare în același timp. „Am fost fericită când am văzut mulțumirea de a reuși în ochii lor”

„Și acum, mișcarea care îi cucerește mereu pe copii!” După ce a dansat și a ridicat piciorul în aer precum un karatist, roboțelul umanoid Alfa, se apleacă și începe să facă, pe masă, o serie de flotări energice. Profesorii și învățătorii din sală zâmbesc, gândindu-se la cum ar arăta un astfel de ajutor în clasele lor.

Ne aflăm la Robohub, centrul de robotică al Asociației E-Civis, care a invitat profesori de STEM și învățători din mai multe județe ale țării, pentru a le face o demonstrație despre noile tehnologii. În spatele vorbitoarei se află doi roboței harnici, care se întorc spre tine și sunt gata să-ți fie de ajutor, aducându-ți diferite obiecte sau răspunzându-ți la întrebări despre vreme.

Pe un banc din stânga esteun braț robotic, cu cap de imprimare 3D, cap de gravare laser, gripper, pix cu care poți realiza diferite desene. „Poți să faci cu el machine vision, să îl înveți ce culoare au cuburile, iar el să le sorteze în funcție de culoare. Acum este programat să ia o cană și să o pună dintr-o parte în alta”, explică Ana-Maria Stancu, președinte al Asociației E-Civis. Un astfel de braț robotic, care ar putea fi, de exemplu, folosit cu succes într-un liceu tehnologic, costă în jur de 6.000 de lei. Pe o altă masă, se află câteva jucării mai mici și mai accesibile - plăcuțe de Microbit si semafoare ori lampadare din leduri pe care le poți programa cu ajutorul lor. Roboței programabili Lego. Sau mici roboți semisferici, ozoboți, pe care îi poți programa pentru a se îndrepta spre o direcție sau alta.

Lecție de educație civică cu Ozoboți

Ana Maria Stancu prezintă un panou mare pe care este desenat drumul unui act normativ - de la stadiul de proiect de lege până la publicarea lui în Monitorul Oficial.

La unele dintre cursurile pe care le ține la Robohub, aceasta încearcă să îi ajute pe copii să își dezvolte, odată cu capacitățile de programare, și cultura civică. Copiii programează roboțeii și îi pun apoi să meargă pe traseul legislativ, prin sesiuni de dezbateri publice și parlamentare, comisii și vot. „Copiii trebuie să învețe de pe acum cum arată traseul unei legi sau execuția bugetară, acest lucru îi va ajuta în viața lor de cetățeni. Iar cu ajutorul ozoboților e simplu, copiii sunt fascinați”, spune președinta E-Civis.

Mihaela Bucșă, profesor de fizică Teach for Romania la școala din Crisbav, ar folosi un astfel de ozobot pentru merge pe conturul literelor, astfel ca elevii de gimnaziu care nu știu bine să scrie și să citească să învețe mai ușor. „Brațul robotic ar fi excelent pentru elevii mei care merg la profesională”, spune ea. Vara aceasta, Mihalea Bucșă și-a ajutat elevii care au luat note sub cinci la Evaluarea Națională să meargă la școli din Brașov în care să învețe o meserie. I-a pregătit în timpul său liber, învățându-i cum să răspundă la întrebări pentru a trece de interviu.

Tabără de programare pentru fete

E-Civis este o asociație care promovează integrarea tehnologiei în educație și desfășoară proiecte educative, prin care le dezvoltă copiilor abilitățile de programare. 

Recent, organizația a fost sprijinită de Microsoft, în cadrul programului Alt Viitor, pentru a-i învăța gratuit noțiuni de programare pe elevii din mai multe școli sărace din sudul țării. Tot în cadrul programului Alt Viitor au avut loc, în această vară, două tabere de programare dedicate fetelor cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani. „Am remarcat că la cursurile noastre veneau foarte puține fete, dar când am dat anunțul, s-au înscris imediat. Am descoperit că sunt la fel de pasionate ca băieții, au nevoie doar de un imbold”.

„Am fost fericită, când am văzut mulțumirea de a reuși în ochii lor”

La Robohub copiii care au burse sociale beneficiază gratuit de cursuri de programare și robotică, iar cei din familii cu venituri de până la 4.000 de lei plătesc cursul la un preț subvenționat de 150 de lei lunar. După începerea anului școlar Robohub va organiza cursuri de programare și robotică și pentru elevii din familiile care nu au nevoie de subvenție, la prețul de 300 de lei lunar.

Unii dintre elevii care vin aici sunt și beneficiari ai programului Teach for Romania, destinat copiilor care provin din medii vulnerabile. „De când vin aici copiii s-au schimbat, în primul rând puterea lor de concentrare a crescut foarte mult. Iar unii dintre ei, ne surprind cu totul. Mă uitam la ce lucruri minunate face din Lego WeDo un băiețel de opt ani care tocmai și-a pierdut mama. Nu le găsești în manual, este foarte creativ”, spune Ana Maria Stancu.

Nicoleta Popazu, profesoară de TIC la Liceul „Ion Barbu” din București este voluntară la Robohub. „La cursuri au fost foarte mulți copii din clasele primare care au fost foarte interesați. Cel mai tare m-a bucurat bucuria copiilor. Am fost fericită când am văzut mulțumirea de a reuși în ochii lor. O percep inițial ca pe o joacă, dar este o învățare prin joacă”, explică ea. 

O țară mai bună se construiește plecând de la un sistem de educație performant. Introducerea programării în procesul educațional deschide oportunități către joburi căutate și bine plătite și, mai mult decât atât, dezvoltă acele abilități care construiesc adulți ce pot face față unor provocări diverse: gândirea critică, rezolvarea unor probleme complexe și creativitatea. Platforma Republica vă prezintă oamenii care își doresc să schimbe felul în care învață copiii noștri. Susținem programul Alt Viitor, în care Microsoft România investește 1 milion de dolari. Este un proiect în care sunt implicate ONG-uri, 4500 de profesori și voluntari, o inițiativă care va sprijini dezvoltarea de competențe digitale pentru peste 11.000 de elevi. Îi veți cunoaște aici, le veți afla poveștile și veți vedea modul în care acești oameni pun umărul la construcția unui viitor mai bun pentru România.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Teodora check icon
    Lucruri noi pentru copii și pentru profesorii lor: programare și cultura civica. Ambele sunt noi. Greu găsești profesori de informatica în mediul rural care sa îi învețe pe copii programare. Iar cultura civica de multe ori este tratata în școală ca o materie nesemnificativa. Profesorii de istorie, cei care o predau, nu înțeleg nici ei prea bine mersul lucrurilor.
    Nu știu cât de eficiente sunt cursurile astea, dar ceva trebuie făcut pentru copii.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult