Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Cum să îi înveți pe elevi cultură civică și programare în același timp. „Am fost fericită când am văzut mulțumirea de a reuși în ochii lor”

„Și acum, mișcarea care îi cucerește mereu pe copii!” După ce a dansat și a ridicat piciorul în aer precum un karatist, roboțelul umanoid Alfa, se apleacă și începe să facă, pe masă, o serie de flotări energice. Profesorii și învățătorii din sală zâmbesc, gândindu-se la cum ar arăta un astfel de ajutor în clasele lor.

Ne aflăm la Robohub, centrul de robotică al Asociației E-Civis, care a invitat profesori de STEM și învățători din mai multe județe ale țării, pentru a le face o demonstrație despre noile tehnologii. În spatele vorbitoarei se află doi roboței harnici, care se întorc spre tine și sunt gata să-ți fie de ajutor, aducându-ți diferite obiecte sau răspunzându-ți la întrebări despre vreme.

Pe un banc din stânga esteun braț robotic, cu cap de imprimare 3D, cap de gravare laser, gripper, pix cu care poți realiza diferite desene. „Poți să faci cu el machine vision, să îl înveți ce culoare au cuburile, iar el să le sorteze în funcție de culoare. Acum este programat să ia o cană și să o pună dintr-o parte în alta”, explică Ana-Maria Stancu, președinte al Asociației E-Civis. Un astfel de braț robotic, care ar putea fi, de exemplu, folosit cu succes într-un liceu tehnologic, costă în jur de 6.000 de lei. Pe o altă masă, se află câteva jucării mai mici și mai accesibile - plăcuțe de Microbit si semafoare ori lampadare din leduri pe care le poți programa cu ajutorul lor. Roboței programabili Lego. Sau mici roboți semisferici, ozoboți, pe care îi poți programa pentru a se îndrepta spre o direcție sau alta.

Lecție de educație civică cu Ozoboți

Ana Maria Stancu prezintă un panou mare pe care este desenat drumul unui act normativ - de la stadiul de proiect de lege până la publicarea lui în Monitorul Oficial.

La unele dintre cursurile pe care le ține la Robohub, aceasta încearcă să îi ajute pe copii să își dezvolte, odată cu capacitățile de programare, și cultura civică. Copiii programează roboțeii și îi pun apoi să meargă pe traseul legislativ, prin sesiuni de dezbateri publice și parlamentare, comisii și vot. „Copiii trebuie să învețe de pe acum cum arată traseul unei legi sau execuția bugetară, acest lucru îi va ajuta în viața lor de cetățeni. Iar cu ajutorul ozoboților e simplu, copiii sunt fascinați”, spune președinta E-Civis.

Mihaela Bucșă, profesor de fizică Teach for Romania la școala din Crisbav, ar folosi un astfel de ozobot pentru merge pe conturul literelor, astfel ca elevii de gimnaziu care nu știu bine să scrie și să citească să învețe mai ușor. „Brațul robotic ar fi excelent pentru elevii mei care merg la profesională”, spune ea. Vara aceasta, Mihalea Bucșă și-a ajutat elevii care au luat note sub cinci la Evaluarea Națională să meargă la școli din Brașov în care să învețe o meserie. I-a pregătit în timpul său liber, învățându-i cum să răspundă la întrebări pentru a trece de interviu.

Tabără de programare pentru fete

E-Civis este o asociație care promovează integrarea tehnologiei în educație și desfășoară proiecte educative, prin care le dezvoltă copiilor abilitățile de programare. 

Recent, organizația a fost sprijinită de Microsoft, în cadrul programului Alt Viitor, pentru a-i învăța gratuit noțiuni de programare pe elevii din mai multe școli sărace din sudul țării. Tot în cadrul programului Alt Viitor au avut loc, în această vară, două tabere de programare dedicate fetelor cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani. „Am remarcat că la cursurile noastre veneau foarte puține fete, dar când am dat anunțul, s-au înscris imediat. Am descoperit că sunt la fel de pasionate ca băieții, au nevoie doar de un imbold”.

„Am fost fericită, când am văzut mulțumirea de a reuși în ochii lor”

La Robohub copiii care au burse sociale beneficiază gratuit de cursuri de programare și robotică, iar cei din familii cu venituri de până la 4.000 de lei plătesc cursul la un preț subvenționat de 150 de lei lunar. După începerea anului școlar Robohub va organiza cursuri de programare și robotică și pentru elevii din familiile care nu au nevoie de subvenție, la prețul de 300 de lei lunar.

Unii dintre elevii care vin aici sunt și beneficiari ai programului Teach for Romania, destinat copiilor care provin din medii vulnerabile. „De când vin aici copiii s-au schimbat, în primul rând puterea lor de concentrare a crescut foarte mult. Iar unii dintre ei, ne surprind cu totul. Mă uitam la ce lucruri minunate face din Lego WeDo un băiețel de opt ani care tocmai și-a pierdut mama. Nu le găsești în manual, este foarte creativ”, spune Ana Maria Stancu.

Nicoleta Popazu, profesoară de TIC la Liceul „Ion Barbu” din București este voluntară la Robohub. „La cursuri au fost foarte mulți copii din clasele primare care au fost foarte interesați. Cel mai tare m-a bucurat bucuria copiilor. Am fost fericită când am văzut mulțumirea de a reuși în ochii lor. O percep inițial ca pe o joacă, dar este o învățare prin joacă”, explică ea. 

O țară mai bună se construiește plecând de la un sistem de educație performant. Introducerea programării în procesul educațional deschide oportunități către joburi căutate și bine plătite și, mai mult decât atât, dezvoltă acele abilități care construiesc adulți ce pot face față unor provocări diverse: gândirea critică, rezolvarea unor probleme complexe și creativitatea. Platforma Republica vă prezintă oamenii care își doresc să schimbe felul în care învață copiii noștri. Susținem programul Alt Viitor, în care Microsoft România investește 1 milion de dolari. Este un proiect în care sunt implicate ONG-uri, 4500 de profesori și voluntari, o inițiativă care va sprijini dezvoltarea de competențe digitale pentru peste 11.000 de elevi. Îi veți cunoaște aici, le veți afla poveștile și veți vedea modul în care acești oameni pun umărul la construcția unui viitor mai bun pentru România.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Teodora check icon
    Lucruri noi pentru copii și pentru profesorii lor: programare și cultura civica. Ambele sunt noi. Greu găsești profesori de informatica în mediul rural care sa îi învețe pe copii programare. Iar cultura civica de multe ori este tratata în școală ca o materie nesemnificativa. Profesorii de istorie, cei care o predau, nu înțeleg nici ei prea bine mersul lucrurilor.
    Nu știu cât de eficiente sunt cursurile astea, dar ceva trebuie făcut pentru copii.
    • Like 0


Îți recomandăm

Alphahead

Vishal Narender și Georgeta Brehoi, soția sa, au venit în România în urmă cu 4 ani, după ce au lucrat în mai multe multinaționale din India, Franța și Irlanda, și au decis să-și investească toate economiile pentru a produce echipamente moto.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ștefan Briceag

De la externarea din spital, Ștefan Dănuț Briceag a făcut totul ca să poată relua controlul asupra propriei vieți. În februarie 2018, la 6 luni după accident, s-a mutat împreună cu prietena sa, Iulia, care care i-a fost și îi este alături. „Nu știam că există acest gen de femeie. Iar când cunoști o fată ca ea, te întrebi: Chiar există? După un astfel de accident, când te aștepți ca și mama să plece de lângă tine, ea mi-a zis: Plec când vreau eu, nu când vrei tu.” (Foto: Alexandra Pandrea)

Citește mai mult

Am mulţi cunoscuţi, prieteni si multe rude care au emigrat şi au demonstrat că pot fi cei mai buni evoluând în deplasare. Au demonstrat-o prin muncă asiduă, seriozitate şi perseverenţă. (Foto: Ionel Pop Doncilă)

Maradona din Bacău
Citește mai mult