Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

„Copiii care nu au fost niciodată la școală reacționează la fel ca toți ceilalți în fața tehnologiei. Aceste dispozitive sunt atât de intuitive, încât pur și simplu sunt nediscriminatorii”

RoboHub

La RoboHub, un spațiu colorat din centrul Bucureștiului, Asociația e-Civis le oferă unor copii care provin din medii cu provocări șansa să își dezvolte competențele digitale. La cursuri, aceștia învață să programeze dispozitive precum ozoboții și microbiții, să realizeze proiecte cu ajutorul plăcilor Arduino sau să scrie ei înșiși codul ce dă formă lumii Minecraft. „Pentru copiii care primesc burse sociale, cursurile sunt gratuite, în timp ce pentru cei care provin din familii cu venituri de până în 4.000 de lei, ele sunt parțial subvenționate, costul cursurilor fiind de 150 de lei pe lună”, spune Ana-Maria Stancu, președinta Asociației e-Civis, care a adus aceste cursuri și în 10 școli din câteva județe sărace din sudul României. 

La cursurile „Everyone digital”, organizate cu sprijinul Microsoft România, în cadrul programului Alt Viitor, copiii pun în mișcare, folosind coduri de culoare, ozoboți - mici dispozitive semisferice care urmează circuitele desenate de copii. Sau își pot face un portofel inteligent, care să îi ajute să știe câți bani au mereu în buzunar, cu ajutorul unui Microbit. Sau pot programa, folosindu-se de cunoștințe elementare, un semafor cu leduri, conectând Microbit-ul la o placă Arduino. 

Scopul tuturor aceste exerciții este acela de a se familiariza cu lumea digitală și cu noile tehnologii și a învăța că le pot folosi în avantajul lor.  

„Nu vezi nicio diferență între copii, inclusiv copiii din plasament sunt fix precum cei care vin cu părinții”

Unii dintre cursanții RoboHub provin din centre de plasament, alții din familii care locuiesc în locuințe improvizate, fără acces la utilități.

„Nu vezi nicio diferență între copii, inclusiv copiii din plasament sunt fix precum cei care vin cu părinții. Nu există nicio diferență, aceste dispozitive sunt atât de intuitive și de ușor de folosit, încât pur și simplu sunt nediscriminatorii în modul în care sunt proiectate”, explică Ana-Maria Stancu. Dispozitivele pot fi folosite cu succes, crede ea, pentru a-i atrage pe copii spre școală și pentru a-i ajuta să recupereze mai ușor decalajele. Și-a dat seama de acest lucru când a instruit la RoboHub câteva grupe de copii incluși în programul organizației Teach for Romania.

„Sunt copii din zona Gara de Nord, care stau în case improvizate. Nu au apă acasă să se spele, nu au fost școlarizați, de abia acum au intrat în sistemul de educație cu Teach for Romania. Copiii care nu au fost niciodată la școală reacționează la fel ca toți ceilalți în fața tehnologiei”, a văzut ea. 

A impresionat-o Iulian, băiețel de 11 ani, care a început mai târziu școala. „Acel copil are o înclinație naturală către tehnologie, ne-a surprins pe toți. Acasă dezmembra singur jucării pentru a-și face altele singur. Este foarte concentrat și are foarte mult bun simț”, spune Ana-Maria Stancu.

O nouă metodă de a învăța scrisul și cititul

Vrea să dezvolte un sistem în care să îi învețe pe copii să scrie și să citească cu ajutorul ozoboților. „Copiii desenează literele, iar ozoboții parcurg circuitul format din litere. E altceva când învață să scrie pentru ozoboți. Sau când învață să facă adunări și scăderi cu ajutorul microbiților”, crede ea.

În cadrul proiectului derulat de E-Civis, elevii din 10 școli din trei județe sărace din sudul României, Giurgiu, Călărași și Teleorman beneficiază de module de informatică. În unele dintre acestea a avut parte de surprize plăcute. „Nu toate școlile și nu toți profesorii sunt la fel, dar într-o școală din Teleorman am găsit o doamnă directoare, profesoară de TIC, foarte entuziasmată de proiect, care a mai adus și doi profesori la cursurile ținute de voluntarii noștri, ca să observe ce se întâmplă și să poată replica modelul. Cred că de la astfel de oameni începe schimbarea”, spune Ana-Maria Stancu.

O țară mai bună se construiește plecând de la un sistem de educație performant. Introducerea programării în procesul educațional deschide oportunități către joburi căutate și bine plătite și, mai mult decât atât, dezvoltă acele abilități care construiesc adulți ce pot face față unor provocări diverse: gândirea critică, rezolvarea unor probleme complexe și creativitatea. Platforma Republica vă prezintă oamenii care își doresc să schimbe felul în care învață copiii noștri. Susținem programul Alt Viitor, în care Microsoft România investește 1 milion de dolari. Este un proiect în care sunt implicate ONG-uri, 4500 de profesori și voluntari, o inițiativă care va sprijini dezvoltarea de competențe digitale pentru peste 11.000 de elevi. Îi veți cunoaște aici, le veți afla poveștile și veți vedea modul în care acești oameni pun umărul la construcția unui viitor mai bun pentru România.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Dan Byron_FB

Se numește Daniel Radu, are 43 de ani și a copilărit într-un bloc lung, aflat lângă un altul, în ruină, de pe Șoseaua Pantelimon din București. În lumea aceea, mulți copii săraci, jefuiți de către soartă de dragoste și siguranță, căutau să recupereze ceva de la viață din buzunare străine și să egaleze scorul lovindu-i pe cei mai slabi decât ei.

Citește mai mult

OnLaptop

Cu o experiență de aproape 15 ani în business-ul IT, Valentin Morlovea a intrat pe nișa reparațiilor de laptop-uri în 2015, o afacere a cărei dezvoltare depinde fundamental de viteza de răspuns în soluționarea problemelor clienților. În prezent, 70% din laptopurile care intră în OnLaptop Service Center&Shop din București, sunt reparate în maxim 24 de ore, lucru care este posibil datorită dezvoltării unui soft dedicat.

Citește mai mult

iziBAC

„Am primit mesaje după ultima sesiune de Bac, pe unul dintre ele chiar l-am postat. Era o fată care nu a putut să se pregătească pentru biologie și a învățat la această materie doar cu iziBAC și în contextul acesta a luat 9.20”, povestește Adrian Stratulat.

Citește mai mult