Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Cum se pregătește un liceu privat de deschiderea anului școlar „în orice condiții”

Copil mască tablă

Foto: Profimedia Images

Prima zi de școală este un moment unic, ca o primă pagină dintre o poveste, sau ca o piatră de hotar în fața unei lumi noi. În școala noastră (Liceul Teoretic Național), părinții, bunicii și mai ales, elevii trăiesc această zi, în fiecare an, la cea mai înaltă intensitate.

Liceul Teoretic Național pe care l-am fondat acum opt ani a fundamentat, acum mai bine de doi ani, un model propriu de organizare și funcționare a activității.

Acest model s-a afirmat tot mai viguros ca o alternativă viabilă, serioasă și predictibilă în învățământul preuniversitar românesc. În acest context, de circa patru ani de zile, cadrele didactice ale LTN participă în mod constant, la activități de pregătire continuă, îndeosebi în ceea ce privește folosirea mijloacelor IT&C în procesul de învățământ. În acest fel, până în acest moment, două treimi dintre cadrele noastre didactice au absolvit cursurile Google Educator, precum și alte cursuri de formare în domeniul noilor metode de predare-evaluare. 

Este și motivul pentru care, de îndată ce în martie, anul acesta, a fost declarată starea de urgență cauzată de pandemia de coronavirus și s-au suspendat cursurile școlare, școala noastră a trecut la desfășurarea tuturor lecțiilor, la toate disciplinele și la toate nivelurile de învățământ, în sistemul online. Fără îndoială că orarul claselor din învățământul primar a fost adaptat în mod corespunzător. În același timp, s-a realizat, pentru toți elevii școlii, parcurgerea întregii materii aferente anului școlar 2019/2020, dar și evaluarea corespunzătoare a acestora. Acest lucru a permis ca anul școlar 2019/2020 să se încheie în bune condiții. În acest mod s-au creat premisele unui parcurs școlar viitor al elevilor noștri fără niciun fel de sincope. Astfel, la Evaluarea Națională și la examenul de Bacalaureat elevii noștri au obținut, ca de altfel în fiecare an, rezultate de excepție.

Pornind de la aceste realități, imediat după finalizarea cursurilor școlare am demarat activitatea de pregătire a deschiderii viitorului an școlar 2020/2021. Am procedat în acest fel având în vedere evoluția pandemiei la noi în țară și pe plan mondial, opiniile specialiștilor din țară și din străinătate. Fără îndoială, că respectând legile în vigoare, am avut în vedere modul în care vom parcurge programele școlare, dar și pregătirea continuă pentru examenele naționale, concursurile și olimpiadele școlare ce vor avea loc în viitorul an școlar.

Dar mai presus de acest lucru ne-am gândit ce trebuie să facem pentru a asigura elevilor noștri condiții cât mai bune de sănătate, atât fizică, cât și spirituală. În mod practic am procedat la fel ca în luna martie 2020. Adică, adunând toate informațiile și opiniile apărute în spațiul public, consultându-ne cu reputați specialiști români în domeniu, cu părinții, cu elevii și desigur, ne-am elaborat o Strategie proprie de acțiune pentru pregătirea deschiderii noului an școlar 2020/2021.

Din această perspectivă, am cerut sprijinul unor medici-părinți, dar și Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”. Conducerea acestui institut a fost deosebit de receptivă și a făcut posibilă deplasarea în campusul nostru a unei echipe de specialiști care a analizat, împreună cu noi, în detaliu, măsurile ce mai trebuie adoptate pentru asigurarea stării de sănătate. Ca urmare a acestei analize s-au demarat, în primul rând, o serie de lucrări vizând separarea băncilor, mai buna aerisire a claselor, dezinfectarea individuală, asigurarea unor mijloacele de protecție a cadrelor didactice, stabilirea unor trasee etc. În același timp a fost elaborată o Procedură ce urmează a fi aplicată de toți actorii participanți la procesul de învățământ.

Pe de altă parte, în situația în care lecțiile se vor desfășura online, pentru a se trece la noi standarde de calitate a procesului de învățământ, cadrele didactice au fost dotate de către școala noastră cu chrome-book-uri, iar părinții au fost solicitați să se implice pentru asigurarea accesului tuturor elevilor noștri la sistemul informatic, anume conceput și realizat pentru a putea să se desfășoare lecțiile în bune condiții.

Adăugând la acestea lucrările de ambientare a spațiilor exterioare, de curățenie și dezinfectare și decontaminare, putem afirma căsuntem pregătiți să începem noul an de învățământ 2020/2021 în orice scenariu se va realiza acest lucru.

La toate acestea se adaugă activitățile de pregătire continuă a cadrelor didactice desfășurate, în diferite forme, pe toată durata vacanței de vară și care vor culmina cu un Modul organizat, în perioada 31 august - 4 septembrie, la care vor participa toți membrii echipei noastre. Cu acest prilej se va realiza și testarea acestora pentru depistarea noului coronavirus.

Iată deci că vacanța mare a reprezentat pentru noi nu doar un timp de binemeritată odihnă și relaxare, ci și o perioadă de pregătire intensă pentru a face față provocărilor viitoare. Nimic nu se va realiza însă fără o colaborare constantă cu părinții. În permanență, noi am informat părinții elevilor noștri în legătură cu preocupările destinate pregătirii deschiderii noului an școlar, ne-am consultat în legătură cu măsurile pe care intenționăm să le luăm și le-am cerut sprijinul pentru realizarea obiectivelor propuse. Fără adeziunea părinților, nu puteam să fim acum în situația de a începe anul școlar 2020/2021 în orice scenariu.

Aceasta este de fapt cheia succesului în educație: implicarea deplină, cu bună credință, atât a școlii, cât și a părinților și situarea cu adevărat a interesului educării elevilor în centrul întregii activități.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nume check icon
  Este bine ca si lucruri bune se mai intampla, chiar daca sunt prezentate sub forma unui advertorial. Trecand peste acest lucru minor, ce s-a intamplat aici este un exemplu de buna practica. Din pacate aplicabil institutiilor particulare si mai putin celor de stat prin prisma resurselor si capacitatilor organelor centrale. Daca o institutie particulare cu un model decizional simplu si fluent poate sa ia decizii pe loc, nu la fel se intampla la stat. Noi facem licitatii mamut de zeci de milioane de masti, sute de mii de tablete, etc. care dureaza foarte mult si in final nu gasesti pe nimeni sa iti aduca asa ceva maine, cum doreste statul roman. In plus apar destul de multe interese care pot influenta si mai mult deciziile si zeci de nivele de aprobare. SI mai este vorba de de bugete.
  Prin urmare, chiar daca am avea o dorinta sa indreptam lucurile nu este putinta. Si nu este vorba numai de educatie, dar si de sanatate si alte servicii publice. Singura solutie este dezvoltarea unui cadru general de lucru, dar sa existe o descentralizare la nivel judetean sau chiar de UAT., cu verificari regulate daca regulile si procedurile sunt implementate. Iar daca nu, sa se aplice pedepsele pe masura.
  Fara o descentralizare controlata ne vom uita unii la altii si vom visa ca poate nepotii nostri vor prinde ceva vremuri mai bune.
  • Like 1
 • Valentin check icon
  Se poate şi la noi: https://www.youtube.com/watch?v=759UF9v4PE_wTuc
  • Like 0
 • Dorin check icon
  Credeți că pe mulți din Dascălii noștrii îi interesează așa ceva ?Nu cred.Le- ar conveni de minune să rămână închisă școala și să mai stea iar bine mersi acasă luni de zile primind degeaba salariile și sporurile .
  • Like 1
  • @ Dorin
   Valentin check icon
   În ce ţară din lume eşti obligat să predai după o programă naţională CU GREŞELI? Erori într-un document naţional.
   • Like 0
  • @ Valentin
   Dorin check icon
   Și în ce țară stai acasă ,nu predai ,s-au te faci că predai on-line, dar primești salariile și sporurile întregi???
   • Like 0
  • @ Valentin
   Greseli pot sa apara in orice, oriunde, nimic pe lumea asta nu e perfect. Daca sesizati astfel de greseli adresati-va celor care au redactat acele programe.
   • Like 2
  • @ Jonn Jonzz
   Valentin check icon
   Da? Un exemplu de programă cu erori?
   • Like 0
  • @ Dorin
   Valentin check icon
   Sunt şi profesori care nu predau nici în clasă, ci doar recită dintr-o metodică de pe vremea lui Pazvante. Curios, să fie cei aceeaşi cu cei care nu predau online? Aveţi senzaţia că un profesor predă doar dacă figurează în clasă?
   • Like 0
  • @ Valentin
   Inteleg ca asta ati gasit dvs., din moment ce va plangeti de aspectul asta.
   • Like 2
 • Valentin check icon
  Experienţa unui sistem aflat în top 5 PISA: https://www.youtube.com/watch?v=lfU8_BUuPx0
  • Like 0
  • @ Valentin
   Clipul este postat in februarie 2019, cu mult inainte sa inceapa pandemia.
   • Like 2
  • @ Jonn Jonzz
   Valentin check icon
   Cu atât mai mult.
   • Like 0
  • @ Valentin
   Pai articolul de fata si situatia actuala au legatura in special cu pandemia. De aici tot efortul de a asigura un cadru online pentru predare si evaluare, mentinerea distantei intre banci etc.
   • Like 2
 • Valentin check icon
  .
  • Like 0
 • Bun! Felicitari, ce descrieti pare sa fie o pregatire foarte buna pentru noul an scolar, succes in continuare. Cam asa cred ca ar trebui sa arate standardul si pentru scolile de stat.
  • Like 2


Îți recomandăm

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult

Scoala din valiza

„Educația digitală nu înseamnă neapărat distanțarea între copil și profesor. Și aici îmi vine în minte un alt exemplu: profesorii dintr-o școală din Ialomița, care au devenit dependenți de copiii pentru a putea să folosească mijloacele digitale și s-au apropiat de copii”.

Citește mai mult

Andreas Lier - BASF

„Mă duc aproape în fiecare dimineață cu bicicleta la birou, pe o distanță de 3-4 km, în timp ce vecinii mei adoră să-și conducă SUV-urile, să stea în ambuteiaje, să polueze aerul, lăsând o amprentă mare de carbon doar pentru a se simți foarte confortabil și a afișa simboluri de statut social”, dezvăluie Andreas Lier, CEO al BASF România, într-un interviu pentru Republica.

Citește mai mult

O afacere cu cânepă

Ionuț a plecat în India în toamna lui 2017 ca să viziteze cele șapte orașe sfinte. A luat această decizie după un an și jumătate în care a lucrat pentru o companie elvețiano-britanică din Praga, unde ajunsese ca proaspăt absolvent al unui masterat în Olanda, care nu și-a găsit nimic de lucru în țară.

Citește mai mult

Andrei Pitis

Andrei Pitiş, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni din industria locală de IT, a investit până în prezent în 15 startup-uri, după ce în 2018 a demarat un proiect prin care vrea să ajute 100 de români să ajungă milionari în euro din startup-uri în tehnologie.

Citește mai mult