Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Cum se pregătește un liceu privat de deschiderea anului școlar „în orice condiții”

Copil mască tablă

Foto: Profimedia Images

Prima zi de școală este un moment unic, ca o primă pagină dintre o poveste, sau ca o piatră de hotar în fața unei lumi noi. În școala noastră (Liceul Teoretic Național), părinții, bunicii și mai ales, elevii trăiesc această zi, în fiecare an, la cea mai înaltă intensitate.

Liceul Teoretic Național pe care l-am fondat acum opt ani a fundamentat, acum mai bine de doi ani, un model propriu de organizare și funcționare a activității.

Acest model s-a afirmat tot mai viguros ca o alternativă viabilă, serioasă și predictibilă în învățământul preuniversitar românesc. În acest context, de circa patru ani de zile, cadrele didactice ale LTN participă în mod constant, la activități de pregătire continuă, îndeosebi în ceea ce privește folosirea mijloacelor IT&C în procesul de învățământ. În acest fel, până în acest moment, două treimi dintre cadrele noastre didactice au absolvit cursurile Google Educator, precum și alte cursuri de formare în domeniul noilor metode de predare-evaluare. 

Este și motivul pentru care, de îndată ce în martie, anul acesta, a fost declarată starea de urgență cauzată de pandemia de coronavirus și s-au suspendat cursurile școlare, școala noastră a trecut la desfășurarea tuturor lecțiilor, la toate disciplinele și la toate nivelurile de învățământ, în sistemul online. Fără îndoială că orarul claselor din învățământul primar a fost adaptat în mod corespunzător. În același timp, s-a realizat, pentru toți elevii școlii, parcurgerea întregii materii aferente anului școlar 2019/2020, dar și evaluarea corespunzătoare a acestora. Acest lucru a permis ca anul școlar 2019/2020 să se încheie în bune condiții. În acest mod s-au creat premisele unui parcurs școlar viitor al elevilor noștri fără niciun fel de sincope. Astfel, la Evaluarea Națională și la examenul de Bacalaureat elevii noștri au obținut, ca de altfel în fiecare an, rezultate de excepție.

Pornind de la aceste realități, imediat după finalizarea cursurilor școlare am demarat activitatea de pregătire a deschiderii viitorului an școlar 2020/2021. Am procedat în acest fel având în vedere evoluția pandemiei la noi în țară și pe plan mondial, opiniile specialiștilor din țară și din străinătate. Fără îndoială, că respectând legile în vigoare, am avut în vedere modul în care vom parcurge programele școlare, dar și pregătirea continuă pentru examenele naționale, concursurile și olimpiadele școlare ce vor avea loc în viitorul an școlar.

Dar mai presus de acest lucru ne-am gândit ce trebuie să facem pentru a asigura elevilor noștri condiții cât mai bune de sănătate, atât fizică, cât și spirituală. În mod practic am procedat la fel ca în luna martie 2020. Adică, adunând toate informațiile și opiniile apărute în spațiul public, consultându-ne cu reputați specialiști români în domeniu, cu părinții, cu elevii și desigur, ne-am elaborat o Strategie proprie de acțiune pentru pregătirea deschiderii noului an școlar 2020/2021.

Din această perspectivă, am cerut sprijinul unor medici-părinți, dar și Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”. Conducerea acestui institut a fost deosebit de receptivă și a făcut posibilă deplasarea în campusul nostru a unei echipe de specialiști care a analizat, împreună cu noi, în detaliu, măsurile ce mai trebuie adoptate pentru asigurarea stării de sănătate. Ca urmare a acestei analize s-au demarat, în primul rând, o serie de lucrări vizând separarea băncilor, mai buna aerisire a claselor, dezinfectarea individuală, asigurarea unor mijloacele de protecție a cadrelor didactice, stabilirea unor trasee etc. În același timp a fost elaborată o Procedură ce urmează a fi aplicată de toți actorii participanți la procesul de învățământ.

Pe de altă parte, în situația în care lecțiile se vor desfășura online, pentru a se trece la noi standarde de calitate a procesului de învățământ, cadrele didactice au fost dotate de către școala noastră cu chrome-book-uri, iar părinții au fost solicitați să se implice pentru asigurarea accesului tuturor elevilor noștri la sistemul informatic, anume conceput și realizat pentru a putea să se desfășoare lecțiile în bune condiții.

Adăugând la acestea lucrările de ambientare a spațiilor exterioare, de curățenie și dezinfectare și decontaminare, putem afirma căsuntem pregătiți să începem noul an de învățământ 2020/2021 în orice scenariu se va realiza acest lucru.

La toate acestea se adaugă activitățile de pregătire continuă a cadrelor didactice desfășurate, în diferite forme, pe toată durata vacanței de vară și care vor culmina cu un Modul organizat, în perioada 31 august - 4 septembrie, la care vor participa toți membrii echipei noastre. Cu acest prilej se va realiza și testarea acestora pentru depistarea noului coronavirus.

Iată deci că vacanța mare a reprezentat pentru noi nu doar un timp de binemeritată odihnă și relaxare, ci și o perioadă de pregătire intensă pentru a face față provocărilor viitoare. Nimic nu se va realiza însă fără o colaborare constantă cu părinții. În permanență, noi am informat părinții elevilor noștri în legătură cu preocupările destinate pregătirii deschiderii noului an școlar, ne-am consultat în legătură cu măsurile pe care intenționăm să le luăm și le-am cerut sprijinul pentru realizarea obiectivelor propuse. Fără adeziunea părinților, nu puteam să fim acum în situația de a începe anul școlar 2020/2021 în orice scenariu.

Aceasta este de fapt cheia succesului în educație: implicarea deplină, cu bună credință, atât a școlii, cât și a părinților și situarea cu adevărat a interesului educării elevilor în centrul întregii activități.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Este bine ca si lucruri bune se mai intampla, chiar daca sunt prezentate sub forma unui advertorial. Trecand peste acest lucru minor, ce s-a intamplat aici este un exemplu de buna practica. Din pacate aplicabil institutiilor particulare si mai putin celor de stat prin prisma resurselor si capacitatilor organelor centrale. Daca o institutie particulare cu un model decizional simplu si fluent poate sa ia decizii pe loc, nu la fel se intampla la stat. Noi facem licitatii mamut de zeci de milioane de masti, sute de mii de tablete, etc. care dureaza foarte mult si in final nu gasesti pe nimeni sa iti aduca asa ceva maine, cum doreste statul roman. In plus apar destul de multe interese care pot influenta si mai mult deciziile si zeci de nivele de aprobare. SI mai este vorba de de bugete.
    Prin urmare, chiar daca am avea o dorinta sa indreptam lucurile nu este putinta. Si nu este vorba numai de educatie, dar si de sanatate si alte servicii publice. Singura solutie este dezvoltarea unui cadru general de lucru, dar sa existe o descentralizare la nivel judetean sau chiar de UAT., cu verificari regulate daca regulile si procedurile sunt implementate. Iar daca nu, sa se aplice pedepsele pe masura.
    Fara o descentralizare controlata ne vom uita unii la altii si vom visa ca poate nepotii nostri vor prinde ceva vremuri mai bune.
    • Like 1
  • Valentin check icon
    Se poate şi la noi: https://www.youtube.com/watch?v=759UF9v4PE_wTuc
    • Like 0
  • Dorin check icon
    Credeți că pe mulți din Dascălii noștrii îi interesează așa ceva ?Nu cred.Le- ar conveni de minune să rămână închisă școala și să mai stea iar bine mersi acasă luni de zile primind degeaba salariile și sporurile .
    • Like 1
    • @ Dorin
      Valentin check icon
      În ce ţară din lume eşti obligat să predai după o programă naţională CU GREŞELI? Erori într-un document naţional.
      • Like 0
    • @ Valentin
      Dorin check icon
      Și în ce țară stai acasă ,nu predai ,s-au te faci că predai on-line, dar primești salariile și sporurile întregi???
      • Like 0
    • @ Valentin
      Greseli pot sa apara in orice, oriunde, nimic pe lumea asta nu e perfect. Daca sesizati astfel de greseli adresati-va celor care au redactat acele programe.
      • Like 2
    • @ Jonn Jonzz
      Valentin check icon
      Da? Un exemplu de programă cu erori?
      • Like 0
    • @ Dorin
      Valentin check icon
      Sunt şi profesori care nu predau nici în clasă, ci doar recită dintr-o metodică de pe vremea lui Pazvante. Curios, să fie cei aceeaşi cu cei care nu predau online? Aveţi senzaţia că un profesor predă doar dacă figurează în clasă?
      • Like 0
    • @ Valentin
      Inteleg ca asta ati gasit dvs., din moment ce va plangeti de aspectul asta.
      • Like 2
  • Valentin check icon
    Experienţa unui sistem aflat în top 5 PISA: https://www.youtube.com/watch?v=lfU8_BUuPx0
    • Like 0
    • @ Valentin
      Clipul este postat in februarie 2019, cu mult inainte sa inceapa pandemia.
      • Like 2
    • @ Jonn Jonzz
      Valentin check icon
      Cu atât mai mult.
      • Like 0
    • @ Valentin
      Pai articolul de fata si situatia actuala au legatura in special cu pandemia. De aici tot efortul de a asigura un cadru online pentru predare si evaluare, mentinerea distantei intre banci etc.
      • Like 2
  • Valentin check icon
    .
    • Like 0
  • Bun! Felicitari, ce descrieti pare sa fie o pregatire foarte buna pentru noul an scolar, succes in continuare. Cam asa cred ca ar trebui sa arate standardul si pentru scolile de stat.
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult