Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cum se spune ghiolban în engleză?

Cristian Tudor Popescu

E prea mult pentru arbitrul Colțescu să i se spună că dă dovadă de rasism. A fi rasist presupune o ideologie, primitivă, inumană, respingătoare, dar idee. Colțescu face dovada purului și simplului meltenism, a ghiolbăniei sale naturale, de cetățean al Românichii, nu al României. Ăia, europenii, numesc asta rasism. El, și mulți alți hominizi ai zisei Românica, nici nu pricep de ce face ăștia atâta tapaj, pardon, cuvântul ăsta e o înjurătură pentru Colțești, să zicem scandal: „Păi, ce, domne, nu era negru? Dacă era alb și îl făcea negru, aia, da!”.

Omul nostru a fost delegat să arbitreze în UE fără a i se verifica o minimă cultură de comunicare necesară acestui post. A vorbit românește spunând „tipul ăla negru”, pentru că, unu, o engleză minimă nu știe și, doi, s-a gândit în mințișoara lui că n-o să-l înțeleagă decât arbitrul de centru, român și el. La viața sa, Colțescu o mai fi identificat oameni zicând „tipu ăla andicapat” sau „boșorogu ăla”.

Având în vedere că șeful AUR e lider de peluză, i-aș recomanda lui Colțescu să se înscrie rapid în partid, dacă n-a și făcut-o, unde va fi considerat un românic asuprit de nenorociții ăștia de la Brusel.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult