Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cum vor fi afectate companiile cu cifra de afaceri sub 500.000 euro de impozitarea pe venituri

În România sunt 80.000 de companii cu cifra de afaceri anuală între 100.000 și 500.000 euro. Dintre acestea peste 65.000 vor trece de la 1 februarie la sistemul de impozitare pe venituri. Cincisprezece mii de companii rămân la sistemul de impozitare pe profit deoarece au trecut în codul CAEN prestarea serviciilor de consultanță.

Cine va pierde după această modificare?

Deși a fost prezentată ca o măsură care va ajuta companiile, trecerea la impozitarea pe venituri va influența negativ toate companiile care au o marjă de profit înainte de impozitare mai mică de 6,25% (calculat 1/16, pentru companiile care au cel puțin un angajat).

Vor fi influențate firmele din producție, distribuție, retail, construcții, HoReCa, industrii care funcționează cu marje mai mici. 

Simularea impozitelor plătite conform celor două categorii, impozit pe profit sau pe venit

Orice companie cu marjă de profit înainte de impozitare mai mică de 6,25% trebuie să facă o simulare a impozitelor plătite conform celor două categorii, impozit pe profit sau pe venit.

Cu cât marja de profit este mai mică, cu atât impozitarea pe venit va genera un impozit mai mare decât impozitul pe profit.

În acest caz este recomandat ca societatea să-și majoreze capitalul social la 45.000 lei. În acest fel compania poate opta să rămână la sistemul de impozitare pe profit.

Se pot introduce cheltuieli nedeductibile pe microîntreprindere?

Unele păreri menționează că trecerea la sistemul de impozitare pe venituri are marele avantaj că se pot introduce pe firmă cheltuieli nedeductibile.

Această afirmație nu este corectă, deoarece cheltuielile înregistrate trebuie să aibă legătură cu activitatea, indiferent dacă impozitarea se face la profit sau la venit.

În cazul unui control, pentru cheltuielile care nu au legătură cu activitatea, înregistrate de o companie care este impozitată la venit, se va considera că firma a acordat dividende. Inspectorii fiscali vor calcula impozit pe dividende și penalități aferente.

Înregistrările de cheltuieli care nu au legătură cu activitatea companiei pot avea și consecințe penale, conform articolelor 111, art 272^1, art 272 pct b din Legea 31 privind societățile comerciale. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult