Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cum vor fi afectate companiile cu cifra de afaceri sub 500.000 euro de impozitarea pe venituri

În România sunt 80.000 de companii cu cifra de afaceri anuală între 100.000 și 500.000 euro. Dintre acestea peste 65.000 vor trece de la 1 februarie la sistemul de impozitare pe venituri. Cincisprezece mii de companii rămân la sistemul de impozitare pe profit deoarece au trecut în codul CAEN prestarea serviciilor de consultanță.

Cine va pierde după această modificare?

Deși a fost prezentată ca o măsură care va ajuta companiile, trecerea la impozitarea pe venituri va influența negativ toate companiile care au o marjă de profit înainte de impozitare mai mică de 6,25% (calculat 1/16, pentru companiile care au cel puțin un angajat).

Vor fi influențate firmele din producție, distribuție, retail, construcții, HoReCa, industrii care funcționează cu marje mai mici. 

Simularea impozitelor plătite conform celor două categorii, impozit pe profit sau pe venit

Orice companie cu marjă de profit înainte de impozitare mai mică de 6,25% trebuie să facă o simulare a impozitelor plătite conform celor două categorii, impozit pe profit sau pe venit.

Cu cât marja de profit este mai mică, cu atât impozitarea pe venit va genera un impozit mai mare decât impozitul pe profit.

În acest caz este recomandat ca societatea să-și majoreze capitalul social la 45.000 lei. În acest fel compania poate opta să rămână la sistemul de impozitare pe profit.

Se pot introduce cheltuieli nedeductibile pe microîntreprindere?

Unele păreri menționează că trecerea la sistemul de impozitare pe venituri are marele avantaj că se pot introduce pe firmă cheltuieli nedeductibile.

Această afirmație nu este corectă, deoarece cheltuielile înregistrate trebuie să aibă legătură cu activitatea, indiferent dacă impozitarea se face la profit sau la venit.

În cazul unui control, pentru cheltuielile care nu au legătură cu activitatea, înregistrate de o companie care este impozitată la venit, se va considera că firma a acordat dividende. Inspectorii fiscali vor calcula impozit pe dividende și penalități aferente.

Înregistrările de cheltuieli care nu au legătură cu activitatea companiei pot avea și consecințe penale, conform articolelor 111, art 272^1, art 272 pct b din Legea 31 privind societățile comerciale. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Cătălin Vasile, NN România

În acest an, NN România a creat primul fond de burse pentru viitori antreprenori, care susține tineri cu posibilități financiare limitate să urmeze studii aplicate de business la EA – The Entrepreneurship Academy.

Citește mai mult

Pasarea in vazduh

„Bilete Brâncuși sold out” este mesajul aproape permanent afișat la centrul de informații al Muzeului Național de Artă Timișoara unde, până 28 ianuarie 2024, se desfășoară expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”.

Citește mai mult