Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Cum vor fi afectate companiile cu cifra de afaceri sub 500.000 euro de impozitarea pe venituri

În România sunt 80.000 de companii cu cifra de afaceri anuală între 100.000 și 500.000 euro. Dintre acestea peste 65.000 vor trece de la 1 februarie la sistemul de impozitare pe venituri. Cincisprezece mii de companii rămân la sistemul de impozitare pe profit deoarece au trecut în codul CAEN prestarea serviciilor de consultanță.

Cine va pierde după această modificare?

Deși a fost prezentată ca o măsură care va ajuta companiile, trecerea la impozitarea pe venituri va influența negativ toate companiile care au o marjă de profit înainte de impozitare mai mică de 6,25% (calculat 1/16, pentru companiile care au cel puțin un angajat).

Vor fi influențate firmele din producție, distribuție, retail, construcții, HoReCa, industrii care funcționează cu marje mai mici. 

Simularea impozitelor plătite conform celor două categorii, impozit pe profit sau pe venit

Orice companie cu marjă de profit înainte de impozitare mai mică de 6,25% trebuie să facă o simulare a impozitelor plătite conform celor două categorii, impozit pe profit sau pe venit.

Cu cât marja de profit este mai mică, cu atât impozitarea pe venit va genera un impozit mai mare decât impozitul pe profit.

În acest caz este recomandat ca societatea să-și majoreze capitalul social la 45.000 lei. În acest fel compania poate opta să rămână la sistemul de impozitare pe profit.

Se pot introduce cheltuieli nedeductibile pe microîntreprindere?

Unele păreri menționează că trecerea la sistemul de impozitare pe venituri are marele avantaj că se pot introduce pe firmă cheltuieli nedeductibile.

Această afirmație nu este corectă, deoarece cheltuielile înregistrate trebuie să aibă legătură cu activitatea, indiferent dacă impozitarea se face la profit sau la venit.

În cazul unui control, pentru cheltuielile care nu au legătură cu activitatea, înregistrate de o companie care este impozitată la venit, se va considera că firma a acordat dividende. Inspectorii fiscali vor calcula impozit pe dividende și penalități aferente.

Înregistrările de cheltuieli care nu au legătură cu activitatea companiei pot avea și consecințe penale, conform articolelor 111, art 272^1, art 272 pct b din Legea 31 privind societățile comerciale. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult