Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Îndrăznește să mă minți frumos!

Dacă România nu exista trebuia inventată. Majoritatea locuitorilor se simt în România ca Alice în Țara Minunilor.

Numai că în România iepurii nu vorbesc. Încă.

În România miniștrii de finanțe și președinții de la ANAF sunt acuzați de evaziune fiscală, suntem pe ultimul loc în Europa la numărul de kilometri de autostradă, dar suntem pe primul loc la costul plătit pe kilometru, partidele promit companiilor predictibilitate, dar se solicită schimbarea Codului Fiscal cu o notificare de două săptămâni.

Românii nu sunt proști.

Realizează că sunt mințiți de politicieni.

Își dau seama că nu este posibil ca statul să scadă aproape toate taxele și cu toate acestea să aibă bani pentru mărirea salariilor bugetarilor, pensiilor, sume suplimentare pentru educație.

Ca și Alice în Țara Minunilor, românii doresc să li se spună povești. O minciună, chiar și una gogonată, spusă într-un mod convingător, te poate detașa un pic de greutățile cotidiene.

În douăzeci și șase de ani, politicienii români au devenit experți în povești spuse alegătorilor.

Românii înțeleg că nu vor avea niciodată o țara ca afară, dar ascultă fascinați când cineva le promite o viață asemănătoare cu a unui german.

Puterea de a schimba povestitorii

Românii au bun simț și înțeleg că sunt mințiți. Înțeleg că în România nu există doctrine ale partidelor. Că nu există politicieni de dreapta sau de stânga.

Există doar povestitori. Unii mai buni, alții mai puțin buni.

Românilor le-a rămas doar puterea de a schimba povestitorii! Și o fac de câte ori au ocazia! Uneori, deși mult mai rar, chiar revoltându-se.

Românii se bucură la schimbări! Altfel nu-mi explic cum un partid care este adus la putere de către populație printr-o mișcare de stradă, care are de partea sa pe președintele țării și care conduce țara într-un an cu cea mai mare creștere economică din Europa, să piardă rușinos alegerile tocmai în fața partidului care a fost alungat de la putere de populație acum un an.

Personal nu sunt interesat de politică. Nu mă uit la emisiuni TV cu politicieni.

Cred că schimbarea României se va realiza atunci când oamenii se vor schimba. Nu aștept schimbarea de la politicieni.

Am fost rugat de către Republica să fac analiza programului de guvernare al PSD.

Sincer, până acum nu am fost interesat să citesc acest program. A fost de ajuns să citesc în presă câteva dintre propuneri ca să îmi dau seama că este o poveste gogonată.

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

Sunt convins că foarte mulți oameni care au votat PSD-ul realizează că au votat o poveste SF.

Poți să-i condamni pe acești oameni că au ascultat o poveste în care li s-a spus că vor trăi mult mai bine, că vor avea parte de educație și de sănătate la nivel european?

Chiar interesează pe cineva că PIB-ul va crește cu 1%, 10% sau 100% în următorii 4 ani?

În continuare voi prezenta comentarii tehnice prin care voi demonstra că acest program nu are șanse să fie aplicat.

Nu că aceste comentarii tehnice ar conta pentru susținătorii celor două tabere.

Pentru a susține toate măsurile populiste, PSD a introdus în programul său de guvernare câteva date macroeconomice.

Mă întreb câți dintre cei care au votat PSD înțeleg cum se calculează PIB-ul și ce semnificație are? Pentru aceștia nu are nicio importanță dacă PSD a trecut în plan o creștere a PIB-ului cu 1%, 10% sau 100%. Câți dintre alegători înțeleg noțiunea de deficit bugetar raportat la PIB? Credeți că pentru majoritatea românilor contează că acest deficit este 2%, 20% sau 200%?

Vă spun cu siguranță că nu contează. De fapt datele din programul PSD-ului nu au contat nici pentru cei din PNL, pentru că altfel nu înțeleg cum au stat atât de pasivi ascultând asemenea anomalii economice.

Chiar nu este niciun economist la PNL care să spună „Oameni buni! Să vă explic de ce este o prostie!”

Să începem analiza programului PSD

În programul de guvernare, PSD susține că în perioada 2017-2020 PIB-ul va crește cu 34%, adică o creștere anuală medie de 7,6%.

România va avea în 2016 o creștere a PIB-ului de 5%, fiind clasată din acest punct de vedere în primele trei țări din Europa.

Această creștere a fost determinată de explozia consumului generată de scăderea TVA-ului de la 24% la 20% la începutul anului 2016.

În primele luni ale anului 2016, consumul a crescut într-un ritm foarte mare, atingând creșteri de 20% față de perioada similară din 2015.

În mai multe articole din Republica publicate la începutul anului, am explicat că acest consum devenise isteric și nu putea fi susținut la același nivel. Pentru că pur și simplu oamenii nu cumpără în fiecare lună frigidere și televizoare și nici nu pot mânca în fiecare lună mai mult cu 5% față de luna anterioară.

În prezent consumul s-a temperat, avansul fiind de 8% față de aceeași perioadă din 2015.

Această domolire a consumului a avut un impact și în evoluția PIB-ului, acesta crescând în trimestrul 3 cu 4,6% față de același trimestru din 2015. În comparație PIB-ul din trimestrul 2 2016 a crescut cu 5,9%.

Din aceste date se observă o încetinire a creșterii PIB-ului. Chiar și cu acest super-stimulent legat de consum, România nu va avea în 2016 o creștere mai mare de 5%.

Creștere economică de 7,6% pe an? Chiar crede cineva așa ceva?

Pe scurt, programul PSD se rezumă la faptul că România va deveni un paradis fiscal în care salariații vor avea taxele micșorate, pensionarii pensii mai mari, iar companiile impozite reduse.

Un om rațional ar întreba cum este posibil să scazi aproape toate taxele și impozitele și cu toate acestea să crești salariile bugetarilor și pensiile.

Pornim de la premisa că PSD nu a împrumutat de la BNR o tiparniță de bani.

Creșterea economică nu este generată de stat, ci de companii.

PSD a explicat creșterea economică uriașă prin faptul că vor veni mult mai mulți investitori și vom absorbi mult mai bine fondurile europene.

Dacă aș fi fost la PNL aș fi cerut PSD-ului să spună public companiile care și-au arătat interesul de a investi în România dacă PSD va guverna țara. Dacă nu ar fi fost posibil să se menționeze nume, măcar țările de unde provin, domeniile de activitate și sumele care vor fi investite.

Pentru ca o companie străină să aducă noi investiții în România, trebuie să închidă operațiunile din țările de origine și să le mute în România.

Dacă aș fi fost la PNL aș fi menționat faptul că mesajele la nivel internațional sunt de a aduce înapoi job-urile externalizate (vezi SUA, Marea Britanie).

Deci România are în acest moment un risc de a fi părăsită de investitorii străini pentru că guvernanții din țările de origine vorbesc de facilități fiscale pentru companiile care aduc job-urile înapoi în țară.

Nu trebuie neglijat nici aspectul referitor la predictibilitate. Cum să spui că se vor îngrămădi investitorii în România, în timp ce propui modificarea Codului Fiscal (legea prin care statul colectează banii de la companii și populație) cu o notificare de două săptămâni?

Discuțiile legate de predictibilitate sunt privite de companii ca o glumă proastă.

Vor crește salariile bugetarilor, se măresc pensiile, scad aproape toate taxele salariale, scad impozitele plătite de companii. Chiar crede cineva așa ceva?

Poate vă întrebați cum este posibil așa ceva? Statul va scădea aproape toate taxele, dar va crește salariile și pensiile!

Nu prea are logică, nu-i așa?

Pentru PSD are logică.

Ei bine, PSD promite că în 4 ani veniturile statului vor crește cu 98,4 miliarde de lei.

PSD consideră că motorul creșterii veniturilor statului va fi tot consumul populației. 

Conform planului de guvernare al PSD, statul va încasa în plus de la populație 27 miliarde lei (adică 2,7% din PIB).

Opinia PSD-ului este că dacă-l scutește de taxe pe angajat cu 1.000 lei, acesta va consuma acești bani, deci banii se întorc la stat.

Dacă aș fi fost la PNL aș fi comentat că există și posibilitatea ca oamenii să economisească, nu-i obligă nimeni să consume.

De asemenea din acești bani doar o parte se întorc la stat sub formă de TVA și accize, iar o parte importantă rămâne ca profit în companii.

Creșterea salariului minim cu 40% în următorii patru ani?

Pentru a susține asemenea creșteri de salarii trebuie să ai acceptul companiilor. Nu poți să modifici planurile de afaceri ale companiilor, doar pentru că ai tipărit 50 de pagini pe care le-ai denumit proiect de guvernare pentru România.

A întrebat cineva companiile dacă ar putea să acopere această creștere?

Eu nu am auzit vreun manager de firmă care să fi fost întrebat în legătură cu această prevedere.

Dacă aș fi fost la PNL aș fi argumentat că România este o destinație pentru investitori tocmai pentru salariile mai mici.

Creșterea accentuată a salariului minim, fără acordul companiilor, ar putea determina investitorii să plece din România.

Nu-i obligă niciun proiect de guvernare să stea în România.

Epilog

Peste patru ani ne veți minți din nou. Noi știm asta. Dar vă rugăm să ne mințiți frumos.

Este tot ce mai cerem de la voi!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • "PSD consideră că motorul creșterii veniturilor statului va fi tot consumul populației." Cu alte cuvinte, timp de 27 de ani strategia guvernărilor (nu exista nici o diferența de gândire politica a partidelor) a fost aceeași: consumați, consumați, termitelor, pana va îmbolnăviți ca sa nu mai gândiți, si sa ne votați tot pe noi, ca noi va dam măriri de salarii și pensii ca sa consumați, sa consumați toată mizeria asta capitalista care așa funcționează. Omul a devenit "un consumator" retardat și bolnav, industria alimentara și farmaceutica are grija de turmele consumatoare - caci trebuie sa consumam ca sa creăm locuri de munca. Prost plătite, desigur, la noi - acesta fiind singurul motiv pentru care companiile străine "investesc" la noi in țara. Constatam după 27 de ani ca strategia a reușit, poporul roman si-a pierdut nu doar memoria dar si demnitatea, a votat cum i s-a spus la tv. Încă se uita la tv și crede tot ce aude, vede...poate fi mintit și urat nu neaparat frumos, caci agresivitatea, violenta verbala sunt foarte apreciate de un popor primitiv, preocupat doar de crapelnita, și deci mereu flamand... consumul excesiv de minciuna și ticăloșie ordinara, produce prostie... The end, cerc închis.
  • Like 0
 • e doar o anecdota, anecdota saptamanii;
  iliescu catre dragnea:
  "liviule, eu nu mai inteleg nimic!
  am facut mineriade
  am vandut o tara la fier vechi
  am indatorat tara pt 5 generatii
  am vandut resursele tarii
  am furat de peste tot
  si tot pe noi ne voteaza romanii?"
  • Like 1
  • @ corneliu apostol
   check icon
   dragnea catre iliescu :
   ce te miri tovarase, n-ai uitata matale la plecare masina de vot in priza ? noi din stima nu ne-am atins de el.
   • Like 0
 • check icon
  de cate ori ma plictisesc de logica comuna, stricta, imbatabila sau sunt stupefiat de cate un functionar zelos, ma gandesc la romania si planific o "imersie" in "imposibil". pt amicii pe care-i aleg sa ma insoteasca "imposibilul" incepe de la vama :) acolo 2 politisti tremuta langa autovehicole ca sa pipaie documentele, apoi oprim sa punem acarburant, toaletele sunt indecente, si evident in primul oras ne oprim la o piata ca sa ne balacim in mocirla :)
  dupa 3 saptamani chiar si cei mai "socialisti" dintre amici, dupa ce afla nivelul salariilor si pensiilor, ma privesc cu compasiune si ma intreaba seara, la un pahar de whisky : aici ai copilarit ? cum naiba de este posibil ? tu de ce nu esti ca ei ?
  evident, postez aceste chestiuni numai pt romanii care traiesc in afara romaniei si inteleg "penibilul", pentru ceilalti ramane ca numai Dumnezeu sa-i inteleaga :)
  • Like 2
 • Metoda asta s-a mai încercat în lume. Și sună excelent în teorie, numai dacă nu ar fi atâtea exemple evidente de cât de prost merge în practică. Ideea asta, cum că dacă vei scădea taxele guvernul va avea defapt mai mulți bani pentru că oamenii vor consuma mai mult se numește "Reaganomics" de la fostul președinte American Ronald Reagen. Și George Bush a încercat să facă același lucruri dar în final metodele n-au făcut decât un net pozitiv pe termen scurt și pe termen lung au adus efecte dezastruase (criza economică, generată de deregularea băncilor, micșorarea clasei de mijloc, etc). Acestea sunt metode de dreapta, care se pare că sunt aplicate de un partid de stânga, ceva unic și foarte ciudat.
  Dacă chiar vrem o soceitate prosperă, va trebui să folosim metoda unui guvern puternic care intervine în economie pentru a minimiza efectele nocive ale capitalismului. Așa fac țările nordice și țările de jos și le merge foarte bine. O mare parte a publicului se pare că nu înțelege întru totul asta, și în cam toate țările în care s-a încercat metoda promovată de PSD n-a ieșit bine. Din păcate, nu învățăm de la alții și vor trebui să treacă alți 4 ani până ne plictisim de PSD, apoi alți 4 ani până să-i aducem înapoi.
  • Like 2
 • corne check icon
  1. daca veti cutreiera carciumile din periferii sau zonele rurale, pietele, veti intalni surprinzator de multi romani care nu-s prosti, dar sunt convinsi ca guvernul si partidele dau bani dupa bunul suflet al celor ce fac parte din ele. pur si simplu nu inteleg de ce statul nu tipareste destui bani ca sa ajunga tuturora, dar "tin" cu aia care, cat de cat, pare ca le dau mai mult decat ceilalti.
  2. bugetarii. ei ar putea intelege cum sta treaba, dar prefera sa auda doar partea cu cresterea salariilor. ca se reduc sau se maresc taxele, nu ii priveste, lor sa le fie bine! cate manifestari de solidaritate sau simpatie cu sindicatele celor din privat ati intalnit? au fost vreodata ingrijorati politistii, sau cadrele sanitare, profesorii, ca in mediul privat se concediaza masiv si ca nu vor mai fi bani pentru salariile lor? si acum mai rasuna pe forumuri ragetul de nemultumire "base ne-a taiat 25% !"; i-ati auzit gandindu-se si la cei din privat, care au zburat, literalmente, afara, fara sa "piuie", unii - din joburi care pareau de neclintit? a fost vreun protest, vreo investigatie, vis-a-vis de concedierile facute ca la carte, cu un salariat mai putin decat prevedea codul muncii , pentru a nu se intra la "concedieri colective" si a se evita plata cat mai multor compensatii? si-au imaginat ei drama prin care au trecut conationalii lor, unii dintre ei, cei trecuti de 45-50 de ani mai ales, ramasi fara slujba pana in ziua de astazi? nu au contat decat cele 25 de nenorocite procente ale lor, nu era deloc important de unde veneau, in continuare, celelalte 75 (adica de la "privatii" carora le-a trecut glontul pe langa tampla si munceau in formula redusa, suplinind pe cat se putea locurile ramase goale). asadar, cat de bine inteleg romanii ne-prosti bugetari mecanismul, daca se asteapta ca in perioada de criza sa sufere altcineva, nu si ei? nu spun ca au ceva cu cei din privat, nu au nimic, doar ca ei vor joburi sigure si bine platite. in care sa faca sau sa nu faca mare lucru, preferabil sa nu faca. si cel mai bun garant pentru asta, in ochii lor, e psd-ul.
  3.companiile. cele mici si mijlocii mai cu seama, in romania. cate dintre ele credeti ca vor fi de acord vreodata, de bunavoie, cu vreo marire de salariu pentru angajati? discutiile la varf purtate de reprezentantii patronatului vor fi sunand docte (productivitate, calificare, indicatori macro-economici ...(exista si micro-economici?)), dar in realitate stiti cat de mult se angajeaza pe leafa minima (plus, eventual, ceva "din mana", "pe langa", "in functie de...")? pentru ca mereu "nu sunt bani", "nu merge treaba", "suntem pe linia de plutire", "suntem pe zero". dar - desi sunt pe zero, patronii au vile, masini, vacante exotice si bani. probabil de la matusile tamara, ca s-a gasit desteptul de nastase sa creeze precedentul. de acolo baga ei an de an bani in firmele proprii, sa le mentina pe linia de plutire, ca sa nu crape de foame angajatii. si istorioara asta are trecere la anaf, se pare. inca o poveste pentru acest popor plin de imaginatie, deloc prost.
  • Like 2
  • @ corne
   Această situaţie arată cât de slabă este mişcarea sindicală din sectorul privat.
   • Like 1
 • Este un lucru obişnuit ca, în campaniile electorale, competitorii (partidele) să facă promisiuni cât mai atrăgătoare electoratului sub forma programelor de guvernare. Pentru fundamentarea unor opţiuni sau promisiuni se foloseşte uneori un aparat conceptual inaccesibil alegătorului obişnuit. Dar, chiar şi un specialist în macroeconomie priveşte favorabil promisiunea unei măriri de salariu, fără a se mai interesa de sustenabilitatea pe termen lung a acestei măsuri. Cu atât mai puţin se va interesa de sustenabilitate un alegător care nici măcar nu ştie ce este PIB-ul. Şi totuşi, electoratul are nevoie de aprecieri corecte, sincere şi competente privind realismul feluritelor promisiuni electorale. Aprecierile corecte ar trebui să rezulte din confruntările diferitelor programe ocazionate de campania electorală. Partea proastă este că aceste confruntări se menţin la suprafaţă, limitându-se la etichetări, invective şi alte aspecte mărunte. Fiecare partid preferă să ignore programele celorlalte partide. Ca exemplu, ne putem referi la resursele necesare dezvoltării: PSD propune crearea Fondului Suveran de Investiţii , PNL propune Fondu Junker. O analiză obiectivă ar fi putut constata că aceste două soluţii nu se exclud reciproc, ci pot fi complementare. Specialiştii care intervin în dezbateri de o parte sau de altă parte pot fi bănuiţi de partizanat politic. De aceea , ideal ar fi ca societatea civilă să dispună de un for alcătuit din sociologi, politologi, economişti, jurişti, specialişti în comunicare şi în alte domenii, neangajaţi partinic, care să furnizeze electoratului analize obiective, în aşa fel, încât electoratul să voteze în cunoştinţă de cauză. Un asemenea for am putea să-l denumim Asociaţia pentru Protecţia Alegătorilor, pentru că înşelăciunea asupra alegătorilor îmbracă forme tot mai rafinate.
  • Like 0
  • @ Gheorghe Anton
   check icon
   cred ca vorbiti o limba straina romanului mediu :). pot baga mana in foc ca si pt 25% din cei care posteaza pe romania.ro :)
   sa enumeram : competitorii, programelor de guvernare, fundamentarea, opţiuni, aparat conceptual, macroeconomie, sustenabilitatea, PIB, etichetări, invective, ignore, resursele, Suveran, analiză obiectivă, constata, sociologi, politologi, economişti, jurişti, comunicare, neangajaţi partinic, cunoştinţă de cauză.
   • Like 0
 • check icon
  Dacă nu tot basme, cel puțin lozinci răsuflate spunea și Cioloș în ''platforma'' lui de guvernare îmbrățișată de pedeleo-penelei în lipsă de idei. Și, dacă tot pretidem toți că trăim într-un stat democratic, sau că cel puțin ne dorim asta, să lăsăm să se desfășoare programul de guvernare ales de majoritate. Că nu te poți lua de orice grup de năzuroși să răstoarne firescul pentru că așa e pârțagul lor. N-are decât opoziția să contribuie în următorul parlament la emiterea unor legi de răspundere eficiente pentru toate instituțiile statului, de la guvern la prefecturi, consilii județene, primării, pentru organele de anchetă, tribunale, judecătorii, care să îndrepte situația. Inclusiv pentru delimitarea netă a atribuțiilor fiecăreia. Și să nu fie uitată nici instituția prezidențială. Parlamentul e dator să facă aceste îndreptări, cu atât mai mult cu cât de peste vreun sfert de secol a tot scos legi care au permis dezastrul în care ne găsim astăzi.
  • Like 1
 • Domnule Georgescu, liberalii au spus de nenumărate ori ca acest program e o gogoașa, au făcut-o chiar mai profesionist si mai detaliat decat o faceți dumneavostră aici, dar nu s-a întâmplat nimic. Ar fi câteva motive de ce nu au reusit sa convingă, din punctul meu de vedere. Pe de o parte, asa cum spuneti si dumneavostră, romanilor le place sa fie mințiți, pe de alta parte nici ei (liberalii) nu credeau ca aceasta critica, devoalare a minciunii va avea efect asa ca au spus-o cu jumatate de gura. Le-a lipsit si le lipsește in continuare un lider, un om carismatic, care sa fie convingător, sa traeca sticla cum se spune. Doamna Gorghiu nu e nici macar sexi, asa cum era odata UDREA, are o răceala de profă de mate constipata, poate sa vorbească doua ore fara sa spună nimic, pare tot timpul falsa, nu-ti inspira incredere, dar in primul rând e rece, n-o simți aproape. Si inca ceva, liberalii trebuiau sa vina cu ceva in schimb, trebuiau totusi sa ofere si ei ceva, sa spună o minciuna mai mica. Adica nu e chiar sfârșitul lumii, nu? Nu se poate sa nu oferi nimic in campania electorală, sa spui doar ca nu sunt bani. Poate ca era mai bine sa intre Cioloș in campanie, e singurul care transmite ceva, care e credibil, care te poate convinge. Se citește pe fata lui ca e un om onest si nu vrea sa te minta, simți asta dincolo de cuvinte.
  • Like 1
 • "Se spune cate odata ca aceasta se va intampla cand o face plopu' mere sau 'richita' micsunele." -- NC
  • Like 0
 • check icon
  Nu sunt foarte familiarizat cu ceea ce aţi scris în articol, aşa că o să vă cred pe cuvânt. Constat însă că noi, românii din România, avem memoria extrem de scurtă. Ceea ce s-a întâmplat la alegerile de anul acesta, este copie Xerox după alegerile din 2009. Şi atunci Băsescu promitea marea cu sarea, printre altele şi mărirea salariilor profesorilor, iar Tăriceanu ţipa că nu sunt bani (a propos de faptul că anul acesta PNL a tăcut şi a... tăcut). După cum ştim, românii au votat "măririle", iar în 2010 nu numai că salariile nu s-au mărit, dar chiar s-au tăiat. Nu cred că este nevoie de un doctorat în ştiinţe economice ca să-ţi dai seama că programul PSD-ului nu-i nici măcar SF: este doar o glumă de prost gust. Un gust atât de prost, încât o să-l simţim cu toţii începând cu ianuarie 2017. Sau câteva luni mai târziu.
  • Like 3


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult