Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

„M-am certat cu doamna terapeut și am ieșit din cabinet. Mi-a zis că ajutase trei sau patru băieți cu medicamente, să treacă peste asta”. Viața unui cuplu gay în România, pe scena EC Talks by E.ON

Antonio si Razvan

Arta și cultura sunt esențiale în construcția unei societăți sustenabile. Prin promovarea unor proiecte și evenimente culturale care au o influență pozitivă asupra percepțiilor oamenilor, compania E.ON, un agent al schimbării în drumul deloc simplu al tranziției către noua lume a energiei, mai verde, mai sustenabilă, contribuie totodată la un viitor mai sustenabil.

Electric Castle, unul dintre cele mai recunoscute festivaluri de muzică din Europa, a oferit an de an o experienţă completă, prin îmbinarea muzicii cu tehnologia, un decor cu încărcătură istorică şi o arhitectură specială - Castelul Banffy din Bonţida, judeţul Cluj - un concept vizual inovator şi nu în ultimul rând, o cultură alternativă.

O stare de bine pe care organizatorii și-au propus s-o prelungească și post festival, cu ajutorul invitaților selectați în sesiunile EC Talks by E.ON, o serie de întâlniri care îți schimbă viața, cu invitați extraordinari și unde tinerii pot lua parte la discuții despre smart living, valori, respect pentru patrimoniu și viitorul alegerilor sustenabile.

An de an, EC Talks by E.ON a fost cadrul de dezbatere care încununează toate experiențele sustenabile propuse de E.ON în festivalul Electric Castle. Un loc pentru idei, acțiuni și povești menite să inspire la fapte și la schimbare. Sub umbrela Sustenabilitate vs. Conflict, jurnaliști, psihologi și influencers au venit vara trecută cu soluții pentru o „curățenie generală” și câteva principii ce pot schimba modul în care oamenii gândesc sustenabil, pe termen lung.

Daniel David, Daniel Butucel, Radu Umbres, Cristian China-Birta, Răzvan Exarhu, Cristian Lupșa, Emilia Șercan sunt doar câțiva dintre speakerii invitați care și-au imaginat, la ediția precedentă a EC Talks by E.ON, un viitor sustenabil prin discuții libere despre mediu, civism, media, prejudecăți, soluții energetice inovatoare și sustenabile.

Sesiunile de discuții EC Talks by E.ON au fost organizate la invitația și provocarea E.ON, o companie care nu se ferește de teme importante precum Action for Climate și Sustenabilitate și care reușește să se reinventeze, să vină cu soluții adaptate nevoilor noii societăți și noii realități din România și de la nivel global. Instrumentele și soluțiile energetice durabile potrivite nevoilor zilnice sunt grupate sub conceptul “FUTURE ENERGY HOME”. Acestea au capacitatea de a reduce impactul asupra mediului, oferind totodată confortul căutat pentru acasă.

Au fost patru zile de discuții în sesiunile EC Talks by E.ON, reunite sub două hashtag-uri. Primul - Action for Climate, un subiect care ne interesează pe toți sau ar trebui să ne intereseze pe toți, o îngrijorare pe care nu putem să o ascundem sub preș și la care trebuie să răspundem cu fapte, cu acțiune, cu implicare, cu întrebări incomode și cu răspunsuri deștepte. Pe de cealaltă parte, celălalt hashtag a fost We has no limit. Foarte multe dintre sesiunile EC Talks by E.ON au fost exemple grăitoare de cât de mult trecerea de la eu la noi poate să conteze în subiecte importante, fie că vorbim despre asumare, toleranță, discriminare, război, dezinformare, luptă cu fake news. 

„Living in a prejudiced world”, cu Antonio și Răzvan

Sub motto-ul „Living in a prejudiced world”, Antonio Rob și Răzvan Sabău, un cuplu gay, au fost invitați pe scena EC Talks by E.ON la o discuție despre asumare personală și despre cât putem schimba când suntem împreună.

Participanții la sesiunea de discuții au fost îndemnați să pună întrebări invitaților de pe scena susținută de către E.ON, una dintre companiile care își concentrează eforturile pentru a fi recunoscuţi ca furnizori de soluţii eficiente, competitive şi sustenabile, care pot aduce oamenilor mai mult confort.

Antonio și Răzvan, cuplu asumat public ce deține un canal de youtube unde cei doi tineri vorbesc despre experiența lor în România, au primit întrebări de la participanții la EC Talks despre toleranță, încrederea de sine, valorile dintr-o relație, acceptarea propriei identități de gen și procesul de coming-out. Ei au vorbit despre toleranță și ce înseamnă să trăiască într-o lume plină de prejudecăți, împărtășindu-și povestea.

Antonio: Am avut un coleg în școala generală care venea la mine în clasă, în fiecare pauză, să îmi spună că sunt poponar. Dar în propria clasă toată lumea îmi lua apărarea

Antonio Rob, care a studiat actoria în Spania, spune despre el că nu se consideră un influncer. La EC Talks by E.ON el a povestit despre experiența sa de dinainte de a fi licean, perioadă în care s-a simțit tot timpul protejat de către colegii de clasă. „Am avut noroc cu colegii de clasă care tot timpul îmi luau apărarea. De exemplu, am avut un coleg la mine în școala generală care venea la mine în clasă, în fiecare pauză, să îmi spună că sunt poponar. Asta făcea în fiecare zi. Dar în propria clasă toată lumea era super de treabă cu mine și îmi lua apărarea”, a spus Antonio Rob. În copilărie, de multe ori pe stradă i s-a strigat că este „poponar”, „homosexual”, însă la liceu spune că a devenit el bully, „ca să se apere”.

Răzvan Sabău s-a descris drept o persoană „destul de introvertită” și care „nu a lăsat absolut nimic din exterior să îl afecteze”. „Nu știu dacă am făcut-o conștient sau pentru că mi-am dat seama că sunt diferit. Niciodată nu mi-am dorit să nu fiu gay. Niciodată nu am zis că ar trebui să mă schimb că au zis alții. Eu știam că, odată ce îmi obțin independența socială și financiară, pot să fac mult mai multe lucruri cu viața mea. Am 30 de ani și coming out-ul mi l-am făcut acum doi ani, chiar dacă știam că sunt gay de la trei ani”, a spus Răzvan Sabău.

Ceea ce l-a ajutat mult să se înțeleagă mai bine și să își schimbe modul în care reacționează în diverse situații cu care se confrunta a fost psihoterapia, a mărturisit Antonio în fața publicului prezent la EC Talks by E.ON.

„Prima mea experiență la terapie se întâmpla în 2017. Eram la facultate în Spania, am studiat actorie. Am avut un spectacol, în timpul facultății, în care am fost rugat de regizor să port o pereche de tocuri. Mama a văzut poza respectivă pe Facebook, s-a ambalat, iar în vacanța de vară, când am venit în România, mi-a zis că crede că ar fi important să merg la terapie, pentru că pățisem o chestie mai urâtă în familie, iar ei au încercat să lege trimisul meu la terapie de experiența respectivă.

Când am intrat la terapie, prima întrebare a fost despre propria sexualitate: Antonio, crezi că e ok dacă ai fi gay? Doamna terapeut a încercat să îmi dea medicamente ca să mă fac bine. Eu în Spania am învățat că nu e nimic greșit să fiu gay, aveam și profesori care erau gay, toată lumea purta discuții foarte deschise în direcția asta. Chiar dacă eu plecasem din România cu anumite preconcepții, am învățat să le demontez. M-am certat cu doamna terapeut și am ieșit din cabinet. (De ce te-ai certat?) Ea a zis că ajutase trei sau patru băieți cu medicamente, să treacă peste asta”, a povestit Antonio.

Răzvan: „Toată lumea îmi zice azi că sigur că mama ta e mândră de tine. Și eu le zic nu, eu sunt așa pentru că este mama mândră de mine”

În schimb, Răzvan spune că s-a bucurat încă de la început de toată susținerea și înțelegerea din partea mamei sale.

„Toată lumea îmi zice azi că sigur că mama ta e mândră de tine. Și eu le zic nu, eu sunt așa pentru că e mama mândră de mine. Mama a avut tot timpul o atitudine pozitivă față de mine, mi-a aratat exclusiv afecțiune. Știu că am noroc cu chestia asta și e un motiv care m-a ajutat să fiu unde sunt”, vede el.

În momentul în care au decis să înceapă să își spună povestea în mediul online, Răzvan și Antonio nu au avut un plan, dar și-au zis că trebuie să vorbească mai mult despre ce înseamnă să fii gay în România, dar și despre hate speech. „Am zis că o să începem și o să vedem în ce direcție trebuie să ne croim drumul. Am încercat să facem chestii provocatoare, să vorbim despre subiecte cât mai tabu și pur și simplu am hotărât că nu e ok să facem circ, să facem conținut care să instige, ci vrem să croim un drum către un content de interes general, informativ, educativ și să fim helpfull pentru toată lumea. Pentru că oamenii trebuie să ne vadă ca pe ceva normal. Pentru că suntem oameni normali”, a afirmat Răzvan Sabău, pe scena EC Talks by E.ON. „Ar trebui să nu ne mai judecăm unii pe alții. Asta ca punct de plecare”, vede el.

Pe viitor, Antonio a mărturisit că are în plan ca, împreună cu Răzvan, să pună pe picioare un proiect similar cu terapia de grup în online, la care să poată participa oricine dorește. Ideea i-a venit după ce și-a dat seama cât este de important să poți să vorbești deschis despre emoții și lucrurile care te sperie, astfel încât să le poți depăși cu bine.

„Să nu uităm că trăim în România, încă nu avem spitale, nu avem școli, nu ne putem aștepta să ne putem căsători anul următor”

Întrebat despre cei care urmăresc canalul lor de youtube, Antonio spune că a observat că persoanele care au între 18 și 24 de ani sunt mult mai deschise cu privire la sexualitatea lor, decât cei cu vârsta peste 30 de ani. „Cred că și social media a ajutat la asta, pentru că au văzut exemple din alte țări.

În comparație cu situația care era când eram eu în clasa a IV-a, lucrurile în momentul de față arată o schimbare ca de la cer la pământ. Lucrurile chiar se schimbă, deși par că se schimbă mai greu. Să nu uităm că trăim în România, încă nu avem spitale, nu avem școli, nu ne putem aștepta să ne putem căsători anul următor, pentru că nu avem multe altele, în comparație cu alte state”, vede Antonio, care crede că „în 20 de ani probabil” va fi legală și în România căsătoria între persoane de același sex.

Aici puteți descoperi toate înregistrările video de la Electric Castle Talks by E.ON.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Articolul ăsta a mai fost în prim plan acum ceva timp, dar n-a fost de prea mare interes și văd ca site-ul republica.ro insistă propagandistic asupra subiectului. Ideea care e? Că un cuplu gay e foarte normal, ba chiar poate da celorlați, care sunt ”straight” tot felul de lecții înțelepte. Să fim bine înțeleși: atracția către același sex este o DEVIAȚIE sexuală, nu o orientare. Că societatea de azi, alienată așa cum e, vrea să le țină isonul e altceva. Nu zice nimeni ca gay-ii să fie persecutați - chiar ar trebui sprijiniți ca orice persoane cu probleme native - dar să nu uităm esențialul: ei sunt DEVIANȚI, ei au o problemă pentru care îi compătimim și trebuie să îi înțelegem și să îi ajutăm, nu noi suntem retrograzi că nu considerăm anormalul ca fiind normal. Una-i una, alta-i alta. Empatizăm cu ei, care au fost defavorizați de natură, dar să nu ajungem noi cei firești, personajele negative, că asta e o aberație ticăloasă.
    • Like 6


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult