Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Cursul euro/leu a atins cel mai mare nivel înregistrat vreodată

Euro -

Euro a înregistrat la finalul anului 2017 cel mai ridicat nivel din istorie în raport cu leul 4, 6597 lei, după ce în ziua precentă acesta fusese de 4,6507, scrie Digi24

Nivelul cotației de vineri a depășit precedentul record înregistrat la 21 noiembrie, când un euro putea fi cumpărat cu 4,6551 lei.  La cele mai mari bănci din România, euro se vindea vineri cu peste 4,7 lei. 

În luna noiembrie, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, explica în emsiunea „În fața ta” de la Digi24, că una dintre explicațiile pentru tendința de depreciere a monedei naționale stă în dezechilibrul balanței comerciale. 

„Când e vorba de curs valutar, pui două balanțe în față: balanța cursului și balanța contului curent, de fapt balanța comercială care se reflectă în contul curent. Acolo în balanța comercială e cauza, pentru că am ajuns la importuri de 8 miliarde și ceva de euro după 9 luni, cu tendința de a crește la 12 miliarde, depășind exporturile. Și exporturile cresc, e foarte bine. Dar faptul că creștem mult mai mult importurile, producând o diferență de 4 miliarde de euro și în creștere... Se va pune întrebarea: Diferența cine o acoperă? Cine o plătește?”, spunea atunci Adrian Vasilescu.

Alți factori care duc la deprecierea leului sunt, în opinia analiștilor, instabilitatea politică și lipsa de predictibilitate în materie de legislație din România. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Olguța Totolici

Despre soția lui Dan Barna opinia publică a aflat relativ recent, în momentul în care candidatul la președinție și-a făcut publică averea, iar în dreptul soției câștigurile erau „ascunse”, ca urmare a unei clauze de confidențialitate semnate cu firma la care aceasta lucrează. Intrigată, am dorit să o cunosc pe doamna în discuție, ca să aflu direct de la sursă cine e și „câte parale face”.

Citește mai mult

Marius Manole/Foto: Alexandra Pandrea

„Cred că aș pleca de la educarea profesorilor, de la a-i face ei să înțeleagă că sunt foarte importanți și că trebuie să aplice o altă metodă, nu pe cea pe care o știm noi de demult, cu rigla peste mână, cu învățatul cuvânt cu cuvânt din carte, cu învățatul comentariilor”, spune actorul Marius Manole. (Foto: Alexandra Pandrea)

Citește mai mult