
„BNR nu simte că ar fi un atac pe moneda națională”, spune Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, în ziua în care leul a ajuns la un minim istoric în raport cu euro. Afirmația sa vine ca răspuns la declarația președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care a susținut că deprecierea accentuală a leului ar fi o urmare a unui atac speculativ. „Să ştiţi că poate să fie un atac asupra leului. Și în 2008 a fost un atac masiv pe leu pe care BNR l-a contracarat şi care s-a soldat şi cu două măsuri la vremea respectivă: doi traderi de valută de la două bănci importante au fost daţi afară din sistemul bancar”, a afirmat luni șeful Senatului.
Oficialul BNR l-a contrazis în emisiunea „În fața ta” de la Digi24. „Cred că a fost o translație din anul 2008, când dl. Tăriceanu era premier, și văzând ce e acum, a tras concluzia că se repetă 2008. Nu se repetă! E și imposibil, iar BNR nu simte că ar fi un atac pe moneda națională. Atunci a fost o conjunctură specifică, atacul a venit dupa încercări repetate de speculații financiare care n-au reușit”, a spus Adrian Vasilescu.
Explicația deprecierii accentuate a leului stă în balanța comercială este de părere consilierul guvernatorului BNR. „Să ne uităm înainte de acest salt peste pragul de 4,6. Avem un nivel de curs de 4,59 care a parcurs deja două etape importante: una de vreo 14 zile, urmată de 10 zile de aplatizare, apoi iar o revenire la 4,59 de 25 de zile. Când e vorba de curs valutar, pui două balanțe în față: balanța cursului și balanța contului curent, de fapt balanța comercială care se reflectă în contul curent. Acolo în balanța comercială e cauza, pentru că am ajuns la importuri de 8 miliarde și ceva de euro după 9 luni, cu tendința de a crește la 12 miliarde, depășind exporturile. Și exporturile cresc, e foarte bine. Dar faptul că creștem mult mai mult importurile, producând o diferență de 4 miliarde de euro și în creștere... Se va pune întrebarea: Diferența cine o acoperă? Cine o plătește?”, a explicat Adrian Vasilescu.
Leul s-a prăbușit luni, ajungând la cel mai slab nivel în raport cu euro, pe fondul tensiunilor din politica românească și al incertitudinilor provocate de schimbările fiscale. La ora 13:00, Banca Națională a României a anunțat o cotație 4,6495 lei/euro - un nivel mai slab al leului decât precedentul record negativ, înregistrat pe 3 august 2012: 4,6481 lei/euro.
A fost cea de-a cincea zi de scădere consecutivă pentru moneda națională, care a început să se devalorizeze marți, când Executivul a anunțat că va trece OUG pentru modificarea Codului Fiscal în ședința de miercuri.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Pare ca nimeni nu are chef sa comenteze devalorizarea leului.
Cred ca este un semn bun, de decenta si teama de viitor.
Eu spun sa privim figura lui Dragnea cu TV-ul fara sonor si vom vedea viitorul cursului valutar si al nostru in mimica zambareata a acestui "baiat de pravalie" ratat.
Investitiile in rafinarea petrolului (cracare termica) au crescut, piata fortei de munca in Oil&Gas incepe sa se dezghete, ceea ce face ca predictia mea sa nu fie bazate pe Likeuri.
Cine are habar de tranzactiile financiare, pe paritati leu/dolar, euro/dolar, dolar/leu, vezi linkul ( ohttp://www.edecon.ro/carte/404/introducere-in-studiul-analizei), o sa se lamureasca si cum e cu acest curs care tot creste. O sa afle despre formatiunile tip lumanari, efectul de levier, stoploss si take profit, Fibonacci, despre ce inseamna o Analiza tehnica, despre ce inseamna sa stii cand sa cumperi si cand sa vinzi.
O sa mai inteleaga ca banii sunt de fapt un sistem viu, global, care este influentat de informatiile care circula. De asemenea, o sa mai inteleaga ce inseamna "Banii sunt facuti sa circule", iar cand i-ai blocat, oricat de multi sunt, intr-un timp scurt ii vei pierde. O sa renunte sa mai creada in Dumnezei financiari falsi, vezi criptomonede si o sa puna mana pe Sfanta Scriptura a secolului XXI, informatia on line raportata la realitatea globala.
M-am plictisit de subiectul Dragnea si hotii agramati ai PSD-ului care se dau experti in Macroeconmie si ei nu stiu tabla inmultirii cu Excelul in fata (pe incercate).
M-am uitat pe comentarii si am constatat ca acestea lipsesc la articolele care fac referire la subiectele de mai sus.
Am mai gasit subiecte pentru adolescentii de liceu scrise de adolescentii de liceu ca si pregatire pentru Bacalaureat 2018 despre poze indecente cu iubitele lor naive.
Chiar nu mai am ce citi si comenta ?
Un subiect intersant ar fi cum conectezi Bucurestiul de Ploiesti pe calea ferata. Sunt multe joburi bune in Ploiesti, bine platite. Pe calea ferata, cu putina implicare, legi Ploiestiul de Bucuresti la 20 de minute. Poti prelua din Bucuresti si muta la Ploiesti forta de munca, deblochezi Bucurestiul si dezvolti Ploiestiul, Buzaul, hai si Braila desi pare utopic. Ploiestiul e legat de Buzau, la aceeasi distanta in ore si de Buzau Braila si ai iesit la Dunare.
Dati-l Dracu pe hotul de Dragnea, prea multa atentie cu cioflingarul asta, devine plictisitor si "se raceste". Think out of the box !
Daca se dezvolta regiunile o sa vina si bani de autostrazi !
Eu daca eram Ministru imi mutam biroul in tren, sa vad care e treaba. Aruncam cheile de Audi si coboram intre oameni, ca oricum nu ma cunostea nimeni si ii ascultam ce zic si ce fac.
Facebookul, televiziunea si DNA-ul. Ma plictiseam intr-o saptamana. Au descoperit si taranii astia din fundul Teleormanului relatiile publice si semiotica...:))
Ce dracu ma baieti, ne coboram la nivelul lor ?