Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Curtea Constituțională a decis în cazul Belina - Tel Drum - Dragnea: DNA poate ancheta hotărâri de guvern

Curtea Constituțională

Curtea Constituțională a României a respins joi sesizarea președintelui Senatului Călin Popescu Tăriceanu în cazul Belina. Magistrații CCR au stabilit joi că procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pot să ancheteze hotărâri de guvern. Liderul ALDE a contestat competența DNA de a ancheta modul în care au fost adoptate în Guvern hotărârile referitoare la insula Belina.

„Ancheta DNA nu vizează oportunitatea, ci legalitatea actelor”, au stabilit joi magistrații CCR, potrivit Digi24. Toți cei șapte judecători au fost de acord că nu există un conflict de natură constituțională între Guvern și Direcția Națională Anticorupție.

Preşedintele Senatului a cerut CCR să constate un conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public şi Guvern, iar la şedinţa CCR din 16 noiembrie ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, le-a prezentat judecătorilor constituţionali argumentele Guvernului în favoarea acestei sesizări, susţinând că este admisibilă. El a spus că DNA nu are competenţe de a ancheta legalitatea sau oportunitatea emiterii unei Hotărâri de Guvern, conform News.ro.

Procurorii DNA au anunțat pe 22 septembrie că vicepremierul Sevil Shhaideh este suspectă de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu când era secretar de stat la MDRAP, într-un dosar conform căruia, în 2013, prin acţiunea concertată a unor persoane cu funcţii publice, părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea CJ Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private.

Potrivit ordonanţei întocmite de procurori, în anul 2013, prin acţiunea concertată a unor persoane cu funcţii publice, părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel (cu suprafaţă de 278,78 hectare, respectiv 45 hectare), situate în albia minoră a Dunării, au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private.

Pentru realizarea transferului de proprietate au fost adoptate H.G. 943/2013, act cu caracter individual şi HG 858/2013, act cu caracter normativ, acte prin care au fost încălcate prevederi din: Constituţiei României, Legea apelor 107/1996, Legea 213/1998 privind bunurile proprietate publică, O.U.G. 107/2002 privind înfiinţarea Administraţiei Naţionale "Apele Române", Legea 115/1999 a responsabilităţii ministeriale, Legea 24/2000 privind normele de tehnică legislativă.

Totodată, au fost făcute notări în cărţile funciare ale celor două imobile (insula Belina şi braţul Pavel) cu încălcarea dispoziţiilor din Codul Civil, pentru a ascunde titularul dreptului de închiriere şi pentru a facilita adoptarea hotărârilor de guvern menţionate.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  Ce să mai zicem? Apare undeva oportunitatea care este atributul decidentului politic? Nu, apare în schimb legalitatea sau mai corect, Ilegalitatea deciziilor adoptate. Că despre transparență și caracterul concurențial al întregului proces cine să mai vorbească. Bine că au vorbit procurorii DNA.
  • Like 0
 • sa facem o mica analiza, ce am invatat la scoala sa elogiem :
  1. balada lui toma alimos - un talhar la drumul mare care jefuieste si omoara
  2. povestea lui iancu jianu - alt talhar la drumul mare care jefuieste si omoara
  3. povestea lui tudor vladimiresc - un razvratit care in final si-a insusit banii grecilor
  4. povestea lui stefan cel mare - despre care stim numai ca a purtat razboaie, dar nu stim sa fi ridicat institutii de invatamant precum cele de la Lvov / Liov sau sa fi realizat legislatie pt moldova
  5. povestea lui vlad tepes - despre cum tragea el turcii in tepe, dar nu stim ca vorbea 4 limbi straine, ca avea titluri germane si ungare
  6. povestea lui mihai viteazu - ca era un razvratit care dorea sa uneasca cele 3 tari romane, cu forta, dar nimic despre faptul ca vorbea 4 limbi straine, ca avea titluri austriece si ungare
  si sa incheiem apoteotic cu
  7. balada miorita - adica din 3 ciobani, 2 se hotarasc sa realizaze o talharie cu omor
  8. povestirea baltagul - tot talharie cu omor. pe femeie nu o ajuta nimeni, zici ca era o paria. adica cine sa o ajute politia, alta gasca organizata a hotilor ?
  si nimic, dar nimic, despre regii care au ridicat regatul romanieie, regii intregitori de neam, regii fauritori de romania mare, constitutii si legislatii ... daca intrebi pe cineva de romania mare zice la iuteala : vadim :) alt borfas si violator
  ....
  deci, cine sunt romanii prin ochii invataturii ?
  pai, asa cum am invatat la scoala, o gasca de razvratiti, jefuitori, violatori, criminali ... se indoieste cineva ?
  si atunci cum sa nu existe un dragnea, un borfas, in fruntea statului ? sa ne bucuram ca inca nu a inceput sa omoare :)
  chiar ma mir de johanis, de unde pana unde neamtul asta presedinte ?
  • Like 0
 • Eu sunt surpinsa de lipsa totala de tact in incalcarea acestor legi.
  Totul facut din topor, ca si cum nu s-ar fi asteptat sa fie verificati vreodata.
  • Like 0
 • Raul check icon
  Hopaaaaa....nu e frumos sa te bucuri de raul altuia dar cand ma uit la Liviu si Calin parca simt exact pe dos? Oare de ce? Sarmani bugetari asupriti...
  • Like 2
 • Gravity check icon
  Deci, CCR confirmă ce era clar de ceva vreme: Tudorel (min. justiției) este doar un papagal slugarnic.
  • Like 3
 • Anon check icon
  Dragnea, ia-ti alifie, o sa ai nevoie.
  • Like 2
 • Pai asa a fost si cu OU13 referitor la legalitatea actelor si decizia a fost pe dos!! Sa le fi venit mintea la cap sau se tem de ceva?
  • Like 0


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult