Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Justiție pe șest, ticăloșie pe față

Imaginați-vă, stimați Republicani, o descindere pentru percheziție sau arestare la sediul unor corupți, tâlhari, violatori, traficanți de droguri. Îndată ce mascații intră peste ei, un grup de purtători de panouri pe care scrie „Privitul interzis”, sau nu scrie nimic, înconjoară umăr la umăr ieșirea. Un alt grup va intra în centru, ținând panourile ca pe scuturi deasupra capetelor. Va lua naștere o formațiune mobilă de tip testudo, broasca țestoasă, folosită de legiunile romane. În dispozitiv vor fi aduși cei ridicați de organe, care, în drum spre arest, vor beneficia astfel de protejarea propriei imagini în fața jurnaliștilor ce țin morțiș să filmeze și să informeze publicul în legătură cu evenimentul. 

Dacă credeți că secvența asta e produsul acelei părți din creierul subsemnatului care s-a ocupat cu literatura Science Fiction, vă înșelați. Este realitatea înfăptuirii Justiției în viziunea Consiliului Superior al Magistraturii.

Domnii și doamnele de la CSM pretind că, citez, „cu ajutorul panourilor mobile”, pun în aplicare o directivă europeană privind prezumția de nevinovăție. Am citit și eu zisa Directivă și cred că sursa de inspirație e mai degrabă o cunoscută melodie, „No face, no name, no number”.

Căci presa și noi, cetățenii, vom înceta a lua cunoștință despre ce se întâmplă în anchetele unor inși acuzați de fărădelegi. Nu se va mai elibera niciun act în cursul urmăririi penale. Vom afla doar „descrierea pe scurt a faptei și încadrarea juridică”, dintr-un comunicat în care nu apar numele și prenumele făptuitorului, nici alte date cu caracter personal, chiar dacă persoana în cauză e acuzată, să zicem, de corupție masivă sau violuri în serie.

Mă și gândeam când va veni, după asaltul asupra independenței Justiției și încercarea de a bloca funcționarea ONG-urilor și formațiunilor societății civile, atacul asupra mass-media.

El e declanșat de către CSM, garant al independenței Justiției, dar adept, iată, al obstrucționării presei și accesului la informație al cetățenilor. 

Se dorește un soi de justiție pe șest, la secret, paralelă cu presa și populația, în care nu vor mai exista penali, ci doar niște inițiale și articole de lege.

Am spus penali? Am încurcat-o. Potrivit legii pe care vor s-o treacă alde Iordache, Nicolicea, Șerban Nicolae, dacă mai rostești cuvântul ăsta ai comis o infracțiune.

De aproape un an încoace, suntem statul grijii față de răufăcători. Criminali periculoși au fost puși în libertate la grămadă, legile Justiției sunt scrise pe față în Parlament de echipa Iordache după dictarea acuzatului Dragnea în vederea intimidării și paralizării magistraților, pentru protejarea inculpaților.

OUG 13 a fost un parfum de tei față de pachetul exploziv al legilor Justiției. Mă întreb și vă întreb: dacă în ianuarie a fost nevoie de 600.000 de oameni în stradă, de câți ar fi nevoie acum pentru a stopa megaticăloșia?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult