Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Justiție pe șest, ticăloșie pe față

Imaginați-vă, stimați Republicani, o descindere pentru percheziție sau arestare la sediul unor corupți, tâlhari, violatori, traficanți de droguri. Îndată ce mascații intră peste ei, un grup de purtători de panouri pe care scrie „Privitul interzis”, sau nu scrie nimic, înconjoară umăr la umăr ieșirea. Un alt grup va intra în centru, ținând panourile ca pe scuturi deasupra capetelor. Va lua naștere o formațiune mobilă de tip testudo, broasca țestoasă, folosită de legiunile romane. În dispozitiv vor fi aduși cei ridicați de organe, care, în drum spre arest, vor beneficia astfel de protejarea propriei imagini în fața jurnaliștilor ce țin morțiș să filmeze și să informeze publicul în legătură cu evenimentul. 

Dacă credeți că secvența asta e produsul acelei părți din creierul subsemnatului care s-a ocupat cu literatura Science Fiction, vă înșelați. Este realitatea înfăptuirii Justiției în viziunea Consiliului Superior al Magistraturii.

Domnii și doamnele de la CSM pretind că, citez, „cu ajutorul panourilor mobile”, pun în aplicare o directivă europeană privind prezumția de nevinovăție. Am citit și eu zisa Directivă și cred că sursa de inspirație e mai degrabă o cunoscută melodie, „No face, no name, no number”.

Căci presa și noi, cetățenii, vom înceta a lua cunoștință despre ce se întâmplă în anchetele unor inși acuzați de fărădelegi. Nu se va mai elibera niciun act în cursul urmăririi penale. Vom afla doar „descrierea pe scurt a faptei și încadrarea juridică”, dintr-un comunicat în care nu apar numele și prenumele făptuitorului, nici alte date cu caracter personal, chiar dacă persoana în cauză e acuzată, să zicem, de corupție masivă sau violuri în serie.

Mă și gândeam când va veni, după asaltul asupra independenței Justiției și încercarea de a bloca funcționarea ONG-urilor și formațiunilor societății civile, atacul asupra mass-media.

El e declanșat de către CSM, garant al independenței Justiției, dar adept, iată, al obstrucționării presei și accesului la informație al cetățenilor. 

Se dorește un soi de justiție pe șest, la secret, paralelă cu presa și populația, în care nu vor mai exista penali, ci doar niște inițiale și articole de lege.

Am spus penali? Am încurcat-o. Potrivit legii pe care vor s-o treacă alde Iordache, Nicolicea, Șerban Nicolae, dacă mai rostești cuvântul ăsta ai comis o infracțiune.

De aproape un an încoace, suntem statul grijii față de răufăcători. Criminali periculoși au fost puși în libertate la grămadă, legile Justiției sunt scrise pe față în Parlament de echipa Iordache după dictarea acuzatului Dragnea în vederea intimidării și paralizării magistraților, pentru protejarea inculpaților.

OUG 13 a fost un parfum de tei față de pachetul exploziv al legilor Justiției. Mă întreb și vă întreb: dacă în ianuarie a fost nevoie de 600.000 de oameni în stradă, de câți ar fi nevoie acum pentru a stopa megaticăloșia?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult