Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Dacian Cioloș a anunțat că își face partid. „Ne implicăm politic pentru a schimba lucrurile"

Dacian Ciolos - partid

(Foto: Inquam Photos / George Călin)

„Ne implicăm politic pentru a schimba lucrurile", a spus duminică fostul premier Dacian Cioloș, la o întâlnire a comunității Platforma România 100. 

Noul partid va fi prezentat în lunile următoare.

„Din platforma România 100 se va desprinde un partid politic. (...) Fără nicio îndoială. E clar și noi, cel puțin, cei care am fondat Platforma România 100, suntem hotărâți să facem lucrul acesta. (...) Trebuie să fie un proces natural, și nu unul forțat. (...) Da, se va desprinde un partid politic din Platforma România 100, dar care are nevoie de o fundație solidă, o fundație de principii, de idei, valori și are nevoie, mai mult decât atât, de o viziune și de programe și chiar de proiecte. E important să arătăm oamenilor nu doar o viziune și o ideologie, e nevoie să arătăm în ce se traduce ideologia sau în ce se traduc acele valori, principii, etică, morală care pot să contureze la un moment dat și ideologia", a declarat Dacian Cioloș, citat de Agerpres.

El a arătat că înființarea unui partid nu este un obiectiv în sine al Platformei România 100. Fostul premier a subliniat că un astfel de proiect trebuie să fie rezultatul unei „implicări efective".

„Obiectivul pe care îl avem e de a contribui la o schimbare, la un proces, la o schimbare care să fie firească, naturală și să pornească din voința oamenilor care sunt gata să contribuie la asta. E important ca această schimbare să nu se facă cu oameni așteptând pe margine și cu alții câțiva — trei, cinci, șapte, zece, cinsprezece, câți or fi într-un partid sau în mișcările civice — să acționeze, să joace pe teren", a declarat Dacian Cioloș.

Acesta a comentat și ideile potrivit cărora o astfel de inițiativă ar duce la fărâmițarea opoziției.

„Ne gândim și la asta, însă mie mi se pare cumva ca o responsabilitate pe care eu și noi, cei care am inițiat platforma, nu avem decât să o asumăm, ca din această platformă să se desprindă și un partid politic care nu va acționa împotriva celor cu care împărtășim valori, idei și principii comune, cu care avem (...) același ADN. Vom fi deschiși colaborării cu cei cu care putem lucra. Nu avem de gând să ne batem cu cei alături de care trebuie să acționăm în perioada următoare", a adăugat președintele Platformei România 100.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cam tîrziu.
    • Like 0
  • Liviu check icon
    Un nou concurent pentru USR, nu?
    • Like 0
  • Cristi check icon
    Una din posibilitatile de a improspata clasa politica e ca noi partide sa le inlocuiasca pe cele actuale. Ideea ca cei noi sunt mai flamanzi decat cei actuali nu se sustine. Cei vechi au acumulat averi si putere mari si, datorita instinctului de conservare, vor actiona ca niste fiare incoltite pentru a-si proteja ceea ce au. Daca s-ar putea modifica constitutia in iddea in care numarul de mandate intr-o functie electiva sa fie limitat, nu ar fi absolut necesara aparitia unor noi partide. Cred ca oameni noi in partide noi e imperios necesar pentru ameliorarea starii de sanatate a politichiei noastre.
    • Like 0
  • Daniel check icon
    E o initiativa foarte buna , ma asteptam ca dl Ciolos sa ia hotararea asta la un moment dat , omul a parut intotdeauna sincer implicat si afectat de totce se intampla . A fost cel mai bun premier ,pt ca e politician onest si dacae nevoie de un om providential care sa ne scoata din marasmul asta , de ce nu el ? Evident, vor fi destui ce vor gasi pete in soare , dar e un inceput bun , ba chiar ar trebui accelerat procesul si coagulate fortele progresiste , altfel ne mananca banditii .
    • Like 2
  • Trebuie sa va ganditi cum sa castigati populatia care nu foloseste internetul in primul rand...aia sunt majoritarii votanti in Romania. Va lipseste 'logistica' pentru asta....nu mai insistati pe site-uri de socializare (majoritatea sunt cu voi!!). Incercati sa convingeti un 'consumator' de Antena 3...deabia atunci o sa castigati alegerile
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult