Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Dacian Cioloș a anunțat că își face partid. „Ne implicăm politic pentru a schimba lucrurile"

Dacian Ciolos - partid

(Foto: Inquam Photos / George Călin)

„Ne implicăm politic pentru a schimba lucrurile", a spus duminică fostul premier Dacian Cioloș, la o întâlnire a comunității Platforma România 100. 

Noul partid va fi prezentat în lunile următoare.

„Din platforma România 100 se va desprinde un partid politic. (...) Fără nicio îndoială. E clar și noi, cel puțin, cei care am fondat Platforma România 100, suntem hotărâți să facem lucrul acesta. (...) Trebuie să fie un proces natural, și nu unul forțat. (...) Da, se va desprinde un partid politic din Platforma România 100, dar care are nevoie de o fundație solidă, o fundație de principii, de idei, valori și are nevoie, mai mult decât atât, de o viziune și de programe și chiar de proiecte. E important să arătăm oamenilor nu doar o viziune și o ideologie, e nevoie să arătăm în ce se traduce ideologia sau în ce se traduc acele valori, principii, etică, morală care pot să contureze la un moment dat și ideologia", a declarat Dacian Cioloș, citat de Agerpres.

El a arătat că înființarea unui partid nu este un obiectiv în sine al Platformei România 100. Fostul premier a subliniat că un astfel de proiect trebuie să fie rezultatul unei „implicări efective".

„Obiectivul pe care îl avem e de a contribui la o schimbare, la un proces, la o schimbare care să fie firească, naturală și să pornească din voința oamenilor care sunt gata să contribuie la asta. E important ca această schimbare să nu se facă cu oameni așteptând pe margine și cu alții câțiva — trei, cinci, șapte, zece, cinsprezece, câți or fi într-un partid sau în mișcările civice — să acționeze, să joace pe teren", a declarat Dacian Cioloș.

Acesta a comentat și ideile potrivit cărora o astfel de inițiativă ar duce la fărâmițarea opoziției.

„Ne gândim și la asta, însă mie mi se pare cumva ca o responsabilitate pe care eu și noi, cei care am inițiat platforma, nu avem decât să o asumăm, ca din această platformă să se desprindă și un partid politic care nu va acționa împotriva celor cu care împărtășim valori, idei și principii comune, cu care avem (...) același ADN. Vom fi deschiși colaborării cu cei cu care putem lucra. Nu avem de gând să ne batem cu cei alături de care trebuie să acționăm în perioada următoare", a adăugat președintele Platformei România 100.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cam tîrziu.
  • Like 0
 • Liviu check icon
  Un nou concurent pentru USR, nu?
  • Like 0
 • Cristi check icon
  Una din posibilitatile de a improspata clasa politica e ca noi partide sa le inlocuiasca pe cele actuale. Ideea ca cei noi sunt mai flamanzi decat cei actuali nu se sustine. Cei vechi au acumulat averi si putere mari si, datorita instinctului de conservare, vor actiona ca niste fiare incoltite pentru a-si proteja ceea ce au. Daca s-ar putea modifica constitutia in iddea in care numarul de mandate intr-o functie electiva sa fie limitat, nu ar fi absolut necesara aparitia unor noi partide. Cred ca oameni noi in partide noi e imperios necesar pentru ameliorarea starii de sanatate a politichiei noastre.
  • Like 0
 • Daniel check icon
  E o initiativa foarte buna , ma asteptam ca dl Ciolos sa ia hotararea asta la un moment dat , omul a parut intotdeauna sincer implicat si afectat de totce se intampla . A fost cel mai bun premier ,pt ca e politician onest si dacae nevoie de un om providential care sa ne scoata din marasmul asta , de ce nu el ? Evident, vor fi destui ce vor gasi pete in soare , dar e un inceput bun , ba chiar ar trebui accelerat procesul si coagulate fortele progresiste , altfel ne mananca banditii .
  • Like 2
 • Trebuie sa va ganditi cum sa castigati populatia care nu foloseste internetul in primul rand...aia sunt majoritarii votanti in Romania. Va lipseste 'logistica' pentru asta....nu mai insistati pe site-uri de socializare (majoritatea sunt cu voi!!). Incercati sa convingeti un 'consumator' de Antena 3...deabia atunci o sa castigati alegerile
  • Like 0


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult