Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Dacian Cioloș și Dan Barna, despre tensiunile din timpul negocierilor USR-PLUS: „Da, pe alocuri discuțiile sunt mai aprige. Dar vrem să spunem un lucru foarte clar: USR și PLUS vor merge mai departe împreună”

Alianta 2020 USR-PLUS, 27 mai

Foto: Inquam Photos

Liderul PLUS, Dacian Cioloș, și cel al USR, Dan Barna, au comentat duminică informațiile apărute pe surse despre tensiunile din negocierile USR-PLUS. „Da, pe alocuri discuțiile sunt mai aprige, pentru că fiecare dintre noi vine la masă cu idei și cu soluții care să valorifice cât mai bine zestrea propriului partid. Dar vrem să spunem un lucru foarte clar: USR și PLUS vor merge mai departe împreună”, a precizat Cioloș pe Facebook. Același citat se regăsește și într-o postare asemănătoare publicată de Dan Barna.

„Am scris rândurile de mai jos împreună cu Dan Barna, eu aflându-mă la Cabana Babele alături de Valerie, după ce am văzut articolele despre tensiunile care ar exista între USR și PLUS.

Da, discutăm zilele acestea despre viitorul Alianței. Alianța noastră e, de fapt, alianța celor care i-au oferit deja încrederea. Da, pe alocuri discuțiile sunt mai aprige, pentru că fiecare dintre noi vine la masă cu idei și cu soluții care să valorifice cât mai bine zestrea propriului partid. Dar vrem să spunem un lucru foarte clar: USR și PLUS vor merge mai departe împreună. Și la prezidențiale, și la locale, și la parlamentare.

Suntem hotărâți să găsim cea mai bună formulă pentru asta și nu ne vom ridica de la masa negocierilor până când nu ajungem la o înțelegere care să ne facă mai eficienți decât am fi separat, pentru că România trebuie guvernată bine după alegeri. Nicio încercare de dezbinare nu ne va descuraja. Nu o să cădem în capcana în care au căzut alții în trecut”, a scris Cioloș.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Valentin check icon
  Tendinţa de a funziona este o tendinţă naturală a sistemului de a se regla către un sistem bipartid. Momentam avem cea mai nesănătoasă configuraţie politică. Avem un sistem tripartid, dar un tripartid cu două locuri pe poziţia a treia (Cioloş şi restul). E interesant de văzut cum se va duce lupta politică în condiţiile în care nu mai putem vorbi de o luptă. Cu un PSD căzut, opoziţia nu se grăbeşte intre în luptă pe teren propriu. USR-ul şi liberalii nu intră în conflict. Cel puţin nu unul deschis.
  Momentan liberalii se situează încă pe prima poziţie, dar nu se ştie pentru cât timp, mai ales după plecarea lui Rareş Bogdan.
  • Like 0
 • dan check icon
  Pentru a minimiza disensiunile ar trebui sa fuzioneze dar cum fiecare politician crede ca are bastonul de maresal nu cred ca o vor face.
  • Like 0
 • Valentin check icon
  Nici nu au cum să meargă separat. USR cade fără Dacian Cioloş. Şi titulatura e total neinspirată: acel PLUS (care de multe ori apare şi ca semn grafic) arată ca un apedince al acronimului.
  • Like 0
  • @ Valentin
   check icon
   Ba, dimpotrivă! Eu cred că, fie și dacă s-ar prezenta separat la alegeri, fiecare partid ar obține un scor onorabil (oricum, 10%+). Aevărat, USR ar fi undeva la dublu față de PLUS.
   Iar titulatura comună e FOARTE inspirată: publicul-țintă înțelege că e vorba de un ”USR-enhanced”. Că n-ați înțeles-o și dvs, e foarte bine, căci acest partid și-a propus, în principal, să aglutineze elitele societății (și sper să rămînă așa!).
   • Like 0
  • @
   Valentin check icon
   Ce am înţeles eu e că sistemul electoral din România s-a îmbolnăvit şi mai mult. Avem un dublu-PSD şi un dubul-USR sau dublu Cioloş (ambele fac parte din aceeaşi strachină). Deocamdată doar liberalii mai sunt stabili, restul s-a atomizat, dar liberalii însemnau Rareş Bogdan, care acum e pe la europeni. E interesant că USR-Cioloş-Plus sau Plus-Cioloş-USR (eu i-aş numi UPC - USR+PLUS+CIOLOŞ) nu intenţionează să intre într-o luptă deschisă cu Johannis şi liberalii. Adică e o luptă, dar e mai pe şestache.
   Sunt tare curios cum o să arate sondajele electorale. În tot cazul, dacă PSD cade pe locul 3 atunci o să câştige ori liberalii, ori USR. Mie mi-e indiferent cine vine, câtă vreme nu e PSD. Aşa că la ştampilă o să dau cu banul între poziţia 1 şi poziţia 2. Aşa, just for fun!
   • Like 0
  • @
   rp check icon
   Aia cu elitele m-a "spart"... deja Barna pare intrat într-o euforie febrilă...
   Mi-aduc aminte că și PSD a reușit să facă ce-a facut tot printr-o "aglutinare" (a răului) măiestrită de geniul Dragnea ...
   • Like 0


Îți recomandăm

Statuie mască

„Primul lucru care contează atunci când faci o donație este ca gestul respectiv să te facă să te simți că ai făcut cu adevărat o faptă bună. Dacă cauza respectivă reușește să te facă să te simți ca un mic erou, te face să te simți bine că ai ajutat, reușește să te facă donezi”, spune Nicoleta Deliu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult