Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Dacian Cioloș și Dan Barna, despre tensiunile din timpul negocierilor USR-PLUS: „Da, pe alocuri discuțiile sunt mai aprige. Dar vrem să spunem un lucru foarte clar: USR și PLUS vor merge mai departe împreună”

Alianta 2020 USR-PLUS, 27 mai

Foto: Inquam Photos

Liderul PLUS, Dacian Cioloș, și cel al USR, Dan Barna, au comentat duminică informațiile apărute pe surse despre tensiunile din negocierile USR-PLUS. „Da, pe alocuri discuțiile sunt mai aprige, pentru că fiecare dintre noi vine la masă cu idei și cu soluții care să valorifice cât mai bine zestrea propriului partid. Dar vrem să spunem un lucru foarte clar: USR și PLUS vor merge mai departe împreună”, a precizat Cioloș pe Facebook. Același citat se regăsește și într-o postare asemănătoare publicată de Dan Barna.

„Am scris rândurile de mai jos împreună cu Dan Barna, eu aflându-mă la Cabana Babele alături de Valerie, după ce am văzut articolele despre tensiunile care ar exista între USR și PLUS.

Da, discutăm zilele acestea despre viitorul Alianței. Alianța noastră e, de fapt, alianța celor care i-au oferit deja încrederea. Da, pe alocuri discuțiile sunt mai aprige, pentru că fiecare dintre noi vine la masă cu idei și cu soluții care să valorifice cât mai bine zestrea propriului partid. Dar vrem să spunem un lucru foarte clar: USR și PLUS vor merge mai departe împreună. Și la prezidențiale, și la locale, și la parlamentare.

Suntem hotărâți să găsim cea mai bună formulă pentru asta și nu ne vom ridica de la masa negocierilor până când nu ajungem la o înțelegere care să ne facă mai eficienți decât am fi separat, pentru că România trebuie guvernată bine după alegeri. Nicio încercare de dezbinare nu ne va descuraja. Nu o să cădem în capcana în care au căzut alții în trecut”, a scris Cioloș.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Valentin check icon
    Tendinţa de a funziona este o tendinţă naturală a sistemului de a se regla către un sistem bipartid. Momentam avem cea mai nesănătoasă configuraţie politică. Avem un sistem tripartid, dar un tripartid cu două locuri pe poziţia a treia (Cioloş şi restul). E interesant de văzut cum se va duce lupta politică în condiţiile în care nu mai putem vorbi de o luptă. Cu un PSD căzut, opoziţia nu se grăbeşte intre în luptă pe teren propriu. USR-ul şi liberalii nu intră în conflict. Cel puţin nu unul deschis.
    Momentan liberalii se situează încă pe prima poziţie, dar nu se ştie pentru cât timp, mai ales după plecarea lui Rareş Bogdan.
    • Like 0
  • dan check icon
    Pentru a minimiza disensiunile ar trebui sa fuzioneze dar cum fiecare politician crede ca are bastonul de maresal nu cred ca o vor face.
    • Like 0
  • Valentin check icon
    Nici nu au cum să meargă separat. USR cade fără Dacian Cioloş. Şi titulatura e total neinspirată: acel PLUS (care de multe ori apare şi ca semn grafic) arată ca un apedince al acronimului.
    • Like 0
    • @ Valentin
      check icon
      Ba, dimpotrivă! Eu cred că, fie și dacă s-ar prezenta separat la alegeri, fiecare partid ar obține un scor onorabil (oricum, 10%+). Aevărat, USR ar fi undeva la dublu față de PLUS.
      Iar titulatura comună e FOARTE inspirată: publicul-țintă înțelege că e vorba de un ”USR-enhanced”. Că n-ați înțeles-o și dvs, e foarte bine, căci acest partid și-a propus, în principal, să aglutineze elitele societății (și sper să rămînă așa!).
      • Like 0
    • @
      Valentin check icon
      Ce am înţeles eu e că sistemul electoral din România s-a îmbolnăvit şi mai mult. Avem un dublu-PSD şi un dubul-USR sau dublu Cioloş (ambele fac parte din aceeaşi strachină). Deocamdată doar liberalii mai sunt stabili, restul s-a atomizat, dar liberalii însemnau Rareş Bogdan, care acum e pe la europeni. E interesant că USR-Cioloş-Plus sau Plus-Cioloş-USR (eu i-aş numi UPC - USR+PLUS+CIOLOŞ) nu intenţionează să intre într-o luptă deschisă cu Johannis şi liberalii. Adică e o luptă, dar e mai pe şestache.
      Sunt tare curios cum o să arate sondajele electorale. În tot cazul, dacă PSD cade pe locul 3 atunci o să câştige ori liberalii, ori USR. Mie mi-e indiferent cine vine, câtă vreme nu e PSD. Aşa că la ştampilă o să dau cu banul între poziţia 1 şi poziţia 2. Aşa, just for fun!
      • Like 0
    • @
      rp check icon
      Aia cu elitele m-a "spart"... deja Barna pare intrat într-o euforie febrilă...
      Mi-aduc aminte că și PSD a reușit să facă ce-a facut tot printr-o "aglutinare" (a răului) măiestrită de geniul Dragnea ...
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult