Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de trei ani. De astăzi vă invităm să ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră, dar și să testați viitorul tehnologiei, implementăm conversația vocală direct în browser, apăsând pe butonul de microfon poți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Dacian Cioloș și Dan Barna, despre tensiunile din timpul negocierilor USR-PLUS: „Da, pe alocuri discuțiile sunt mai aprige. Dar vrem să spunem un lucru foarte clar: USR și PLUS vor merge mai departe împreună”

Alianta 2020 USR-PLUS, 27 mai

Foto: Inquam Photos

Liderul PLUS, Dacian Cioloș, și cel al USR, Dan Barna, au comentat duminică informațiile apărute pe surse despre tensiunile din negocierile USR-PLUS. „Da, pe alocuri discuțiile sunt mai aprige, pentru că fiecare dintre noi vine la masă cu idei și cu soluții care să valorifice cât mai bine zestrea propriului partid. Dar vrem să spunem un lucru foarte clar: USR și PLUS vor merge mai departe împreună”, a precizat Cioloș pe Facebook. Același citat se regăsește și într-o postare asemănătoare publicată de Dan Barna.

„Am scris rândurile de mai jos împreună cu Dan Barna, eu aflându-mă la Cabana Babele alături de Valerie, după ce am văzut articolele despre tensiunile care ar exista între USR și PLUS.

Da, discutăm zilele acestea despre viitorul Alianței. Alianța noastră e, de fapt, alianța celor care i-au oferit deja încrederea. Da, pe alocuri discuțiile sunt mai aprige, pentru că fiecare dintre noi vine la masă cu idei și cu soluții care să valorifice cât mai bine zestrea propriului partid. Dar vrem să spunem un lucru foarte clar: USR și PLUS vor merge mai departe împreună. Și la prezidențiale, și la locale, și la parlamentare.

Suntem hotărâți să găsim cea mai bună formulă pentru asta și nu ne vom ridica de la masa negocierilor până când nu ajungem la o înțelegere care să ne facă mai eficienți decât am fi separat, pentru că România trebuie guvernată bine după alegeri. Nicio încercare de dezbinare nu ne va descuraja. Nu o să cădem în capcana în care au căzut alții în trecut”, a scris Cioloș.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Valentin check icon
  Tendinţa de a funziona este o tendinţă naturală a sistemului de a se regla către un sistem bipartid. Momentam avem cea mai nesănătoasă configuraţie politică. Avem un sistem tripartid, dar un tripartid cu două locuri pe poziţia a treia (Cioloş şi restul). E interesant de văzut cum se va duce lupta politică în condiţiile în care nu mai putem vorbi de o luptă. Cu un PSD căzut, opoziţia nu se grăbeşte intre în luptă pe teren propriu. USR-ul şi liberalii nu intră în conflict. Cel puţin nu unul deschis.
  Momentan liberalii se situează încă pe prima poziţie, dar nu se ştie pentru cât timp, mai ales după plecarea lui Rareş Bogdan.
  • Like 0
 • dan check icon
  Pentru a minimiza disensiunile ar trebui sa fuzioneze dar cum fiecare politician crede ca are bastonul de maresal nu cred ca o vor face.
  • Like 0
 • Valentin check icon
  Nici nu au cum să meargă separat. USR cade fără Dacian Cioloş. Şi titulatura e total neinspirată: acel PLUS (care de multe ori apare şi ca semn grafic) arată ca un apedince al acronimului.
  • Like 0
  • @ Valentin
   check icon
   Ba, dimpotrivă! Eu cred că, fie și dacă s-ar prezenta separat la alegeri, fiecare partid ar obține un scor onorabil (oricum, 10%+). Aevărat, USR ar fi undeva la dublu față de PLUS.
   Iar titulatura comună e FOARTE inspirată: publicul-țintă înțelege că e vorba de un ”USR-enhanced”. Că n-ați înțeles-o și dvs, e foarte bine, căci acest partid și-a propus, în principal, să aglutineze elitele societății (și sper să rămînă așa!).
   • Like 0
  • @
   Valentin check icon
   Ce am înţeles eu e că sistemul electoral din România s-a îmbolnăvit şi mai mult. Avem un dublu-PSD şi un dubul-USR sau dublu Cioloş (ambele fac parte din aceeaşi strachină). Deocamdată doar liberalii mai sunt stabili, restul s-a atomizat, dar liberalii însemnau Rareş Bogdan, care acum e pe la europeni. E interesant că USR-Cioloş-Plus sau Plus-Cioloş-USR (eu i-aş numi UPC - USR+PLUS+CIOLOŞ) nu intenţionează să intre într-o luptă deschisă cu Johannis şi liberalii. Adică e o luptă, dar e mai pe şestache.
   Sunt tare curios cum o să arate sondajele electorale. În tot cazul, dacă PSD cade pe locul 3 atunci o să câştige ori liberalii, ori USR. Mie mi-e indiferent cine vine, câtă vreme nu e PSD. Aşa că la ştampilă o să dau cu banul între poziţia 1 şi poziţia 2. Aşa, just for fun!
   • Like 0
  • @
   rp check icon
   Aia cu elitele m-a "spart"... deja Barna pare intrat într-o euforie febrilă...
   Mi-aduc aminte că și PSD a reușit să facă ce-a facut tot printr-o "aglutinare" (a răului) măiestrită de geniul Dragnea ...
   • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult